ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πρόκληση πρώτου μεγέθους!

Με ένα κατάπτυστο έγγραφο, που παρακάμπτει τη μέχρι τώρα θέση της Συνομοσπονδίας και αποτελεί μνημείο της πιο χυδαίας μορφής εργατοπατερισμού, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ ζητάνε από το υπουργείο Εργασίας τη διατήρηση, αλλά και την αναβάθμιση της διαβρωτικής λειτουργίας του ταμείου εργατοπατέρων!

Με ένα "εκσυγχρονιστικό" ρεσάλτο, που μας γυρίζει πίσω στη Μεταξική περίοδο, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος και ο γεν. γραμματέας Γιαν. Μανώλης παρακάμπτουν τις μέχρι τώρα αποφάσεις των οργάνων της ΓΣΕΕ και των ίδιων των συνεδρίων της Συνομοσπονδίας και - με έγγραφο που υπογράφουν "με τιμή για τη ΓΣΕΕ",προς το υπουργείο Εργασίας - τάσσονται ανοιχτά υπέρ της διατήρησης, αλλά και της αναβάθμισης του ταμείου επικουρικής ασφάλισης εργατικών στελεχών, κοινώς "ταμείο εργατοπατέρων"!

Με το πολυσέλιδο έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου παραπέμπει στην πιο χυδαία μορφή εργατοπατερισμού,καλείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να σταματήσει κάθε σκέψη στην κατεύθυνση της συγχώνευσης στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ αυτού του αμαρτωλού ταμείου, που λειτούργησε δεκαετίες τώρα ως διαφθορείο συνειδήσεων, ως εκτροφείο "τρωκτικών", ως παράγοντας διάσπασης και κατακερματισμού του συνδικαλιστικού κινήματος! Επιπλέον, ζητάνε να αναβαθμιστεί παραπέρα η διαβρωτική λειτουργία του, να γίνει πιο γενναία η χρηματοδότησή του από την Εργατική Εστία και από τα άλλα χωλαίνοντα ασφαλιστικά ταμεία και - ακόμα, ακόμα - να επεκταθεί η δηλητηριώδης κάλυψή του σε όλα τα μέλη διοικήσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων, ώστε να έχουν ακόμα περισσότεροι "κίνητρο" να γεμίσουν τον τόπο από διασπαστικές οργανώσεις!Επίσης, να αναλάβει αυτό το Ταμείο, με τη μεταμφίεσή του σ' έναν "νέο Οργανισμό" - στον οποίο θα προεδρεύει "εξ οφίτσιο" ο εκάστοτε πρόεδρος της ΓΣΕΕ και θα διοικείται στην πλειοψηφία του από το εκάστοτε ηγετικό σχήμα στη ΓΣΕΕ - τη χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων,σε ένα ρόλο - προφανώς - "εκσυγχρονισμένου" ...προστάτη!

Αυτή η πρόκληση πρώτου μεγέθους εκδηλώθηκε χωρίς να έχει γίνει καμιά συζήτηση στα όργανα της Συνομοσπονδίας, ούτε καν στο προεδρείο που συνεδρίασε για τελευταία φορά στα τέλη της περασμένης βδομάδας! Εκδηλώθηκε παρά και ενάντια στην πάγια, μέχρι τώρα, θέση της Συνομοσπονδίας για κατάργηση του διαφθορείου, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο 22ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ το Δεκέμβρη του 1983, κάτω από την ισχυρή παρουσία και πίεση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων και την οποία κανένας μέχρι τώρα δεν τόλμησε να αμφισβητήσει, τουλάχιστον ανοιχτά, στα πλαίσια της Συνομοσπονδίας!

Την αποστολή του προκλητικού εγγράφου προκάλεσε η επεξεργασία από το υπουργείο Εργασίας ενός σχεδίου νόμου, βάσει του οποίου συγχωνεύεται το ταμείο εργατοπατέρων στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Να σημειωθεί βεβαίως ότι ανάλογο νομοσχέδιο είχε επεξεργαστεί και παλιότερα (επί υπουργίας Στ. Τζουμάκα) το υπουργείο, χωρίς ποτέ να το προωθήσει για ψήφιση...

Παριστάνουν και τους ...αναξιοπαθούντες!

Η θρασύτατη προκλητική ενέργεια συνοδεύεται με μια επιχειρηματολογία, η οποία κυριολεκτικά δεν έχει προηγούμενο και αποτελεί μνημείο εργατοπατερισμού.

Πρώτον.Παρουσιάζουν το συγκεκριμένο ταμείο, κατασκεύασμα του Μεταξά,ως τμήμα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος της χώρας και επομένως η κατάργησή του "θίγει μια κατάκτηση" (!), έναν "συμπληρωματικό - διορθωτικό συνταξιοδοτικό θεσμό", ο οποίος "δεν είναι δίκαιο και λογικό να φορτώνεται αμαρτίες ανθρώπων"! "Αν ένα εργαλείο - γράφουν χωρίς αιδώ - δε χρησιμοποιείται σωστά, δεν το πετάμε, αλλά το διορθώνουμε"!

Δεύτερον.Ισχυρίζονται ότι με το νόμο 1264/82, την κατάργηση του Ν.330/76 και του ΟΔΕΠΕΣ (Οργανισμός Διαχείρισης Ειδικών Πόρων Εργατικών Σωματείων), "έγινε η αναγκαία τομή" για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και επομένως αυτό το ταμείο "δεν μπορεί να λειτουργεί τώρα διασπαστικά, εξυπηρετώντας παρεμβάσεις και σκοπιμότητες έξω και αντίθετα από τις επιδιώξεις του υγιούς συνδικαλιστικού κινήματος"!

Τρίτον."Οι συνδικαλιστές - γράφουν θρασύτατα - περισσότερο ίσως κάθε άλλης ομάδας εργαζομένων, έχουν ανάγκη διορθωτικής - συμπληρωματικής σύνταξης, επειδή τίθενται σε ήσσονα μοίρα από τους συναδέλφους τους που δουλεύουν στην παραγωγή...". "Τη ζημιά αυτή - συνεχίζουν ξεδιάντροπα - δεν μπορεί να καλύψει το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, γιατί ήδη και σήμερα οι συνδικαλιστές σαν εργαζόμενοι έχουν αυτή την επικουρική κάλυψη... ενώ αποτέλεσμα όλων αυτών των δυσκολιών του "συνδικαλίζεσθαι" είναι να έχουμε σήμερα σοβαρό πρόβλημα παρουσίας της νέας γενιάς στις διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων και τάσεις αναχωρητισμού και απομαζικοποίησης..."!

Δώστε κι άλλα!

Τα παραπάνω και άλλα προκλητικά και ευτράπελα αποτελούν τις "διαπιστώσεις", για να ακολουθήσουν οι προτάσεις, σύμφωνα με τις οποίες, με "τόλμη" (!) η κυβέρνηση να προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου ΝΠΔΔ, όπου η ΓΣΕΕ θα πάει με τις παρακάτω θέσεις:

α.Ο Οργανισμός, το ΝΠΔΔ, που θα δημιουργηθεί, "να προεδρεύεται εξ οφίτσιο από τον εκάστοτε πρόεδρο της ΓΣΕΕ και με διοίκηση κατά πλειοψηφία αποτελούμενη από εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων".

β.Η επιχορήγηση του αμαρτωλού ταμείου από την Εργατική Εστία από 10-15% που είναι σήμερα, να γίνει "παγίως" 15% και επίσης "να παραμείνουν όλοι οι άλλοι θεσμοθετημένοι πόροι", όπως δηλαδή η υποχρέωση των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων που φυτοζωούν να προικοδοτούν το ταμείο των εργατοπατέρων!

γ.Στο νέο Οργανισμό, δηλαδή στο ταμείο εργατοπατέρων, να ασφαλίζονται όχι μόνο ο πρόεδρος και ο γραμματέας όπως συμβαίνει σήμερα για τις κατώτερες οργανώσεις, αλλά "όλα τα μέλη των διοικήσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων,υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα εναρμονίζονται με τις αποφάσεις του οργανωτικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ για τις ενοποιήσεις" (σ. σ. τώρα, μετά από 12 χρόνια απραξίας θυμήθηκαν τις ενοποιήσεις!). Το πιο αστείο και συνάμα προκλητικό είναι ότι αυτή την πρόταση, που ισοδυναμεί με έναν νέο πολυκατακερματισμό του κινήματος, την εμφανίζουν σαν "εγγύηση για την οριστική εξαφάνιση των τελευταίων διασπαστικών σωματείων"!

δ.Να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις (σ. σ. αυτό το σημείο είναι ιδιαίτερα υπογραμμισμένο) "για τους ήδη ασφαλισμένους, ώστε να μην τεθούν σε μειονεκτική θέση από τους ήδη συνταξιούχους του ταμείου"! Ετσι, προτείνεται να καταργηθεί διάταξη του 1993 που αυστηροποιούσε τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης συνδικαλιστών από το ταμείο των εργατοπατέρων και να επανέλθουν τα ισχύοντα επί Λάσκαρη, "το προ του 1978 καθεστώς"!

ε.Και η "ιστορική τομή" (!) ολοκληρώνεται με την πρόταση για την ανάληψη από το συγκεκριμένο ταμείο ή Οργανισμό - όπως κατ' ευφημισμόν ονομάζεται - της χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων...

- Ολως τυχαίως χτες ανάλογες επιστολές προς το υπουργείο Εργασίας έστειλαν το Εργατικό Κέντρο Βόλου,καθώς και το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης και βεβαίως αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες οργανώσεις που ελέγχονται από τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Το ίδρυσε ο Μεταξάς, το αναβάθμισε ο Τσολάκογλου...

Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Εργατικών Στελεχών - Ταμείο εργατοπατέρων πέρασε στη "γλώσσα" του μαχόμενου συνδικαλιστικού κινήματος - ιδρύθηκε το 1937 από τον Μεταξά και αφού η μεταξική δικτατορία είχε διαλύσει ξανά τα συνδικάτα, είχε βάλει στη θέση τους αντισυνδέσμους και είχε θέσει τις εξελίξεις στο συνδικαλιστικό κίνημα υπό τη στενή παρακολούθηση της Γενικής Ασφάλειας.

Το Ταμείο των εργατοπατέρων ήρθε να εξασφαλίσει "παχυλές" συντάξεις και άλλα προνόμια για τον εσμό των εγκάθετων εργατοκάπηλων της δικτατορίας και αποτέλεσε - μαζί με άλλους μηχανισμούς παρέμβασης (Εργατική Εστία, ΟΔΕΠΕΣ, μυστικά κονδύλια κλπ.) - μόνιμη πυορροούσα πληγή για το συνδικαλιστικό κίνημα, ένα πρώτης τάξεως διαφθορείο συνειδήσεων.

Αυτό το διαφθορείο ενίσχυσε παραπέρα με ειδικό ΝΔ η κυβέρνηση των δοσίλογων του Τσολάκογλου, το 1944.

Το διατήρησαν και το ενίσχυσαν με κάθε τρόπο όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις, χρησιμοποιώντας το σαν όπλο παρέμβασης, ελέγχου και σήψης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο πάτος του κατήφορου!

Ανακοίνωση - καταγγελία των Γ. Μαυρίκου, Γ. Σταυρόπουλου, Χρ. Κατσώτη

Ο Γ. Μαυρίκος, αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ και οι Γ. Σταυρόπουλος και Χ. Κατσώτης, μέλη της διοίκησης, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους: "Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με έγγραφο που αποστέλλει στον υπουργό Εργασίας, ζητώντας τη συνέχιση της διατήρησης του Αμαρτωλού Ταμείου των Εργατοπατέρων και την πρόσθετη οικονομική του στήριξη, προκαλεί την Εργατική Τάξη της χώρας μας.Και την ίδια ώρα που σφυρίζει αδιάφορα για τη σκληρή αντεργατική κυβερνητική πολιτική, που κατεδαφίζει βασικά κοινωνικά - εργατικά - ασφαλιστικά δικαιώματα των εργατοϋπαλλήλων, την έπιασε ο "πόνος" για τη σωτηρία και ενίσχυσή του.

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ γνωρίζει καλά ότι μέσω και αυτού του Αμαρτωλού Ταμείου, που εκμαυλίζει συνειδήσεις, αλλοιώνεται η συνδικαλιστική έκφραση των εργαζομένων. Στόχος είναι να "κρατείται" ελεγχόμενο, χειραγωγημένο και σε συναινετική κατεύθυνση το συνδικαλιστικό κίνημα.

Το ότι η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ ούτε καν τα όργανα της ΓΣΕΕ (Προεδρείο, Εκτελεστική Επιτροπή, Διοίκηση) δε συγκάλεσαν, για το θέμα αυτό, δείχνει ότι έχουν φτάσει στον πάτο του κατήφορού τους.

Καλούμε την εργατική τάξη να εκφράσει την αγανάκτησή της για την πρακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και να ανοίξει τα αναγκαία μέτωπα με τους συμβιβασμένους, έτσι ώστε τα συνδικαλιστικά όργανα, επιτέλους, να την υπηρετούν".

ΕΕ ΤΗΣ ΕΣΑΚ
"Στόχος η διαιώνιση του εργατοπατερισμού"

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΑΚ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ, χωρίς καμία συζήτηση, χωρίς τη σύγκληση των οργάνων της, σε μια περίοδο που η εργατική τάξη της χώρας μας δέχεται μια τεράστια επίθεση σε βάρος των εργασιακών και κοινωνικών της δικαιωμάτων, από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που με συνέπεια στηρίζουν οι συγκεκριμένες πλειοψηφίες, ζητάνε με υπόμνημά τους προκλητικά από την κυβέρνηση να βελτιώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα δίνονται οι συντάξεις στους συνδικαλιστές από το γνωστό Ταμείο των "εργατοπατέρων".

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΑΚ καταγγέλλει στην εργατική τάξη την πρόκληση, που σαν στόχο έχει τον παραπέρα εκμαυλισμό των συνειδήσεων, τη συναλλαγή και τη διαιώνιση του εργατοπατερισμού. Εχει ακόμα σαν στόχο την παραπέρα ενσωμάτωση του συνδικαλιστικού κινήματος στα σχέδια και τις επιδιώξεις του συστήματος.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, την εργατική τάξη να αντιδράσουν, να καταγγείλουν τη νέα πρόκληση και να εκφράσουν την αντίθεσή τους μέσα από την πάλη τους για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε όφελος των ταξικών δυνάμεων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ