Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Καταγγέλλει τη... συνέχιση της πολιτικής του από τη ΝΔ!

Την αντιλαϊκή πολιτική προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σήμερα με ευλάβεια συνεχίζει η ΝΔ, βγήκε χτες να... καταγγείλει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ν. Αθανασάκης, παρουσιάζοντας όπως είπε το «δωδεκάλογο», των «πολιτικών της κυβέρνησης, που λειτουργούν υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών».

Παρουσιάζοντας το «δωδεκάλογο», ο Ν. Αθανασάκης αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε «μείωση των φορολογικών συντελεστών στα διανεμόμενα κέρδη των ανώνυμων εταιρειών, που ευνοεί προκλητικά μεγαλομετόχους και μεγαλοκεφαλαιούχους». Βέβαια ο ίδιος δεν ανέφερε ότι στο κυβερνητικό του πρόγραμμα το ΠΑΣΟΚ, αφού το προηγούμενο διάστημα από τη θέση της κυβέρνησης είχε μειώσει το συντελεστή φορολόγησης των ΑΕ από το 40% στο 35%, έθετε σαν κεντρικό στόχο της νέας τετραετίας τη «μείωση του συντελεστή φορολογίας των ΑΕ και ΕΠΕ έως 30% με προοπτική το 25%»...

Ο ίδιος επίσης τόνισε ότι η ΝΔ προχώρησε σε «αυξήσεις των ειδικών φόρων στα τσιγάρα λαϊκής κατανάλωσης, στα ποτά, στα καύσιμα, καθώς και σε αυξήσεις στα τέλη κινητής τηλεφωνίας και στα τιμολόγια της ΔΕΗ». Ξέχασε προφανώς να αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ άσκησε ακριβώς την ίδια πολιτική αφού επί Σημίτη πήρε τους έμμεσους φόρους από 11.254 εκατ.ευρώ (το 1995) και τους πήγε στα 23.870 εκατ. ευρώ (το 2004), αυξάνοντάς τους, δηλαδή, κατά 112%!

Επιτέθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης «για το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, που ευνοεί τα μεγάλα καταστήματα, σε βάρος των μικρών εμπορικών καταστημάτων». Ενώτο ΠΑΣΟΚ, στο κυβερνητικό του πρόγραμμα αναφερόμενο στις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει, έκανε λόγο για διεύρυνση του «πεδίου επιλογών σε ό,τι αφορά στα ωράρια εργασίας και λειτουργίας των επιχειρήσεων και τη μερική απασχόληση»...

Επίσης μίλησε για τις «ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, που εξασφαλίζουν υπερκέρδη στους μεγαλοεισαγωγείς, ενώ οδηγούν σε συνεχή μείωση τιμών των εγχώριων αγροτικών προϊόντων και του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών». Αυτή την αντιαγροτική πολιτική ακολούθησαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που σήμερα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάσσεται υπέρ της νέας ΚΑΠ που θα ολοκληρώσει το ξεκλήρισμα των Ελλήνων αγροτών.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τάχτηκε δήθεν κατά των «αυξήσεων στα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στις εταιρείες, ενώ επιβαρύνουν τα εκατομμύρια των επιβατών», όταν το κόμμα του από την πρώτη στιγμή τάχτηκε υπέρ της ενίσχυσης του ανταγωνισμού που θα έριχνε δήθεν τις τιμές των ναύλων. Μάλιστα όπως τονίζει στο κυβερνητικό του πρόγραμμα, χρειάζεται «διατήρηση μιας ανταγωνιστικής ακτοπολοΐας, σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο για την απελευθέρωση ενδοσυγκοινωνιών».

Παράλληλα, έχυσε κροκοδείλια δάκρυα για την «εκποίηση δημόσιας περιουσίας», φέρνοντας για παραδείγματα την «Εμπορική», όταν το κόμμα του προεκλογικά πανηγύριζε γιατί ξεπούλησε τις 7 από τις 10 τράπεζες που ήταν «άμεσα ή έμμεσα υπό κρατικό έλεγχο» και τόνιζε την ανάγκη επιτάχυνσης των «αποκρατικοποιήσεων με προώθηση ιδιωτικοποιήσεων».

Ο Ν. Αθανασάκης επίσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την αύξηση του ΦΠΑ, την απουσία ελέγχου και κανόνων στην αγορά των καυσίμων, την πολιτική των υψηλών επιτοκίων δανεισμού. Η αισχροκέρδεια και η κερδοσκοπία, βέβαια, δεν εμφανίστηκαν χτες στη χώρα, αλλά λίγο απασχολεί αυτό τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ που επιχειρεί να τα εμφανίσει σαν φαινόμενα των τελευταίων δυο χρόνων. Επίσης μίλησε για τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων νέων από την είσοδό τους στα δημόσια ΤΕΙ και Πανεπιστήμια εξαιτίας της βάσης του 10 και την αναγκαστική στροφή τους σε ιδιωτικές σχολές. Μια «στροφή», πάντως, για την οποία κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν αφού στηρίζουν από κοινού τη δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ