ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Ξανά στο δρόμο του αγώνα οι ΕΒΕ

Ανακοίνωση - παρέμβαση της Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων ενόψει των κινητοποιήσεων

Η ασφυκτική πίεση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι, η συνειδητή προκλητική στάση της κυβέρνησης απέναντί τους και κυρίως η συνεπής αταλάντευτη επιμονή των ΔΗΚΕΒιτών όλο το προηγούμενο διάστημα - και στη συγκεκριμένη συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ στη Θεσσαλονίκη - είναι οι βασικοί λόγοι που επέδρασαν και τελικά οδήγησαν το ΔΣ της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας στην απόφαση να αρχίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις, βγαίνοντας από την αδράνεια και την απουσία από τη διεκδικητική στάση που τη χαρακτήριζε ένα μεγάλο διάστημα.

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Κίνηση ΕΒΕ (ΔΗΚΕΒΕ), συμπληρώνοντας ότι όσο η παράταξη επέμενε ανυποχώρητα να καταλήξει η ΓΣΕΒΕΕ σ' αυτή την απόφαση, άλλο τόσο με όλες τις δυνάμεις της θα συμβάλει στην επιτυχία και στον αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό των κινητοποιήσεων. Στην ανακοίνωση πάντως επισημαίνεται ότι η ομόφωνη αυτή απόφαση - όπως και άλλες προγενέστερες - "δεν εκφράζει οπωσδήποτε θέληση και εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα του αγώνα από όλες τις δυνάμεις που συγκροτούν τα όργανα της ΓΣΕΒΕΕ". Η σιωπηλή αποδοχή πολλών συνδικαλιστών, υπογραμμίζει η ΔΗΚΕΒΕ, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις περαιτέρω ενέργειες και πράξεις τους, με δεδομένο ότι για άλλη μια φορά - και καθόλου τυχαία - δεν έλειψαν τα προσχήματα του τύπου "δε συμμετέχουν οι συνάδελφοι, ξεπερασμένες αυτές οι μορφές" κλπ.

Η ΔΗΚΕΒΕ στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι έγκαιρα είχε επισημάνει πως τα μέτρα και η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα. "Είναι", τονίζει, "ενταγμένα στο γενικότερο σχεδιασμό της ΕΕ και του Μάαστριχτ και αποτελούν μέρος μιας γενικευμένης επίθεσης, έχουν τη ρίζα τους στη νεοφιλελεύθερη πολιτική και την οικονομία της αγοράς. Η πραγματικότητα αυτή σήμερα γίνεται κατανοητή από περισσότερους ΕΒΕ, όμως χρειάζεται να αρχίσουν διεργασίες στη συνείδησή τους και να ωριμάσει περισσότερο η σκέψη για συνεχόμενο και ανυποχώρητο αγώνα, μια και η πολιτική της κυβέρνησης θα συνεχιστεί με ακόμα χειρότερο τρόπο, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ".

Για την επιτυχία του αγώνα τους θα πρέπει τα σωματεία και οι ομοσπονδίες να ξεπεράσουν τις αδυναμίες τους, να ετοιμάσουν πρόγραμμα δράσης, να οργανώσουν τη μαζική συμμετοχή των ΕΒΕ στις κινητοποιήσεις. Θα πρέπει να απευθυνθούν σε φορείς εργαζομένων, αγροτών, συνταξιούχων, νεολαίας, για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για συμπαράταξη και κοινό αγώνα για:

  • Ριζική φορολογική δημοκρατική μεταρρύθμιση.
  • Αναβάθμιση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, να μην επιτραπεί η κατεδάφισή του που έχει σκοπό η κυβέρνηση.
  • Ελεγχο των εισαγωγών.
  • Να σταματήσει η ασυδοσία των πολυκαταστημάτων.
  • Να σταματήσει η συστηματική απαξίωση του ΕΟΜΜΕΧ.
  • Ευνοϊκή χρηματοδότηση.
  • Να μην περάσουν οι νέες εργασιακές ρυθμίσεις.

Τέλος, τονίζει ότι η πικετοφορία που αποφασίστηκε στη σύσκεψη της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) είναι το πρώτο βήμα μιας αγωνιστικής κλιμάκωσης που θα δώσει την κατάλληλη απάντηση στην κυβέρνηση και στις επιλογές της ΕΕ, παρακάμπτοντας τη λογική του συμβιβασμού και της υποταγής, που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων. Καλεί, δε, τους ΕΒΕ να νικήσουν αυτή την πολιτική και αυτή τη λογική στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και με την ψήφο τους.

ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΘΟΡΕΑΣ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για τους 350 εργαζόμενους

Ερώτηση βουλευτών του Κόμματος, στη Βουλή

Μια ακόμη περίπτωση αποκαλυπτική των συνεπειών της κυβερνητικής πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων, έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ. Πρόκειται για το εργοστάσιο της πρώην "Πειραϊκής - Πατραϊκής" στη Σάμο και το εργοστάσιο της πρώην ΒΕΛΚΑ στην Τιθορέα Φθιώτιδας που μεταβιβάστηκαν στον ίδιο επιχειρηματία για να κλείσουν, αφήνοντας τους εργαζόμενους στο δρόμο. Με Ερώτηση των βουλευτών του Κόμματος Μήτσου Κωστόπουλου και Στρατή Κόρακα που κατατέθηκε στη Βουλή, καλείται η κυβέρνηση μεταξύ άλλων να ενημερώσει για το τι πρόκειται να πράξει, προκειμένου να διασφαλιστεί η εργασία των 350 συνολικά εργαζομένων, αλλά και η καταβολή των δεδουλευμένων τους. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

"To 1994 η εκκαθαρίστρια εταιρία με την επωνυμία "Ελληνικές Εξαγωγές ΑΕ" μεταβίβασε στην εταιρία με την επωνυμία "Κόσμος Ανώνυμη, Βιομηχανική, Εμπορική, Κλωστοϋφαντουργική και μεταφορική Εταιρία" το υπό ειδική εκκαθάριση τεθέν εργοστάσιο της Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία "Πειραϊκή Πατραϊκή Κλωστήριο Σάμου ΑΕ" με έδρα το Βαθύ Σάμου, σύμφωνα με το άρθρο 46α του Ν.1892/90.

Το ύψος της μεταβίβασης ορίστηκε στα 581.053.000 δρχ. και καθορίστηκε ο τρόπος καταβολής του τιμήματος με καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης την 1/7/1999 (60 μήνες από την υπογραφή του συμβολαίου).

Η ίδια εταιρία αγόρασε και το εργοστάσιο της πρώην "ΒΕΛΚΑ" στην Τιθορέα Φθιώτιδας και μετονομάστηκε σε "ΕΡΙΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕ".

Από τον Ιούνιο του 1997 και τα δύο εργοστάσια έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους, αφήνοντας κυριολεκτικά στο δρόμο 350 εργαζόμενους, χωρίς να τους καταβάλλονται από τον εργοδότη ούτε τα δεδουλευμένα.

Η κυβέρνηση αδιαφορώντας εντελώς για το γεγονός, φαίνεται ότι δεν ευαισθητοποιείται να ερευνήσει ούτε αν τηρήθηκαν και τηρούνται οι όροι της μεταβίβασης, ούτε αν κάνει χρήση των δικαιωμάτων που απορρέουν από το συμβόλαιο και να διασφαλίσει τόσο την εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου και τις θέσεις εργασίας όσο και τα δικαιώματα του δημοσίου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί:

  • Εάν έχει καταβληθεί το μέχρι 1/7/98 προβλεπόμενο τίμημα για την αγορά του εργοστασίου της Σάμου, ύψους 410.053.000 δρχ. και αν όχι ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία των συμφερόντων του δημοσίου, ιδίως δε, αν γίνει χρήση της διαλυτικής αιρέσεως που σ' αυτήν την περίπτωση προβλέπει το συμβόλαιο.
  • Αν έγιναν οι προβλεπόμενες επενδύσεις εκσυγχρονισμού στο εργοστάσιο Σάμου, ύψους 2.075.000.000, σύμφωνα με το συμβόλαιο, για την αρτιότερη και παραγωγικότερη λειτουργία του εργοστασίου και αν όχι, αν γίνει χρήση του όρου του άρθρου στ του συμβολαίου αγοράς.
  • Ποια τα αποτελέσματα του ελέγχου που έγινε από το υπουργείο Οικονομικών, Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και ποια τα ληφθέντα μέτρα για την απόδοση στο δημόσιο του μη καταβληθέντος ΦΠΑ από την εταιρία, για τα έτη 1996 και 1997;
  • Πόσα είναι τα οφειλόμενα από την εταιρία ποσά σε ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΔΟΥ, από πότε έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και τι μέτρα έχουν ληφθεί για την είσπραξή τους;
  • Εάν προτίθεται η κυβέρνηση να ασκήσει διαχειριστικό έλεγχο, ώστε να διαπιστωθεί πού δαπανήθηκαν τα οφειλόμενα μέχρι σήμερα από την εταιρία σε Δημόσιους Οργανισμούς και Κρατικές Τράπεζες, χωρίς να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου;
  • Θα παρέμβει η κυβέρνηση στους κρατικούς φορείς που εποπτεύει (ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΔΟΥ) και έχουν απαιτήσεις κατά της εταιρίας ώστε να μην συναινέσουν στη διαγραφή των χρεών της, σύμφωνα με το άρθρο 44 του Ν. 1892/90;
  • Θα παρέμβει η κυβέρνηση ώστε οι Κρατικές Τράπεζες Εμπορική και Εθνική στις οποίες η εταιρία οφείλει περίπου 2 δισ., να μην συναινέσουν στον περιορισμό ή στη διαγραφή των απαιτήσεών τους;
  • Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση για τη διασφάλιση των 350 θέσεων εργασίας και την καταβολή των οφειλόμενων από οποιαδήποτε αιτία, στους εργαζόμενους;".
Γιορτή ψωμιού για πέντε μέρες στη Λάρισα

Γιορτή ψωμιού διοργανώνει από τις 26 μέχρι τις 30 του Σεπτέμβρη η Συντεχνία Αρτοποιών Λάρισας και Περιχώρων, με στόχο την προβολή τού πιο βασικού προϊόντος διατροφής, το οποίο παρασκευάζεται εδώ και 6.000 χρόνια με την ίδια παραδοσιακή παραγωγική διαδικασία, καθώς και την προβολή του κλάδου που μόνο στο Νομό Λάρισας περιλαμβάνει 220 περίπου επιχειρήσεις που απασχολούν πάρα πολλούς εργαζόμενους. Οπως αναφέρει η Συντεχνία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο Ελληνας καταναλώνει περίπου 64 κιλά ψωμί το χρόνο κατά μέσο όρο, ποσότητα που θεωρείται μικρή, και την αποδίδει στα διάφορα βιομηχανικά προϊόντα που παραπλανούν το κοινό και δημιουργούν λανθασμένες διατροφικές συνήθειες. Μεταξύ των άλλων, στόχος της "Γιορτής Ψωμιού" είναι η ενημέρωση των καταναλωτών για το ρόλο του ψωμιού στην ορθολογική διατροφή και η αλλαγή της λανθασμένης αντίληψης που θέλει το ψωμί να είναι παχυντικό προϊόν. Στα πλαίσια της γιορτής έχουν προγραμματιστεί διάφορες εκδηλώσεις και ομιλίες για όλες τις μέρες.

Αναβάλλεται η σύσκεψη οικονομολόγων

H προγραμματισμένη για σήμερα σύσκεψη οικονομολόγων εργαζομένων σε ΔΕΚΟ - Τράπεζες, που επρόκειτο να γίνει στην Ενωση Λογιστών (Κάνιγγος 2, 5ος όροφος) με πρωτοβουλία της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Οικονομολόγων" (ΔΠΚ - Ο), αναβάλλεται για την Τετάρτη 21 του Οκτώβρη και ώρα 4 μ.μ. στον ίδιο χώρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ