ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /56
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπορούν να προωθηθούν λύσεις!

Οψεις της υπανάπτυξης μια πόλης, αλλά και προτάσεις ελπίδας, μέσα από μια κουβέντα με τον υποψήφιο δήμαρχο και επικεφαλής της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση", Παναγιώτη Σαλπέα

- Ο Πειραιάς είναι ο τρίτος δήμος και το πρώτο λιμάνι της χώρας. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα και ποια ήταν η στάση της Δημοτικής Αρχής απέναντι σε αυτά; - Ο Πειραιάς είναι δυστυχώς μια πόλη ανέργων. Εχει 20% ανεργία, ενώ ο μέσος όρος είναι 10%. Οι βιομηχανίες κλείνουν η μία πίσω από την άλλη, όπως οι "Βέλκα", "Κούπας", "Αιγαίο", "Γαβριήλ", "Λιπάσματα" κ.ά. Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης ζωτικών χώρων για τον Πειραιά όπως το λιμάνι, μέσω του ΟΛΠ, η συρρίκνωση της Ζώνης, αλλά και του ΟΣΕ και του ΗΣΑΠ, προχωρά, έχουμε την άρση του καμποτάζ, ενώ μορφές ιδιωτικοποίησης έχουμε και στο δήμο, στην περίπτωση της καθαριότητας και της στάθμευσης.

Η ποιότητα ζωής στην πόλη είναι υποβαθμισμένη και η δημοτική αρχή μοιάζει να κάνει ό,τι μπορεί για να τη χειροτερέψει...

Τα σκουπίδια στους δρόμους είναι από τα πρώτα προβλήματα που βάζουν οι κάτοικοι σε όλες τις περιοδείες μας. Παρά το ότι ο δήμος εισπράττει τεράστια ποσά από τα τέλη για την αποκομιδή. Τα δίνει όμως για άλλες δαπάνες, με αποτέλεσμα το φαινόμενο ακόμη και καύσιμα, κάποιες φορές, για τα οχήματα να τα πληρώνουν από την τσέπη τους οι εργαζόμενοι. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι εξίσου μεγάλο. Και ο τρόπος που πήγαν να το "λύσουν" είναι χαρακτηριστικός της αντίληψής τους.

Ημασταν οι μόνοι στο δημοτικό συμβούλιο που αντιπαλέψαμε το "πογκρόμ" της ιδιωτικής παρκοεταιρίας ενάντια στους οδηγούς και φτάσαμε μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου και κρίθηκε παράνομη. Η σύμβαση όμως, έστω και παράνομη, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ με ευθύνη του δημάρχου και του υπουργείου Εσωτερικών και αυτή τη φορά η εταιρία κερδίζει με ποσοστά από τις κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας!

Οι έτσι κι αλλιώς λιγοστοί χώροι αποχαρακτηρίζονται με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς καν να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο και παραδίδονται σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Το πράσινο, όπως και οι αθλητικοί χώροι είναι ελάχιστοι. Και όσοι υπάρχουν αφήνονται στην τύχη τους, όπως ο χώρος στο πρώην εργοστάσιο του Δηλαβέρη.

Ολα αυτά είναι αποτελέσματα της πολιτικής που ακολούθησε η Δημοτική Αρχή. Πολιτική εφαρμογής των αντιλαϊκών επιλογών που αποφασίζει η κεντρική διοίκηση. Αν σκεφτεί κανείς ότι το 80% των εσόδων του δήμου προέρχεται από τη φορολόγηση των δημοτών και μόλις το 20% από κρατικούς πόρους, καταλαβαίνει ποια είναι η φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής: Πληρώστε για να έχετε πράσινο, καθαριότητα, πρόνοια.

Οι Γιαπωνέζοι και το "φέσι"

Κι όμως, παρά το γεγονός ότι οι Πειραιώτες έχουν βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη όλα αυτά τα χρόνια, κανένα έργο ουσίας δεν έχει γίνει στην πόλη. Κι αυτό γιατί, το υπέρογκο ποσό που μαζεύει ο δήμος από φόρους για την καθαριότητα πηγαίνει για άλλες δαπάνες και η πόλη εξακολουθεί να βρομάει. Τα οχήματα καθαριότητας είναι ελάχιστα και η συντήρησή τους γίνεται εκ των ενόντων και με την καλή θέληση των εργαζομένων, που δουλεύουν κάτω από φοβερά αντίξοες συνθήκες για την αποκομιδή. Βέβαια, για διεκδίκηση των χρημάτων που αναλογούν στον Πειραιά από τους παράνομα παρακρατημένους από το κράτος Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ούτε κουβέντα δε γίνεται. Ούτε από τη Δημοτική Αρχή, ούτε από τις άλλες παρατάξεις.

Αντίθετα, τα χρέη του δήμου αγγίζουν τα 50 δισεκατομμύρια δραχμές.Μην παραξενευτείτε αν δείτε κάποια μέρα έξω από το Δημοτικό Θέατρο ταμπέλες στα γιαπωνέζικα, λόγω των δισεκατομμυρίων που απαιτεί από το δήμο η "Μιτσουμπίσι Μπανκ" και η "Μέρι Λιντς" από δάνεια! Ηδη, την αρχή των αναγκαστικών κατασχέσεων ακίνητης δημοτικής περιουσίας την έκανε το ΙΚΑ λόγω χρεών. Το γκαράζ του δήμου, ο Πύργος, νεοκλασικά κτίρια και άλλα περιουσιακά στοιχεία είναι δεσμευμένα.

- Απέναντι σε αυτές τις επιλογές της κυβέρνησης και την εφαρμογή τους από το δήμο τι αντιτάσσετε; Τι είδους Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλετε;

- Σαν δημοτική κίνηση αγωνιστήκαμε μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο για τα συμφέροντα των δημοτών και των εργαζομένων. Συμπαρασταθήκαμε σε όλους τους αγώνες τους. Από την επομένη κιόλας των προηγούμενων εκλογών βγήκαμε στους δρόμους για να ενημερώσουμε για το τι συμβαίνει στο δήμο και για τις θέσεις μας. Αγωνιστήκαμε για να σώσουμε τα οικόπεδα της υπεραγοράς από τσιμεντοποίηση. Για να μη χτιστεί το οικόπεδο Ευσταθίου, για να μη χτιστεί ο τελευταίος ελεύθερος χώρος στο Μικρολίμανο (πάρκιγκ). Για την αγορά του οικοπέδου Γιαπιτζάκη και πολλά άλλα. Η Δημοτική Αρχή δεν έχει επαφή με το δημότη. Κατήργησε στην πράξη και τα συνοικιακά και τα διαμερισματικά συμβούλια. Οι λαϊκές συνελεύσεις είναι άγνωστη μέθοδος στην πρακτική της.

Εμείς, στους δανεισμούς αντιτάσσουμε την αγωνιστική διεκδίκηση των παρακρατημένων ΚΑΠ. Την πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε φορομπήχτη και σε γραφείο αναθέσεων εργολαβιών. Δεν τάζουμε. Οι λύσεις που προτείνουμε έχουν σαν συστατικό στοιχείο τη λαϊκή συμμετοχή.

Μια Δημοτική Αρχή πρέπει να δίνει προτεραιότητα στις βασικές ανάγκες των δημοτών για πρόνοια, παιδεία, αθλητισμό κ.ά. Σε συνεργασία μαζί με τους μαζικούς φορείς και τα σωματεία, να παλεύει για τη λύση των προβλημάτων. Δε θέλουμε μια πόλη ανέργων.

Το μοντέλο Αυτοδιοίκησης που προωθεί η κυβέρνηση είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην ΤΑ, για να τη μετατρέπει σε μοχλό εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής και βεβαίως χωρίς πόρους. Αντί να της αποδίδονται τα λεφτά που πληρώνει ήδη ο ελληνικός λαός, εξόπλισε νομικά την αυτοδιοίκηση για να φορολογεί διπλά και τριπλά το δημότη. Ετσι δρομολόγησαν την κατάργηση του όποιου λαϊκού και κοινωνικού χαρακτήρα, έπειτα από αγώνες, της Αυτοδιοίκησης. Η χρεοκοπία αυτού του μοντέλου είναι ολοφάνερη στον Πειραιά. Τουλάχιστον όσον αφορά στις ανάγκες του κόσμου. Ο κόσμος στον οποίο απευθυνόμαστε δεν παίζει στο Χρηματιστήριο. Δεν παρασιτεί από τα κρατικά κονδύλια. Ο δικός μας κόσμος είναι τα πλατιά λαϊκά στρώματα που υπερφορολογούνται, που πληρώνουν και δεν απολαμβάνουν. Που βλέπουν να παραμένει ζητούμενο το δικαίωμά τους στη μόρφωση, τον αθλητισμό, την καθαριότητα, τη δουλιά. Μόνο η πάλη αυτού του κόσμου σε συνεργασία με μια άλλη δημοτική αρχή, ενάντια σε αυτή την πολιτική, μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Η πολιτική "γκαρνταρόμπα" των υπαιτίων

- Στον Πειραιά υπάρχουν οκτώ συνδυασμοί, μερικοί εκ των οποίων είναι "ανταρτών". Πώς τους κρίνετε;

- Στις καθημερινές μας περιοδείες προειδοποιούμε τον κόσμο, ότι αυτοί που έρχονται σήμερα να του ζητήσουν την ψήφο του, έχοντας αλλάξει πλέον πολιτικό κοστούμι και προσπαθώντας να "ξεπλύνουν" τις ευθύνες τους μέσα από άλλους συνδυασμούς, είναι οι ίδιοι που την προηγούμενη τετραετία, είτε σαν πλειοψηφία είτε σαν μειοψηφία, ψήφιζαν τις αποφάσεις που έφεραν τον Πειραιά σε αυτή την τραγική κατάσταση. Τους λέμε ότι δεν ευθύνεται μόνο ο δήμαρχος, αλλά και όσοι τον στήριξαν. Το εντυπωσιακό είναι ότι όλοι τους ασκούν κριτική σήμερα στα κακώς κείμενα της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής! Σαν να μην υπήρχαν πριν σε διάφορα πόστα, σαν να μην έχουν μερίδιο στην πολιτική της διαχείρισης του δήμου σε βάρος του λαού και στην κακοδιαχείριση.

Τονίζουμε κι αυτό: Η κακοδιαχείριση δεν είναι αποτέλεσμα "κακοτυχίας" αλλά επιλογών. Αλλωστε, οι συνδυασμοί στους οποίους βρήκαν τώρα πολιτική στέγη οι μέχρι σήμερα πλειοψηφούντες, δεν έχουν καμία διαφορά ως προς την αντίληψή τους για την ΤΑ. Είναι πολύ σημαντικό να σκεφτεί ο κόσμος, όχι τι τους τάζουν σήμερα, αλλά τι έπραξαν την προηγούμενη τετραετία. Τι θέσεις πήραν και τι ψήφιζαν. Μόνο ένα μικρό ποσοστό απ' ό,τι υπόσχονταν στις προηγούμενες εκλογές να είχαν πραγματοποιήσει, τότε η εικόνα της πόλης θα ήταν διαφορετική. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Μάλιστα, τα χρήματα που δαπανούν για να υπόσχονται ψέματα, αγγίζουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια και με τα ΜΜΕ στις υπηρεσίες τους, με το "αζημίωτο" φυσικά. Ειδικά στην περίπτωση του κ. Φωτίου έχουμε να κάνουμε με πρόκληση. Χρησιμοποιούν προκλητικά όλον τον κρατικό μηχανισμό για να επιβάλουν στον πειραϊκό λαό ένα δήμαρχο που φαίνεται ότι δεν τον θέλει. Η τηλεοπτική προπαγάνδα είναι σχεδόν καθημερινή και αρκετών λεπτών. Ο κόσμος όμως πρέπει να το γνωρίζει από τώρα. Οποιος από αυτούς κι αν βγει δήμαρχος, την επομένη των εκλογών, τα πράγματα θα είναι τα ίδια και χειρότερα.

Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

Συσπειρώνοντας τον κόσμο διεκδικούμε

Ο Π. Σαλπέας μιλά για την Ενωση Αθλητικών Σωματείων Πειραιά και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό

"Στην Ενωση Αθλητικών Σωματείων Πειραιά εκλέγομαι από το 1980 και πολλά χρόνια είμαι πρόεδρός της. Περιλαμβάνει 110 ερασιτεχνικά σωματεία από 16 δήμους και κοινότητες. Εχουμε Ακαδημίες Ποδοσφαίρου για παιδιά από 6 έως 12 ετών. Στα προγράμματα και τα σωματεία της συμμετέχουν πάνω από 16.000 αθλητές. Συμμετέχουν άνθρωποι, με στόχο να προσφέρουν άθληση στη νεολαία. Προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αλλά αυτό δεν εμποδίζει να έχουμε μια καλή λειτουργία και πολλές επιτυχίες όλα αυτά τα χρόνια", τονίζει στη συνέντευξή του ο Παναγιώτης Σαλπέας.

"Με κινητοποιήσεις και καταλήψεις έχουμε καλύψει πολλές από τις τρομακτικά μεγάλες ελλείψεις σε αθλητική υποδομή στον Πειραιά και ευρύτερα. Πετύχαμε ένα δέσιμο με τα σωματεία. Χρόνια αυτή η διοίκηση, κερδίζει την εμπιστοσύνη τους. Στις τελευταίες εκλογές, ο συνδυασμός μας στην Ενωση κέρδισε το 80% των ψήφων. Στην πράξη προστατεύουμε αυτά τα παιδιά και από τη μάστιγα των ναρκωτικών, δίνοντάς τους την ευκαιρία σε έναν δημιουργικό τρόπο ζωής. Με τη θεραπευτική κοινότητα "Νόστος" έχω πολύ καλές σχέσεις ετών. Εχουμε συνεργαστεί στον αθλητισμό μαζί τους.

Το μοντέλο διοίκησης που ακολουθήσαμε στην Ενωση, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και αποκλεισμούς, απέδωσε στην κοινωνία, το αποδέχτηκε και γι' αυτό έχουμε αυτή την απήχηση όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό το μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας, αλλά και στην πόλη μας. Οι δημοτικές εκλογές μάς δίνουν την ευκαιρία να επεκτείνουμε τη δράση μας και πέρα από τον αθλητισμό, συσπειρώνοντας τον κόσμο στον αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης".

ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
Να έρθουν στο προσκήνιο οι άνθρωποι του μόχθου

Το λένε και "μεγάλο λιμάνι". Ακόμη και "λιμάνι της αγωνίας". Ενας συνδυασμός μάλιστα έχει υιοθετήσει τον τίτλο της γνωστής ταινίας. Δε γνωρίζουμε, αν το όνομα αυτού του συνδυασμού θέλει να προσομοιάζει την πολιτική του με τις υποκριτικές ικανότητες του Μάρλον Μπράντο. Αλλά, αυτό που χαρακτηρίζει την προεκλογική εκστρατεία στον Πειραιά δεν είναι η υποκριτική, αλλά η υποκρισία. Οι πολιτικές μάσκες αλλάζουν και οι συνδυασμοί πλαισιώνονται από νυν δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας που προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους, υπολογίζοντας προφανώς σε κάποια μαζική αμνησία των Πειραιωτών...

* * *

Ο Πειραιάς, όμως, δεν είναι μόνο εφοπλιστικές εταιρίες και μαρίνες. Είναι και Καραβάς και Βώκος και Παλιά Κοκκινιά. Είναι το μεγάλο ποσοστό των ανέργων, το ξεπούλημα του ΟΛΠ, τα μαγαζιά της περιοχής Γκάζι - Παπαστράτος που παρακμάζουν. Είναι τα σκουπίδια που "κάνουν πάρτι στα στενά". Είναι τα νεοκλασικά που στέκονται απλώς και μόνο λόγω κάποιου παιχνιδιού που παίζει καμιά φορά η τύχη. Είναι το πανέμορφο Δημοτικό Θέατρο που πέφτει. Τα σχολειά με τις διπλοβάρδιες. Η Ράλλειος που είναι γιαπί. Τα δισεκατομμύρια "φέσι" σε ντόπιους και ξένους. Τα πιτσιρίκια που κάνουν την άσφαλτο "γήπεδο" λόγω έλλειψης αθλητικών χώρων. Τα αρχαία που μόνο ένα "υποψιασμένο" μάτι μπορεί να διακρίνει μέσα από το τσιμέντο και τη λαμαρίνα. Οι παρκοεταιρίες που τώρα τα "τσεπώνουν" μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας. Είναι η θάλασσα που έκλεψαν απ' τον λαό του...

* * *

Για μερικά από αυτά, οι υποσχέσεις "μαγικών" λύσεων δίνουν και παίρνουν. Για άλλα, δε γίνεται καν λόγος. Ο Παναγιώτης Σαλπέας όμως, υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού "Πειραιάς - Αναγέννηση" επιμένει, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, πως "όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν". Πως"η πόλη μπορεί και πρέπει να έρθει στα χέρια αυτών που μοχθούν μέσα της και παλεύουν για μια καλύτερη ζωή".

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

"Θέλουμε δήμαρχο για τους δημότες και όχι για τους ιδιώτες", διαδήλωναν οι εργαζόμενοι στο δήμο

Ο Δ. Σαλπέας μιλά στους μαθητές, κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Στο πλευρό των εργαζομένων του ΟΣΕ

Ο Στ. Λογοθέτης προσπάθησε να μάθει του Πειραιώτες να συμβιώνουν με τα σκουπίδια.....

Από συγκέντρωση και πορεία ναυτεργατών

Συλλαλητήριο κατά της κυβερνητικής πολιτικής

Πρόγραμμα με το λαό για το λαό

Μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία του προγράμματος της "Πειραιάς - Αναγέννηση" είναι:

- Αντιπαράθεση σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών του δήμου.

- Συμμετοχή των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στη λύση των προβλημάτων.

- Να παραμείνει το λιμάνι στο δημόσιο.

- Κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή στην καθαριότητα.

- Πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά του δήμου, αγωνιστική διεκδίκηση των ΚΑΠ. ΟΧΙ στο δανεισμό και στις αδιαφανείς αναθέσεις. Πραγματικές δημοπρασίες και διερεύνηση αγοράς.

- Αποτελεσματικότητα και εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών. Κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων. Κάλυψη με μόνιμο προσωπικό των οργανικών θέσεων.

- Διεκδίκηση για τη δημιουργία πράσινου, εξεύρεση και αξιοποίηση ελεύθερων χώρων προς όφελος των κατοίκων. Να λειτουργήσει σωστά και σε φιλολαϊκή κατεύθυνση ο συντελεστής δόμησης.

- Καθαρή θάλασσα. Διαρκής και αυστηρός δημοτικός έλεγχος ρύπανσης. Απαίτηση για ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού στην Ψυττάλεια.

- Παιδεία χωρίς φραγμούς. Πάλη για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους. Αύξηση των κρατικών δαπανών. Δέσμευση των οικοπέδων που προορίζονται για σχολεία.

- Υπάρχουν συγκεκριμένες και μελετημένες προτάσεις για το κυκλοφοριακό.- Αγώνας για τη δημιουργία βιομηχανικών πάρκων.

- Αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά. Δημιουργία χώρων άθλησης. Ιδιαίτερη σημασία στο σχολικό αθλητισμό.

- Εμφαση στον πολιτισμό με τη δημιουργία βιβλιοθηκών, δωρεάν καλλιτεχνικών σχολών και θεσμοθέτηση φεστιβάλ με άξονα τις πολιτιστικές πρωτοβουλίες του μαζικού κινήματος.

- Βρεφονηπιακοί σταθμοί σε κάθε γειτονιά. Πρόνοια προσιτή σε όλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ