ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Ζητείται λύση

Σε μια ορχήστρα χωρίς μουσικούς έχει μετατραπεί η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ) μετά τις μαζικές απολύσεις των 13 μουσικών, που την απαρτίζουν. Χτες το πρωί, με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου,ο οποίος ήδη έχει προβεί σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας ν' ανακληθούν οι απολύσεις, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο θέμα. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου, της ΚΟΕΜ (ο διοικητικός διευθυντής Μαν. Σπαντιδάκης και ο νομικός σύμβουλος Γεωργανδρέας Ζάννος) και του ΠΜΣ. Με τις προτάσεις του συνδικαλιστικού φορέα των μουσικών, που αφορούν στην ανάκληση των απολύσεων συμφώνησε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας, κ. Ζερβού, ενώ από την πλευρά της ΚΟΕΜ διαφάνηκε ότι υπάρχει διάθεση να βρεθεί λύση, αν και οι εκπρόσωποί της στη συνάντηση δήλωσαν ότι δεν είχαν εξουσιοδότηση ν' αποφασίσουν. Ετσι, αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ ΠΜΣ και ΚΟΕΜ, στην οποία θα παραβρεθεί και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας, Σταύρος Ξαρχάκος, ενώ θ' ακολουθήσει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού.

"Σαν σωματείο, λέει ο πρόεδρος του ΠΜΣ, Γιώργος Κατσαρός,αυτό που μας πονάει και μας θορύβησε περισσότερο είναι ότι προβαίνουν στη διάλυση της μοναδικής ορχήστρας ελληνικής μουσικής. Πιστεύω, όμως, ότι ύστερα από τη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) συνάντηση κι ενόψει αυτής που ακολουθεί εντός των ημερών με τον συνάδελφο και φίλο Σταύρο Ξαρχάκο και λαμβάνοντας υπόψη τις καλές προθέσεις που έχει, θα υπάρξει λύση και θα ανακληθούν οι απολύσεις. Εμείς, ως ΠΜΣ, μαζί με τους μουσικούς της ορχήστρας είμαστε διατεθειμένοι να βρούμε λύση στα οικονομικά προβλήματα της ΚΟΕΜ".

"Βιαζόμαστε, λέει ο Γ. Κατσαρός, να έχουμε την απάντηση και για έναν ακόμη λόγο. Στις 9 Οκτωβρίου, στη Βέρνη, πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Συνέδριο Μουσικών (γίνεται κάθε τρία χρόνια), στο οποίο συμμετέχουμε, και το πρόβλημα της ΚΟΕΜ, αν δεν έχει επιλυθεί, θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν, δυστυχώς αρνητικά για τη χώρα μας". Στο ίδιο συνέδριο ο ΠΜΣ θα θέσει ένα ακόμη φλέγον θέμα, που αφορά στους Ελληνες μουσικούς. Το πρόβλημα, που έχει προκαλέσει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία το κριτήριο για το ύψος του ΦΠΑ, που καταβάλει ο πελάτης σε ξενοδοχεία και μπαρ, είναι οι εργαζόμενοι μουσικοί. "Οταν σε αυτούς τους χώρους, λέει ο Γ. Κατσαρός, απασχολούνται πάνω από δύο μουσικοί ο πελάτης καλείται να πληρώσει ΦΠΑ 18%. Αποτέλεσμα είναι ξενοδοχεία και μπαρ, που απασχολούσαν περισσότερους μουσικούς να τους διώξουν για να μην επιβαρύνουν τους πελάτες τους με πρόσθετο φόρο. Εξαιτίας αυτού του μέτρου η ανεργία το καλοκαίρι, μόνο στα νησιά έφτασε τους 2.000 μουσικούς (ποσοστό 50%). Παρόλο, που ο κ. Δρυς είχε υποσχεθεί ότι θα επιλύσει το πρόβλημα μέχρι το συνέδριο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα. Ετσι, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Μουσικών θα υπάρχει μια ακόμη αρνητική συζήτηση για τη χώρα μας".

Με τα "Καφέ Αμάν" σε Ευρώπη και Αθήνα

"Η Γαλλία έχει την Εντίθ Πιάφ, η Αμερική την Μπέσι Σμιθ, το Πράσινο Ακρωτήριο τη Σεζάρια Εβόρα και η Ελλάδα έχει τη Μαριώ". Με αυτά τα λόγια, γνωστή γαλλική εφημερίδα αναφέρεται στην πληθωρική παρουσία της Θεσσαλονικιάς Μαριώς, με αφορμή τις πρόσφατες συναυλίες της στη Γαλλία, με τα "Τραγούδια από τα Καφέ Αμάν".Στο σχετικό άρθρο για την "τραγουδίστρια- ζωντανό θρύλο της ελληνικής μουσικής", σημειώνεται ότι όπως οι μεγάλες τραγουδίστριες δίπλα στις οποίες την κατατάσσει, η Μαριώ "μοιράζεται, εκτός από την κοινή καταγωγή από το δρόμο, την καθιέρωση μέσα από τη μεγάλη δύναμη που κρύβει ο τρόπος έκφρασής τους". Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο ρόλο και τη θέση του ρεμπέτικου στην ελληνική μουσική, το οποίο χαρακτηρίζεται ως "το μπλουζ της Μεσογείου". Τα "Τραγούδια από τα Καφέ Αμάν" η Μαριώ θα τα παρουσιάσει στη συνέχεια στη Στοκχόλμη (στα τέλη Οκτώβρη) και στην Αμβέρσα (στα τέλη Νοέμβρη).

Από μεθαύριο, Παρασκευή, πάντως, η Μαριώ θα βρίσκεται στην Αθήνα, καθώς αρχίζει τις εμφανίσεις της στις "Σειρήνες" (Λ. Αλεξάνδρας 89 και Δρόση). Μαζί της ο Χρίστος Τσιαμούλης και η Λιζέτα Καλημέρη, καθώς και μια ομάδα ταλαντούχων μουσικών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια από τις νέες δουλιές των τριών καλλιτεχνών, λαϊκά, ρεμπέτικα, παραδοσιακά τραγούδια απ' όλη την Ελλάδα, καθώς και σολιστικά κομμάτια από την Εγγύς Ανατολή και τα Βαλκάνια.

Στην Ινδία ο Λάκης Χαλκιάς

Για την Ινδία αναχωρούν σήμερα ο Λάκης Χαλκιάς με το συγκρότημά του, όπου, προσκεκλημένοι του Ινδικού Ιδρύματος Πολιτιστικών Σχέσεων, θα πραγματοποιήσουν συναυλίες σε τρεις ινδικές πόλεις. Βομβάη, Νέο Δελχί και Καλκούτα είναι οι τρεις σταθμοί του Λ. Χαλκιά, ο οποίος είναι ο πρώτος Ελληνας καλλιτέχνης, που επισκέπτεται τη μακρινή χώρα. Κομίζοντας δημοτικά τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και της Μ. Ασίας, ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια μεγάλων δημιουργών, ο Λ. Χαλκιάς θα πραγματοποιήσει την πρώτη συναυλία του στη Βομβάη, στις 3 Οκτώβρη. Στις 5 και 6 Οκτώβρη, θα εμφανιστεί στο περίφημο θέατρο "Καμάνι", στο Νέο Δελχί, ενώ τελευταίος σταθμός του θα είναι η Καλκούτα (8/10). Η περιοδεία του γίνεται σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία και την υποστήριξη του ΥΠΕΞ, ενώ τον καλλιτέχνη συνοδεύει η Δημοτική και Λαϊκή Ορχήστρα, με διευθυντή τον Χρήστο Χαλκιά.

  • Ενας σπουδαίος πιανίστας, ο Βλαντιμίρ Εσκενάζυ κατέθεσε το ταλέντο του, "ζωγραφίζοντας" τα μουσικά χρώματα του "Βυσσινόκηπου",της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη,η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο του μοντάζ. Ο διεθνούς φήμης μουσικός, που προσφέρθηκε να εκτελέσει το μουσικό μέρος της ταινίας, ήρθε ειδικά στην Αθήνα για την ηχογράφηση, η οποία έγινε στο Μέγαρο Μουσικής, με τη συνεργασία της δισκογραφικής εταιρίας "Dekka" στο Λονδίνο. Από την ίδια εταιρία, παράλληλα με την προβολή της ταινίας, θα κυκλοφορήσει το CD με τη μουσική του έργου.
Συμφωνικός Θεοδωράκης στο Ηρώδειο

Με συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη κλείνει σήμερα (8.30μ.μ.), στο Ηρώδειο η αυλαία των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών. Η ορχήστρα "Εναρμόνια",σε διεύθυνση του συνθέτη και με τη συμμετοχή καταξιωμένων σολίστ θα παρουσιάσει τέσσερα συμφωνικά έργα του (το ένα σε πανελλήνια πρώτη).

Αφιερωμένο στα "θύματα του βοσνιακού πολέμου" είναι το "Αντάτζιο για τρεις σολίστ" (γράφτηκε το 1992), που θα ανοίξει τη συναυλία, με σολίστ τους Δημήτρη Φωτόπουλο (φλάουτο), Γιάννη Σαμπροβαλάκη (κλαρινέτο) και Νίκο Σακελλαράκη (τρομπέτα), ενώ τα δραματικά χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου έχουν σφραγίσει τη "Σιμφονιέτα",που θα παρουσιαστεί στη συνέχεια. Το έργο γράφτηκε μεταξύ του 1947 και 1948 (ανήκει στην πρώτη συμφωνική του περίοδο) κι ενώ είχε μεσολαβήσει η εξορία του συνθέτη στην Ικαρία.

Στους δύο κύκλους τραγουδιών του συνθέτη, "Τα λυρικότερα" (1995) και "Τα λυρικότατα" (1996) βασίζεται το έργο "12 Μέλος για σόλο πιάνο",που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με σολίστ την Τατιάνα Παπαγεωργίου.Η παγκόσμια πρώτη του έργου έγινε στις 25 Μάη 1998, στο "Κουίν Ελίζαμπεθ Χολ" του "Ρόαγιαλ Φεστιβάλ Χολ" του Λονδίνου, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λονδίνου, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με το "Πιάνο Κοντσέρτο" (με σολίστ, επίσης, την Τατιάνα Παπαγεωργίου), το οποίο γράφτηκε την περίοδο 1957 - 1958 και ανήκει στην "Παρισινή περίοδο" του συνθέτη. Εργο ορμητικό, συνδυάζει στοιχεία δωδεκαφωνικής μουσικής με αναφορές στην παραδοσιακή μουσική της Κρήτης, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες του πιάνου, ως σόλο όργανο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ