ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ
Δύναμη αποσταθεροποίησης με ανοιχτή "ατζέντα"

Θυγατρική "εταιρία" του ΝΑΤΟ και υπό αμερικάνικη καθοδήγηση ιδρύεται με τη συγκρότηση της ντόπιας Δύναμης Ταχείας Επέμβασης στην οποία θα ανατίθενται τα πιο βρόμικα παιχνίδια των ιμπεριαλιστών

Θυγατρική "εταιρία" ή κοινώς παραμάγαζο του ΝΑΤΟ συστήνουν στα Βαλκάνια οι υπό την αμερικανική επιρροή χώρες της περιοχής. Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί στα βρόμικα παιχνίδια τα οποία ετοιμάζονται για την περιοχή των Βαλκανίων και ευρύτερα. Αιχμή της η πολυεθνική ταξιαρχία με την επωνυμία Πολυεθνική Δύναμη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης,που εδώ και καιρό έχει δρομολογηθεί η συγκρότησή της.

Τελικές αποφάσεις επί του θέματος, για την έδρα της ταξιαρχίας, το διοικητή και άλλα διαδικαστικά, γύρω από τα οποία υπήρχε διαμάχη μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών, αναμένονταν να ληφθούν χτες στα Σκόπια κατά τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην οποία παίρνουν μέρος τέσσερις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ (Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, ΗΠΑ) και πέντε του προγράμματος "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη" (Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Σλοβενία, ΠΓΔΜ).

Αποκαλυπτικό των τυχοδιωκτισμών που μεθοδεύονται, είναι ότι σε κανένα από τα ντοκουμέντα στα οποία είχαν καταλήξει στις προηγούμενες συναντήσεις οι εκπρόσωποι των χωρών που θα συμμετέχουν στην ταξιαρχία, δε γίνεται καμία αναφορά στο θέμα του σεβασμού των συνόρων.Στην ουσία θα υπάρχει "ανοιχτή ατζέντα" για τη δράση της δύναμης.Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κεφάλαιο που αφορά τις επιχειρήσεις, προβλέπονται επεμβάσεις με μανδύα "ειρηνευτικών" αποστολών κατόπιν αιτήματος του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ, αλλά και αυτεπαγγέλτως! Δηλαδή μια δύναμη αποσταθεροποίησης θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη για ανάληψη δράσης.

Η ιδέα για τη συγκρότηση της δύναμης συζητήθηκε για πρώτη φορά πριν μήνες στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στη Σόφια. Ακολούθησαν συναντήσεις σε πολιτικό και σε στρατιωτικό επίπεδο σε Τίρανα, Αγκυρα, Αθήνα, Ρώμη. Μόνιμο σημείο τριβής το πού θα εγκατασταθεί η έδρα της ταξιαρχίας, με κύριους διεκδικητές την Ελλάδα και την Τουρκία.

Η σημασία της δημιουργίας της πολυεθνικής ταξιαρχίας των Βαλκανίων, δεν είναι μόνο στρατιωτική, είναι κυρίως πολιτική. Βέβαια θα υπάρχει ένα εργαλείο για επεμβάσεις στα Βαλκάνια και γύρω από αυτά για την επιβολή της "νέας τάξης", κυρίως όμως μέσω της διαδικασίας συγκρότησης και λειτουργίας της δύναμης αυτής μπαίνουν οι βάσεις για την ίδρυση ενός βαλκανικού "μικρού ΝΑΤΟ" υπό τον άμεσο αμερικανικό έλεγχο. Πρόκειται για τον αμερικανικό άξονα των Βαλκανίων. Η όλη προσπάθεια εντάσσεται απόλυτα στη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία ταχυκίνητων πολυεθνικών δυνάμεων, που αποβλέπει στη σταδιακή αντικατάσταση των εθνικών στρατών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και την ταυτόχρονη διεύρυνση των ορίων δράσης του.

Σύμφωνα με όσα είχαν προγραμματιστεί, στα Σκόπια αναμενόταν να μπει η υπογραφή από τους υπουργούς Αμυνας για την ίδρυση της ταξιαρχίας. Από τις προηγηθείσες συζητήσεις είχε προκύψει συμφωνία για όλο το πακέτο, που όμως τελούσε υπό την αίρεση της τελικής υπογραφής των υπουργών Αμυνας, οι οποίοι θα αποφάσιζαν και για όσα υπήρχαν διαφορετικές απόψεις. Είχαν κλείσει λοιπόν τα θέματα που αφορούσαν τη δομή του στρατηγείου, τις υποχρεώσεις υποστήριξης εκ μέρους των χωρών που συμμετέχουν και τον τρόπο με τον οποίο θα επιχειρεί η ταξιαρχία. Εμεναν ανοιχτά προκειμένου να κλείσουν στα Σκόπια το θέμα της έδρας, για την οποία η Ελλάδα προτείνει το Κιλκίς και η Τουρκία την Ανδριανούπολη,ο λεγόμενος "θεματοφύλακας", όπου μια χώρα θα αναλάβει ρόλο μόνιμου εκπροσώπου και το θέμα του διοικητή, για τον οποίο όλοι συνέτειναν να είναι εκ περιτροπής, αλλά η κάθε χώρα διεκδικούσε την πρωτιά. Σχετικά με τις δυνάμεις που έχει δεσμευτεί να διαθέσει κάθε χώρα, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν εμφανιστεί ως οι πιο πρόθυμες, διαθέτοντας η κάθε μια από ένα πλήρες μηχανοκίνητο τάγμα, το ίδιο και η Ιταλία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία από ένα μικρό τάγμα και η Αλβανία και η ΠΓΔΜ από ένα λόχο. Να σημειώσουμε ότι οι δυνάμεις αυτές θα βρίσκονται στρατοπεδευμένες στη χώρα που τις διαθέτει, αλλά θα είναι στη διάθεση του διοικητή της πολυεθνικής ταξιαρχίας. Στο στρατηγείο της ταξιαρχίας, που αναμένεται να λειτουργήσει σε 6 μήνες από την υπογραφή, θα εγκατασταθεί ένα πολυεθνικό επιτελείο από 32 αξιωματικούς.

Κ. Ζ.

Νεκρός ο Ματέι Σορίν

Αιφνιδιαστική εξέλιξη σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στην υπόθεση του Ελληνορουμάνου κακοποιού Ματέι Σορίν.Από το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, όπου είχε μεταφερθεί από το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, μετά από μια σύντομη νοσηλεία στον Ερυθρό Σταυρό, έγινε γνωστό ότι βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του. Η εξέλιξη αυτή τροφοδοτεί νέα σενάρια και ερωτηματικά για τις συνθήκες και τα αίτια του θανάτου ενός προσώπου, που από τις αρχές του μήνα είχε βρεθεί στις πρώτες σελίδες της επικαιρότητας.

Οι πληροφορίες για τα αίτια του θανάτου ήταν συγκεχυμένες, ενώ από την πρώτη στιγμή πολλοί οδηγήθηκαν συνειρμικά στην εκδοχή της εγκληματικής ενέργειας. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τους γιατρούς του νοσοκομείου, χτες το πρωί η κατάσταση της υγείας του δεν ήταν ανησυχητική. Γύρω στις 11.00, όμως, όταν οι γιατροί έκαναν τη συνήθη επίσκεψη, διαπίστωσαν ότι παρουσίαζε χαμηλή πίεση. Μέχρι να φέρουν, όμως, τον καρδιογράφο για τις αναγκαίες εξετάσεις ο Σορίν είχε εκπνεύσει. Αμέσως ενημερώθηκε ο εισαγγελέας των φυλακών Κορυδαλλού Σταύρος Ματσαγιωζίδης και η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Μετά από λίγο και η Αστυνομία Πειραιά επιβεβαίωνε την είδηση για το θάνατό του. Από το υπουργείο Δικαιοσύνης έγινε γνωστό ότι ορίστηκε τριμελής επιτροπή ιατροδικαστών (Κανάκης, Μπούκης, Μπογιόκας), ώστε να διερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες του θανάτου του. Από την οικογένειά του διατυπώνονται σοβαρά ερωτηματικά για τα αίτια θανάτου, καθώς είχε δοθεί η εντύπωση ότι είχε διαφύγει τον κίνδυνο. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για τη σύλληψή του είχε υποστεί θλαστικά τραύματα στο κεφάλι και το υπόλοιπο σώμα του. Τα τραύματα αυτά δεν ενέπνεαν καμιά ανησυχία, σύμφωνα με τους γιατρούς, που τον είχαν εξετάσει.Μόλις έγινε γνωστό το γεγονός του θανάτου του Μ. Σορίν, εκπρόσωπος του ΚΚΕ επικοινώνησε με το υπουργείο Δικαιοσύνης και ενημερώθηκε σχετικά από τον γγ του υπουργείου.

"ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ"
Παναθηναϊκή συγκέντρωση την Πέμπτη

Στην πλατεία Κάνιγγος, στις 8 μ.μ., για να δυναμώσει η λαϊκή αντεπίθεση, για να δώσουμε μήνυμα ελπίδας και προοπτικής

"Ολοι στη συγκέντρωση της ΝΑΣ - να δώσουμε μήνυμα ελπίδας και προοπτικής". Με το σύνθημα αυτό, η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" καλεί το λαό της Αθήνας να δώσει το "παρών" στη μεγάλη παναθηναϊκή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 1η Οκτώβρη στις 8 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.

"Η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει την ψήφο του λαού για να συνεχίσει και να κλιμακώσει την επίθεση στο παρόν και το μέλλον. Για το λόγο αυτό, ο λαός πρέπει να καταδικάσει την πολιτική που στηρίζει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, τα κόμματα και τους νομάρχες που την υπηρετούν", υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της - κάλεσμα προς το λαό η ΝΑΣ. Καλεί το λαό και τη νεολαία, με τον αγώνα και με την ψήφο τους, να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική, να ενισχύσουν το διεκδικητικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να παλέψουν για μια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, συμπαραστάτη στους αγώνες και στις διεκδικήσεις του λαού.

"Η μάχη των εκλογών μπορεί και πρέπει να έχει ευρύτερη απήχηση και επίδραση στις πολιτικές εξελίξεις. Να αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα διαμόρφωσης ευρύτερων λαϊκών, αγωνιστικών συσπειρώσεων", υπογραμμίζει η ΝΑΣ και προσθέτει, απευθυνόμενη στον καθένα ξεχωριστά: "Η ψήφος σου στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές θα μετρήσει για όλα και θα τη μετρήσουν όλοι. Σκέψου την επόμενη μέρα".

Στα Νέα Λιόσια σήμερα η Αλ. Παπαρήγα

Περιοδεία στο Δήμο Ιλιον (Νέα Λιόσια) θα πραγματοποιήσει σήμερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Το πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνει:

  • Στις 11.45 πμ θα έχει συνάντηση με τους κατοίκους της περιοχής Παλατιανής.
  • Στις 12.15 θα μιλήσει και θα έχει συζήτηση στο Καφενείο της πλατείας Γοργόνα.
  • Στις 1.15 μμ η Αλ. Παπαρήγα θα κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Οι δηλώσεις θα γίνουν στα γραφεία της ΚΟ Λιοσίων του ΚΚΕ (Αγίας Θέκλας και Παλατιανής γωνία).
Σήμερα και αύριο στον "902 TV"

Παρακολουθείστε σήμερα και αύριο από την τηλεόραση του "902" τις ακόλουθες εκπομπές:

Σήμερα Κυριακή

  • "24 ΧΡΟΝΙΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" στις 8.00 μμ,ο "902" θυμάται τα 24 χρόνια από τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ και του "Ρ", σε επιμέλεια - παρουσίαση Κώστα Καραχάλιου.
  • "57 ΧΡΟΝΙΑ ΕΑΜ" στις 8.30 μμ,ο "902" τιμά την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ. Ο δημοσιογράφος Γ. Χατζηγεωργίου συζητά με τον Φοίβο Τσέκερη,γραμματέα της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης.

Αύριο Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη

  • "Πολιτική επικαιρότητα" στις 9.30 μμ η δημοσιογράφος Μάρω Φωτάκη συζητάει με τον Δημήτρη Γόντικα,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: "Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές".
  • "Από το Σήμερα στο Αύριο" στις 10.30 μμ ο δημοσιογράφος Κ. Καραχάλιος, συζητάει για τις επικείμενες εκλογές με τους υποψηφίους νομάρχες Ανατολικής Αττικής: Νίκο Στεφανίδη - "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία", Δημήτριο Φράγκο - "Συνέπεια, Διαφάνεια, Προοπτική", Χρήστο Τσάμη - "Για την Αττική μας, Πρωτοβουλία πολιτών".
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση στο Σταυρό

Η ΚΟΒ Σταυρού του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση σήμερα Κυριακή 27/9 στις 11.30 π.μ., με θέμα: "Πολιτικές εξελίξεις - Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές..

Θα μιλήσει ο Χρήστος Κόφφας,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Θεσσαλονίκης.

"ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Την Τρίτη τα εγκαίνια του κεντρικού εκλογικού κέντρου

Στις 7.30 μ.μ. στα Χαυτεία

Η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα" και ο επικεφαλής της υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Λεων. Αυδής καλούν τους κατοίκους της πόλης να παρευρεθούν στα εγκαίνια του κεντρικού εκλογικού κέντρου της "Συμπαράταξης", που θα γίνει την Τρίτη στις 7.30 μ.μ., στα Χαυτεία,στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αιόλου. Στα διάρκεια της εκδήλωσης, θα κατατεθεί στους πολίτες η πρόταση της δημοτικής κίνησης για μια άλλη πόλη. Είναι ένα αγωνιστικό κάλεσμα διαρκείας, για πριν και μετά τις δημοτικές εκλογές, για την πόλη που διεκδικούμε, την πόλη που θέλουμε. Μια πρόταση, που περνάει με επιτυχία την καθημερινή δοκιμασία της επαφής με τους πολίτες στις γειτονιές της Αθήνας, στη διάρκεια των περιοδειών του επικεφαλής της Κίνησης και των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ