ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΤΟΕ του... "κοινωνικού διαλόγου"

Επικυρώθηκαν στο συνέδριο της ΟΤΟΕ οι θέσεις της πλειοψηφίας για μια ομοσπονδία - "συνομιλητή"

Σε Ομοσπονδία "κοινωνικού διαλόγου" ...πιστοποιείται η ΟΤΟΕ,με την επικύρωση των εισηγητικών θέσεων της πλειοψηφίας, για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, στο 25ο Συνέδριό της, που έληξε το Σάββατο.

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών,έχοντας εντελώς διαφορετική αντίληψη για τη δράση της Ομοσπονδίας και την παρέμβασή της για όλα αυτά τα ζητήματα, αποχώρησε από τη διαδικασία του Συνεδρίου κατά τις ψηφοφορίες, καλώντας στη δημιουργία αγωνιστικού μετώπου.

Τις θέσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα υπερψήφισαν οι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ.Τις θέσεις για τις εργασιακές σχέσεις υπερψήφισαν οι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αγωνιστική Συνεργασία (ΣΥΝ) και ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (Πουλαρίκας), με ορισμένες όχι ουσιαστικές τροποποιήσεις της Αγωνιστικής Συνεργασίας.Τέλος, τις θέσεις για το ασφαλιστικό υπερψήφισαν οι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ.

Κατά την αποχώρησή της από το Συνέδριο, η ΕΣΑΚ Τραπεζών,από κοινού με την "Αγωνιστική Πρωτοβουλία ΕΤΕ" και συνέδρους της Εμπορικής Τράπεζας "Οδός Ευπόλιδος",σημείωσε μεταξύ άλλων, σε δήλωσή της:

"Η ηγεσία του κλάδου - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ - συνεπικουρούμενη από την Αγωνιστική Συνεργασία και Συσπείρωση (Πουλαρίκας), έκανε ένα βήμα παραπέρα στη λογική της ενσωμάτωσης και της υποταγής των τραπεζοϋπαλλήλων στις κατευθύνσεις του κεφαλαίου, της ΕΕ και της κυβέρνησης. Ετσι θα έχει λυμένα τα χέρια της για να συναινέσει στις αντεργατικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής.

Μέσα από τις αποφάσεις του 25ου Συνεδρίου γίνεται προσπάθεια να νομιμοποιηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η διάλυση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των τραπεζοϋπαλλήλων.

Επειδή σε καμιά περίπτωση δε νομιμοποιούμε τη λήψη αποφάσεων που στρέφονται ευθέως κατά των βασικών συμφερόντων των τραπεζοϋπαλλήλων, αποχωρούμε από τη διαδικασία λήψης αυτών των αποφάσεων.

Καλούμε όλες τις δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μη συμμετέχουν στην παρωδία της ψηφοφορίας.

Θα μας βρείτε αντιμέτωπους. Μαζί με τους τραπεζοϋπάλληλους θα φτιάξουμε το δικό μας μέτωπο απέναντι σ' αυτή την πολιτική, απέναντι σ' αυτή τη μορφή συνδικαλισμού. Καλούμε τους τραπεζοϋπάλληλους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους".

ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ
Φραγμός στην ασυδοσία

Η κινητοποίηση 150 εργαζομένων που πετάγονται στην ανεργία και η παρέμβαση του δημάρχου Βύρωνα, Ν. Ρογκάκου, έφεραν αποτελέσματα

Εκλεισε τελικά το περασμένο Σάββατο το σούπερ μάρκετ "ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ" στον Βύρωνα μετά την αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων και την παρέμβαση του δημάρχου Ν. Ρογκάκου.Στο κατάστημα, που - όπως διαπιστώθηκε - δε διέθετε καν άδεια λειτουργίας,είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί οι 150 εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ "Τροφοπηγή",τα οποία έκλεισαν πριν λίγο καιρό δήθεν για ανακαίνιση, αλλά σε χρόνο ρεκόρ πωλήθηκαν στη "ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ", διεκδικώντας από την επιχείρηση να τους διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, παρά τη ρητή απαγόρευση του δημάρχου να λειτουργήσει το κατάστημα, οι υπεύθυνοι το ξανάνοιξαν τη Δευτέρα! Επιτόπου, έσπευσαν οι εργαζόμενοι που απέκλεισαν την είσοδο του καταστήματος, αλλά και ο δήμαρχος, ο οποίος έδωσε διορία έως την Τετάρτη, για να μεταφερθούν τα ευπαθή προϊόντα και να σφραγιστεί το κατάστημα, έως ότου συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο και συζητήσει για την άδεια λειτουργίας.

Ο Ν. Ρογκάκος δήλωσε στο "Ρ": "Και σ' αυτή την περίπτωση εκφράζεται η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης που δίνει τη δυνατότητα στους κάθε λογής επιχειρηματίες, μέσα από διαδικαστικά, απάνθρωπα και κοινωνικά ανάλγητα κόλπα, να πετάνε τους εργαζόμενους στην ανεργία για την παραπέρα αύξηση των κερδών τους. Εκεί, άλλωστε, στοχεύει και ο πρόσφατος αντεργατικός νόμος της κυβέρνησης, μέσα από τον οποίο γίνεται προσπάθεια να ενισχυθεί παραπέρα η ασυδοσία των επιχειρηματιών. Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να παλέψουν, να αγωνιστούν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, να ξεφύγουν από τη λογική του ατομισμού, γιατί αλλιώς τους περιμένουν πολύ χειρότερες μέρες. Τους καλούμε να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, ενωμένοι να αντιμετωπίσουν την επίθεση του κεφαλαίου. Τους καλούμε στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να στείλουν μήνυμα αντίστασης σ' αυτή την πολιτική, να υπερψηφίσουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια, να εκλέξουν δημάρχους, νομάρχες και συμβούλους που θα σταθούν στο πλευρό τους στους αγώνες και στα προβλήματά τους".

Να σημειωθεί ότι στους εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα του Σεπτέμβρη, ενώ δεν τους έχουν καν κοινοποιηθεί απολύσεις.Οι εκπρόσωποι της"ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ" αποποιούνται των ευθυνών τους, δηλώνοντας ότι αυτοί... απλά νοίκιασαν τους χώρους. Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης της "Τροφοπηγής" Π. Λιάσας,συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή και κρατήθηκε στο τμήμα, αφού εναντίον του οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία εκδικάστηκαν χτες και αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου. Η σύλληψή του έγινε όταν ο ίδιος επισκέφτηκε το αστυνομικό τμήμα, για να καταθέσει μήνυση εναντίον των εργαζομένων, που νωρίτερα τον είχαν εμποδίσει να πάρει πράγματα από κάποιο κατάστημα!

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν εκτός από τον δήμαρχο, ο αντιδήμαρχοςΓ. Μαυρούλης,οι Δ. Δαρλαγιάννης,ο Στ. Χρυσός και άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, υποψήφιοι της "Παμβιρωνιώτικης Ενωτικής Κίνησης", εκπρόσωποι των Κομματικών Οργανώσεων Βύρωνα του ΚΚΕ και των οργανώσεων της ΚΝΕ, καθώς και αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων.

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Εξώδικα - τελεσίγραφα!

Με απόλυση απειλούνται οι εργαζόμενοι, αν μέσα σε τρεις μέρες δε συμφωνήσουν να αλλάξει το ωράριό τους!

Και νέα πρόκληση από τη "Χαλυβουργική",η οποία χτες, με εξώδικα - τελεσίγραφα που έστειλε σε εργαζόμενους, τους καλεί μέσα σε τρεις μέρες να απαντήσουν ότι αποδέχονται την αλλαγή έναρξης του ωραρίου τους, διαφορετικά θα απολυθούν!

Δικαστικοί επιμελητές επέδωσαν χτες σε εργαζόμενους δηλώσεις - προσκλήσεις, με τις οποίες τους ανακοινώνεται ότι αλλάζει και περιορίζεται η λειτουργία των τμημάτων ηλεκτρικών κλιβάνων και θερμής ελάσεως και ότι από Δευτέρα ως Παρασκευή η νυχτερινή βάρδια, από τις 10.30 μ.μ. που αρχίζει τώρα, θα ξεκινά στις 12 το βράδυ. Αποτέλεσμα θα είναι να αλλάξει συνολικά το ωράριο της βδομάδας και πλέον οι εργαζόμενοι να παίρνουν σπαστά ρεπό.

Στη σχετική εξώδικη δήλωση, αναφέρεται ότι αποτελεί διευθυντικό δικαίωμα η αλλαγή ωραρίου και καλεί τους εργαζόμενους "να μας γνωρίσετε μέσα σε τρεις μέρες από τη λήψη της παρούσας, αν προτιμάτε να συμφωνήσετε στο νέο ωράριο ή να καταγγείλουμε τη σχέση μας"!Συνεχίζει, αναφέροντας ότι, αν περάσει άπρακτη η προθεσμία, τότε καταγγέλλεται η σχέση εργασίας "οριστικώς και αμετακλήτως"!

Το πρόσχημα για την αλλαγή είναι ότι τα συγκεκριμένα τμήματα είναι ηλεκτροβόρα και έτσι θα επιτευχθεί μείωση του κόστους ρεύματος.

Τις αλλαγές αυτές, όπως και την πρόταση της "Χαλυβουργικής", που, αξιοποιώντας τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης, τους καλεί να αποδεχτούν να εργάζονται 10ωρα (!), έχουν απορρίψει οι εργαζόμενοι με ομόφωνη απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης την περασμένη Παρασκευή. Χτες το σωματείο, σε επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας, χαρακτηρίζει παράνομη και καταχρηστική την ενέργεια της εταιρίας και ζητά την άμεση παρέμβασή του.

Το σωματείο επισημαίνει ότι η εταιρία τα τελευταία χρόνια έχει εξαπολύσει μόνιμη και σταθερή επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Οτι τα τρία τελευταία χρόνια από 900 οι εργαζόμενοι έφθασαν τους 360. Οτι αυξήσεις δεν έχουν δοθεί, αλλά, αντίθετα, έγιναν περικοπές στους μισθούς. Ακόμα ότι οι ειδικότητες στην πράξη έχουν καταργηθεί και η εντατικοποίηση της δουλιάς έχει ξεπεράσει τα ανθρώπινα δυνατά όρια. Υπογραμμίζει πως η "Χαλυβουργική" το τελευταίο διάστημα έχει κάνει μια σειρά προτάσεις για αλλαγή των ωραρίων απασχόλησης.

Επισημαίνει ότι με τις ενέργειες αυτές η εταιρία επιδιώκει τον οικονομικό στραγγαλισμό και την άσκηση πιέσεων στους εργαζόμενους για αποχώρησή τους από την εργασία, αφού δεν κρύβει το στόχο της για παραπέρα μείωση του προσωπικού και συρρίκνωση του εργοστασίου. Τέλος, τονίζει ότι οι εργαζόμενοι δε θα εφαρμόσουν τα παράνομα ωράρια.

"Ντροπή"!

Δριμεία καταγγελία των επικεφαλής της ΓΣΕΕ και απαίτηση για κατάργηση του ταμείου εργατοπατέρων "εδώ και τώρα"

Την κατάργηση "εδώ και τώρα" του ταμείου των εργατοπατέρων (ταμείο επικουρικής ασφάλισης εργατικών στελεχών), απαιτεί η ομοσπονδία εργαζομένων φαρμακευτικών και συναφών επαγγελμάτων,σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση που έλαβε στο τελευταίο συνέδριό της.

Στην ίδια ανακοίνωση η ομοσπονδία καταγγέλλει ως "κατάπτυστο" το έγγραφο που απέστειλαν στον υπουργό Εργασίας ο πρόεδρος και ο γεν. γραμματέας της ΓΣΕΕ, ζητώντας τη διατήρηση και αναβάθμιση του αμαρτωλού ταμείου. "Σε μια περίοδο - τονίζει - που η εργατική τάξη χτυπιέται από παντού, έρχεται η ανώτατη ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος να ζητήσει προνόμια για τον εαυτό της. Ντροπή! ". Η ομοσπονδία επισημαίνει ότι μια τέτοια ενέργεια στοχεύει στον παραπέρα εκμαυλισμό συνειδήσεων και στη διαιώνιση του εργατοπατερισμού.

"Πρόκληση προς την εργατική τάξη", χαρακτηρίζει το σωματείο εργαζομένων στο εργοστάσιο "Εμ. Ν. Καζής",την ενέργεια των προκαθήμενων της ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι μεταλλεργάτες δε δέχονται και θεωρούν προκλητικό το γεγονός να ενισχύεται αυτό το "ταμείο" - διαφθορείο με εκατοντάδες εκατομμύρια από το επικουρικό τους ταμείο. "Είναι πρόκληση - τονίζει - όταν το κεφάλαιο και η κυβέρνησή τους διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις, όταν μας παίρνουν πίσω τις κατακτήσεις δεκαετιών, όταν ετοιμάζονται να διαλύσουν το ασφαλιστικό σύστημα, οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες όχι μόνο να μην αντιστέκονται, αλλά να βάζουν και "πλάτη". Αντιστέκονται μόνο όταν θίγονται τα προνόμιά τους, αντιστέκονται όταν βλέπουν ότι μπορεί επιτέλους να πάρει τέλος αυτή η ιστορία του διαφθορείου! ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ