Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ
Δύναμη αποσταθεροποίησης με ανοιχτή "ατζέντα"

Θυγατρική "εταιρία" του ΝΑΤΟ και υπό αμερικάνικη καθοδήγηση ιδρύεται με τη συγκρότηση της ντόπιας Δύναμης Ταχείας Επέμβασης στην οποία θα ανατίθενται τα πιο βρόμικα παιχνίδια των ιμπεριαλιστών

Θυγατρική "εταιρία" ή κοινώς παραμάγαζο του ΝΑΤΟ συστήνουν στα Βαλκάνια οι υπό την αμερικανική επιρροή χώρες της περιοχής. Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί στα βρόμικα παιχνίδια τα οποία ετοιμάζονται για την περιοχή των Βαλκανίων και ευρύτερα. Αιχμή της η πολυεθνική ταξιαρχία με την επωνυμία Πολυεθνική Δύναμη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης,που εδώ και καιρό έχει δρομολογηθεί η συγκρότησή της.

Τελικές αποφάσεις επί του θέματος, για την έδρα της ταξιαρχίας, το διοικητή και άλλα διαδικαστικά, γύρω από τα οποία υπήρχε διαμάχη μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών, αναμένονταν να ληφθούν χτες στα Σκόπια κατά τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην οποία παίρνουν μέρος τέσσερις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ (Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, ΗΠΑ) και πέντε του προγράμματος "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη" (Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Σλοβενία, ΠΓΔΜ).

Αποκαλυπτικό των τυχοδιωκτισμών που μεθοδεύονται, είναι ότι σε κανένα από τα ντοκουμέντα στα οποία είχαν καταλήξει στις προηγούμενες συναντήσεις οι εκπρόσωποι των χωρών που θα συμμετέχουν στην ταξιαρχία, δε γίνεται καμία αναφορά στο θέμα του σεβασμού των συνόρων.Στην ουσία θα υπάρχει "ανοιχτή ατζέντα" για τη δράση της δύναμης.Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κεφάλαιο που αφορά τις επιχειρήσεις, προβλέπονται επεμβάσεις με μανδύα "ειρηνευτικών" αποστολών κατόπιν αιτήματος του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ, αλλά και αυτεπαγγέλτως! Δηλαδή μια δύναμη αποσταθεροποίησης θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη για ανάληψη δράσης.

Η ιδέα για τη συγκρότηση της δύναμης συζητήθηκε για πρώτη φορά πριν μήνες στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στη Σόφια. Ακολούθησαν συναντήσεις σε πολιτικό και σε στρατιωτικό επίπεδο σε Τίρανα, Αγκυρα, Αθήνα, Ρώμη. Μόνιμο σημείο τριβής το πού θα εγκατασταθεί η έδρα της ταξιαρχίας, με κύριους διεκδικητές την Ελλάδα και την Τουρκία.

Η σημασία της δημιουργίας της πολυεθνικής ταξιαρχίας των Βαλκανίων, δεν είναι μόνο στρατιωτική, είναι κυρίως πολιτική. Βέβαια θα υπάρχει ένα εργαλείο για επεμβάσεις στα Βαλκάνια και γύρω από αυτά για την επιβολή της "νέας τάξης", κυρίως όμως μέσω της διαδικασίας συγκρότησης και λειτουργίας της δύναμης αυτής μπαίνουν οι βάσεις για την ίδρυση ενός βαλκανικού "μικρού ΝΑΤΟ" υπό τον άμεσο αμερικανικό έλεγχο. Πρόκειται για τον αμερικανικό άξονα των Βαλκανίων. Η όλη προσπάθεια εντάσσεται απόλυτα στη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία ταχυκίνητων πολυεθνικών δυνάμεων, που αποβλέπει στη σταδιακή αντικατάσταση των εθνικών στρατών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και την ταυτόχρονη διεύρυνση των ορίων δράσης του.

Σύμφωνα με όσα είχαν προγραμματιστεί, στα Σκόπια αναμενόταν να μπει η υπογραφή από τους υπουργούς Αμυνας για την ίδρυση της ταξιαρχίας. Από τις προηγηθείσες συζητήσεις είχε προκύψει συμφωνία για όλο το πακέτο, που όμως τελούσε υπό την αίρεση της τελικής υπογραφής των υπουργών Αμυνας, οι οποίοι θα αποφάσιζαν και για όσα υπήρχαν διαφορετικές απόψεις. Είχαν κλείσει λοιπόν τα θέματα που αφορούσαν τη δομή του στρατηγείου, τις υποχρεώσεις υποστήριξης εκ μέρους των χωρών που συμμετέχουν και τον τρόπο με τον οποίο θα επιχειρεί η ταξιαρχία. Εμεναν ανοιχτά προκειμένου να κλείσουν στα Σκόπια το θέμα της έδρας, για την οποία η Ελλάδα προτείνει το Κιλκίς και η Τουρκία την Ανδριανούπολη,ο λεγόμενος "θεματοφύλακας", όπου μια χώρα θα αναλάβει ρόλο μόνιμου εκπροσώπου και το θέμα του διοικητή, για τον οποίο όλοι συνέτειναν να είναι εκ περιτροπής, αλλά η κάθε χώρα διεκδικούσε την πρωτιά. Σχετικά με τις δυνάμεις που έχει δεσμευτεί να διαθέσει κάθε χώρα, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν εμφανιστεί ως οι πιο πρόθυμες, διαθέτοντας η κάθε μια από ένα πλήρες μηχανοκίνητο τάγμα, το ίδιο και η Ιταλία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία από ένα μικρό τάγμα και η Αλβανία και η ΠΓΔΜ από ένα λόχο. Να σημειώσουμε ότι οι δυνάμεις αυτές θα βρίσκονται στρατοπεδευμένες στη χώρα που τις διαθέτει, αλλά θα είναι στη διάθεση του διοικητή της πολυεθνικής ταξιαρχίας. Στο στρατηγείο της ταξιαρχίας, που αναμένεται να λειτουργήσει σε 6 μήνες από την υπογραφή, θα εγκατασταθεί ένα πολυεθνικό επιτελείο από 32 αξιωματικούς.

Κ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ