ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Οι δημοτικές θα καθορίσουν το εσωκομματικό παιχνίδι

Οι εξελίξεις στην ΚΕ του Σαββάτου προϊδεάζουν για επερχόμενες "αναταράξεις" στην πορεία προς το συνέδριο

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, με την οποία έληξαν οι εργασίες της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, με θέμα το επικείμενο συνέδριο του κόμματος, το περασμένο Σάββατο, αν μη τι άλλο, προβληματίζει σοβαρά την ηγετική ομάδα του κόμματος και αποτελεί μήνυμα ότι τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί, όσον αφορά την τακτική της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης". Το γεγονός ότι υπέρ της εισήγησης Σημίτη για διεξαγωγή του συνεδρίου το Μάρτη ψήφισαν 81 μέλη της ΚΕ, κατά τάχθηκαν 31,το δρόμο του "λευκού" διάλεξαν 8,ενώ έλειπαν από την ψηφοφορία 30 μέλη της ΚΕ (μεταξύ αυτών οι Α. Τσοχατζόπουλος και Γερ. Αρσένης), προκαλεί ερωτηματικά για το πώς το ΠΑΣΟΚ θα ξεπεράσει τις, έτσι κι αλλιώς επερχόμενες, εσωτερικές "αναταράξεις".

Η απάντηση στην εισήγηση Σημίτη ήρθε τη δεύτερη μέρα των εργασιών της Συνόδου από τον Α. Τσοχατζόπουλο, ο οποίος τάχθηκε ευθέως κατά της σύγκλησης του συνεδρίου το Μάρτη και κατά της εκλογής προέδρου σ' αυτό. Επιλέγοντας, για μια ακόμα φορά, ρόλο εκφραστή της "συνείδησης" του κόμματος, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, αφού εξέθεσε τη διαφωνία του, δήλωσε, λίγο πριν αποχωρήσει από την ψηφοφορία, ότι "βεβαίως και θα συμφωνήσουμε στην πορεία, που τελικά θα αποφασιστεί" από την πλειοψηφία... Εκείνο, δε, που έχει τη σημασία του είναι ότι για πρώτη φορά ο Α. Τσοχατζόπουλος, επέλεξε με τη στάση του, να καταστήσει υπόλογο τον πρωθυπουργό για τις επιλογές του, καλώντας τον ουσιαστικά να απολογηθεί. Σε ανάλογο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο κοινοτικός επίτροπος Χρ. Παπουτσής, ο οποίος ψήφισε "λευκό".

Η επόμενη μέρα της συνεδρίασης της ΚΕ, ουσιαστικά, αποπνέει, όσον αφορά την πτέρυγα των "εκσυγχρονιστών", ένα κλίμα ανάλογο με εκείνο της δευτερολογίας του Κ. Σημίτη, το Σάββατο. Ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας την εμμονή του στην πραγματοποίηση του συνεδρίου στην ευνοϊκή γι' αυτόν χρονική στιγμή, εμφανίστηκε με πολύ λιγότερη ...αυτοπεποίθηση μπροστά στο κομματικό ακροατήριο και με αναφορές περί των "κοινών στόχων" που επιβεβαιώθηκαν - κατά τη γνώμη του - στην ΚΕ, πράγμα που προκάλεσε σχόλια για "εκτός τόπου διαπιστώσεις"...

Ανάλογη εικόνας "αναμονής", αλλά και "ανησυχίας" προκύπτει από τις δηλώσεις στελεχών της "εκσυγχρονιστικής πτέρυγας", που εμφανώς αποφεύγουν να σηκώσουν τους τόνους απέναντι στους εσωκομματικούς αντιπάλους τους, επιλέγοντας τις γενικόλογες αναφορές περί της ανάγκης "να κινηθούμε όλοι μαζί" (Πρωτόπαππας, Μανίκας κ.ά). Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και ο Ε. Γιαννόπουλος (που έγινε πάλι πρωταγωνιστής επεισοδίου στην ΚΕ με τους κ.κ. Παναγιωτακόπουλο και Δασκαλάκη, που τον κατηγόρησαν για "φασιστική" συμπεριφορά), μετά την ψηφοφορία, έχει σιγήσει...

Οσο για την πλευρά Τσοχατζόπουλου, φαίνεται ότι η από δω και πέρα στάση της στο εσωκομματικό παιχνίδι θα οριστικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Το ίδιο ισχύει και για τον πρωθυπουργό, τον οποίος ένα όχι τόσο κακό αποτέλεσμα θα τον οδηγήσει στη συμπερίληψη, μεταξύ των διαφόρων σχεδίων, που έχει για το συνέδριο, και εκείνου που μιλά για "επιθετική στάση".

Χτες, η συνέχεια δόθηκε μέσω "παραινετικών" συνεντεύξεων για σύμπλευση, από πρωτοκλασάτα στελέχη. Ο Κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας σε απογευματινή εφημερίδα, μίλησε για "ατέρμονες και ανακατεμένες προσωπικές φιλοδοξίες" στο ΠΑΣΟΚ, καταλήγοντας στην έκκληση να "μπουν τα ξίφη στις θήκες τους", ώστε να είναι ενωτικό το συνέδριο. Από την πλευρά του, ο Γερ. Αρσένης, σε συνέντευξή του, είπε ότι το συνέδριο πρέπει να καταλήξει πρώτα σε πολιτικές θέσεις, γιατί, χωρίς αυτή την προϋπόθεση, η συζήτηση περί εκλογής προέδρου "θέτει το κάρο μπροστά από το άλογο".

Τέλος, χτες, ο Κ. Σημίτης είχε την πρώτη συνάντηση με τον γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Ν. Μαδεμλή, παρουσία του Κ. Σκανδαλίδη, όπου συζητήθηκε η συμμετοχή της νεολαίας του κόμματος στο συνέδριο.

Αλήθειες και ψέματα

Είναι ίσως η πρώτη φορά που σε μια τόσο περιορισμένης χρονικής διάρκειας συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ ακούστηκαν τόσα πολλά ψέματα, επιλέχτηκε η τακτική των πιο απίθανων υπεκφυγών, από όλες τις πλευρές των εσωκομματικών πτερύγων, ώστε να μην ομολογηθεί εκείνο που η καθεμιά από αυτές επιδιώκει με αφορμή το επόμενο συνέδριο του κόμματος. Επιδιώξεις, ωστόσο, που γνωρίζουν οι πάντες. Εκείνο, δε, που με τη μέγιστη επιμέλεια αγνοήθηκε παντελώς είναι αφ' ενός η αναφορά στα αίτια που προκαλούν τις σημερινές και προϊδεάζουν για τις επερχόμενες "αναταράξεις" στο ΠΑΣΟΚ, και, αφ' ετέρου, υποβαθμίστηκε εκείνο που θα έπρεπε να είναι το βασικό για την προσέγγιση ενός πολιτικού ζητήματος: Δηλαδή, το τι σημαίνουν για την ελληνική κοινωνία τα διαδραματιζόμενα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

***

Στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ περίσσεψαν οι αναφορές στην ανάγκη ενός "ιδεολογικού, πολιτικού και ενωτικού συνεδρίου". Αυτή ήταν η επιχειρηματολογία Σημίτη και της πλευράς που θέλει διεξαγωγή του συνεδρίου προγενέστερα και εκτός της τακτής περιόδου διεξαγωγής του. Ακριβώς ίδια ήταν και η επιχειρηματολογία εκείνων που ζητούν τη μεταγενέστερη διεξαγωγή του. Η αλήθεια είναι η εξής: Ο πρωθυπουργός θέλει στο συνέδριο να επιβεβαιώσει και να εδραιώσει την κομματική του επικυριαρχία. Γι' αυτό επιζητά τη διεξαγωγή του πριν τις ευρωεκλογές, στις οποίες φοβάται ένα δυσμενές αποτέλεσμα, ενώ δεν έχουν πάψει οι εισηγήσεις να προβεί σε ταυτόχρονες ευρωεκλογές και βουλευτικές. Από την άλλη, η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση όλων των αποχρώσεων θεωρεί ότι ο Κ. Σημίτης θα είναι περισσότερο ευάλωτος μετά τις ευρωεκλογές, άρα σε ένα συνέδριο που θα έπεται των "χαμένων" εκλογών μπορεί πιο εύκολα να διεκδικήσει "αναβαθμισμένους ρόλους". Εδώ βρίσκεται και η ειδοποιός διαφορά από τις προηγούμενες κρίσεις στο ΠΑΣΟΚ: Φαίνεται ότι για πρώτη φορά μετά το σκάνδαλο Κοσκωτά, ο ΠΑΣΟΚικός ενοποιητικός ιστός της εξουσίας έχει τρωθεί, ακριβώς γιατί υπάρχουν έντονοι φόβοι για την απώλεια της εξουσίας ή, τουλάχιστον, για την απώλεια της αυτοδυναμίας στην εξουσία... Εξέλιξη από την οποία θα διασωθούν μόνο όσοι έχουν απόλυτη κυριαρχία στο κόμμα (δηλαδή η "εκσυγχρονιστική" πτέρυγα", όπως γνωρίζουν οι της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης").

***

Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Αν η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είχε λαϊκό έρεισμα θα υπήρχε περιθώριο για την εκδήλωση προσωπικών ανταγωνισμών στο εσωτερικό του; Η απάντηση είναι αναμφίβολα όχι. Συνεπώς, τα όσα διαδραματίζονται στο ΠΑΣΟΚ δε συνιστούν παρά αντανάκλαση της λαϊκής δυσφορίας που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός ότι όλοι οι κάτοχοι κομματικών και εξουσιαστικών πόστων (όπως και επίδοξοι διάδοχοί τους) περιτυλίγουν τα καρεκλοκενταυρικά τους σύνδρομα με "αναλύσεις" περί κοινωνικής πολιτικής, στον - κατά τα άλλα - συμφωνημένο από όλους δρόμο προς... την ΟΝΕ, είναι η καλύτερη απόδειξη για την πλήρη ανυπαρξία τέτοιας πολιτικής. Και στην πρακτική τους και στο... μυαλό τους. Επομένως, τι να περιμένει κανείς από τις εσωτερικές "κόντρες" του σήμερα και του αύριο, στο ΠΑΣΟΚ; Απάντηση: Αν κάποιος συνδέεται με ρουσφετολογικά νήματα μέσω κάποιας εσωκομματικής τάσης, έχει εύλογο ενδιαφέρον να ενισχυθεί η τάδε ή η δείνα πτέρυγα στους εσωτερικούς ανταγωνισμούς. Οσο για το λαό, έχει, επίσης, εύλογο ενδιαφέρον να παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά κυρίως εύλογο συμφέρον να ηττηθούν όλες οι ΠΑΣΟΚικές πτέρυγες, που όσο "τσακώνονται" για τα πόστα, τόσο ομονοούν και συμφωνούν στην ίδια πολιτική.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

"Εκσυγχρονιστικό" αίσχος!

Εχουν ξεπεράσει πια κάθε όριο! Για όλο αυτό το αντιδραστικό συνονθύλευμα που επαγγέλλεται τον... "εκσυγχρονισμό" (!), μιλάμε, που αν μπορούσε, μέχρι και δεμένους θα οδηγούσε τους εργαζόμενους, σήμερα, στην Καλλιθέα, για να γεμίσει η πλατεία, όπου θα εκφωνήσει λόγο ο πρωθυπουργός. Επειδή, όμως, δεν μπορούν να δέσουν τους εργαζόμενους, έχουν επιλέξει τις απειλές!Ιδού ένα χαρακτηριστικό δείγμα της "δημοκρατίας", του "νέου" ήθους και ύφους τους: Χτες στις 7.00 το απόγευμα, η κυρία Μαρία Τσαούση, που εκτελεί χρέη Διευθύντριας Εκμετάλλευσης στον Ιππόδρομο, συγκέντρωσε τους εργαζόμενους (απασχολούνται 800 έκτακτοι) για να τους ανακοινώσει το σημείο προσυγκέντρωσης που πρέπει να βρίσκονται σήμερα, για να πάνε στην ομιλία Σημίτη!

Μάλιστα, η εν λόγω κυρία, με το θράσος που της έχει μετεμφυτεύσει ο κύριος Τσουκάτος, προφανώς, έφτασε να απειλήσει συνδικαλίστρια του χώρου, με φράσεις του στιλ "με εσένα θα τα πούμε άλλη ώρα" (!), όταν εκείνη διαμαρτυρήθηκε για την αντιδημοκρατική, τουλάχιστον, συμπεριφορά της διευθύντριας.

Ας σκεφτεί κανείς ότι οι του ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει μια σειρά ανθρώπους τους να κάνουν ανάλογες δουλιές σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες- παράδειγμα η συγκέντρωση προσωπικού που οργάνωσε διευθυντής στα κεντρικά του ΙΚΑ, την περασμένη βδομάδα, για να ανακοινώσει στους υπαλλήλους ότι έχουν χρέος (!) να παραβρεθούν "συντεταγμένα" (!) στη φιέστα της Καλλιθέας - είναι αντιληπτό πόσο πρόβλημα έχει... ο κ. Μπιρσίμ να βρει κομπάρσους, πρόθυμους να ακούσουν τον κ. Σημίτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ