ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
"Κλειδί" η ενεργοποίηση και δράση των δημοτών

Μια αλλιώτικη συνέντευξη έγινε χτες. Ο Λεων. Αυδής και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι έθεσαν ερωτήσεις σε πέντε γνωστούς δημοσιογράφους για τις εκλογές και το ρόλο του Τύπου

Τους κανόνες του παιχνιδιού, τους έβαλε η "Συμπαράταξη". Και στην κατάμεστη αίθουσα της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι - προσκεκλημένοι της "Συμπαράταξης" - κλήθηκαν να απαντήσουν!

Η συζήτηση - της οποίας μόνο κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα φιλοδοξούμε να μεταφέρουμε εδώ - απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι ο συνδυασμός του Λεων. Αυδή και όσοι ανταποκρίνονται στα μηνύματα που εκπέμπει, ενδιαφέρονται να συζητούν αντί να κρύβονται πίσω από λαμπερά φώτα. Να υπερασπίζονται την αξιοπιστία τους έναντι της έκπτωσης του πολιτικού λόγου, να εκφράζουν τελικά τον άλλο πολιτικό λόγο. Ο οποίος χωράει διαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις - ήταν κι αυτές υπαρκτές στη συζήτηση τωνΓιώργου Βότση,Γιάννη Ε. Διακογιάννη,Αντώνη Καρκαγιάννη,Αλέξη Οικονομίδη,Νίκου Τσαγκρή και της Λιάνας Κανέλλη,που συντόνισε και τη συζήτηση με τους συναδέλφους, τους φίλους και στελέχη της "Συμπαράταξης" - αλλά η "Συμπαράταξη" δεν τις φοβάται. Γιατί έχουν κοινό στόχο: Κατατείνουν στη διαπίστωση του Λεων. Αυδή ότι η συστηματική έκπτωση του πολιτικού λόγου δεν μπορεί παρά να έχει αναγκαστικά τον αντίκτυπό της σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής και κοινωνικής ζωής και κατά συνέπεια και στον Τύπο και την ανάγκη - πέρα από το γεγονός ότι αυτή η συζήτηση υπερβαίνει τα όρια των δημοτικών εκλογών - αυτό να ανατραπεί,όπως υπογράμμισε ο Αντ. Καρκαγιάννης.

Αλλωστε το θέμα είναι - όπως τόνισε η Λ. Κανέλλη - ποιος θέτει τους κανόνες του παιχνιδιού της ενημέρωσης και κατά συνέπεια όχι αν "γεννιούνται" ειδήσεις, αλλά κατά πόσο τα Μέσα Ενημέρωσης τις αναπαράγουν. Τα ΜΜΕ - πρόσθεσε ο Γ. Βότσης - αντανακλούν, συντηρούν και αναπαράγουν την κυρίαρχη πραγματικότητα της εποχής μας: οι πολλοί δε συμμετέχουν και έχουν αφήσει τη διαχείριση των κοινών στους... επαγγελματίες πολιτικούς. Το θέμα είναι... οι πολλοί να μπουν στα παιχνίδι. Γιατί, όπως είπε κάποια στιγμή ο Γ. Διακογιάννης, "είναι πολύ όμορφη η αυλή μας για να τους την αφήσουμε".

Αναγκαία η σύγκρουση

"Κλειδί" για τον αναπροσανατολισμό και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που περί άλλα τυρβάζουν στις μέρες μας, παραγνωρίζοντας τις περισσότερες φορές ή και αποσιωπώντας τα προβλήματα της πόλης και των δημοτών, φαίνεται πως αποτελεί η ενεργοποίηση και η δράση των ίδιων των δημοτών, η εξασφάλιση της λαϊκής συμμετοχής.

Ετσι - όπως παρατήρησε ο Ν. Τσαγκρής - ο Λεων. Αυδής και η "Συμπαράταξή" του μπορεί σήμερα να ψηφιστούν για την αξιοπιστία τους, όπως αυτή καταγράφεται αδιαμφισβήτητα με την παρουσία του υποψηφίου δημάρχου, αλλά όχι και για το πρόγραμμα του συνδυασμού. Κι αυτό, όχι γιατί το πρόγραμμα δε θα είναι καλό - σημείωσε ο Αντ. Καρκαγιάννης - αλλά γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί να ακούει προγραμματικές εξαγγελίες υποψηφίων δημάρχων, οι οποίες εξαφανίζονται μόλις αυτοί εκλεγούν, με συνέπεια ο κόσμος να μην τις λαμβάνει πια υπόψη του και τα Μέσα Ενημέρωσης να μην ασχολούνται μαζί τους. Προκύπτει τελικά κι εδώ, ό,τι επανειλημμένα έχει σημειώσει ο Λεων. Αυδής με άλλες ευκαιρίες, για τα θέματα της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων ή της καταστροφής του πράσινου. Η εσκεμμένη απαξίωση της λειτουργίας ή της αξίας τους, προετοιμάζει ακριβώς όσους υπήρχε ο κίνδυνος να αντιδράσουν, να παρατηρούν απαθείς ή και να ζητούν οι ίδιοι την ιδιωτικοποίηση ενός... δυσκίνητου οργανισμού ή την τσιμεντοποίηση ενός... βρόμικου ρέματος, ενός εγκαταλειμμένου χώρου πράσινου, ως αναγκαίες λύσεις. Ετσι, με την έκπτωση του πολιτικού λόγου, που προκάλεσαν οι ίδιοι οι πολιτικοί - εκφραστές των κυρίαρχων κύκλων, κατέληξαν τα προγράμματα και η συζήτηση για τα προβλήματα κενό γράμμα, ώστε να επικρατήσει τελικά χωρίς πολλές ενστάσεις η εικόνα, έναντι του πολιτικού λόγου.

Σ' αυτή την "εικόνα" αναφέρθηκε ο Α. Οικονομίδης, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο φτωχόσπιτο του κ. Παναγιώτη απ' την Ηλιούπολη και τον τρόπο που κάλυψαν το... γεγονός τα ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα. Ο Κ. Σημίτης, σημείωσε ο Α. Οικονομίδης, ακούσαμε να συστήνεται: "Είμαι ο πρωθυπουργός". Γιατί, τον ρώτησε "εσύ ποιος είσαι;" ο - απορημένος από τα φώτα που τον πυροβολούσαν - κ. Παναγιώτης. Αλλά αυτή την ερώτηση ούτε την ακούσαμε στις τηλεοράσεις, ούτε τη διαβάσαμε στις εφημερίδες. Είχε κοπεί...Τα διαπλεκόμενα

Ετσι, ο Αντ. Καρκαγιάννης επέμεινε ότι χρειάζεται αντί της ησυχίας που φαίνεται να επικρατεί σε αυτές τις εκλογές, να συνεχιστεί η προεκλογική περίοδος με εντάσεις - με πολιτικές συγκρούσεις, δηλαδή, μεταξύ των συνδυασμών για τις επιλογές τους σε σχέση με τα μεγάλα προβλήματα της Αθήνας. Αλλωστε, όπως σημείωσε ο ίδιος, αλλά και ο Γ. Βότσης, υπάρχουν θέματα αυτή την περίοδο όπως η περιφερειακή λεωφόρος Υμηττού ή οι επεκτάσεις του Μεγάρου Μουσικής και η ίδια η "πολιτιστική" λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής - η "ιδιωτικοποίηση του πολιτισμού" όπως παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της Συμπαράταξης, συγγραφέας Π. Κοροβέσης- για τα οποία είναι επιτακτική η ανάγκη να διατυπωθούν οι θέσεις των συνδυασμών.

Αλλά αυτό, είπε ο Γ. Βότσης,μπορεί να γίνει μόνο με την εξασφάλιση της λαϊκής συμμετοχής - σ' αυτήν άλλωστε υπολογίζει και η "Συμπαράταξη" - αφού τα Μέσα Ενημέρωσης είναι γνωστό σε ποιους ανήκουν, σε όσους κυρίως ονομάζουμε διαπλεκόμενα... Και αυτά τα διαπλεκόμενα - συμπλήρωσε ο Αντ. Καρκαγιάννης - συμπράττουν όλα στην κοινοπραξία που κατασκευάζει τη λεωφόρο Υμηττού!

Ομως - παρατήρησε ο Γ. Διακογιάννης - ο Τύπος δεν είναι όσο παντοδύναμος φαίνεται. Υπάρχει ο κόσμος, τα κόμματα, το λαϊκό κίνημα που με τη δυναμική τους έφεραν σε κάποιες περιπτώσεις άλλα αποτελέσματα από αυτά που προέβλεπε ο Τύπος. Ετσι, οι προοδευτικοί άνθρωποι - τόνισε - πρέπει να βρίσκουν έξυπνους τρόπους να παλέψουν, γνωρίζοντας ότι απέναντί τους υπάρχουν δύσκολες συμμαχίες...

ΑΙΓΑΛΕΩ
Να προχωρήσουμε στην αντεπίθεση

"Ψήφος στη "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση", για να μπορέσει το Αιγάλεω της δουλιάς και του αγώνα να προχωρήσει στην αντεπίθεση". Αυτό ήταν το μήνυμα της μαζικής συγκέντρωσης της παράταξης την Τρίτη το βράδυ στο εκλογικό της κέντρο, στην περιοχή Λιούμη, στο Αιγάλεω.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αιγάλεω και επικεφαλής της παράταξης Γιώτης Σατζαρίδης,μιλώντας στους συγκεντρωμένους τόνισε: "Αυτοί που υπηρετούν την πολιτική που μας φτωχαίνει καθημερινά, αυτοί που υπηρετούν την πολιτική που κοιτάει κατευθείαν στην τσέπη του εργαζόμενου, του ανέργου, του συνταξιούχου, πρέπει να καταδικαστούν σ' αυτές τις εκλογές και να καταδικαστεί μαζί τους και η ίδια η κυβερνητική πολιτική".

"Τα "διλήμματα" που προβάλλει ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Μυστακόπουλος όπως: ψηφίστε ΣΥΝ για να μην αναδειχτεί το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ, δείχνουν τη φτώχεια των επιχειρημάτων της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Και οι τρεις παρατάξεις υπηρέτησαν τη λογική του Δήμου - επιχειρηματία, βλέποντας το δημότη σαν πελάτη",επισήμανε ο Γ. Σατζαρίδης. Και συμπλήρωσε: "Και οι τρεις παρατάξεις υπηρέτησαν πιστά τη λογική της προσαρμογής στη σκληρή πραγματικότητα του μονόδρομου, της ανεργίας, των φόρων, των τελών και των αυξήσεων. Η πολιτική τους στηρίχτηκε στη λογική που θέλει τους δήμους να γίνονται οι εφοριακοί της κυβέρνησης και να μεταφέρουν λεφτά από την τσέπη του δημότη στον κρατικό κορβανά για να διατεθούν στους διάφορους μεγαλοσχήμονες".

Η ψηφοθηρία της... απελπισίας

Δεν πάνε καλά οι κυβερνητικοί υποψήφιοι στο λεκανοπέδιο Αττικής. Κι αυτό δεν το δείχνουν κάποια γκάλοπ. Το ομολογούν οι ίδιοι οι κυβερνώντες, που τις τελευταίες μέρες έχουν βαλθεί με περιοδείες και ακατάσχετες εξαγγελίες προεκλογικού χαρακτήρα να τους... αναπτερώσουν το ηθικό. Ενας από αυτούς είναι και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, ο οποίος ανακοίνωσε χτες τη διάθεση 6 δισ. δρχ. για το στρώσιμο αντιολισθητικών ταπήτων σε κεντρικούς δρόμους του Λεκανοπεδίου, για την αύξηση του πρασίνου στις κεντρικές νησίδες τους και για για την αισθητική τους αναβάθμιση με φωτισμούς και χρωματισμούς.

Κι όλα αυτά, ακριβώς 10 μέρες πριν τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές! Προς δόξαν της αλήστου μνήμης "Μαυρογιαλούρειας" μικροπολιτικής των προεκλογικών παροχών προς άγραν ψηφοφόρων...

Πέρα όμως από αυτό, η συγκεκριμένη εξαγγελία, περί... αισθητικής αναβάθμισης των κεντρικών οδών, συνιστά και μια ωμή πρόκληση προς τη νοημοσύνη των εκατομμυρίων κατοίκων της Αθήνας. Οι οποίοι πριν λίγες μέρες και μετά την καλοκαιρινή μάστιγα των εμπρησμών, που έκανε στάχτη τα τελευταία δάση της Αττικής, άκουσαν από επίσημα χείλη ότι φέτος για την αναδάσωση και την αντιπλημμυρική προστασία θα διατεθούν μόλις 2,7 δισ. δρχ.Οι κάτοικοι της Αττικής δε μένουν, όμως, πλέον έκπληκτοι. Ξέρουν ότι η ίδια αυτή πολιτική που τους κοροϊδεύει με απίθανες εξαγγελίες, είναι η ίδια η οποία προκαλεί τους εμπρησμούς, τις πλημμύρες και κόβει την αναπνοή τους στο τσιμεντένιο και νεφελώδες τοπίο της πρωτεύουσας. Γι' αυτό και θα ρίξουν"μαύρο" σ' αυτήν την πολιτική.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αιγάλεω και επικεφαλής της παράταξης Γιώτης

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αιγάλεω και επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" Γιώτης Σατζαρίδης

Ημερολόγιο δράσης της Συμπαράταξης

Μαζική αφισοκόλληση στο κέντρο για την οποία το σύνολο του ψηφοδελτίου της "Συμπαράταξης" θα κατέβει στο δρόμο με σύνθημα - μήνυμα: ο δημόσιος χώρος ανήκει στη διάδοση των ιδεών και όχι στο ιδιωτικό κέρδος,οργανώνει την Παρασκευή 2 Οκτώβρη η Συμπαράταξη για την Αθήνα.

Στις γειτονιές της Αθήνας

Στο μεταξύ συνεχίζονται και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη οι συγκεντρώσεις της "Συμπαράταξης" στις γειτονιές της Αθήνας, ώστε μέχρι τις εκλογές να συναντηθεί για ακόμη μια φορά ο συνδυασμός του Λεων. Αυδή με κάθε κάτοικο της πόλης, στους χώρους που ζει και εργάζεται.

Κυριακή 4/10: Συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Ανδρέα, στη Ριζούπολη,στις 7.30 μμ, με τους κατοίκους του 5ου Διαμερίσματος.

Δευτέρα 5/10: Συζήτηση στον κινηματογράφο "Ριβιέρα", στα Εξάρχεια,στις 6.30 μμ, με εκπροσώπους φορέων και κατοίκους του 1ου Διαμερίσματος. Τρίτη 6/10: Συγκέντρωση στην πλατεία Πλυτά, στη Γούβα,στις 8.00 μμ, με τους κατοίκους του 2ου Διαμερίσματος.

Τετάρτη 7/10: Συγκέντρωση στον Αγ. Δημήτριο, στους Αμπελόκηπους,στις 8.00 μμ, με τους κατοίκους του 7ου Διαμερίσματος.

Πέμπτη 8/10: Συγκέντρωση στον Αγ. Κωνσταντίνο, στη Λένορμαν,στις 7.30 μμ, με τους κατοίκους του 4ου Διαμερίσματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ