ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
"Κλείνουν" οι εφημερίες στην Α' Ζώνη

Ξεσηκώνονται οι γιατροί για τις περικοπές

Μέχρι αύριο συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους οι γιατροί των Νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου Αττικής. Επίσης, αύριο στο αμφιθέατρο του "Σωτηρία",ώρα 11πμ, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) έχει συγκαλέσει Γενική Συνέλευση για να καθοριστεί η πορεία του αγώνα των γιατρών. Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ θα συνεδριάσει αύριο, ώρα 8.30 πμ, για να διαμορφώσει την εισήγηση με βάση τα τελευταία δεδομένα προς τη Γενική Συνέλευση. Σημειώνεται ότι η ΕΙΝΑΠ έχει ζητήσει επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα.

Από χτες σε επτά νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά οι γιατροί προχώρησαν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αναστέλλοντας τη γενική εφημερία των νοσοκομείων. Στις κεντρικές πύλες υπάρχουν απεργιακές επιτροπές, που τις αποτελούν γιατροί όλων των ειδικοτήτων και εκτιμούν ποια περιστατικά χρειάζεται να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Τα νοσοκομεία που "κλείνουν" τη σημερινή εφημερία είναι το "Αμαλία Φλέμιγκ" και το Παίδων "Αγλαϊα Κυριακού".Αύριο αναστέλλουν την εφημερία τους το "Μεταξά",το "Τζάνειο",το "Αγία Ολγα",το "Σισμανόγλειο" και το "Λαϊκό".

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης,του Ηρακλείου και των Ιωαννίνων.Στη Θεσσαλονίκη οι γιατροί συνεχίζουν την απεργία μέχρι αύριο, οπότε θα κάνουν γενικές συνελεύσεις στα Νοσοκομεία. Στο Ηράκλειο η απεργία των γιατρών συνεχίζεται μέχρι και τις 30 Σεπτέμβρη. Γενικές συνελεύσεις θα κάνουν στις 29 του μήνα.

Οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προετοιμάζονται για την τριήμερη απεργία στις 28 - 30 Σεπτέμβρη. Νέα Γενική Συνέλευση θα κάνουν την Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη, ώρα 12.30 μμ, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Αύριοη πανυγειονομικήσύσκεψη

Πανυγειονομική σύσκεψη διοργανώνεται αύριο και ώρα 11 π.μ., στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας. Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ και οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων και γιατρών στο ΙΚΑ, για να εξετάσουν την από κοινού δράση τους.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ (Για Κυριακή 27.9)

Σήμερα Κυριακή, 27 Σεπτέμβρη, στις 9.30 π.μ., στη Στέγη Γερόντων Φιλοπτώχων Ταμείων, στην Αγία Παρασκευή, Ηπείρου 15, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού

ΚΩΣΤΑ ΓΚΙΖΙΩΤΗ

Στη μνήμη του προσφέρουμε 30.000 δρχ. στη Δημοτική Κίνηση Αγίας Παρασκευής "Ανθρώπινη Πόλη".

Η οικογένειά του

  • Στη μνήμη του η ΚΟ Δόμβραινας του ΚΚΕ προσφέρει στο "Ρ" 15.000 δρχ.

* * *

Σήμερα, 27 Σεπτέμβρη, γίνεται στη Σαϊδόνα Μεσσηνίας το ετήσιο μνημόσυνο του πολυαγαπημένου μας

ΧΡΗΣΤΟΥ Ιωάν. ΚΛΑΜΠΑΤΣΕΑ

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο κόμμα του, το ΚΚΕ, 20.000 δρχ.

Η σύζυγός του Λίζα

Τα παιδιά του Ρούλα και Μάρω

***

Σήμερα Κυριακή, 27 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ. στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στου Ζωγράφου, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο της αγωνίστριας

ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ Κωστοπούλου - ΓΚΟΝΤΖΟΥ

Η οικογένειά της

* * *

Την Κυριακή, 4 Οκτώβρη, στο χωριό Χριστό Ραχών Ικαρίας θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο της

ΕΛΕΝΗΣ Παπαπολυχρονίου - ΣΧΙΖΑ

μέλους του ΚΚΕ.

Ο σύζυγός της

* * *

Σήμερα Κυριακή, 27 Σεπτέμβρη, στις 9.30 π.μ. στην εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου (Καναπίτσα) γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνο του αγωνιστή

ΝΙΚΟΥ ΜΕΤΑΞΑ

Η οικογένειά του

***

Σήμερα Κυριακή, στις 10 π.μ., θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

ΝΤΙΝΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ

από το Μαυροβούνι Γυθείου - Λακωνίας, στον Ιερό Ναό της Παναγίας Βλαχερνών (Σαλαμίνος και Παναγή Τσαλδάρη, Αμφιάλη).

Τα παιδιά του: Κατερίνα - Γιώργος, Πόπη - Στέλιος, Πιέρρος - Ευσταθία.

Τα εγγόνια του: Αλεξία, Γιώργος, Ευφημία, Κωνσταντίνος, Γεράσιμος.

Οι συναγωνιστές του, οι φίλοι του, οι λοιποί συγγενείς.

Στη μνήμη του η κόρη του Κατερίνα προσφέρει 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

***

Στις 26 Σεπτέμβρη, συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ

ΠΕΛΑΓΙΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ (Πέλκας)

από το Τέρπυλλο Κιλκίς. Καταγόταν από τον Καύκασο. Γεννήθηκε το 1914. ΕΑΜίτισσα στην Κατοχή και μέλος του ΚΚΕ, κυνηγήθηκε από τις κυβερνήσεις της Δεξιάς, μετά την Απελευθέρωση. Μετά το θάνατο του συζύγου της Βασίλη Γαβριηλίδη (Λάτου), αντάρτη του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε στον Εμφύλιο το Νοέμβρη του 1946, κυνηγημένη, εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη με τα τέσσερα ανήλικα παιδιά της, κοντά στα αδέρφια της.

Εφυγε όρθια, κομμουνίστρια, όπως όρθια στάθηκε σε όλη τη ζωή της.

Στη μνήμη της, καθώς και στη μνήμη του πατέρα τους, τα παιδιά τους Κώστας, Σούλα, Ολγα και Τηλέμαχος, οι νύφες τους Φρόσω και Ελλη, οι γαμπροί τους Μιχάλης και Μιχάλης και τα εγγόνια τους προσφέρουν 10.000 δρχ. στη ΝΕ Κιλκίς, 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", 10.000 δρχ. στην ΚΕ του ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στην ΠΕΑΕΑ για το "Σπίτι του Αγωνιστή".

* * *

Εκλεισε ένας χρόνος από το θάνατο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΛΑΡΟΥ.Στη μνήμη του οι σύντροφοι του της ΚΟΒ Φούρνων Ικαρίας προσφέρουν στο ΚΚΕ 20.000 δρχ. Ο σύντροφος Χρήστος Γλαρός, αφοσιωμένος στο ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του, υπηρέτησε το λαό και μέσα από την Αυτοδιοίκηση, αφού για πάνω από 25 χρόνια διατέλεσε κοινοτάρχης.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Για τους 10 Επονίτες της Μπιζανίου
  • Κορυφώνονται σήμερα οι διήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Παράρτημα ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ της ΠΕΑΕΑ για να τιμηθούν οι 10 ΕΠΟΝίτες αγωνιστές που έπεσαν στη μάχη κατά των Γερμανών κατακτητών στις 24 Ιούλη 1944 στο σπιτάκι (Κάστρο) της οδού Μπιζανίου 10 στην Καλλιθέα.

- Στο σημερινό πρόγραμμα που αρχίζει στις 10 π.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Δαβάκη, για να ακολουθήσει πορεία προς το σπίτι της Μπιζανίου, όπου θα ολοκληρωθεί η εκδήλωση.

Το Μπλόκο του Βύρωνα
  • Το Παράρτημα του ΒΥΡΩΝΑ της ΠΕΑΕΑ και η Δημοτική Αρχή της πόλης, πραγματοποιούν σήμερα εκδήλωση για την 54η επέτειο του Μπλόκου στο Βύρωνα, τιμώντας τη θυσία των παλικαριών που εκτελέστηκαν από τους ναζιστές κατακτητές. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο (πρώην Δημαρχείο), όπου θα μιλήσουν ο δήμαρχος και εκπρόσωπος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ. Θα ακολουθήσει πορεία προς το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης. Καλείται ο λαός του Βύρωνα να τιμήσει με την παρουσία του την εκδήλωση.
Στην Επονίτισσα Κωνσταντοπούλου
  • Το Παράρτημα ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί σήμερα στις 11 π.μ.,εκδήλωση τιμής και μνήμης - με την ευκαιρία των 57 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ - για την εκτελεσμένη 16χρονη ΕΠΟΝίτισσα Ηρώ Κωνσταντοπούλου,καθώς και για όλα τα θύματα των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. Η εκδήλωση θα γίνει στο χώρο που βρίσκεται το άγαλμα της ηρωίδας ΕΠΟΝίτισσας. Καλούνται Δημοτικές Αρχές, κοινωνικές οργανώσεις, πολιτικά κόμματα και ο λαός της πόλης να λάβουν μέρος στην εκδήλωση.
Η Μάχη των Ποταμών
  • Ο νομάρχης ΡΕΘΥΜΝΗΣ (Κρήτη) και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν σήμερα στις 10 π.μ.,γιορταστικές εκδηλώσεις για την 54η επέτειο της Μάχης των Ποταμών. Το πρόγραμμα θ' αρχίσει με επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου στους Ποταμούς.

- Λεωφορείο θ' αναχωρήσει στις 9 π.μ. μπροστά από την Τράπεζα Ελλάδας και την Κοινότητα Λοχριάς.

Η Μάχη της Πετρομαγούλας
  • Η ΝΕ ΠΕΑΕΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ διοργανώνει σήμερα στις 11 π.μ. εκδήλωση για τα 54 χρόνια απ' την ιστορική, νικηφόρα μάχη της Πετρομαγούλας Ζάρκου Μάρι που έδωσε ο ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών. Η εκδήλωση θα γίνει στο χώρο του μνημείου των πεσόντων.
57χρονα ΕΑΜ
  • Το Παράρτημα ΛΑΜΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποιεί αύριο Δευτέρα 28 - 9 - 98 στις 6.30 μ.μ.,γιορταστική εκδήλωση για την 57η επέτειο της ίδρυσης του ΕΑΜ, στα γραφεία του (Καποδιστρίου, 4ος ορ. ).
Συσκέψεις
  • Η ΔΕ του Παραρτήματος ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΩΝ καλεί τα μέλη της σήμερα Κυριακή 27 - 9 - 98 στις 10.30 π.μ. σε σύσκεψη, στα γραφεία του Παρ/τος, με θέμα: "Δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές".
  • Ο επικεφαλής της "Δημοτικής Ενότητας" και υποψήφιος δήμαρχος ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥΧρήστος Μέντζος, καλεί όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης της πόλης, σε εκδήλωση αφιερωμένη στα 57χρονα της ίδρυσης του ΕΑΜ και στα 54χρονα απ' την απελευθέρωση της Αθήνας, που θα γίνει σήμερα στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα του παλιού Δημαρχείου (Πλατεία Ηρώων). Εκτός από τα αντιστασιακά θέματα, θα συζητηθούν και οι τρόποι που θα δοθεί η μάχη των εκλογών.

Νεκρολογία στον συναγωνιστή
που "έφυγε" Αντώνη Χρ. Σεφερλή

Την Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη πέθανε στην Αμάρυνθο και κηδεύτηκε στο νεκροταφείο του χωριού του, Πάνω Βάθεια, ο καταξιωμένος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Αντώνης Σεφερλής του Χρήστου, σε ηλικία 79 χρόνων. Ο εκλιπών αγωνιστής ήταν παράδειγμα ήθους, ανιδιοτελής, αντικειμενικός κι ακριβοδίκαιος, γι' αυτό και είχε αγαπηθεί πολύ απ' όλους τους συντοπίτες του όλων των κομματικών αποχρώσεων. Αυτό διαπιστώθηκε κατά την εκφορά του και το επικήδειο τρισάγιο που εψάλη στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, που το παρακολούθησαν εκατοντάδες κόσμου, που ξάφνιασε τους πάντες.

Ο Αντώνης Σεφερλής υπήρξε ένας γνήσιος πατριώτης, που χωρίς κομματικό κίνητρο βγήκε στο βουνό κι αγωνίστηκε για τη λευτεριά της πατρίδας. Λίγο πριν τον πόλεμο, είχε καταταχθεί στη Χωροφυλακή. Πολέμησε στη Μάχη της Κρήτης, κι όταν ιδρύθηκε ο ΕΛΑΣ της Εύβοιας, άρπαξε το υπηρεσιακό του όπλο και βγήκε αντάρτης στα βουνά της Εύβοιας, υπηρετώντας το κάλεσμα της μάνας πατρίδας. Υπήρξε στενός συνεργάτης του διοικητή του 3ου Τάγματος του ΕΛΑΣ, καπετάν Λόγγου, του καπετάν Πολικού, του Ξιφία και του ήρωα Μαυροβουλιώτη, όπως και του καπετάν Αχιλλέα. Πήρε μέρος στη μάχη της Κακιάς Σκάλας εναντίον των Γερμανών και στη μάχη της Λαμπούσας πολέμησε στο πλάι του Αχιλλέα. Ηταν παρών στο τραυματισμό του θρυλικού Βασίλη Μήτρου (γύφτου), που τον περιέθαλψε και πέθανε στα χέρια του μετά διήμερο. Η προσφορά του ήταν μεγάλη και γι' αυτήν τιμήθηκε από το ΓΕΣ με μετάλλιο ανδρείας, δίπλωμα τιμής και με τιμητική σύνταξη οργάνου της Χωροφυλακής. Ας γίνει παράδειγμα για τις νέες γενιές και η μνήμη του ας είναι αιώνια σ' αυτούς που πολέμησαν μαζί του.

Ο φίλος του και συναγωνιστής του Βασίλης Μουσελίνης, λαϊκός στιχουργός

  • Στη μνήμη του πατέρα του Αντώνη Σεφερλή, ο γιος του Χρήστος Σεφερλής προσφέρει 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη"
Δε μειώνεται η τιμή του ψωμιού

Η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας (ΟΑΕ) διέψευσε χτες τις φήμες - που, επίσης, κυκλοφόρησαν χτες - ότι αποφάσισε τη μείωση της τιμής του ψωμιού.

"Σας ενημερώνουμε ότι η ΟΑΕ ουδεμία σχετική απόφαση ή ανακοίνωση εξέδωσε και διαψεύδει τις σχετικές ειδήσεις", αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στη συνέχεια, η ΟΑΕ αναφέρεται στον αθέμιτο ανταγωνισμό, που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες αρτοποιοί και υποστηρίζει ότι οι αρτοποιοί "κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους, ώστε να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα και τις καλύτερες δυνατές τιμές, χωρίς να εμπαίζουν τους καταναλωτές και χωρίς να μετέρχονται μέσα και μεθόδους μείωσης της ποιότητας του ψωμιού και των συναφών προϊόντων".

Ηπειρώτικο πανηγύρι στο άλσος Περιστερίου

Συνεχίζονται σήμερα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, που άρχισαν χτες στο Αλσος Περιστερίου.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται με τη συμμετοχή των Ομοσπονδιών και των Περιφερειακών Συλλόγων της Αττικής και περιλαμβάνουν πανηπειρωτικό πανηγύρι με χορούς και τραγούδια από όλη την Ηπειρο, εκθέσεις ηπειρώτικου βιβλίου, εντύπων, φωτογραφίας, προϊόντων της Ηπείρου, υφαντικής και άλλων ειδών λαϊκής τέχνης.

Οι δεξιοτέχνες του κλαρίνου, του βιολιού, του λαούτου και των άλλων παραδοσιακών οργάνων θα οδηγήσουν όσους επισκεφτούν το άλσος Περιστερίου στα μουσικά παλάτια της ηπειρώτικης παράδοσης, ενώ γνωστοί Ηπειρώτες τραγουδιστές θα αποδώσουν, ο καθένας με τη δική του ξεχωριστή φωνή, τραγούδια από το πλούσιο ρεπερτόριο της δημοτικής μουσικής.

Πρόσκληση στους Αρκάδες

Η Συντονιστική Επιτροπή Ετεροδημοτών Αρκάδων Αθήνας του ΚΚΕ καλεί όλους τους συντρόφους και φίλους Αρκάδες, που διαμένουν στην Αθήνα, να πάρουν μέρος σε συγκέντρωση, την Τετάρτη, 30 Σεπτέμβρη,στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία της ΚΟΑ. Θέμα: "Οι Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές".

Αναγκαία επανόρθωση

Ο δαίμονας της ...παρανόησης έκανε το "θαύμα" του στο χθεσινό "Ρ" και τα αρχικά Ε.Κ.Λ., μεταφέρθηκαν ως Εργατικό Κέντρο Λάρισας, απο το "Εργατικό Κέντρο Λιβαδιάς", που ήταν το σωστό, στο αντίστοιχο ρεπορτάζ.

Σύσκεψη συνταξιούχων ΙΚΑ

Πλατιά σύσκεψη, που θα έχει ως θέμα την ενημέρωση για τα προβλήματα που υπάρχουν και γι' αυτά που θα προκύψουν με την κατάθεση του "μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου", πραγματοποιεί αύριο Δευτέρα, στις 10 το πρωί, στο 2ο όροφο του ΕΚΑ, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων - Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά και Περιχώρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ