Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέες εξαγγελίες

Σε ένα νέο θεσμό, που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί από το Δεκέμβρη, αναφέρθηκε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε με τον σύμβουλο Κινηματογραφίας Γ. Μπακογιαννόπουλο και τον διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Μ. Δημόπουλο.

Πρόκειται για ένα πολύμηνο εκπαιδευτικό πολιτιστικό πρόγραμμα για τον κινηματογράφο, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ και του ΥΠΕΠΘ, που θα εφαρμοστεί στα Γυμνάσια και στην Α Λυκείου (εξαιρούνται η Β και Γ Λυκείου, λόγω του αυξημένου εξεταστικού φόρτου των μαθητών στις τάξεις αυτές). Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αθήνα, το πρόγραμμα, υπό τον τίτλο "Πάμε σινεμά", φιλοδοξεί να περιλάβει πάνω από 400 σχολεία. Σκοπός, η επαφή των μαθητών με την κινηματογραφική τέχνη, με προβολές ταινιών εν ώρα μαθήματος, αλλά και εκτός των ωρών διδασκαλίας, η εξοικείωσή τους με τη γλώσσα και τους κώδικες της αφήγησης, η επαφή τους με έργα που μπορούν να διαμορφώσουν κριτήρια διαφορετικά από αυτά της τηλεθέασης.

Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν φορείς της Θεσσαλονίκης, όπως το ΚΘΒΕ, η Σχολή Κινηματογράφου "Παράλλαξη" και η ΕΤ-3. Υπεύθυνοι του προγράμματος θα είναι οι εκπαιδευτικοί - κριτικοί Θωμάς Λιναράς για τη Θεσσαλονίκη και Μένης Θεοδωρίδης για την Αθήνα. Διαπιστώθηκε, πάντως, μια ασάφεια ως προς το περιεχόμενο και τη λειτουργία του προγράμματος, καθώς και ως προς τις διαδικασίες που θα εξασφαλίσουν μια ελκυστική σχέση ανάμεσα στους μαθητές και στο σινεμά. Αφού τα όρια της σχέσης αυτής μπορούν να κινούνται από τον ερωτικό ορισμό που περιέχεται σε μια ταινία, όπως το "Σινεμά ο Παράδεισος" έως καταναγκαστικές εφαρμογές, σαν την κατασταλτική χρήση του κινηματογράφου, που περιγράφεται σε φιλμ, όπως το "Κουρδιστό πορτοκάλι".

Ανάλογους συνειρμούς ως προς το περιεχόμενο του προγράμματος δημιουργεί και ο, μάλλον αθλητικών προδιαγραφών, τίτλος "Σκυταλοδρομία ανάγνωσης" για ανάλογο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΥΠΠΟ, που σύντομα θα εξαγγελθεί.

Κατά τα άλλα, ο Ε. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην εμπορική αξιοποίηση των κινηματογράφων του ΥΠΠΟ, που πρόκειται να συνδεθούν με το κύκλωμα της κινηματογραφικής διανομής - με ποιοτικό έλεγχο των ταινιών που θα προβάλουν - όπως ειπώθηκε.

Αναφορά έγινε, επίσης, στους όρους που θα διασφαλίσουν τη σύμβαση του αδιάβλητου κατά την απονομή των κρατικών βραβείων ποιότητας, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 23/11. Τέλος, ο Ε. Βενιζέλος απέφυγε να τοποθετηθεί στην άρνηση των ιδιοκτητών της τηλεόρασης να εφαρμόσουν τη νομιμότητα, στην περίπτωση του 1,5% των εσόδων τους, που υποχρεούνται να καταβάλλουν στην κινηματογραφική παραγωγή. Ποσό, που, φυσικά, δεν έχει καν δεσμευτεί κατά τα χρόνια που μεσολάβησαν από την ψήφιση του σχετικού νόμου έως σήμερα. Ο υπουργός αντιπαρήλθε το θέμα, αναφερόμενος στις προσπάθειες (!) της κυβέρνησης για είσπραξη των πνευματικών δικαιωμάτων, που τον τελευταίο καιρό αποτελεί σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της αμερικάνικης πρεσβείας και των πολυεθνικών που πρακτορεύουν τα δικαιώματα των δημιουργών, εισπράττοντας ποσοστά...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βάζουν ταφόπλακα και στον κινηματογράφο... (2015-08-22 00:00:00.0)
Κινηματογραφικό νομοσχέδιο προσεχώς... (2010-01-21 00:00:00.0)
«Μπουρίνια» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (2004-09-30 00:00:00.0)
«Ωριμη» από δεκαετίες... (2002-07-28 00:00:00.0)
2ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών (2002-04-18 00:00:00.0)
Παραγκωνισμένος, όπως ο ελληνικός (1998-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ