ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
"Επιβεβαίωση" του ενιαίου αμυντικού δόγματος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Τριήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί από χτες στην Κύπρο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Α. Τσοχατζόπουλος,με αφορμή την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας. Στο σημερινό γιορτασμό θα δεσπόζει η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση. Χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος είχε συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Γ. Ομήρου πάνω σε θέματα που αφορούν και τα δύο υπουργεία και ιδιαίτερα τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αλλά και τα σύγχρονα γεγονότα και ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος ερωτηθείς αν έχει αλλάξει κάτι και αν θα τηρηθεί το συμβόλαιο για τους ρωσικούς πυραύλους S - 300,απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση λέγοντας: "Ανεξάρτητα της συζήτησης και της φιλολογίας η οποία αναπτύσσεται για οποιαδήποτε αντιαεροπορικά, αμυντικά ή οποιαδήποτε άλλα στρατιωτικά συστήματα, η πολιτική επιλογή στην οποία πρέπει να σταθούμε, είναι ότι διαρκώς θα συνεχιστεί ανεμπόδιστα η ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας". Για την άσκηση "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ" που θα γίνει το επόμενο διάστημα, είπε ότι η άσκηση θα πραγματοποιηθεί και φέτος "όπως πέρσι και πρόπερσι". Να υπενθυμίσουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια είχαν πάρει μέρος και είχαν πετάξει πάνω από την Κύπρο και ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, πράγμα που προκάλεσε αντιδράσεις από τους Αμερικανούς και τους άλλους "συμμάχους". Ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Γ. Ομήρου, ανέφερε ότι διαπιστώθηκε ότι "ο επιχειρησιακός συντονισμός ανάμεσα στα δυο επιτελεία βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα και συνεχώς αναβαθμίζεται"

Διακήρυξη του ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ σε διακήρυξή του προς τον κυπριακό λαό επισημαίνει ότι η ημέρα της ανεξαρτησίας είναι μέρα προβληματισμού για το παρελθόν, το παρόν και προπάντων το μέλλον της Κύπρου και υπογραμμίζει ότι το 1960 θα μπορούσε να καταστεί η αφετηρία προόδου, ευημερίας και ειρηνικής ανέλιξης της Κύπρου και του λαού της. Δυστυχώς όμως, συνεχίζει, τα αρνητικά σημεία των συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου, οι εξωτερικές επεμβάσεις και επιβουλές, με κύρια έκφρασή τους την επεκτατική πολιτική της Αγκυρας, ο εθνικισμός και ο σοβινισμός, η έλλειψη πίστης στην Κυπριακή Δημοκρατία ως κοινή κατάκτηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, οδήγησαν την πατρίδα μας στον κατήφορο δραματικών περιπετειών. Η προδοτική υπονομευτική δράση της ακροδεξιάς και το φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β, επέτρεψαν στην Τουρκία να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά της σε βάρος της Κύπρου. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, αναφέρεται στη διακήρυξη του ΑΚΕΛ, δεν μπορούμε άλλο να αναμένουμε την εκδήλωση αμερικανικής ή όποιας άλλης πρωτοβουλίας. Το Εθνικό Συμβούλιο έχει καθήκον συλλογικά και υπεύθυνα να χαράξει γραμμή και η δική μας πλευρά να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίας στο διεθνή χώρο για ξεπέρασμα των αδιεξόδων και τη δημιουργία των προϋποθέσεων προώθησης λύσης του Κυπριακού.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΦΦΑΣ
Να υψώσουμε ανάστημα στην ολέθρια επένδυση της TVX GOLD

Σε πολιτική συγκέντρωση στο Σταυρό μίλησε ο γραμματέας της ΚΟΘ

Να ενισχύσουν αποφασιστικά το ψηφοδέλτιο της Βάσως Πολυζωίδου,υποψήφιας δημάρχου της "Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Ρεντίνας", της μόνης δύναμης που θα αγωνιστεί για τα συμφέροντα των κατοίκων και της περιοχής του Στρυμονικού, όπως και να στηρίξουν για νομάρχη τον Μ. Σπυριδάκη,ζήτησε ο γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ Χρ. Κόφφας,μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία του Ανω Σταυρού, που διοργανώθηκε από τον Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

"Ανάπτυξη της χώρας μας και της περιοχής του Στρυμονικού, της περιοχής σας, για το συμφέρον των εργατών, των μικρομεσαίων αγροτών, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, της νεολαίας και τέσσερις ελευθερίες του Μάαστριχτ και ΟΝΕ δε συμβιβάζονται. Οι τέσσερις ελευθερίες του Μάαστριχτ είναι η ελευθερία της TVX GOLD να αγοράζει αντί πινακίου φακής τον υπόγειο πλούτο, είναι η ελευθερία της ασυδοσίας να μολύνει τον Στρυμονικό, είναι ο μονόδρομος της πιο άγριας καταστολής που έζησε η περιοχή για να στήσουν τα γεωτρύπανά τους, για να αβγατίσει ο πλούτος των λίγων και η δυστυχία των πολλών", τόνισε ο Χρ. Κόφφας.

"Ποιος δήμαρχος της περιοχής μπορεί να ισχυριστεί ότι ενδιαφέρεται για το μέλλον της περιοχής του, των νέων ανθρώπων που θα έρθουν, αν δεν ορθώσει ανάστημα με λόγια και έργα ενάντια σ' αυτή την ολέθρια "επένδυση". Πώς είναι δυνατόν να δώσετε την υποστήριξη σας σ' αυτούς που στηρίζονται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και που προωθούν αυτή την επένδυση; Αν όλοι αυτοί στηριχτούν, τότε η TVX θα έχει την καλύτερη απόδειξη ότι είναι εδώ με τη συναίνεσή σας. Νομίζω ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει", επισήμανε.

Στην ομιλία της η υποψήφια δήμαρχος Βάσω Πολυζωίδου υπογράμμισε ότι η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" συγκρότησε το ψηφοδέλτιό της, μέσα σ' ένα πρωτοφανές κλίμα εκβιασμών που θύμιζε άλλες εποχές. "Αποδείχτηκε στην πράξη παρά τα όσα λένε ότι φοβούνται την κάθοδό μας στις εκλογές. Δεν ήθελαν ορισμένοι ούτε προεκλογικά να υπάρχει η φωνή μας. Να μην ακούσετε καν αυτά που σας λέμε σήμερα. Ομως η "Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση" διεκδικεί και ζητά τη στήριξή σας", δήλωσε η υποψήφια δήμαρχος. "Δε λύνονται, συνέχισε, τα προβλήματα με ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις, με ταξίματα, ρουσφέτια και μικροεκβιασμούς. Βλέπουμε ότι έχουν μετατραπεί στην προεκλογική περίοδο τα αξιώματα που κατέχουν ορισμένοι σε μοχλούς πίεσης απέναντι στους πολίτες, τσαλαπατώντας προσωπικότητες".

Στη συνέχεια η Βάσω Πολυζωίδου είπε ότι καθημερινά πυκνώνουν τα μηνύματα αγανάκτησης από τους ψηφοφόρους του δήμου για την ανούσια αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο άλλους συνδυασμούς, αφού όλο και περισσότεροι πολίτες καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Καθημερινά, τόνισε, πλησιάζουν την κίνηση δημότες από όλο το πολιτικό φάσμα και δηλώνουν τη στήριξή τους. "Ο συνδυασμός μας δεν ήρθε να σας υποσχεθεί ρουσφέτια και ατομικές εξυπηρετήσεις. Ενα σας υπόσχεται. Οτι θα αγωνιστεί για όλα τα μεγάλα και μικρά προβλήματα, για όλα τα τοπικά ζητήματα με πλήρη διαφάνεια και αρχές", κατέληξε στο χαιρετισμό της προς τους συγκεντρωμένους η Β. Πολυζωίδου.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Συνεπέστατες, φορολογικά, οι μεγάλες επιχειρήσεις!

Το "προπέτασμα καπνού" του υπουργείου Οικονομικών με τη δημοσιοποίηση λίστας επωνύμων προσώπων που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή, προκειμένου να κρυφτεί η φορολογική ασυδοσία των μεγάλων επιχειρήσεων, των βιομηχάνων και των εκδοτών, κατήγγειλε και χτες το ΚΚΕ στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τη ρύθμιση φορολογικών θεμάτων.

Ηδη από προχτές αργά το βράδυ κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας,ήρθε σε αντιπαράθεση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ, λέγοντας ότι "εμείς μιλάμε για τους κεφαλαιοκράτες, για τους μεγαλοβιομήχανους, για τους μεγαλέμπορους, για τα αφεντικά σας δηλαδή και τα δικά σας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αυτούς που κυβερνούν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ελλάδα. Θα ήθελα πάρα πολύ να μας φέρετε τον ελέγχο (σ. σ. φορολογικό) του κ. Λάτση επώνυμα, του κ. Βαρδινογιάννη, του κ. Κόκκαλη", ενώ την ίδια απαίτηση εξέφρασε και κατά τη χτεσινή συνεδρίαση.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε "συνεπέστατες" φορολογικά τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, προσθέτοντας μάλιστα ότι "είναι άδικο να πυροβολούμε τέτοιες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι ανταγωνιστικές σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο"! Παράλληλα σημείωσε ότι το υπουργείο θα συνεχίσει την τακτική της δημοσιοποίησης ονομάτων - κραχτών επιχειρήσεων και προσώπων που θα προκύπτουν από τους ελέγχους, προαναγγέλλοντας δημοσιοποίηση ονομάτων 500 κατηγορούμενων για φοροδιαφυγή το Νοέμβρη.

Στη χτεσινή συζήτηση παρενέβη και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης,ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, επειδή δίνει στη δημοσιότητα ονόματα κατηγορούμενων που μπορεί να θεωρηθούν αθώοι μετά τους ελέγχους και τις δικαστικές διαμάχες, ενώ για το ίδιο θέμα διαφώνησε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας,χαρακτηρίζοντας το γεγονός "εμπαιγμό του λαού".

Κόντρα στη νέα αταξία" Κλωνοποίηση και κοινωνική επίδραση

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Ο Αμερικανός γενετιστής απειλεί κλωνοποίηση ανθρώπων

Ας υποθέσουμε ότι ακραίοι βιοτεχνολόγοι - γενετιστές προχωρούν, παρά τις εφήμερες ενστάσεις και δεσμεύσεις, στην κλωνοποίηση του ανθρώπου και την "κατασκευή" δύο ή περισσοτέρων "κλώνων". Βιολογικά, θα πρόκειται για δύο ή πολλά πανομοιότυπα άτομα που θα διαθέτουν τον ίδιο γενετικό κώδικα, τα ίδια σωματικά χαρακτηριστικά, ακόμη και τα ίδια δακτυλικά αποτυπώματα. Θεωρητικά, θα έχουν και καταβολές σε κληρονομούμενα νοσήματα και κατά ένα βαθμό, ευαισθησίες σε νοσογόνους παράγοντες. Θα πρόκειται, δηλαδή, για εν σειρά παραγωγή ανθρώπινων πλασμάτων, σαν να βγήκαν με καρμπόν.

Ως υπόθεση εργασίας, πάλι: Τα πλάσματα αυτά, με την πανομοιότυπη σωματική δομή, που αφορά και στον εγκέφαλό τους, θα εκδηλώσουν στην πορεία της ζωής τους την ίδια πνευματική και κοινωνική συμπεριφορά; Θα έχουν τις ίδιες ψυχικές και καλλιτεχνικές ευαισθησίες;

Μερικά ακραία παραδείγματα: Ενα από τα παιδιά - κλώνους απομονώνεται, ως ήρωας του Κίπλιγκ, στη ζούγκλα. Το πανομοιότυπό του καταλήγει να σπουδάζει στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης. Ενας άλλος ανθρώπινος κλώνος αναπτύσσεται σε θεοκρατικό περιβάλλον, ενώ το πανομοιότυπό του, σ' ένα οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον που λειτουργεί χωρίς μεταφυσική. Ενας άλλος κλώνος μυείται, λόγω δυνατοτήτων και περιβάλλοντος αλλά και ταλέντου, στη μουσική και εξελίσσεται σε βιρτουόζο, ιδιαίτερα αν, λόγω συνθηκών, διαθέτει και βιολί "Στραντιβάριους". Το πανομοιότυπό του μένει αμέτοχο από μουσική παιδεία και το πολύ να αυτοσχεδιάζει, σαλαγίζοντας το κοπάδι, με μια καλαμένια φλογέρα.

Το ένα παιδί - κλώνος μεγαλώνει σ' ένα πλουτοκρατικό περιβάλλον, το άλλο σε εργατικό και αναπτύσσουν - όχι κατ' ανάγκη, πάντοτε, - διαφορετική ταξική συνείδηση. Η αντιστροφή, ως εξαίρεση, δεν αποκλείεται, όπως έγινε, για παράδειγμα, στο πρόσωπο ορισμένων γόνων της τσαρικής δυναστείας που στράφηκαν κατά του περιβάλλοντός τους, στα προεπαναστατικά χρόνια, ή, ενσωματώθηκαν, οικειοθελώς, στο επαναστατικό καθεστώς.

Ας ελπίσουμε ότι η κλωνοποίηση του ανθρώπου θα παραμείνει στα αζήτητα της πραγματοποίησης, ενώ για την επιχειρούμενη πολιτική κλωνοποίηση, πολλά θα μπορούσαν να αναφερθούν. Τα ερωτήματα, όμως, ως προς τα νομικά, πολιτικά, κοινωνικά κ.ά. προβλήματα πολλαπλασιάζονται.

Και ανάμεσά τους, η επίδραση του φυσικού και του κοινωνικού περιβάλλοντος αποκτά ιδιαίτερο αντικείμενο σοβαρού προβληματισμού και μελέτης.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ "902"
Αυτοδιοικητικά και μουσικές διαδρομές

Παρακολουθήστε σήμερα, Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, από την τηλεόραση του "902" τις εκπομπές:

"Δημοτικές Εκλογές '98" στις 20.00.Ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητάει με υποψηφίους συμβούλους με θέμα: "Πολιτισμός και Αυτοδιοίκηση".

"Από το Σήμερα στο Αύριο" στις 21.30.Ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος συζητάει με υποψηφίους δημάρχους του Δήμου Πειραιά με θέμα: "Πειραιάς και δημοτικές εκλογές".

"Μουσικές Διαδρομές μέσα από το Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή"" στις 22.30.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ