ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διέξοδος και ελπίδα η "ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ"

Κάλεσμα σε όλους τους δημότες, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο που ανήκει ο καθένας, με την ψήφο τους να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική, τη διοίκηση του δήμου, την αξιωματική αντιπολίτευση και όσους τη στήριξαν στο δημοτικό συμβούλιο και να δώσουν την ψήφο τους στο συνδυασμό "Θεσσαλονίκη - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ" απηύθυνε ο υποψήφιος δήμαρχος Αγάπιος Σαχίνης,μιλώντας χτες σε συγκέντρωση στην πλατεία Ροτόντας. Παράλληλα ζήτησε να στηρίξουν το συνδυασμό και όλοι όσοι αυτά τα χρόνια βρέθηκαν μαζί στον αγώνα ενάντια στον εκφυλισμό στον οποίο επιχειρούν να οδηγήσουν την πόλη οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις.

"Ζούμε στη Θεσσαλονίκη που ολοένα και περισσότερο βυθίζεται σ' ένα πέλαγος προβλημάτων και αδιεξόδων, που δημιουργούν η κεντρική εξουσία, αλλά και οι διοικήσεις του δήμου", τόνισε ο Αγ. Σαχίνης και συνέχισε: "Οι κυρίαρχες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις έχουν εναποθέσει την ανάπτυξη της πόλης σε κοινοτικά "προγράμματα" και στην ανάδειξή της σε δήθεν "μητρόπολη των Βαλκανίων"". Σημείωσε ακόμη ότι "ο άνθρωπος σ' αυτούς τους σχεδιασμούς αποτελεί προϊόν μιας χρήσης, ότι η αγωνία για εξεύρεση μιας εργασίας αντιμετωπίζεται σε πελατειακή βάση, τα δικαιώματα για μόρφωση, αθλητισμό και ψυχαγωγία μετατρέπονται σε εμπορεύσιμα είδη της οικονομίας της αγοράς. Τώρα υπάρχει διέξοδος, υπάρχει ελπίδα, τώρα μπορούμε όλοι μαζί να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ώστε ο Δήμος Θεσσαλονίκης να παίξει ένα νέο ρόλο για το λαό και τους εργαζόμενους. Η ελπίδα βρίσκεται στην ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των δημοτών ενάντια σ' αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική".

Στις Φοιτητικές Εστίες

Ενθουσιώδη υποδοχή επιφύλαξαν χτες οι εργαζόμενοι στις φοιτητικές εστίες και τη φοιτητική λέσχη στο κλιμάκιο του συνδυασμού, με επικεφαλής τον Αγάπιο Σαχίνη, που τους επισκέφθηκε για να συζητήσει μαζί τους και να μοιράσει ενημερωτικό υλικό. Πολλοί ήταν αυτοί που τόνισαν ότι θα υποστηρίξουν το συνδυασμό "Θεσσαλονίκη - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ", ο οποίος σταθερά και ουσιαστικά συμπαραστέκεται σε κάθε διεκδικητική κινητοποίηση των εργαζομένων.

Επίσης ο Αγ. Σαχίνης, συνοδευόμενος από τους δημοτικούς συμβούλους Θόδωρο Κυριακίδη, Μπάμπη Κόφφα, Γ. Νικόλτσο, επισκέφθηκε χτες το 23ο Ενιαίο Λύκειο και συζήτησε με τους μαθητές και τους καθηγητές τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της παιδείας και το ρόλο που θα πρέπει να παίζει η ΤΑ για την επίλυσή τους. "Ζούμε στην πόλη μας από πρώτο χέρι, είπε ο Αγ. Σαχίνης, τις τραγικές ελλείψεις ενόψει του νέου σχολικού έτους. Είναι υποκριτική η ανησυχία κάποιων δημάρχων ή υποψηφίων γιατί είναι οι ίδιοι που στήριξαν με διάφορους τρόπους αυτή την πολιτική που μετέφερε στο δήμο την αρμοδιότητα για τη συντήρηση των σχολείων χωρίς τους ανάλογους πόρους. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αυξάνει τη χρηματοδότηση για να λυθούν τα οξυμένα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά συνειδητά τη μειώνει, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να οδηγούνται στην ιδιωτική παιδεία", τόνισε. "Χρειάζεται άμεσα να αντιδράσουμε, συνέχισε. Στα προβλήματα της παιδείας ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να έχει λόγο και ρόλο. Αρνούμαστε το ρόλο του διαχειριστή των πενιχρών κονδυλίων για τα σχολεία. Προβάλλουμε τον αγωνιστικό - διεκδικητικό ρόλο στην αναβάθμιση της υποδομής και την ουσιαστική ενημέρωση όλων για τις εξελίξεις στην παιδεία".

Μεγάλη συγκέντρωση της ΝΑΣ Τρικάλων
  • Μηνύματα αποφασιστικότητας και νίκης από τη μια έως την άλλη άκρη του νομού
  • "Ψήφος την Κυριακή στη ΝΑΣ, για να μην είναι η Δευτέρα των κοψοχέρηδων", σημείωσε ο υποψήφιος νομάρχης Θεοδόσης Τσέργας

Με τη διαπίστωση "πάμε πολύ καλά, το μαρτυρούν τα μηνύματα αποφασιστικότητας και νίκης, που φτάνουν από τη μια ως την άλλη άκρη του νομού",άρχισε την ομιλία του, σε μεγάλη συγκέντρωση της ΝΑΣ, που πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο της Ασκληπιού, ο υποψήφιος νομάρχης Τρικάλων της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", Θεοδόσης Τσέργας.

"Στις εκλογές - υπογράμμισε - πρέπει να καταδικαστούν όχι μόνο τα πρόσωπα που εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και η πολιτική της ΕΕ, της πορείας προς την ΟΝΕ, του ατέλειωτου Γολγοθά για τον λαό μας". Επισημαίνοντας ότι η λαϊκή αγανάκτηση γι' αυτή την πολιτική είναι διάχυτη παντού, ο Θ. Τσέργας υπογράμμισε την ανάγκη "αυτή η αγανάκτηση να μετατραπεί σε οργή, σε ενωτικό διεκδικητικό αγώνα".

Αναφερόμενος ειδικά στην ενεργοποίηση κάποιων μπίζνεσμαν με δολάρια που θέλουν να "βάλουν στο χέρι" και τον δασικό πλούτο της περιοχής,ο Θ. Τσέργας κάλεσε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Περτουλίου - το πασίγνωστο πανελληνίως και πανέμορφο δάσος του οποίου ορέγονται κάποιοι - να επαγρυπνούν. "Οι καιροί - είπε - είναι πονηροί. Ολοι οι φορείς πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να μην επιτρέψουν το ξεπούλημα".

Αντιπαραβάλλοντας την αντίληψη και πρακτική της ΝΑΣ σ' εκείνη των άλλων υποψηφίων, τόνισε ότι "μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν για τη λύση των προβλημάτων, γι' αυτό εμείς πιστεύουμε κι αγωνιζόμαστε για μια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αγωνιστική, διεκδικητική, με το λαό για το λαό". Κατήγγειλε ότι οι άλλοι υποψήφιοι "επιχειρούν να βολέψουν τους πάντες, τάζουν μια θέση εργασίας σε 100 και πλέον άτομα" και προειδοποίησε πως "εκτός της Κυριακής των εκλογών υπάρχει και η Δευτέρα των λαϊκών προβλημάτων που παραμένουν και θα οξύνονται. Ας μην είναι αυτή η Δευτέρα των κοψοχέρηδων".

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Τέρμα στην 8χρονη απραξία του δήμου

Στην εκ νέου ανάδειξη σε πλειοψηφία στοχεύει ο συνδυασμός με υποψήφιο δήμαρχο τον Κώστα Σαπρανίδη

Με τη δύναμη και την αισιοδοξία που τον οπλίζουν οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων, συνεχίζει ακόμη πιο εντατικά την προεκλογική του δραστηριότητα ο συνδυασμός της "Δημοτικής Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης" (ΔΕΑΚ). Στόχος η Β Κυριακή και φυσικά η εκ νέου ανάδειξη του συνδυασμού σε πλειοψηφία της διοίκησης του δήμου, μετά την 8χρονη απραξία του νυν δημάρχου.

Με περιοδείες καθημερινά στις γειτονιές του δήμου, στους χώρους δουλιάς, με συνοικιακές συγκεντρώσεις, και φυσικά με δουλιά σπίτι το σπίτι, ο Συνδυασμός δίνει τη μάχη τις τελευταίες μέρες που απέμειναν ως τις 11 του Οκτώβρη. Καλεί το λαό να κρίνει και να συγκρίνει, ανάμεσα στη διεκδικητική Δημοτική Αρχή των προηγούμενων χρόνων, που πάντα με σύμμαχο τους δημότες κατάφερε να δημιουργήσει έργο και υποδομές και στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή που περιορίστηκε στη διαχειριστική λογική και επιδόθηκε σε άγρια φορολόγηση χωρίς παράλληλα να αποδώσει κανένα ουσιαστικό έργο στους δημότες των Αμπελοκήπων. Η ΔΕΑΚ καλεί τους δημότες με την ψήφο τους να βάλουν τέλος στη λογική που θέλει την ΤΑ υποχείριο της κεντρικής εξουσίας, υπάλληλο και εφαρμοστή των αντιλαϊκών επιλογών της εκάστοτε κυβέρνησης. Να αναδείξουν μια Δημοτική Αρχή που θα αγωνίζεται και θα διεκδικεί μαζί τους τη λύση των τοπικών προβλημάτων, αλλά και των γενικότερων.

Σήμερα ο νυν δήμαρχος τάζει πως τα σχολεία στους Αμπελόκηπους μέχρι το 2000 θα λειτουργούν σε μονό κύκλο. Πώς όμως θα γίνει αυτό όταν τα 18 από τα 22 λειτουργούν σε διπλό κύκλο και δεν έχει προβλεφτεί παρά μόνο η ανέγερση 2 καινούριων σχολικών κτιρίων;

Ο υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Σαπρανίδης καθημερινά βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής του νυν δημάρχου. Μετά από 8 χρόνια διοίκησης του δήμου, ο κ. Σταματουλάκης συνεχίζει να επιτίθεται στον προκάτοχό του και σημερινό υποψήφιο, καταλογίζοντάς του πως το 1990 του παρέδωσε γιαπιά... Δεν τολμά όμως να πει, γιατί 8 χρόνια μετά τα κτίρια που παρέλαβε παραμένουν γιαπιά. "Φαίνεται πως περιμένει να επανεκλεγούμε για να τα παραδώσουμε σε χρήση στο λαό των Αμπελοκήπων" απαντά ο Κ. Σαπρανίδης.

"Ο νυν δήμαρχος αντί να απαιτήσει αγωνιστικά την επάνδρωση του πολυιατρείου του ΙΚΑ με προσωπικό και εξοπλισμό, προχώρησε στη δημιουργία Δημοτικού Ιατρείου για να εξασφαλίσει προεκλογική πελατεία. Ανακοίνωσε πως θα ιδρύσει γραφείο ευρέσεως εργασίας για τους νέους του δήμου που πλήττονται ανελέητα από τη διαρκώς αυξανόμενη ανεργία, ξεκινώντας ένα εμπόριο ελπίδων με ψεύτικες υποσχέσεις. Επιδόθηκε σε φορολογία αντί να διεκδικήσει τους παρακρατημένους πόρους για την ΤΑ που δεν αποδίδει η κυβέρνηση και μόνο για το δήμο μας ανέρχονται σε 60 δισ. δραχμές", ανέφερε μεταξύ ο Κ. Σαπρανίδης, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία του συνοικισμού Μεταγωγών.

ΝΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΚΕ
Ψήφο στους αγωνιστικούς συνδυασμούς

"Η νίκη των αγωνιστικών συνδυασμών θα είναι νίκη του λαού!". Με το σύνθημα αυτό η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της καλεί το λαό της περιοχής να υπερψηφίσει τα ψηφοδέλτια του "Ενωμένου Μεσσηνιακού Αγωνιστικού Συνδυασμού" για τη νομαρχία και της "Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης" στο Δήμο Καλαμάτας, προκειμένου να σταλεί μήνυμα αντεπίθεσης και αγώνα στην κυβέρνηση.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η συμπολιτευόμενη "αντιπολίτευση" των κομμάτων της ευρω - υποταγής (ΝΔ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ, ΠΟΛΑΝ) επιδιώκουν να αποσπάσουν την έγκρισή σας για τη συνέχιση της πολιτικής της προσαρμογής της χώρας στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα.

"Η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής να πάει στην κάλπη σκεπτόμενος την επόμενη μέρα: Να καταψηφίσει την πολιτική που τσαλακώνει κάθε μέρα τη ζωή του, να τιμωρήσει τα κόμματα που ψήφισαν το Μάαστριχτ και στηρίζουν τα μεγάλα συμφέροντα, να καταδικάσουν την αντιλαϊκή κυβέρνηση, αλλά και τους συνενόχους της, να στείλει το μήνυμα του αγώνα και της λαϊκής αντεπίθεσης, στηρίζοντας αγωνιστές υποψήφιους δημάρχους και νομάρχη στη Μεσσηνία, οι οποίοι θα είναι μπροστά στους αγώνες του", επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

Οσον αφορά τους άλλους δήμους στη Μεσσηνία, η ΝΕ Επιτροπή του ΚΚΕ καλεί το λαό να ψηφίσει: Στο δήμο Αριστομένη τη ΔΑΚ, με υποψήφιο δήμαρχο τον Γιάννη Τσιχλή.Στους Γαργαλιάνους,την ΑΔΗΕ με υποψήφιο δήμαρχο τον Γιώργο Χρυσομπόλη.Στο Λεύκτρο,τη ΔΑΣ με υποψήφιο τον Κώστα Λαμπρινέα.Στη Μεθώνη τη ΔΑΣ με υποψήφιο το Γιώργο Κουμουτσάκη.Στη Μεσσήνη τη ΔΑΣ με υποψήφιο τον Γιώργο Πετρόπουλο.Στην Οιχαλία τη ΔΑΚ με υποψήφιο τον Ντίνο Κοντογιαννόπουλο.Στο Πεταλίδι τη ΔΑΚ με υποψήφιο το Δημήτρη Αργείτη.Στην Πύλο τη ΔΑΚ με τον Παρασκευά Διονυσόπουλο.Στα Χιλιοχώρια τη ΔΑΣ με τον Ηλία Αποστολόπουλο.

Η ανακοίνωση της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ καταλήγει: "Μόνο η αποφασιστική υπερψήφιση των αγωνιστικών συνδυασμών ανοίγει το δρόμο της λαϊκής συμπαράταξης της εκλογής αιρετών - μαχητών για τα λαϊκά προβλήματα και συμφέροντα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ