Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επικοινωνιακή εκμετάλλευση των αγωγών
  • Παραδέχεται όμως ότι σημαντικές «λεπτομέρειες», όπως τα ποσοστά συμμετοχής στην εταιρεία κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, δεν έχουν ακόμα λυθεί
  • Αναμένει εναγωνίως και την αντίδραση της Ουάσιγκτον

Από την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου των τριών ηγετών

Eurokinissi

Από την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου των τριών ηγετών
Να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την πολιτική συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη επιχειρεί η κυβέρνηση, αν και την ίδια στιγμή παραδέχεται ότι οι «λεπτομέρειες» του έργου δεν έχουν ρυθμιστεί.

Οι μεγαλόστομες διακηρύξεις περί δήθεν «γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας» και «μετατροπής της σε ενεργειακό κόμβο» επιχειρούν να αποκρύψουν ότι τόσο για το συγκεκριμένο έργο όσο και για τους άλλους αγωγούς μεταφοράς ενέργειας που υπάρχουν ή σχεδιάζονται, οι αποφάσεις λαμβάνονται από ιμπεριαλιστικά κέντρα και μονοπωλιακούς κολοσσούς που βρίσκονται σε ένα διαρκή ακήρυχτο πόλεμο για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών του πλανήτη και των αγωγών τους.

Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα η κυβέρνηση περιμένει με αγωνία τη στάση των ΗΠΑ τόσο στο ζήτημα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη όσο, κύρια, στο ζήτημα του αγωγού φυσικού αερίου προς Ιταλία, με διακηρυγμένη την αντίθεση των Αμερικανών στην τροφοδοσία της ΕΕ με ρωσικό φυσικό αέριο. Μια πρώτη απάντηση αναμένεται να υπάρξει από τον Αμερικανό πρεσβευτή, Τ. Ρις, τις επόμενες μέρες, ενώ σημαντική θα είναι η συνάντηση της Ντ. Μπακογιάννη με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα στην Ουάσιγκτον.

Η κυβέρνηση παραδέχτηκε χτες ότι το «ακανθώδες» θέμα των ποσοστών συμμετοχής της κάθε χώρας στην κοινοπραξία που θα αναλάβει την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη παραμένει σε εκκρεμότητα, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι τα εμπόδια θα υπερπηδηθούν χάρη στην εντολή που δόθηκε προχτές από τους τρεις ηγέτες.

Η απόφαση που ελήφθη στην τριμερή συνάντηση, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι «να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στην Αθήνα, εντός του 2006, σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εταιρειών, ώστε να διευθετηθεί αυτό το πρόβλημα και μέχρι το τέλος του 2006 να έχει υπογραφεί η διακρατική συμφωνία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική πλευρά φέρεται να επιθυμεί τον έλεγχο του 51% της κοινοπραξίας και από εκεί και πέρα Ελλάδα και Βουλγαρία θα ελέγχουν από 24,5% η καθεμία. Μέχρι τώρα υπήρχαν αντιδράσεις, κυρίως από τη βουλγαρική πλευρά, μετά και από υπόδειξη εκ μέρους των ΗΠΑ, που δεν ήθελαν την κατασκευή του αγωγού. Μετά την πρόσφατη λειτουργία του ελεγχόμενου από αμερικανικές εταιρείες πετρελαιαγωγού Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) - Τσεϊχάν (Τουρκία), η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ ήραν τις αντιρρήσεις τους για τον Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη. Σε αυτό βοηθά και η συμμετοχή στην κατασκευή του αγωγού του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού Chevron (σε συνεργασία με τον όμιλο Λάτση), που επιθυμεί να μεταφέρει πετρέλαιο από το Καζαχστάν.

Οσον αφορά στη συνεργασία με τη Ρωσία στα εξοπλιστικά προγράμματα, ο Θ. Ρουσόπουλος περιορίστηκε να πει πως το θέμα συζητήθηκε πολύ γενικά. «Ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι υπάρχει μια συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών που είναι παραδοσιακά καλή. Στη διαπίστωση αυτή συναίνεσε και ο Ελληνας πρωθυπουργός και αναφέρθηκε ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί στο ίδιο καλό πνεύμα. Τίποτα περισσότερο». Σε ερώτηση περί ενδεχόμενων νέων προμηθειών ρωσικών όπλων, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι το συγκεκριμένο θέμα αφορά στα επιτελεία τα οποία θα κρίνουν ότι χρειάζονται κάποιου είδους εξοπλιστικά προγράμματα.

Για το ίδιο θέμα ο υπουργός Αμυνας, Ε. Μεϊμαράκης, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ότι στο πλαίσιο της αμυντικής δομής της χώρας εξετάζονται όλες οι προτάσεις.

Για δεύτερη μέρα χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση για τον ελληνοϊταλοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου, αν δηλαδή θα επιτραπεί να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη, όπως επιθυμούν οι Ρώσοι. Θεωρείται βέβαιο ότι ο Βλ. Πούτιν έθεσε το θέμα, αλλά η κυβέρνηση αποφεύγει να πει οτιδήποτε δημόσια, υπό τον φόβο των Ιουδαίων (Αμερικανών)...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ