Πέμπτη 1 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
"Επιβεβαίωση" του ενιαίου αμυντικού δόγματος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Τριήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί από χτες στην Κύπρο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Α. Τσοχατζόπουλος,με αφορμή την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας. Στο σημερινό γιορτασμό θα δεσπόζει η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση. Χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος είχε συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Γ. Ομήρου πάνω σε θέματα που αφορούν και τα δύο υπουργεία και ιδιαίτερα τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αλλά και τα σύγχρονα γεγονότα και ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος ερωτηθείς αν έχει αλλάξει κάτι και αν θα τηρηθεί το συμβόλαιο για τους ρωσικούς πυραύλους S - 300,απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση λέγοντας: "Ανεξάρτητα της συζήτησης και της φιλολογίας η οποία αναπτύσσεται για οποιαδήποτε αντιαεροπορικά, αμυντικά ή οποιαδήποτε άλλα στρατιωτικά συστήματα, η πολιτική επιλογή στην οποία πρέπει να σταθούμε, είναι ότι διαρκώς θα συνεχιστεί ανεμπόδιστα η ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας". Για την άσκηση "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ" που θα γίνει το επόμενο διάστημα, είπε ότι η άσκηση θα πραγματοποιηθεί και φέτος "όπως πέρσι και πρόπερσι". Να υπενθυμίσουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια είχαν πάρει μέρος και είχαν πετάξει πάνω από την Κύπρο και ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, πράγμα που προκάλεσε αντιδράσεις από τους Αμερικανούς και τους άλλους "συμμάχους". Ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Γ. Ομήρου, ανέφερε ότι διαπιστώθηκε ότι "ο επιχειρησιακός συντονισμός ανάμεσα στα δυο επιτελεία βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα και συνεχώς αναβαθμίζεται"

Διακήρυξη του ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ σε διακήρυξή του προς τον κυπριακό λαό επισημαίνει ότι η ημέρα της ανεξαρτησίας είναι μέρα προβληματισμού για το παρελθόν, το παρόν και προπάντων το μέλλον της Κύπρου και υπογραμμίζει ότι το 1960 θα μπορούσε να καταστεί η αφετηρία προόδου, ευημερίας και ειρηνικής ανέλιξης της Κύπρου και του λαού της. Δυστυχώς όμως, συνεχίζει, τα αρνητικά σημεία των συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου, οι εξωτερικές επεμβάσεις και επιβουλές, με κύρια έκφρασή τους την επεκτατική πολιτική της Αγκυρας, ο εθνικισμός και ο σοβινισμός, η έλλειψη πίστης στην Κυπριακή Δημοκρατία ως κοινή κατάκτηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, οδήγησαν την πατρίδα μας στον κατήφορο δραματικών περιπετειών. Η προδοτική υπονομευτική δράση της ακροδεξιάς και το φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β, επέτρεψαν στην Τουρκία να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά της σε βάρος της Κύπρου. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, αναφέρεται στη διακήρυξη του ΑΚΕΛ, δεν μπορούμε άλλο να αναμένουμε την εκδήλωση αμερικανικής ή όποιας άλλης πρωτοβουλίας. Το Εθνικό Συμβούλιο έχει καθήκον συλλογικά και υπεύθυνα να χαράξει γραμμή και η δική μας πλευρά να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίας στο διεθνή χώρο για ξεπέρασμα των αδιεξόδων και τη δημιουργία των προϋποθέσεων προώθησης λύσης του Κυπριακού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόκληση το τουρκικό έγγραφο στην ΕΕ (2006-09-28 00:00:00.0)
Στην Κύπρο ο Δανός πρωθυπουργός (2006-09-06 00:00:00.0)
Μπροστά στις συμπληγάδες της νέας τάξης (2004-12-23 00:00:00.0)
Κορυφώθηκαν οι αντικατοχικές εκδηλώσεις στη Λευκωσία (1998-07-21 00:00:00.0)
"Παγώνει" το ενιαίο αμυντικό δόγμα; (1998-03-21 00:00:00.0)
Ακόμη πιο κοντά η οριστική διχοτόμηση (1997-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ