Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Διαβεβαιώσεις προς επιχειρήσεις

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα «μετατρέπεται σε μεγάλο περιφερειακό ενεργειακό ευρωπαϊκό κέντρο», εξέφρασε χτες από τη Βιέννη ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ενώ διαβεβαίωσε επίσης τις επιχειρήσεις των τριών χωρών ότι θα βρεθεί λύση που θα τις ωφελεί! Αναπαρήγαγε ουσιαστικά τη γενικότερη κυβερνητική προπαγάνδα που υποβαθμίζει το γεγονός ότι το θέμα των ενεργειακών «δρόμων» είναι πρώτα και κύρια ένα επιχειρηματικό «στοίχημα» που συνοδεύεται από πολιτικές παρεμβάσεις σε ένα παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι αντιθέσεων, που μέχρι σήμερα έχει αποσπάσει δάκρυα και αίμα από τους λαούς και έχει προσφέρει υπερκέρδη στις πολυεθνικές.

Αναφερόμενος στον αγωγό, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΦΛΑΣ», ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε χτες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο αρμόδιος Επίτροπος είναι «εξαιρετικά θετικά τοποθετημένοι απέναντι σε έναν αγωγό ο οποίος ενισχύει την ομαλή λειτουργία των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου», παρόλο που είναι δεδομένη η ένταση που έχει δημιουργηθεί για το θέμα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία και στα αντίστοιχα επιχειρηματικά μεγαθήρια. Ο Δ. Σιούφας επιβεβαίωσε έμμεσα ότι το θέμα της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου από τον αγωγό, που θα συνδέσει Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία, αποτελεί «αγκάθι» και θέμα προς περαιτέρω διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι «το κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, τίποτε άλλο», παρά το δεδομένο ρωσικό ενδιαφέρον στην προχτεσινή συνάντηση στην Αθήνα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι το ζήτημα της επέκτασης της υφιστάμενης συμφωνίας με τη Ρωσία για προμήθεια φυσικού αερίου - για 20ετή αντί της 10ετούς παράτασης που ήδη προβλέπεται - συζητείται ήδη ανάμεσα στις δυο χώρες και χαρακτήρισε σημαντική την απάντηση Πούτιν για το θέμα, ο οποίος είναι «καταρχήν θετικός». Στην Αυστρία, ο Δ. Σιούφας συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας, Εργασίας και Ενέργειας Μ. Μπαρτοϊστάιν και συζήτησαν για την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η συνθήκη της οποίας υπογράφτηκε τον περασμένο Οκτώβρη στην Αθήνα. Περισσότερες πληροφορίες για το τι ακριβώς συζητήθηκε δε δόθηκαν, ωστόσο οι διαδικασίες που συντελούνται αυτή την περίοδο σε σχέση με αυτή τη νέα αγορά, περιορίζονται στην πίεση προς τις εμπλεκόμενες χώρες, μη μέλη της ΕΕ, να ξεπουλήσουν άρον άρον την ενεργειακή υποδομή τους στους ιδιώτες, ώστε να «απελευθερώσουν» τις τοπικές ενεργειακές αγορές τους!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ