Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Ζητείται λύση

Σε μια ορχήστρα χωρίς μουσικούς έχει μετατραπεί η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ) μετά τις μαζικές απολύσεις των 13 μουσικών, που την απαρτίζουν. Χτες το πρωί, με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου,ο οποίος ήδη έχει προβεί σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας ν' ανακληθούν οι απολύσεις, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο θέμα. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου, της ΚΟΕΜ (ο διοικητικός διευθυντής Μαν. Σπαντιδάκης και ο νομικός σύμβουλος Γεωργανδρέας Ζάννος) και του ΠΜΣ. Με τις προτάσεις του συνδικαλιστικού φορέα των μουσικών, που αφορούν στην ανάκληση των απολύσεων συμφώνησε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας, κ. Ζερβού, ενώ από την πλευρά της ΚΟΕΜ διαφάνηκε ότι υπάρχει διάθεση να βρεθεί λύση, αν και οι εκπρόσωποί της στη συνάντηση δήλωσαν ότι δεν είχαν εξουσιοδότηση ν' αποφασίσουν. Ετσι, αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ ΠΜΣ και ΚΟΕΜ, στην οποία θα παραβρεθεί και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας, Σταύρος Ξαρχάκος, ενώ θ' ακολουθήσει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού.

"Σαν σωματείο, λέει ο πρόεδρος του ΠΜΣ, Γιώργος Κατσαρός,αυτό που μας πονάει και μας θορύβησε περισσότερο είναι ότι προβαίνουν στη διάλυση της μοναδικής ορχήστρας ελληνικής μουσικής. Πιστεύω, όμως, ότι ύστερα από τη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) συνάντηση κι ενόψει αυτής που ακολουθεί εντός των ημερών με τον συνάδελφο και φίλο Σταύρο Ξαρχάκο και λαμβάνοντας υπόψη τις καλές προθέσεις που έχει, θα υπάρξει λύση και θα ανακληθούν οι απολύσεις. Εμείς, ως ΠΜΣ, μαζί με τους μουσικούς της ορχήστρας είμαστε διατεθειμένοι να βρούμε λύση στα οικονομικά προβλήματα της ΚΟΕΜ".

"Βιαζόμαστε, λέει ο Γ. Κατσαρός, να έχουμε την απάντηση και για έναν ακόμη λόγο. Στις 9 Οκτωβρίου, στη Βέρνη, πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Συνέδριο Μουσικών (γίνεται κάθε τρία χρόνια), στο οποίο συμμετέχουμε, και το πρόβλημα της ΚΟΕΜ, αν δεν έχει επιλυθεί, θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν, δυστυχώς αρνητικά για τη χώρα μας". Στο ίδιο συνέδριο ο ΠΜΣ θα θέσει ένα ακόμη φλέγον θέμα, που αφορά στους Ελληνες μουσικούς. Το πρόβλημα, που έχει προκαλέσει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία το κριτήριο για το ύψος του ΦΠΑ, που καταβάλει ο πελάτης σε ξενοδοχεία και μπαρ, είναι οι εργαζόμενοι μουσικοί. "Οταν σε αυτούς τους χώρους, λέει ο Γ. Κατσαρός, απασχολούνται πάνω από δύο μουσικοί ο πελάτης καλείται να πληρώσει ΦΠΑ 18%. Αποτέλεσμα είναι ξενοδοχεία και μπαρ, που απασχολούσαν περισσότερους μουσικούς να τους διώξουν για να μην επιβαρύνουν τους πελάτες τους με πρόσθετο φόρο. Εξαιτίας αυτού του μέτρου η ανεργία το καλοκαίρι, μόνο στα νησιά έφτασε τους 2.000 μουσικούς (ποσοστό 50%). Παρόλο, που ο κ. Δρυς είχε υποσχεθεί ότι θα επιλύσει το πρόβλημα μέχρι το συνέδριο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα. Ετσι, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Μουσικών θα υπάρχει μια ακόμη αρνητική συζήτηση για τη χώρα μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ