ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Επιβεβαιώνεται η σήψη και η διαφθορά

Τα τελευταία γεγονότα επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΚΚΕ, ότι μέσα στα Σώματα Ασφαλείας υπάρχουν κυκλώματα σήψης και διαφθοράς και αυτά δεν είναι καθόλου άσχετα με τη γενικότερη κατάσταση, που επικρατεί στον τόπο μας, στον τομέα της οικονομίας, στον κρατικό μηχανισμό, στην κυβέρνηση, υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τα κυκλώματα σήψης και διαφθοράς, τα οποία δεν είναι καθόλου άσχετα από τη γενικότερη κατάσταση, που επικρατεί στον τόπο, κατάγγειλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,σχολιάζοντας προχτές, Κυριακή, τις τελευταίες εξελίξεις, με αφορμή το θάνατο του Ελληνορουμάνου Σορίν Ματέι. Σχετικά, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε:

"Νομίζω ότι επιβεβαιώνεται περίτρανα η εκτίμησή μας ότι δεν έχουμε πρόβλημα μόνο μιας ανικανότητας της ηγεσίας της Αστυνομίας να αποτρέψει το μακελειό που έγινε προχτές, αλλά και, ακόμη, ότι μέσα στα Σώματα Ασφαλείας υπάρχουν κυκλώματα σήψης και διαφθοράς και αυτά δεν είναι καθόλου άσχετα με τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον τόπο μας στον τομέα της οικονομίας, στον κρατικό μηχανισμό, στην κυβέρνηση.Μία από τις εκδηλώσεις είναι και οι τελευταίες εξελίξεις.

Οσον αφορά το θάνατο του Ελληνορουμάνου Σορίν Ματέι, εμείς έχουμε κάθε δικαίωμα να έχουμε από ερωτηματικά μέχρι υποψίες. Στην καλύτερη, θα έλεγε κανείς, περίπτωση και στην πιο αθώα, υπάρχει εγκληματική αμέλεια. Στην καλύτερη περίπτωση, όμως, πολύ φοβόμαστε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα. Προβληματιζόμαστε κι εμείς και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε σκέψεις που ακούμε, ότι κάποιοι είχαν συμφέρον από το θάνατο του Ελληνορουμάνου κακοποιού".

Απαράδεκτη σύνδεση

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε, επίσης, στις δηλώσεις Σημίτη από το Αγρίνιο, σχετικά με την εγκληματικότητα και την αντιμετώπισή της και τόνισε τα εξής:

"Θέλω να κάνω ένα σχόλιο για την ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στο Αγρίνιο. Θα έλεγα, με ένα ύφος άγριο, αλλά και ταυτόχρονα παγερό, δήλωσε ότι θα εξασφαλίσει την τάξη, την ασφάλεια και την ηρεμία του κάθε πολίτη. Κατ' αρχήν, είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να αντιμετωπίζει με επιτυχία το οργανωμένο έγκλημα. Και, βεβαίως, να μη θεωρεί οργανωμένο έγκλημα τις λαϊκές κινητοποιήσεις, γιατί κι αυτό φοβόμαστε.

Δεύτερο, θεωρώ απαράδεκτο το ότι ο πρωθυπουργός έκανε μια ευθεία σύνδεση ανάμεσα στην αύξηση της εγκληματικότητας και στην αύξηση, όπως είπε, των οικονομικών μεταναστών. Εχει μεγάλη ευθύνη και πρέπει με μεγαλύτερη περίσκεψη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, διότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, όχι μόνο δε διευκολύνουν την αντιμετώπιση του προβλήματος της εγκληματικότητας, αλλά, θα έλεγα, είναι εξίσου επικίνδυνες με το οργανωμένο έγκλημα."

Αναπάντητα ερωτηματικά

Καμία ουσιαστική απάντηση στο μπαράζ ερωτημάτων, που του έθεσαν χτες οι δημοσιογράφοι, σχετικά με την υπόθεση της Αχαρνών και των όσων εξελίχτηκαν στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού, δεν έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος περιορίστηκε να παραπέμπει για απαντήσεις στο πόρισμα της έρευνας, όταν η τελευταία ολοκληρωθεί...

Αντίθετα, ο Δ. Ρέππας επιδόθηκε σε απείρου κάλλους ευφυολογήματα για να συντηρήσει την εικόνα "ανευθυνότητας", που θέλει να διατηρήσει η κυβέρνηση για τον εαυτό της. "Ο υπουργός Υγείας είναι μηχανικός, ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι νομικός, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είναι δημοσιογράφος, ο ομιλών είναι οδοντίατρος, καμία σχέση",είναι μια από τις φράσεις που χρησιμοποίησε σε ερωτήσεις, σχετικά με τις ευθύνες κυβερνητικών παραγόντων για την ιατρική αντιμετώπιση του κακοποιού στις δικαστικές φυλακές!

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσιάστηκε με εμφανώς επιθετικό ύφος προς τους δημοσιογράφους, ανάγοντας τον εαυτό του σε ..."καθηγητή" της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Επί της ουσίας του θέματος, αμφισβήτησε την εγκυρότητα των λεγομένων του εισαγγελέα Σακκά (παρών στην επιχείρηση της Αχαρνών) ότι την έγκριση για την επίθεση της Αστυνομίας είχε δώσει και ο πρωθυπουργός, ενώ έκανε λόγο για διερεύνηση των ευθυνών και του εισαγγελέα στην υπόθεση...

Στα ερωτήματα σχετικά με το θάνατο του Ελληνορουμάνου στις φυλακές, απάντησε ότι "θα πρέπει εμείς αυτή την ώρα να είμαστε σιωπηλοί και να βγάλουμε το τελικό συμπέρασμά μας, όταν θα έχουμε την τελική και ολοκληρωμένη έκθεση των ειδικών επιστημόνων. Παράλληλα, σε λίγες ημέρες, πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί και η δικαστική έρευνα, προκειμένου να φωτιστούν τα γεγονότα, τα οποία εκτυλίχτηκαν από την ώρα που ξεκίνησε η πρώτη αστυνομική επιχείρηση μέχρι τον επισυμβάντα θάνατο του Ρουμάνου".

Οταν ρωτήθηκε να δώσει συγκεκριμένα ονόματα εκείνων που είχαν ευθύνη για τα γεγονότα, είπε: "Δε γνωρίζω τα ονόματα εκείνων, οι οποίοι είχαν την άμεση ευθύνη της επιτήρησης ή ποιοι είναι εκείνοι, οι οποίοι έδωσαν εντολή ή ποιος είναι αυτός, ο οποίος πέρασε τις χειροπέδες ή ποιος είναι αυτός, ο οποίος τον σήκωσε και τον έβαλε στο φορείο ή ποιος είναι αυτός, ο οποίος έσπρωξε το φορείο ή ποιος είναι αυτός, ο οποίος τον μετέφερε από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Δεν τα γνωρίζω αυτά"...

Ο Κ. Καραμανλής

Συμπαραστάτης των οργάνων της τάξης, εμφανίστηκε χτες ο Κ. Καραμανλής για λόγους, τόσο ιδεολογικούς - το κράτος είναι κυρίως οι μηχανισμοί καταστολής - όσο και ψηφοθηρικούς. Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της ΚΕ, ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού ζήτησε πλήρεις εξηγήσεις και απαντήσεις για το "μυστηριώδη" θάνατο του Μ. Σορίν, τόνισε ότι "έχουμε εμπιστοσύνη στους άνδρες και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας". Απέδωσε αποκλειστικά τις ευθύνες για την κατάσταση στην ΕΛ.ΑΣ. στον "ασύστολο κομματισμό" και στην κυβέρνηση, ενώ τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης αρχηγείου του Αστυνομίας, ώστε "να αποκοπεί η άμεση παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας στα οργανωτικά θέματα", ενώ υπογράμμισε την ανάγκη διαρκούς επιμόρφωσης και καλύτερου εξοπλισμού των διωκτικών αρχών.

Συμπαράσταση στην Αστυνομία από τα κόμματα, τα ΜΜΕ και την κοινωνία, ζήτησε και ο Κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του το Σάββατο.

Πληθαίνουν τα σκοτεινά σημεία

Ακόμη περισσότερα έγιναν τα ερωτηματικά, σχετικά με τις συνθήκες θανάτου, του Μ. Σορίν, μετά την ιατροδικαστική έκθεση

Τις βαριές ευθύνες και τα σοβαρά ερωτηματικά για το θάνατο του Ελληνορουμάνου Ματέι Σορίν προσπαθούν να αποσείσουν όλα τα εμπλεκόμενα άτομα και φορείς και να μετακυλήσουν τις ευθύνες, ο ένας στον άλλον, μετά και τη νεκροψία των ιατροδικαστών, η οποία ρίχνοντας φως στα αίτια του ξαφνικού θανάτου, προκάλεσε ακόμη περισσότερα ερωτηματικά και απορίες.

Οι ιατροδικαστές άφησαν να εννοηθεί ότι υπήρξαν παραλείψεις και λάθη στην ιατρική διάγνωση που είχε γίνει στο νοσοκομείο και κυρίως σχετικά με τη σοβαρότητα των κακώσεων που έφερε ο Σ. Ματέι. Υποστήριξαν δηλαδή ότι οι κακώσεις ήταν σοβαρές, σε αντίθεση με τη διάγνωση των γιατρών του νοσοκομείου που έγινε με βάση την αξονική τομογραφία και έκανε λόγο για επιπόλαιες κακώσεις που δεν προκαλούσαν ανησυχία.

Η εκτίμηση των ιατροδικαστών αποτέλεσε την αιτία να ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ των γιατρών. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι γιατροί της Νίκαιας αρνήθηκαν οποιαδήποτε ευθύνη για το θάνατο του Ελληνορουμάνου και όπως χαρακτηριστικά είπαν "έγιναν περισσότερα από όσα χρειάζονταν". Μάλιστα, ισχυρίστηκαν ότι του έκαναν όλες τις απαιτούμενες εξετάσεις που ήταν ενδελεχέστατες και δεν έδειξαν τίποτα σοβαρό. Από εκεί και πέρα, όπως δήλωσαν σε χτεσινή συνέντευξη οι γιατροί του Νοσοκομείου της Νίκαιας, ο Σορίν μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό και δε φέρουν καμιά ευθύνη για όσα έγιναν σ' αυτό το "κατ' επίφαση νοσοκομείο", όπως χαρακτηριστικά είπαν οι ίδιοι. Οταν οι γιατροί ρωτήθηκαν από τους δημοσιογράφους γιατί τον μετέφεραν "σ' ένα κατ' επίφαση νοσοκομείο", αρνήθηκαν να δώσουν οποιαδήποτε εξήγηση.

Ειδικότερα, ο Γ. Αλεξίου είπε ότι οι πρώτες εξετάσεις στο Νοσοκομείο της Νίκαιας έδειξαν αυτά που είχαν βρεθεί και στο Νοσοκομείο του "Ερυθρού Σταυρού" και όταν τον μετέφεραν στον Κορυδαλλό η κατάστασή του ήταν η ίδια, όπως τότε που είχε μεταφερθεί από τον "Ερυθρό Σταυρό".

Σε άλλη ερώτηση αν υπήρχε άνωθεν πίεση για να μεταφερθεί εσπευσμένα ο Μ. Σορίν στο νοσοκομείο Κορυδαλλού, ο Γ. Αλεξίου αρνήθηκε οποιαδήποτε πίεση, αλλά παραδέχτηκε πως αν ήταν άλλος ασθενής στη θέση του Ελληνορουμάνου δε θα τον έδιωχναν από το νοσοκομείο. Ορισμένες πληροφορίες, βέβαια, αναφέρουν πως η Αστυνομία ισχυριζόταν πως δεν μπορούσε να διαθέσει τις απαραίτητες για τη φύλαξη δυνάμεις του Σορίν στο νοσοκομείο της Νίκαιας.

Τέλος, ο Γ. Αλεξίου είπε ότι κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του Μ. Σορίν στη Νίκαια, τα κλειδιά του θαλάμου όπου νοσηλευόταν ο τραυματίας τα είχαν αστυνομικοί, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι και για τη φρούρησή του.

Αντίθετα, ο Γ. Γαλάνης, διευθυντής του Νοσοκομείου Κορυδαλλού ισχυρίστηκε χτες ότι η μεταφορά του Μ. Σορίν στον Κορυδαλλό ήταν πρώιμη και θα έπρεπε πρώτα να γίνει καλά και μετά να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό.

Η εκτίμηση των ιατροδικαστών

Να υπενθυμίσουμε ότι οι ιατροδικαστές του Πειραιά Β. Κανάκης, Δ. Μπούκης και Η. Μπογιόκας, μαζί με τον Μ. Μητσάκη,τεχνικό σύμβουλο της μητέρας του Μ. Σορίν, μετά τη νεκροψία δήλωσαν ότι ο συνδυασμός των κακώσεων στο κεφάλι και το λαιμό και της χορήγησης φαρμάκων καταστολής, προκάλεσε την πνιγμονή που ήταν η αιτία του θανάτου του 26χρονου Ελληνορουμάνου κακοποιού.

Συγκεκριμένα, στο κοινό ανακοινωθέν που διάβασε προχτές στους δημοσιογράφους ο Β. Κανάκης αναφέρεται ότι ο θάνατος οφείλεται σε "πνιγμονή από εισρόφηση γαστρικού περιεχομένου επί εδάφους κακώσεων της κεφαλής και του λαιμού, διά θλώντος οργάνου προκληθεισών και ιατρογενούς καταστολής".

Οι συνήγοροι της μητέρας του Ματέι Σορίν επικεντρώνουν την ευθύνη σε τρία σημεία: Δεν έπρεπε να μεταφερθεί ο κρατούμενος σε νοσοκομείο των κρατουμένων. Δεν έπρεπε να γίνει η καταστολή εξαιτίας των κακώσεων στο κεφάλι. Δεν έπρεπε να τον έχουν δεμένο ανάσκελα στο νοσοκομείο κρατουμένων του Κορυδαλλού.

Ο ιατροδικαστής Δ. Μπούκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σωζόταν ο Ελληνορουμάνος κακοποιός αν βρίσκονταν σε μεγάλο νοσοκομείο, όταν έκανε εμετό. Σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι οι κακώσεις ίσως να μην προέρχονται μοναχά από την πρώτη επίθεση των αστυνομικών στην οδό Νιόβης και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει χτυπηθεί κατά τη μεταφορά του από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Επίσης, ο τεχνικός σύμβουλος πραγματογνώμονας Μ. Μητσάκης επισκέφτηκε χτες το χώρο όπου κρατούνταν και πέθανε ο 26χρονος Ελληνορουμάνος και δήλωσε ότι η υποδομή ήταν υποτυπώδης και καθόλου κατάλληλη για την περαιτέρω νοσηλεία του.

Στο μεταξύ χτες το απόγευμα ο Μ. Σορίν κηδεύτηκε στο νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων. Η μητέρα του συντετριμμένη για το θάνατο του γιου της είπε ότι τον σκότωσαν.

ΠΟΕΣΥ
Ανακοίνωση - ευχολόγιο

Με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση Σορίν Ματέι, η ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών) ζητεί από τους αρμόδιους να παρασχεθεί κάθε βοήθεια και να δοθεί κάθε ευχέρεια στους δημοσιογράφους ώστε να κάνουν απρόσκοπτα το έργο τους, το οποίο είναι η ενημέρωση του λαού με αντικειμενικότητα, με διαφάνεια, με νηφαλιότητα.

Υπενθυμίζει ότι οι αρχές δεοντολογίας πρέπει να τηρούνται από όλους τους παράγοντες του Τύπου και ουδείς δικαιούται ή νομιμοποιείται να υποκαθιστά τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των άλλων λειτουργών.

Τέλος, ανάμεσα στα άλλα, η ΠΟΕΣΥ παρατηρεί ότι η ισχύουσα νομοθεσία για τη λειτουργία των ΜΜΕ και την προστασία του πολίτη είναι αρκετή και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες χωρίς να χρειάζεται να εμπλουτιστεί με νέους κανόνες και νέες ρυθμίσεις...

  • Τη διαμαρτυρία της εκφράζει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) για την τακτική ορισμένων μέσων ενημέρωσης. Σε χτεσινή ανακοίνωσή της η ΕΔΕ αναφέρει ότι "οι βιαστικές κρίσεις από μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όσον αφορά ενέργειες των δικαστικών λειτουργών, οδηγούν σε ανασφαλή συμπεράσματα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ