ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Η μέρα της μεγάλης κινητοποίησης

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Απ' άκρη σε άκρη της Ρωσίας ξεκινάει σήμερα η Πανρωσική κινητοποίηση διαμαρτυρίας των εργαζομένων. Σύμφωνα με το πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Ρωσίας Μιχαήλ Σμάκοφ στη σημερινή κινητοποίηση θα συμμετάσχουν 37.000 κολεκτίβες εργαζομένων και θα διαδηλώσουν περίπου 28.000.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 9.000.000 εργατών. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι "έμειναν δυο κέντρα της προδοτικής πολιτικής - το Κρεμλίνο και το Οστάνκινο" και πρόσθεσε ότι στη διάρκεια της Πανρωσικής κινητοποίησης διαμαρτυρίας πάνω από 40.000.000 Ρώσοι πολίτες θα υποστηρίξουν με διάφορους τρόπους τα κύρια αιτήματα της κινητοποίησης - την παραίτηση του Γιέλτσιν, τον οποίο "δεν εμπιστεύεται πλέον το 90% των πολιτών της χώρας", την καταβολή των καθυστερούμενων μισθών των εργαζομένων, καθώς και την άμεση και αποφασιστική αλλαγή της κοινωνικο-οικονομικής πολιτικής. Επίσης, την παραίτηση του Γιέλτσιν έχουν ήδη υποστηρίξει 238 βουλευτές της Κρατικής Δούμας, ενώ 46 από τους 89 κυβερνήτες των περιοχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Ο ηγέτης των Κοζάκων Μιχαήλ Φίλιν κάλεσε όλους μαζί και τους συνεργάτες της Αστυνομίας, των ειδικών υπηρεσιών και τους στρατιωτικούς "να βγουν στις 7 Οκτώβρη και να διώξουν τη λέρα από το Κρεμλίνο". Η κατάσταση στη χώρα είναι χειρότερη όσο ποτέ άλλοτε και δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία. Υστερα από μια εμπειρία 7 ετών δήθεν μεταρρυθμίσεων, η χώρα έχει σχεδόν ολοκληρωτικά καταστραφεί", τόνισε χτες ο Ζιουγκάνοφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Κομσομόλσκαγια Πράβντα". Ερωτηθείς για τον κίνδυνο να σημειωθούν επεισόδια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ο Ζιουγκάνοφ απάντησε ότι "δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνουν προκλήσεις". Εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών Σεργκέι Στεπάσιν είχε εκφράσει τη Δευτέρα τη βεβαιότητα ότι η κινητοποίηση "θα διεξαχθεί ήρεμα" και δήλωσε ότι έδωσε εντολή "να μην επιτραπεί να μετατραπεί η κινητοποίηση σε μαζικές ταραχές".

Στην έκκληση του ΚΚΡΟ και της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας προς τους εργαζόμενους αναφέρεται: "Απαιτώντας την παραίτηση του Προέδρου, απεργούν, κηρύσσουν απεργίες πείνας, κλείνουν τους δρόμους οι ανθρακωρύχοι και οι εργαζόμενοι στον ενεργειακό τομέα, οι γιατροί και οι εκπαιδευτικοί. Οι προσπάθειές τους, όμως, παραμένουν μάταιες, διότι δρούσαν μέχρι τώρα χωριστά. Χρειάζονται οι ενιαίες, οργανωμένες και ταυτόχρονες ενέργειες όλων των εργαζομένων. Οι σύντροφοί σου αποφάσισαν να τις ξεκινήσουν στις 7 Οκτώβρη - την ημέρα της Πανρωσικής κινητοποίησης διαμαρτυρίας. Εκατομμύρια άνθρωποι θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, πικετοφορίες στα κυβερνητικά ιδρύματα. Εκατοντάδες και χιλιάδες επιχειρήσεις θα σταματήσουν τη δουλιά. Δεν έχεις το δικαίωμα να μείνεις αυτή τη φορά στην άκρη - οι σύντροφοί σου χρειάζονται τη βοήθειά σου. Χωρίς εσένα στις γραμμές τους δημιουργείται ρήγμα, μέσα από το οποίο θα περάσουν αυτοί που καταληστεύον την οικογένειά σου και διαφθείρουν τα παιδιά σου. Πάρε τη θέση σου στη λαϊκή παράταξη! Ολοι στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας! Η 7 Οκτώβρη είναι μόνο η αρχή. Η διαμαρτυρία θα συνεχιστεί και θα εντείνεται. Δεν πρέπει να αφήσουμε ήσυχο το καθεστώς. Δε θα επιτρέψουμε να μας εξαγοράσουν με ελεημοσύνες, δε θα υποχωρήσουμε, έως ότουικανοποιηθούν τα αιτήματά μας".

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ
Σε "λεπτό στρώμα πάγου"

ΑΓΚΥΡΑ.- Το ...δρομολόγιο Δαμασκός - Αγκυρα - Δαμασκός εκτελεί αυτές τις μέρες ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, που καταβάλλει προσπάθειες διπλωματικής επίλυσης μιας κρίσης εν (σχετική) αιθρία, που απειλεί να σύρει Τουρκία και Συρία σε ανοιχτό πόλεμο - με απρόβλεπτες συνέπειες.

Χτες ο Μουμπάρακ είχε τρίωρη, κεκλεισμένων των θυρών, συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον οποίο πάσχισε να πείσει να συγκρατήσει τα "γεράκια" του, που θέλουν να τιμωρήσουν τη Συρία για την υποστήριξη (που κατηγορείται ότι παρέχει) στους Κούρδους της αυτονομιστικής οργάνωσης ΡΚΚ.

Ωστόσο, μετέδιδε το Ασοσιέιτεντ Πρες, ο Ντεμιρέλ υπεραμύνθηκε των "σκληρών" θέσεων των στρατηγών, συνεχίζοντας να απειλεί με "εισβολή" σε συριακό έδαφος.

"Προειδοποιούμε για τελευταία φορά τη Συρία να παύσει να υποστηρίζει την αυτονομιστική οργάνωση και να εγκαταλείψει την εχθρική της πολιτική προς την Τουρκία", δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός του Ντεμιρέλ, ο Μεσούτ Γιλμάζ, στο Κοινοβούλιο.

Ο Μουμπάρακ και οι διπλωμάτες που τον συνοδεύουν σήμερα θα έχουν ένα δεύτερο γύρο συνομιλιών με τη συριακή ηγεσία και ειδικά με τον Πρόεδρο Χάφεζ αλ Ασαντ.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα εξέφρασε την ελπίδα πως "θα μπορέσουμε να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση".

Ο Ντεμιρέλ επέδειξε στον Μουμπάρακ χάρτες των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, στους οποίους καταγράφονται στρατόπεδα Κούρδων ανταρτών σε συριακό έδαφος, αλλά και στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου.

Στο μεταξύ, ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι δήλωσε χτες πως "επίθεση κατά της Συρίας θα ισοδυναμούσε με επίθεση κατά της Λιβύης", δίνοντας νέα διάσταση στην περιφερειακή κρίση.

Οι ΗΠΑ προς το παρόν περιορίστηκαν στο να καλέσουν τις δύο χώρες να βρουν "ειρηνική λύση".

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

ΡΩΜΗ - ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ.-

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι μπορεί ίσως να "σώσει", έστω και προσωρινά, την υφήλιο από μια διεθνή ύφεση, όμως δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να σώσει και την κυβέρνησή του, που απειλείται από κατάρρευση μετά την απόσυρση της εμπιστοσύνης της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης προς το συνασπισμό της "Ελιάς".

Αυτό ήταν και το μοναδικό σύννεφο που "σκίασε" τη γαλλο-ιταλική διμερή συνάντηση κορυφής και δεν άφησε σαφώς ανεπηρέαστη και τη γαλλική ηγεσία και ειδικότερα τον πρωθυπουργό, Λιονέλ Ζοσπέν,που θέλησε φυσικά να υπογραμμίσει την προσωπική και πολιτική του αλληλεγγύη. Οι Γάλλοι ευχήθηκαν, πάντως, να ξεπεράσει την κρίση η Ιταλία, διότι με αυτήν και με τη Γερμανία θέλουν να οικοδομήσουν μια Ευρώπη για την απασχόληση. Γι' αυτό, άλλωστε, ζήτησαν από τη Ρώμη, όπως και από τη Μαδρίτη, τη μείωση των επιτοκίων, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί, μόνον όταν υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Δεν είναι σίγουρο πόσο οι εκκλήσεις του Ζοσπέν θα εισακουστούν από μέλη του ιταλικού Κοινοβουλίου, αλλά οι βουλευτές της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης συμφώνησαν χτες, παρά τις εσωτερικές διαφωνίες, να στηρίξουν την απόφαση του κόμματός τους να αποσύρει την υποστήριξή του από την κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι, αλλά 21 βουλευτές από τους 34 δήλωσαν ότι θα αντιταχθούν στον γγ του κόμματος, Φάουστο Μπερτινότι.

Ρήξη στην Επανίδρυση;

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι, μετά την επίσημη απόρριψη από το κόμμα του προϋπολογισμού του 1999 και την απόσυρση της υποστήριξης από την κεντροαριστερή κυβέρνηση, οι 21 βουλευτές μπορεί να προθυμοποιηθούν να συζητήσουν μια συμβιβαστική λύση, η οποία θα μπορούσε να σώσει την κυβέρνηση Πρόντι, αντιτιθέμενοι στην απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής της Επανίδρυσης, που υποστήριξε την Κυριακή την πρόταση του Μπερτινότι για απόρριψη του προϋπολογισμού του 1999 και για να πάψει να υποστηρίζει την πρώτη κυβέρνηση της Ιταλίας, με επικεφαλής την Αριστερά.

Επομένως όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στη σημερινή ομιλία του Πρόντι στο ιταλικό Κοινοβούλιο, όπου θα προσπαθήσει να κερδίσει ξανά την υποστήριξη προς την κυβέρνησή του, την 55η κυβέρνηση της Ιταλίας μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Για να μπορέσει να διατηρηθεί στην εξουσία, χρειάζεται 316 ψήφους ώστε να λάβει την πλειοψηφία στη Βουλή, που έχει 629 έδρες, αλλά, χωρίς τους βουλευτές της Επανίδρυσης, ο Πρόντι μπορεί να υπολογίζει σε 293 ψήφους. Συνεπώς υπολογίζει να επιβιώσει, μόνο στην περίπτωση που κάποιοι διαφωνούντες διαχωρίσουν τη θέση τους από αυτήν του κόμματός τους και υποστηρίξουν την κυβέρνηση και στην περίπτωση που θα λάβει μερικές σκόρπιες ψήφους ή μερικοί βουλευτές απόσχουν ή απουσιάσουν από την ψηφοφορία.

Ο ίδιος, πάντως, από τη Φλωρεντία, όπου έλαβε χώρα η 18η γαλλο-ιταλική Διάσκεψη Κορυφής, φάνηκε πιο νηφάλιος και προσγειωμένος, δηλώνοντας ότι "είναι έτοιμος να αφήσει την εξουσία", αν η κυβέρνησή του δεν πάρει την πλειοψηφία στη βουλή, αλλά διατηρεί την ελπίδα ότι θα επωφεληθεί από τις αυξανόμενες εντάσεις που επικρατούν στους κόλπους της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, που απέσυρε την υποστήριξή της από την κυβέρνηση, ώστε να αποσπάσει τις ψήφους που απαιτούνται για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο.

"Ο Πρόντι είπε στον Γάλλο πρωθυπουργό ότι ελπίζει πως θα μπορέσει να συγκροτήσει μία πλειοψηφία, επωφελούμενος από τις διαφορές απόψεων στους κόλπους της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης", δήλωσε καλά πληροφορημένη πηγή κατά τη σημερινή γαλλο-ιταλική Συνάντηση Κορυφής στη Φλωρεντία, μια δήλωση που αποτελεί και την πρώτη ένδειξη ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός θα αναζητήσει στηρίγματα στην Αριστερά και όχι στην κεντρώα πτέρυγα της Βουλής, σε μια προσπάθεια να διασώσει την κυβέρνησή του από την κατάρρευση.

ΕΚΑ
Μήνυμα συμπαράστασης στους Ρώσους εργαζόμενους

Με αφορμή την πανρωσική κινητοποίηση διαμαρτυρίας, η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

"Η διοίκηση του ΕΚΑ εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της στους σκληρά δοκιμαζόμενους εργαζόμενους της Ρωσίας που, με πρωτοβουλία των συνδικάτων τους οργανώνουν, στις 7 Οκτώβρη Πανρωσική απεργιακή κινητοποίηση διεκδικώντας:

- Τη διασφάλιση της έγκαιρης μισθοδοσίας και τη διαγραφή χρεών.

- Την υιοθέτηση νόμων για την προστασία των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που εξαιτίας της τελευταίας μεγάλης οικονομικής κρίσης, κινδυνεύουν από μαζικές απολύσεις και κοινωνικό αποκλεισμό.

Το ΕΚΑ θεωρεί ότι θα πρέπει, επιτέλους, να υπάρξει μια διεθνής παρέμβαση για τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των συνδικάτων των εργαζομένων στη Ρωσία που - όπως αποδεικνύεται - αποτελούν τα εύκολα και πρώτα "θύματα" των νομισματικών κρίσεων".

Ο Χ. Μουμπάρακ με τον Σ. Ντεμιρέλ

ΣΟΥΗΔΙΑ
Νέα "πολύχρωμη" κυβέρνηση

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Ενας ευρύτερος συνασπισμός σοσιαλδημοκρατών και αριστερών θα κυβερνήσει τη χώρα για την επόμενη τετραετία, αφού επιτεύχθηκε η πολυπόθητη συμφωνία ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και το Αριστερό Κόμμα.

Χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί επισήμως, η συμφωνία αυτή διαφάνηκε καθαρά κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης που παρουσίασε χτες ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Γιόραν Πέρσον,στη σουηδική Βουλή. Ωστόσο, επιβεβαιώθηκε και από τις δηλώσεις της προέδρου του Αριστερού Κόμματος, Γκούτρουντ Σίμαν, όσον αφορά τη συνεργασία τους στο θέμα του προϋπολογισμού του νέου έτους, που, όπως τόνισε, "έδειξε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε στην κυβέρνηση και μακροπρόθεσμα". Ο Πέρσον, ταυτόχρονα με τις προγραμματικές δηλώσεις, ανακοίνωσε και τα ονόματα των μελών της νέας σουηδικής κυβέρνησης. Το σύνολο των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, είναι δεκαεφτά άτομα, εκ των οποίων οι εννέα είναι γυναίκες, όλοι μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, αφού Οικολόγοι και Αριστεροί δε ζήτησαν υπουργικά χαρτοφυλάκια. Αμέσως μετά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων και την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Καρλ Μπιλντ,κατέθεσε στη Βουλή πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού, που θα συζητηθεί στις 8 Οκτώβρη. Μία πρόταση που έχει τυπικό χαρακτήρα και, σύμφωνα με δηλώσεις του Καρλ Μπιλντ, ήθελε να καταγραφεί η αναντιστοιχία που υπάρχει στο να σχηματίζει κυβέρνηση και να παραμένει στη θέση του πρωθυπουργού ο αρχηγός του κόμματος που συνετρίβη στις εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ