ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /56
ΚΕΝΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Υποψήφια δήμαρχος Κερατσινίου επικεφαλής του συνδυασμού "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση"

Τα προβλήματα των γυναικών δημοτών του Κερατσινίου δε διαφέρουν από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες σε άλλους δήμους. Ετσι λοιπόν, ένα σημαντικότατο πρόβλημα είναι η ανεργία, που πέρα από το ότι πλήττει ένα μεγάλο αριθμό γυναικών και μάλιστα νέων. Γενικά η ανεργία, όχι μόνο των γυναικών, χτυπά τις εργατικές οικογένειες.

Να σημειώσουμε ότι σήμερα στο Κερατσίνι, η ανεργία σύμφωνα με στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά αγγίζει το ποσοστό του 25%.

Ταυτόχρονα οι εργατικές οικογένειες επιβαρύνονται και απο τη φορολογία που βάζει ο δήμος, όπως φάνηκε από την τελευταία τετραετία. Σαφώς μια τέτοια πολιτική βαρύνει ιδιαίτερα τις γυναίκες του δήμου μας. Το Κερατσίνι έχει επίσης οξυμένα προβλήματα περιβάλλοντος, που έχουν επιπτώσεις στις γυναίκες και στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Ενα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μητέρες είναι αυτό της παιδείας, με την έλλειψη σχολικών κτιρίων και με τη λειτουργία διπλής βάρδιας, πρωί και απόγευμα. Αυτό δημιουργεί οπωσδήποτε προβλήματα στις εργαζόμενες, που πρέπει να κανονίσουν πού θα αφήσουν το παιδί στη διάρκεια της δουλιάς τους, ποιος θα το πάει στο σχολείο, ποιος θα το φέρει. Αυτό έχει αποτέλεσμα ή να μην μπορούν να εργαστούν ή να υποχρεώνονται να πάνε το παιδί τους σε ιδιωτικό σχολείο, έξοδο που επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Οι δημότισσες επιβαρύνονται ακόμη με τη φροντίδα των ηλικιωμένων ατόμων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η ευθύνη τους βαρύνει ιδιαίτερα τη γυναίκα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει αντίστοιχη υποδομή στο δήμο για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα στο σύνολό τους.

Απέναντι σ' αυτά τα προβλήματα λοιπόν, η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" (ΔΑΣ) προτείνει:

  • Την ουσιαστική συνεργασία με τους γυναικείους φορείς της περιοχής, κάτι που δεν έγινε με τη σημερινή δημοτική αρχή.
  • Ουσιαστική και με αποκλειστικές αρμοδιότητες λειτουργία της Επιτροπής Ισότητας σε επίπεδο Δήμου, αλλά με τη συνεργασία του μαζικού κινήματος.

Υπάρχει βέβαια μια επιτροπή Ισότητας, η οποία όμως ουσιαστικά δε λειτουργεί και δε συνεργάζεται με τους εκπροσώπους των γυναικείων συλλόγων, ούτε υπήρξε σ' αυτό το διάστημα παρέμβαση για τα προβλήματα των γυναικών της πόλης.

  • Δημιουργία σχολών γονέων με αντίστοιχη ενθάρρυνση, στήριξη και ανάπτυξη της προσωπικότητας της γυναίκας.
  • Παρέμβαση στο πρόβλημα του αναλφαβητισμού, γιατί η πόλη έχει γυναίκες αναλφάβητες ακόμα και σήμερα.
  • Ενθάρρυνση για πολιτιστική καλλιτεχνική δημιουργία και συμμετοχή τους στα αθλητικά προγράμματα του δήμου.
  • Δημιουργία γραφείου υποδοχής κακοποιημένων γυναικών.
  • Στήριξη γυναικών σε θέματα ανεργίας. Η ρουσφετολογική πολιτική που ακολούθησε ο Δήμος στο θέμα των προσλήψεων την τετραετία που μας πέρασε, άφησε έξω πολλές γυναίκες που είχαν οξυμένα προβλήματα διαβίωσης, μερικές μάλιστα βρίσκονταν σε απελπιστική κατάσταση.

Και βέβαια δεν μπορεί να λύσει ο Δήμος όλα τα προβλήματα της ανεργίας, μπορεί όμως να στηρίξει τις άνεργες. Πώς:

Πρώτον, με αξιοκρατική πολιτική σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις και, δεύτερον, με επιμόρφωση μέσα από το δήμο ώστε να έχουν περισσότερες δυνατότητες να βρουν δουλιά. Και βέβαια όλα αυτά τα προβλήματα δεν μπορεί να τα λύσει ο Δήμος αν δεν υπάρξει ενιαίος αγώνας του Δήμου με τις γυναίκες για τη διεκδίκηση της λύσης τους.

Στόχος μας είναι τέλος, η δημιουργία γεροντολογικού κέντρου, με αρμοδιότητες Υγείας και Πρόνοιας για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Ο Δήμος Κερατσινίου εφ' όσον εκλεγούμε θα είναι στην πρώτη γραμμή για να λυθούν αυτά τα προβλήματα.

Μαιρήνη Στεφανίδη

Υποψήφια δήμαρχος Κηφισιάς, νομικός

Η Κηφισιά δεν είναι μόνο ο δήμος με τα ωραία σπίτια των βορείων προαστίων. Είναι και οι εργατικές κατοικίες της, είναι Αλώνια, η Ανω Κηφισιά των εργαζομένων στα πολυκαταστήματα. Και εδώ, στη δική μας περιοχή, υπάρχει ανεργία ανάμεσα στις γυναίκες, υποαπασχόληση, εργοστάσια που έχουν κλείσει. Εγιναν κινητοποιήσεις για να μην περάσει η απογευματινή εργασία το Σάββατο, για να μη λειτουργούν τα καταστήματα την Κυριακή, κινητοποιήσει στις οποίες δώσαμε το "παρών" και είχαν αποτελέσματα θετικά για τους εργαζόμενους.

Η κοινωνική πρόνοια πλήττεται και εδώ, όπως αλλού έχουμε δύο κρατικούς παιδικούς σταθμούς που έγιναν δημοτικοί και οι γονείς πληρώνουν κατά μέσο όρο είκοσι χιλιάδες δραχμές για τροφεία.

Υπάρχει πρόβλημα με τα ωράρια των σχολείων. Δεν έχουμε διπλές βάρδιες, τα παιδιά στα δημόσια σχολεία παραμένουν περισσότερο χρόνο στις τάξεις για δημιουργική απασχόληση. Ομως, με εξαίρεση ένα σχολείο, σε όλα τα άλλα οι γονείς υπέγραψαν σύμβαση για συμμετοχή τους στα έξοδα και έτσι στην πράξη γίνονται εργοδότες των δασκάλων. Κανένα σχολείο δε λειτουργεί σαν ολοήμερο. Και τώρα τις ώρες που θα 'πρεπε να γίνει δημιουργική απασχόληση των παιδιών ουσιαστικά αυτό που γίνεται είναι φύλαξη. Σ' ό,τι αφορά τον πολιτισμό δεν υπάρχουν προγράμματα για ερασιτεχνική δημιουργία τω δημοτών. Εμείς έχουμε σαν στόχο τη συνεργασία με το γυναικείο κίνημα. Υπάρχει μια επιτροπή γυναικών στο δήμο που, όμως, περιορίζεται σε μια γιορτή και τίποτα άλλο. Οι επιτροπές γυναικών πρέπει να έχουν οικονομική στήριξη και λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο, να προβάλλουν και να συνδέονται με τα προβλήματα των γυναικών, να συμβάλλουν από κοινού με το κίνημα στη διεκδίκησή τους.

Μαίρη Παντελή
Υποψήφια δήμαρχος Ιωαννίνων

Πρόεδρος για πολλά χρόνια του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων, μέλος της Διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, η Μαίρη Παντελή είναι η πρώτη γυναίκα υποψήφια δήμαρχος στα Γιάννενα.

"Ο νόμος μας, λέει, κατέχει τα πρωτεία της ανεργίας σε όλη την Ελλάδα, με ποσοστό ανέργων 25%, που αυξάνεται στην ηλικία κάτω των τριάντα χρόνων.

Κάθε σπίτι έχει έναν άνεργο και, βέβαια, η ανεργία πλήττει περισσότερο τις γυναίκες. Δεν υπάρχει σήμερα παραγωγική βάση στην περιοχή μας. Λίγες βιοτεχνίες ιματισμού που υπήρχαν έκλεισαν, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενες να περάσουν στην ανεργία. Η ανάγκη να εργαστούν τις σπρώχνει στη δουλιά με το κομμάτι, γίνονται ντίλερ, δουλεύουν με μερική απασχόληση, πέφτουν θύματα υπερεκμετάλλευσης. Οι γυναίκες που προέρχονται από την Αλβανία γίνονται αντικείμενα ακόμα πιο άγριας εκμετάλλευσης με τη "μαύρη εργασία". Πολλές γυναίκες στην περιοχή μας δουλεύουν σε σούπερ μάρκετ με τις γνωστές συνθήκες ελαστικής εργασίας.

Η κατάσταση στα πτηνοτροφεία, όπου εργάζονται εκατοντάδες γυναίκες, είναι τραγική. Απασχολούνται στα σφαγεία, στο ξεπουπούλιασμα, στην τελική επεξεργασία και οι συνθήκες υγιεινής σ' αυτούς τους χώρους είναι πολύ άσχημες. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας και οι εγκαταστάσεις είναι αναχρονιστικές.

Οι γυναίκες στην πόλη μας που ασχολούνται με κάποια μικρή επιχείρηση αντιμετωπίζουν τα γνωστά προβλήματα όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που σε μεγάλο ποσοστό αναγκάζονται να κλείσουν. Εξάλλου, δεν υπάρχει κάποιος παιδικός σταθμός, όπου θα μπορούσαν να αφήσουν τα παιδιά τους το απόγευμα για να εργαστούν.

Στα Γιάννενα υπάρχουν δώδεκα κρατικοί παιδικοί σταθμοί και δύο βρεφονηπιακοί, που, όμως, δεν επαρκούν, για τις ανάγκες των κατοίκων και έτσι αυξάνονται οι ιδιωτικοί. Οι κρατικοί δεν έχουν περιέλθει στο δήμο, γιατί υπήρξε αντίσταση από την πλευρά των βρεφονηπιοκόμων. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί δίκτυο παιδικών σταθμών και να παραμείνουν κρατικοί και ακόμα να ενισχυθούν τα ΚΑΠΗ. Αν, όμως, γίνουν τελικά δημοτικοί οι παιδικοί σταθμοί, θα πρέπει να αποδοθούν οι ανάλογοι πόροι στο δήμο και τα προγράμματα να είναι κεντρικά σχεδιασμένα και όχι από το δήμο - γιατί τότε κάθε δήμος θα είχε διαφορετικό πρόγραμμα και δε θα διέθετε το εξειδικευμένο προσωπικό που χρειάζεται για να τα εφαρμόσει.

Η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει δημιουργήσει ούτε μια δημοτική επιτροπή γυναικών. Εμείς θα ζητήσουμε να υπάρξει μια τέτοια επιτροπή και να λειτουργήσει στη σωστή κατεύθυνση - όχι απλά να αξιοποιεί κάποια προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως γίνεται συνήθως. Αρκετοί και αρκετές, ενώ τόσο υποκριτικά καλούν τις γυναίκες να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια, δεν έχουν διεκδικήσει τη λύση βασικών ζητημάτων, ώστε να απελευθερώσουν χρόνο για τις γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά. Στόχος μας είναι να έρθουμε σε επικοινωνία με τις γυναίκες και μέσα από τις γυναικείες οργανώσεις, αλλά και με συγκεντρώσεις στις γειτονιές. Θα πάμε να τις βρούμε εκεί, αλλά και σε χώρους δουλιάς. Επιδιώκουμε ένα διεκδικητικό κίνημα, που θα αγγίζει τις πραγματικές ανάγκες των γυναικών και τα προβλήματά τους...".

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές

Γυναίκες υποψήφιες

"Γυναίκες ψηφίστε γυναίκες". Ναι, αλλά ποιες γυναίκες; Οχι βέβαια αυτές που κουβαλάνε νερό στο κατεστημένο και γίνονται σύμμαχοι των πιο αντιλαϊκών και μισογύνικων πολιτικών... Οχι αυτές που οι καλές προθέσεις τους δε συμπορεύονται με πράξεις, ούτε με την καταγγελία των αιτιών που οδηγούν πίσω τις γυναίκες στο περιθώριο. Οχι αυτές, που μόνος στόχος τους είναι να προβληθούν, καπηλευόμενες τη βαθιά ανάγκη των γυναικών να έχουν λόγο στην κοινωνική, πολιτικήκαι πολιτιστική ζωή... Να ψηφίσουμε γυναίκες, ναι, αλλά γυναίκες συνειδητοποιημένες, γυναίκες αγωνίστριες, που θα μπορούν να ξεμπροστιάζουν όλους τους δημαγωγούς, όλους αυτούς τους και τις "πονηρούς πολιτικούς", που κόπτονται δήθεν για τα συμφέροντα των γυναικών, αλλά θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό του κέρδους και στην περιβόητη "σύγκλιση". Γυναίκες που θα πουν ΟΧΙ στην πλύση εγκεφάλου, που επιβάλλεται με χίλιους μύριους τρόπους και θα πουν ΝΑΙ στους αγώνες για τη λύση των κοινωνικών προβλημάτων και θα σταθούν ουσιαστικά δίπλα στις γυναίκες και στα προβλήματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ