Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι εξαγωγείς

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι επιδόσεις του εξαγωγικού κεφαλαίου πάνε καλά, πολύ καλά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες ο υπουργός Οικονομίας, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,1% το 2005, ενώ το πρώτο εξάμηνο φέτος η αύξηση ξεπέρασε ήδη το 22%.

Πού οφείλονται οι καλές αυτές επιδόσεις των κεφαλαιοκρατών που δραστηριοποιούνται στις εξαγωγές; Ο Γ. Αλογοσκούφης απαντά, κατ' αρχήν στις ίδιες τις επιχειρήσεις, αλλά και στη νέα εξαγωγική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πλέγμα μηχανισμών, που βρίσκονται στο πλευρό του εξαγωγικού κεφαλαίου. Αλλά κατά τον υπουργό, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι απαρχαιωμένο και γι' αυτό θα αντικατασταθεί με νέο.

Βασική αρχή του νέου θεσμικού πλαισίου θα είναι αφ' ενός η πλήρης ελευθερία των εμπορικών συναλλαγών, αφ' ετέρου ένα ακόμα πιο ενισχυμένο σύστημα οικονομικών κινήτρων και προνομίων. Ο Γ. Αλογοσκούφης και η κυβέρνηση ξέρουν ότι το κεφάλαιο θέλει ελευθερία για να αναπνεύσει. Αυτό που δε μας λένε, αν και το γνωρίζουν πολύ καλά, είναι, ότι για να αναπνέει ελεύθερα το κεφάλαιο, πολλοί άλλοι κινδυνεύουν με ασφυξία. Πρωταρχικά οι εργαζόμενοι αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι μικρομεσαίοι. Που πρέπει να βγάλουν τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα και να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν. Να κάνουν το δικομματισμό να τον πιάσει ασφυξία. Ωσπου να μην μπορεί να πάρει ανάσα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ