ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
Τώρα βλέπουν προγράμματα και όχι πιστώσεις

Ο Κ. Γείτονας έδωσε και πάλι την αόριστη απάντηση "θα δούμε", όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα καλύψει όσους γιατρούς θα πάρουν λιγότερες συνολικά αποδοχές από όσες έπαιρναν στις 31.12.1997

Στο τρίπτυχο "όχι πλασματικές εφημερίες", "κάλυψη των πραγματικών εφημεριών με βάση τις πραγματικές ανάγκες" και θέσπιση αντικειμενικών αρχών και κριτηρίων για τις εφημερίες, επέμενε και χτες ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας, όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. Ο υπουργός έδωσε και πάλι την αόριστη απάντηση "θα δούμε" όταν ρωτήθηκε αν θα καλυφθούν με επίδομα εξομάλυνσης οι γιατροί εκείνοι που θα πάρουν το 1998 λιγότερες συνολικά αποδοχές από όσες έπαιρναν στις 31.12.1997.

Ο Κ. Γείτονας απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων είπε ότι οι βασικές αρχές του υπουργείου είναι οι εξής: "Οχι πλασματικές εφημερίες και κάλυψη των πραγματικών αναγκών με βάση συγκεκριμένα προγράμματα. Κοιτάμε τα προγράμματα και όχι τις πιστώσεις και όπου πραγματικά διαπιστώνεται ότι υπάρχει μια ανάγκη σε κάποια ειδικότητα παραπάνω, εκεί διορθώνονται τα προγράμματα. Η τρίτη βασική αρχή στην οποία συμφωνήσαμε όλοι και η οποία δίνει διέξοδο είναι η συγκρότηση μιας Επιτροπής που θα θεσπίζει αντικειμενικές αρχές και κριτήρια για να διαμορφώνουμε κατά τμήμα, τομέα και κατηγορία νοσοκομείου τα προγράμματα των εφημεριών, έτσι ώστε να μην υπάρχουν τριβές στο μέλλον".

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις ορισμένων νοσοκομείων, ο υπουργός είπε ότι είναι ελάχιστες και τις απέδωσε σε "μεμονωμένες συνδικαλιστικές μειοψηφίες" και πρόσθεσε ότι "πολλές από αυτές δεν καλύπτονται ούτε από τις Ενώσεις, οι οποίες ίσως κρύβουν άλλες σκοπιμότητες".

Στο ερώτημα ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής θα αναφέρονται για το τι θα ισχύσει για το 1999, ενώ ένα απ' τα αιτήματα που προβάλλονται είναι η αναδρομική εκκαθάριση για το 1998, ο υπουργός απάντησε: "Ο νόμος προβλέπει πώς γίνονται οι εκκαθαρίσεις. Οι γιατροί πληρώνονται "με έναντι" και για να υπάρξουν εκκαθαρίσεις συνολικές θα πρέπει να εφαρμοστούν τα προγράμματα. Αυτή την εντολή δίνουμε συνέχεια στα νοσοκομεία για να βγουν οι συνολικές εκκαθαρίσεις και να γίνουν οι συγκερασμοί. Σε πολλά νοσοκομεία αρχίζουν και γίνονται. Τα άλλα είναι υποθετικά".

Αναφερόμενος στο νέο σύστημα ο υπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση τόλμησε να σπάσει "ένα απόστημα", εννοώντας τις πλασματικές εφημερίες. Βέβαια η αρχική επιχείρηση ήταν λογιστική και υπάκουε στους όρους της ΟΝΕ. Αν έγινε η επανεξέταση των προγραμμάτων καθώς και η συγκρότηση της Επιτροπής οφείλεται στη σταθερή στάση και λαγαρή θέση εκείνων των συνδικαλιστικών οργάνων που ζήτησαν ασφαλή προγράμματα εφημεριών και κατάργηση των πλασματικών εφημεριών με ικανοποιητικές αποδοχές για τους γιατρούς. Αντίθετα, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε και πλήρωσε με έναντι και έτσι - πιθανώς - εμφιλοχώρησε και πλασματικότητα την οποία τώρα εξορκίζει το υπουργείο. "Ζητήσαμε, είπε ο υπουργός, στην πρώτη φάση από τα νοσοκομεία προγράμματα και αντί προγραμμάτων υπέβαλαν πιστώσεις λογαριασμένες μάλιστα, τις περισσότερες φορές με αριθμό πλασματικών εφημεριών". Ο Κ. Γείτονας σε άλλο σημείο των δηλώσεών του παραδέχτηκε ότι "με το πλασματικό σύστημα εφημεριών ποτέ, ούτε τα νοσοκομεία, ούτε το υπουργείο δεν είχαν ασχοληθεί με αρχές και κριτήρια για τη διαπίστωση των πραγματικών αναγκών κατά τμήμα, νοσοκομείο και κατηγορία νοσοκομείου". Επίσης δήλωσε: "Το πρόβλημά μου αυτή τη στιγμή δεν είναι να καταγγείλω κάποιον ή να επιμερίσω τις ευθύνες ή αν θέλεις και τις δικές μας. Το πρόβλημα είναι να λειτουργήσουνε τα νοσοκομεία ομαλά. Και τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν ομαλά εάν γίνει αντιληπτό και συνείδηση σε όλους ότι μπαίνει τέρμα στο καθεστώς των πλασματικών εφημεριών. Αυτό δεν έχει γίνει συνείδηση σε όλους. Μην ξεχνάμε ότι πίσω από τη σκέψη κάποιων και τις αστοχίες δήθεν ή τις κακές εκτιμήσεις στα προγράμματα ήταν πάντα να πλασματικοποιήσουμε πάλι το νέο σύστημα. Να διολισθήσουμε πάλι σε νέα πλασματικοποίηση. Εκεί λοιπόν το υπουργείο στάθηκε πραγματικά αυστηρό και έτσι έπρεπε να σταθεί. Δεν κατανέμουμε πόρους που μας ανήκουν ιδιωτικά".

Τέλος, ο Κ. Γείτονας επανέλαβε και χτες ότι με το "όλο σύστημα οι αμοιβές των γιατρών είναι πάρα πολύ αυξημένες". Ωστόσο όταν τέθηκε το θέμα της κάλυψης σε περίπτωση που οι συνολικές αποδοχές για το 1998 θα είναι μικρότερες απ' το 1997 ο Κ. Γείτονας υπεξέφυγε λέγοντας: "Εχουμε ρωτήσει τον ίδιο τον κύριο Χριστοδουλάκη, που εκφράζει το υπουργείο Οικονομικών. Η απάντηση είναι, την οποία και εγώ την υιοθετώ, ότι δεν μπορώ να συζητώ για υποθετικές περιπτώσεις. Ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις γιατρών που με το νέο μισθολόγιο και τις εφημερίες θα πάρουν συνολικά μικρότερες αποδοχές; Οταν θα γίνουν οι εκκαθαρίσεις θα το δούμε".

Αλλά και όταν ρωτήθηκε επίμονα ο υπουργός αν απαντά ότι θα καλύψει αυτή την πιθανή διαφορά και αν θα προχωρήσει στην απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, έδωσε και πάλι την αόριστη απάντηση: "Θα δούμε".

Ισχνή συγκέντρωση

Σε μια ισχνή συγκέντρωση εξελίχτηκε η παννοσοκομειακή συγκέντρωση που συγκάλεσαν ορισμένοι συνδικαλιστές χτες το απόγευμα στο Νοσοκομείο "Σωτηρία".

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης των γιατρών του Νοσοκομείου Πατησίων αποφασίστηκε επίσχεση εργασίας μέχρι την καταβολή των δεδουλευμένων και κατάθεση των προγραμμάτων εφημερίας στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Επίσης η Γενική Συνέλευση της Ιατρικής Υπηρεσίας του Θριάσιου αποφάσισε την αποχή από κάθε είδους παροχή υπηρεσιών εκτός αυτών που έχουν χαρακτήρα επείγοντος. Σήμερα θα γίνει νέα συνέλευση.

Κάθοδος των Θεσσαλονικέων γιατρών

Σήμερα θα κάνουν συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Υγείας

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας σήμερα στη 1 το μεσημέρι, θα πραγματοποιήσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό και πολιτική λύση του προβλήματος. Οι γιατροί θεωρούν πως ούτε με τις τελευταίες εξαγγελίες του υπουργού Υγείας για επιπλέον "ψίχουλα", δε διασφαλίζεται η αναγκαία χρηματοδότηση των εφημεριών του 1998. Επίσης σημειώνουν πως επειδή δεν ανατρέπεται η πολιτική των κλειστών προϋπολογισμών, οποιαδήποτε συζήτηση για το 1999 είναι εξ αρχής υπονομευμένη από την ίδια την κυβέρνηση.

Ενωμένοι και αποφασισμένοι λοιπόν, και μετά την αντικατάσταση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης που παραιτήθηκαν στην τελευταία Γενική Συνέλευση, συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις απαιτώντας να σταματήσει η παραπέρα υποβάθμιση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, που παίρνει πλέον τη μορφή οργανωμένου σχεδίου διάλυσης της δημόσιας υγείας.

Δηλώνουν κατηγορηματικά πως σε καμία περίπτωση δε θα δεχτούν τα κουτσουρεμένα προγράμματα των προέδρων των ΔΣ των νοσοκομείων που κατατέθηκαν μετά από ανοιχτό εκβιασμό του υπουργείου Υγείας προκειμένου να υλοποιηθεί μια στυγνή πολιτική διάλυσης του ΕΣΥ. Τα κονδύλια που δίνονται δεν επαρκούν ούτε καν για την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών από την αρχή του χρόνου.

Με ανακοίνωσή της η ΕΝΙΘ και απαντώντας στις τρομοκρατικές εισαγγελικές παρεμβάσεις για τη δήθεν μη εξυπηρέτηση πασχόντων πολιτών από τους γιατρούς που περιφρουρούσαν την απεργία, καλεί τον εισαγγελέα να παρέμβει εναντίον των διοικήσεων των νοσοκομείων που με τα μειωμένα προγράμματα εφημεριών, καθιστούν τη λειτουργία τους επισφαλή και επικίνδυνη: "Είτε άμεσα, αφήνοντας ολόκληρες κλινικές και εργαστήρια χωρίς την κάλυψη ειδικού γιατρού, είτε έμμεσα, υπερεντατικοποιώντας την εργασία των γιατρών, αναγκάζοντάς τους να καλύψουν ωράρια μεγαλύτερα από αυτά που επιτρέπουν οι βιολογικές τους αντοχές, τους οδηγούν σε λάθος διάγνωση και ιατρικές παρεμβάσεις".

Με αφορμή όλα τα παραπάνω, οι γιατροί θέτουν στο προσκήνιο τη συνολική επαναδιαπραγμάτευση των εργασιακών τους όρων μέσα στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα ώστε να εξασφαλίζεται η ποιοτική και αποτελεσματική για τον πολίτη λειτουργία όλων των υπηρεσιών της δημόσιας περίθαλψης, η ανθρώπινη και αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία, πάντα στα πλαίσια της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης χωρίς παραθυράκια προς τον ιδιωτικό τομέα και χωρίς παρασιτισμό του, επάνω στο δημόσιο ΕΣΥ.

Προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις

Ενα προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις ανθρώπινων ιστών και οργάνων, έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας, Κ. Γείτονας.

Το σχέδιο νόμου φαίνεται να υπακούει περισσότερο στην επιστολή του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη προς τον Κ. Γείτονα, που ενέτασσε το νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις στις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής με χρονικό ορίζοντα τον Ιούνη του 1999, παρά στις ανάγκες - που είναι υπαρκτές - για την ανάταξη των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Από άποψη των διατάξεων, το προσχέδιο έχει βασικά τη φιλοσοφία του προηγούμενου νόμου (1383/83), αλλά φέρνει και την εκσυγχρονιστική στάμπα με την ίδρυση του "Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων" (ΟΕΜ), που θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Στην ουσία, το ΟΕΜ θα αντικαταστήσει την Υπηρεσία Συντονισμού των μεταμοσχεύσεων (ΥΣΕ).

Από εκεί και πέρα, το προσχέδιο εισάγει δήθεν κίνητρα, όπως η προτεραιότητα στην πλήρωση των κενών θέσεων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που θα προωθούν τις μεταμοσχεύσεις.

Αγωνιστική ετοιμότητα στα Γιάννινα

Μια μαζική συνέλευση έκαναν προχτές - τελευταία μέρα της απεργιακής τους κινητοποίησης - οι νοσοκομειακοί γιατροί των δύο νοσοκομείων (Πανεπιστημιακό και Χατζηκώστα) στα Γιάννινα.

Πριν απ' τη συνέλευση, η Ενωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων Ηπείρου (ΕΙΝΗ) οργάνωσε εκδήλωση, στην οποία έγινε ενημέρωση των τοπικών παραγόντων και των προέδρων των δύο νοσοκομείων. Στη συνέλευση τονίστηκε ότι τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί και επισημάνθηκε η ανάγκη για αγωνιστική ετοιμότητα των νοσοκομειακών γιατρών.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί επιμένουν στα προγράμματα των εφημεριών, που συντάχτηκαν με βάση τις αποφάσεις των επιστημονικών οργάνων των νοσοκομείων. Επίσης αποφάσισαν να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη για τα δεδουλευμένα από 1.1.1998.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων λόγω των δημοτικών εκλογών και όρισε νέα Γενική Συνέλευση στις 20.10.1998 για να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία τους.

Η ΕΙΝΗ έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα, αλλά απ' το γραφείο του υπουργού δόθηκε αρνητική απάντηση.

Θετική σύσταση για το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β'

Τη σύσταση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) προς όλες τις χώρες του κόσμου, να εντείνουν τους εμβολιασμούς κατά της ηπατίτιδας Β, υιοθετεί το υπουργείο Υγείας της χώρας μας, όπως δήλωσε χτες ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας, Μ. Σκουλάκης.

Η ΠΟΥ έκανε την παραπάνω σύσταση, μετά από την ανάλυση στοιχείων και των επιστημονικών δεδομένων, που σχετίζονται με το κατά πόσο το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β μπορεί να προκαλέσει νόσους του νευρικού συστήματος, περιλαμβανομένης και της σκλήρυνση κατά πλάκας. Στην ανάλυση αυτών των στοιχείων προχώρησε η ΠΟΥ μετά την απόφαση του γαλλικού υπουργείου Υγείας να αναστείλει το μαζικό εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Β στα γαλλικά σχολεία. Το γαλλικό υπουργείο Υγείας, όμως, συνεχίζει τους εμβολιασμούς στα νεογνά και στις ομάδες υψηλού κινδύνου στους ενήλικες. Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β είναι το πρώτο εμβόλιο εναντίον ενός σημαντικού καρκίνου στους ανθρώπους, αφού οι χρόνιοι φορείς του ιού έχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος.

Ο Μ. Σκουλάκης είπε ότι πρόκειται να αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός στα σχολεία στα παιδιά της έκτης δημοτικού απ' τον ερχόμενο Οχτώβρη ή Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ο μαζικός εμβολιασμός επρόκειτο να αρχίσει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ομως, ένα δείγμα μαθητών από το 20% των σχολείων έδειξε ότι το 68% των μαθητών έχουν κάνει το εμβόλιο. Ετσι, όπως εξήγησε ο Μ. Σκουλάκης, οι εμβολιασμοί θα γίνουν κατόπιν καταγραφής των παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ