Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27

Ελένη Παπαδοπούλου
Υποψήφια δήμαρχος Κερατσινίου επικεφαλής του συνδυασμού "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση"

Τα προβλήματα των γυναικών δημοτών του Κερατσινίου δε διαφέρουν από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες σε άλλους δήμους. Ετσι λοιπόν, ένα σημαντικότατο πρόβλημα είναι η ανεργία, που πέρα από το ότι πλήττει ένα μεγάλο αριθμό γυναικών και μάλιστα νέων. Γενικά η ανεργία, όχι μόνο των γυναικών, χτυπά τις εργατικές οικογένειες.

Να σημειώσουμε ότι σήμερα στο Κερατσίνι, η ανεργία σύμφωνα με στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά αγγίζει το ποσοστό του 25%.

Ταυτόχρονα οι εργατικές οικογένειες επιβαρύνονται και απο τη φορολογία που βάζει ο δήμος, όπως φάνηκε από την τελευταία τετραετία. Σαφώς μια τέτοια πολιτική βαρύνει ιδιαίτερα τις γυναίκες του δήμου μας. Το Κερατσίνι έχει επίσης οξυμένα προβλήματα περιβάλλοντος, που έχουν επιπτώσεις στις γυναίκες και στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Ενα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μητέρες είναι αυτό της παιδείας, με την έλλειψη σχολικών κτιρίων και με τη λειτουργία διπλής βάρδιας, πρωί και απόγευμα. Αυτό δημιουργεί οπωσδήποτε προβλήματα στις εργαζόμενες, που πρέπει να κανονίσουν πού θα αφήσουν το παιδί στη διάρκεια της δουλιάς τους, ποιος θα το πάει στο σχολείο, ποιος θα το φέρει. Αυτό έχει αποτέλεσμα ή να μην μπορούν να εργαστούν ή να υποχρεώνονται να πάνε το παιδί τους σε ιδιωτικό σχολείο, έξοδο που επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Οι δημότισσες επιβαρύνονται ακόμη με τη φροντίδα των ηλικιωμένων ατόμων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η ευθύνη τους βαρύνει ιδιαίτερα τη γυναίκα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει αντίστοιχη υποδομή στο δήμο για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα στο σύνολό τους.

Απέναντι σ' αυτά τα προβλήματα λοιπόν, η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" (ΔΑΣ) προτείνει:

  • Την ουσιαστική συνεργασία με τους γυναικείους φορείς της περιοχής, κάτι που δεν έγινε με τη σημερινή δημοτική αρχή.
  • Ουσιαστική και με αποκλειστικές αρμοδιότητες λειτουργία της Επιτροπής Ισότητας σε επίπεδο Δήμου, αλλά με τη συνεργασία του μαζικού κινήματος.

Υπάρχει βέβαια μια επιτροπή Ισότητας, η οποία όμως ουσιαστικά δε λειτουργεί και δε συνεργάζεται με τους εκπροσώπους των γυναικείων συλλόγων, ούτε υπήρξε σ' αυτό το διάστημα παρέμβαση για τα προβλήματα των γυναικών της πόλης.

  • Δημιουργία σχολών γονέων με αντίστοιχη ενθάρρυνση, στήριξη και ανάπτυξη της προσωπικότητας της γυναίκας.
  • Παρέμβαση στο πρόβλημα του αναλφαβητισμού, γιατί η πόλη έχει γυναίκες αναλφάβητες ακόμα και σήμερα.
  • Ενθάρρυνση για πολιτιστική καλλιτεχνική δημιουργία και συμμετοχή τους στα αθλητικά προγράμματα του δήμου.
  • Δημιουργία γραφείου υποδοχής κακοποιημένων γυναικών.
  • Στήριξη γυναικών σε θέματα ανεργίας. Η ρουσφετολογική πολιτική που ακολούθησε ο Δήμος στο θέμα των προσλήψεων την τετραετία που μας πέρασε, άφησε έξω πολλές γυναίκες που είχαν οξυμένα προβλήματα διαβίωσης, μερικές μάλιστα βρίσκονταν σε απελπιστική κατάσταση.

Και βέβαια δεν μπορεί να λύσει ο Δήμος όλα τα προβλήματα της ανεργίας, μπορεί όμως να στηρίξει τις άνεργες. Πώς:

Πρώτον, με αξιοκρατική πολιτική σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις και, δεύτερον, με επιμόρφωση μέσα από το δήμο ώστε να έχουν περισσότερες δυνατότητες να βρουν δουλιά. Και βέβαια όλα αυτά τα προβλήματα δεν μπορεί να τα λύσει ο Δήμος αν δεν υπάρξει ενιαίος αγώνας του Δήμου με τις γυναίκες για τη διεκδίκηση της λύσης τους.

Στόχος μας είναι τέλος, η δημιουργία γεροντολογικού κέντρου, με αρμοδιότητες Υγείας και Πρόνοιας για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Ο Δήμος Κερατσινίου εφ' όσον εκλεγούμε θα είναι στην πρώτη γραμμή για να λυθούν αυτά τα προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ