Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην Κύπρο ο Δανός πρωθυπουργός
  • Την πλήρη εφαρμογή του «Πρωτοκόλλου της Αγκυρας», ζητά ο Ρασμούσεν
  • Ναυάγησαν οι προσπάθειες για συνεργασία στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ

Η Τουρκία έχει νομική υποχρέωση να επιτρέψει την πρόσβαση στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της σε όλες τις χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Ρασμούσεν.

Ο Δανός πρωθυπουργός, επισκεπτόμενος το νησί, είχε χτες το πρωί συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο. Ακολούθως, σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι η χώρα του αναμένει από την Τουρκία πλήρη εφαρμογή του λεγόμενου «Πρωτοκόλλου της Αγκυρας» - προβλέπει αυτήν ακριβώς την πρόσβαση κυπριακών πλοίων και αεροπλάνων σε τουρκικούς λιμένες. Πρόσθεσε ότι η μη τήρηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας μπορεί να έχει ορισμένες συνέπειες σε ό,τι αφορά τις ευρωενωσιακές ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.

Κατά τα λοιπά, ο Ρασμούσεν - που, ως είθισται στην ΕΕ, απέφυγε να πάρει επί της ουσίας θέση για το ζήτημα της κατοχής της μισής Κύπρου και μόνο κατέφυγε σε νομικίστικες αναφορές τάχα μορφές πίεσης προς Ερντογάν και στρατηγούς - εξέφρασε τη λύπη του, γιατί δεν έγινε κατορθωτό να βρεθεί λύση του Κυπριακού, πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «πρέπει να γίνει το παν για να εξευρεθεί λύση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι με τον πρωθυπουργό της Δανίας είχαν μια πολύ χρήσιμη και φιλική συνάντηση, κατά την οποία κάλυψαν ένα μεγάλο κύκλο θεμάτων, που αφορούν την Ευρώπη, τις διμερείς σχέσεις και το Κυπριακό. Ο πρωθυπουργός της Δανίας, πριν αναχωρήσει από την Κύπρο το απόγευμα, είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, ενώ επισκέφθηκε και το Αρχηγείο της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάικλ Μόλερ.

Ναυάγιο...

Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι δίμηνες διαβουλεύσεις των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, που συμμετέχουν στην κυπριακή κυβέρνηση, για τις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Δεκέμβρη.

Το ναυάγιο των διαβουλεύσεων ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ο οποίος δήλωσε ότι οι προσπάθειες για να υπάρξει συνεργασία στις δημοτικές εκλογές δεν καρποφόρησαν.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού η απάντηση, που έλαβε το ΑΚΕΛ από την Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ σε σχέση με προτάσεις του κόμματός του, ήταν αρνητική. Ως εκ τούτου, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω συζήτησης.

Ανέφερε, επίσης, ότι τα συλλογικά όργανα του ΑΚΕΛ θα συνέλθουν για να μελετήσουν την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί και να πάρουν περαιτέρω αποφάσεις. Πάντως, ο κ. Κυπριανού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διμερούς συνεργασίας με το ΔΗΚΟ.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, έκανε έκκληση για ανταπόκριση στις προτάσεις του κόμματός του, τις οποίες χαρακτήρισε συμβιβαστικές. Λύπη για το ναυάγιο της συνεργασίας εξέφρασε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νίκος Κλεάνθους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ