ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Οχτώβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Ο λαός θα καταδικάσει την αντιλαϊκή πολιτική

Αποσπάσματα από συνέντευξη στο Ρ/Σ "ΦΛΑΣ"

Ο Δημήτρης Γόντικας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό "ΦΛΑΣ", απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το πολιτικό μήνυμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, αποσπάσματα από τις οποίες παραθέτουμε.

- Ποιο είναι το πολιτικό μήνυμα που δίνει το ΚΚΕ;

- "Ακούγοντας τον κ. Τσούρα και τον κ. Παυλόπουλο θυμήθηκα το εξής: Οτι μαλώνουν σε ξένο αχυρώνα. Και νομίζω ότι ο νοικοκύρης του αχυρώνα πρέπει να αποφασίσει, να ξεκαθαρίσει με αυτές τις πολιτικές και με αυτές τις δυνάμεις που πάνω στην πλάτη του φόρτωσαν και φορτώνουν συνεχώς νέα βάρη. Αν δεχτούμε αυτά που λέει ο κ. Τσούρας και ο κ. Παυλόπουλος, τότε ο λαός θα έπρεπε να είναι πανευτυχής. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Τα έχουν κάνει όλα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα! Τότε πώς εξηγείται αυτή η τεράστια δυσαρέσκεια που υπάρχει στους εργαζόμενους; Εξηγείται ακριβώς γιατί η πολιτική τους είναι βαθιά αντιλαϊκή. Εάν θεωρούσε η κυβέρνηση του κ. Σημίτη φιλολαϊκή την πολιτική της, δε θα είχε κανένα δισταγμό, να είστε βέβαιοι, ότι θα καλούσε το λαό να την υπερψηφίσει. Αλλά επειδή έχει συνείδηση ότι είναι μια αδίστακτη, αντιλαϊκή πολιτική, βαθιά αντιλαϊκή, και κυρίως έχει συνείδηση ότι αύριο, την άλλη μέρα των εκλογών, είναι υποχρεωμένη, λόγω των δεσμεύσεων που έχει και απέναντι στους μεγαλοκεφαλαιούχους και στην ΕΕ, να εφαρμόσει μια ακόμα πιο σκληρή πολιτική, κάνει ό,τι μπορεί για να ξεγελάσει τον κόσμο μπροστά στις εκλογές, να τον εγκλωβίσει, να μειώσει τη δυσαρέσκεια και το αποτέλεσμά της. Ετσι, θυμάται στις παραμονές των εκλογών τις "δημοκρατικές δυνάμεις", δηλαδή τα θύματα της πολιτικής τα βαφτίζει "δημοκρατικές δυνάμεις" και φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα με το α ή β νούμερο που δίνει ο κ. Σκανδαλίδης ή ο κ. Τσούρας, για να πει ότι ο λαός εγκρίνει αυτή την πολιτική. Νομίζω ότι ο λαός, η νεολαία, θα δώσουν μια απάντηση. Οι συνταξιούχοι, τα θύματα αυτής της πολιτικής, θα πουν ως εδώ και μη παρέκει".

- Αυτός ο "δημοψηφισματικός" χαρακτήρας της αποδοκιμασίας ή της επιδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής είναι μια επιλογή σας. Στο β γύρο η υιοθέτηση μιας τακτικής που υπαινίχθηκε η κ. Παπαρήγα, που είπε τι ΠΑΣΟΚ τι ΝΔ, πράγμα που παραπέμπει ενδεχομένως σε τακτική αποχής, λευκού, άκυρου, δίνει την αίσθηση ότι αποσκοπείτε εν τέλει στην αποδοκιμασία του ΠΑΣΟΚ και σε πρακτικό επίπεδο με καθαρά πολιτικά κριτήρια. Το ΚΚΕ παλιότερα έβαζε εντονότερα απ' όλα τα άλλα κόμματα τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα στις δημοτικές εκλογές και τώρα είναι αυτό που κάνει το εντελώς αντίθετο...

- "Δεν είναι αυτή η σωστή ερμηνεία της πολιτικής μας. Εμείς θεωρούμε ότι με όποιο κριτήριο ψηφίζει ο κόσμος, και πρέπει να ψηφίσει με κριτήριο τα προβλήματά του που συναντάει και στο δήμο που βρίσκεται και στη δουλειά του και στο ΙΚΑ και το νοσοκομείο, γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση ανακατεύεται με όλα αυτά τα προβλήματα, έχει λόγο σε όλα αυτά τα προβλήματα και επιπλέον η πολιτική που το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι αυτά που λέει ο κ. Τσούρας. Είναι η χρησιμοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως μοχλός υλοποίησης μιας αντιλαϊκής πολιτικής, όπως κάνει η κυβέρνηση με τα συνδικάτα, τους συνεταιρισμούς, που χρησιμοποιεί δυνάμεις της εκεί για να καθηλώνει τους αγώνες και να μειώνει τη δυσαρέσκεια, να περνάει με τον πιο ανώδυνο τρόπο την πολιτική της.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα, το 50%, το 80% των εσόδων στους περισσότερους δήμους είναι από φορολογία, από πρόσθετη φορολογία και αυτό το καθεστώς πάει να γενικευτεί. Στους περισσότερους δήμους η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρησιμοποιείται - και οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ έχουν συμφωνήσει και της ΝΔ έχουν συμπλεύσει σ' αυτό. Στηρίζουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τα σκουπίδια που πάνε να τα δώσουν σε ιδιώτες, που σημαίνει ακόμα ένα πρόσθετο βάρος στους δημότες, μέχρι τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την παιδεία και άλλους τομείς. Είδαμε στο διάστημα αυτό ότι μόνο οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ στήριξαν αυτή την πολιτική και θέλουν και την άλλη μέρα μετά τις εκλογές να τη στηρίξουν, αλλά και οι της ΝΔ συνέπλευσαν με αυτή την πολιτική.

Για παράδειγμα ο κ. Αβραμόπουλος ποια πολιτική εφάρμοζε; Πού αντιτάχθηκε με την κυβερνητική πολιτική; Πουθενά... Ισα ίσα, από το πρωί μέχρι το βράδυ ήταν μαζί με τα κυβερνητικά στελέχη".

- Οι δημοσκοπήσεις, για πρώτη φορά απ' ό,τι θυμάμαι, δείχνουν ότι ένα τμήμα του ΚΚΕ μετατοπίζεται και ψηφίζει έναν υποψήφιο που είναι μακριά από την ιδεολογία του. Αυτό δε σας προβληματίζει;

- "Αυτό θα το δούμε στα αποτελέσματα. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι το αντίθετο συμβαίνει. Οι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ στηρίζουν υποψήφιους κομμουνιστές και αριστερούς, γιατί έχουν μια πείρα, γιατί έχουν μια παράδοση στους αγώνες, στη λύση προβλημάτων. Αλλαξαν σε πολλούς τομείς την κατάσταση στις προηγούμενες 10ετίες στους περισσότερους λαϊκούς δήμους.

Αρα έχουμε το αντίθετο φαινόμενο. Και ειδικά σ' αυτές τις εκλογές θα έχουμε και πιστεύουμε ότι θα εκφραστεί αυτό. Εδώ δε στηρίζουν απλά ΚΚΕ, αλλά συνδυασμούς που παλεύουν να ενώσουν το λαό, ανεξάρτητα πού πολιτικά ανήκει σήμερα, ενάντια σ' αυτή τη στυγνή αντιλαϊκή πολιτική που εκφράζεται και στους δήμους".

- Πώς θα μετρήσει το ΚΚΕ και με ποιους δείκτες, αν αυτή η πολιτική σας πέτυχε;

- "Ο πρώτος ο δείκτης που ήδη μετράμε και είμαστε αρκετά αισιόδοξοι είναι η συσπείρωση δυνάμεων, ανεξάρτητα πού ανήκουν πολιτικά, που συμφωνούν σε μια πολιτική αλλαγών και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό το μετράμε ήδη με συσπείρωση δυνάμεων στα ψηφοδέλτια που είναι πολύ πλατιά, δεν είναι μόνο κομμουνιστές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θα μετρήσουμε, οπωσδήποτε τα ποσοστά και σε δήμους και σε νομαρχίες".

- Το ΚΚΕ στις 11 Οκτώβρη θα καταγράψει το ποσοστό του;

- "Δε θα είναι ένα στενά κομματικό ποσοστό. Θα είναι πολύ ευρύτερο. Γιατί τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ, τους στηρίζουν πλατιές λαϊκές μάζες, που δεν είναι όλοι κομμουνιστές. Δε θα τις ταυτίσουμε όλες με το ΚΚΕ.

Θα μετρήσουμε αυτή την τάση που έχει μια γενικότερη σημασία. Μια τάση που διεκδικεί αλλαγές. Αλλο δρόμο από αυτόν που σήμερα ακολουθούν και συμπλέουν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ".

Λαϊκή αντεπίθεση

Η κρίσιμη ώρα έφτασε. Οι αδικημένοι και περιφρονημένοι από τους "ισχυρούς", τα συνήθη θύματα της κυβερνητικής πολιτικής, οι σκλάβοι του άθλιου αυτού συστήματος, έχουν αύριο μπροστά τους μια καλή ευκαιρία να δώσουν την απάντηση, που αξίζει σε όλους αυτούς που τους συνθλίβουν καθημερινά επί χρόνια και τους "τιμούν" μόνο τη μέρα των εκλογών.

Μπορεί να μην εκλέγεται αύριο κυβέρνηση, αλλά κρίνεται, και, μάλιστα, καθοριστικά, η πολιτική εκείνη, που μόνο δεινά και δυσάρεστες εκπλήξεις επιφυλάσσει στον ελληνικό λαό.

Οι αυριανές κάλπες, λοιπόν, πρέπει να βγάλουν ένα αποφασιστικό ΟΧΙ σ' αυτήν τη νεοφιλελεύθερη, αντιλαϊκή πολιτική και στους πολύχρωμους διαχειριστές της. Μόνο έτσι μπορούν να φουντώσουν οι ελπίδες και οι προσδοκίες των λαϊκών στρωμάτων, να οργανώσουν από καλύτερες θέσεις τους αγώνες τους για την απόκρουση και ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Δε χρειάζονται πολλά λόγια. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, η νεολαία, οι γυναίκες, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει πολιτική και κυβέρνηση Σημίτη. Σχεδόν σε κάθε οικογένεια υπάρχει "ζωντανή" εμπειρία για τον αυταρχικό και τρομοκρατικό τρόπο, που αντιμετώπισε τις αγωνίες και τους αγώνες τους για να μην εξαθλιωθούν και περιθωριοποιηθούν. Εχουν αισθανθεί στο πετσί τους τα λυσσαλέα χτυπήματα κατά του βιοτικού επιπέδου, των δικαιωμάτων και κατακτήσεών τους, έχουν διαπιστώσει πόσο τους έχει καθηλώσει και πισωγυρίσει αυτή η πολιτική.

Ομως, δεν έχουν τελειώσει. Αν τους αφήσουμε, αν τους δώσουμε το δικαίωμα να ερμηνεύσουν τη λαϊκή ετυμηγορία, που θα εκφραστεί αύριο, ως "πράσινο φως" για συνέχιση της αντιλαϊκής επέλασης, τότε, ας μην υπάρχει καμία αυταπάτη, τα χειρότερα θα είναι μπροστά μας. Ο Κ. Σημίτης δεν έχει κρύψει τι μας περιμένει την επόμενη μέρα των εκλογών: "Αιώνια" και πιο σκληρή λιτότητα, κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, κατακρεούργηση των κοινωνικών δαπανών, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τσάκισμα των λαϊκών αγώνων κ.ο.κ.

Είναι ολοφάνερο ότι η αυριανή ψήφος δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο σε μια διαμαρτυρία και καταδίκη αυτής της πολιτικής. Χρειάζεται να ανοίγει δρόμους και να δημιουργεί προϋποθέσεις για καλύτερες μέρες. Αυτή ακριβώς την εναλλακτική λύση ενσαρκώνουν και προσφέρουν οι συνδυασμοί της Συμπαράταξης των ριζοσπαστικών δυνάμεων, που στηρίζει το ΚΚΕ.

Είναι το πιο κατάλληλο και αποτελεσματικό "εργαλείο", στα χέρια των λαϊκών μαζών, για την αναχαίτιση της αντιλαϊκής επίθεσης και την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Δεν πρόκειται να προδώσουν τη λαϊκή εμπιστοσύνη, δεν πρόκειται να συμβιβαστούν και υποταχθούν στις αντιλαϊκές πολιτικές. Καθημερινά θα είναι παρόντες στις διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Ανεπιφύλακτα, είναι οι συνδυασμοί που ταυτίζονται και εκφράζουν τα λαϊκά συμφέροντα. Οσο πιο ενισχυμένοι αναδειχτούν, όσο πιο πολλοί εκλεγούν στα δημοτικά και νομαρχιακά όργανα, τόσα περισσότερα "όπλα" θα έχουν στη διάθεσή τους οι λαϊκές μάζες.

Είμαστε οι πολλοί, έχουμε τη δύναμη και το δίκιο με το μέρος μας. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να παραπλανήσουν, να εκβιάσουν, να τρομοκρατήσουν. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να αισθανθούν την άγρια χαρά ότι κατάφεραν να παγιδεύσουν και εξουδετερώσουν τη δίκαιη οργή και αγανάκτηση των λαϊκών μαζών. Ας τους δώσουμε ένα "καλό μάθημα", ας γίνουν οι αυριανές κάλπες η αρχή της λαϊκής αντεπίθεσης. "Δαγκωτό" στους συνδυασμούς της αγωνιστικής Συμπαράταξης!

Πού ψηφίζουν Αλ. Παπαρήγα - Χ. Φλωράκης

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,την Κυριακή των εκλογών (11.10.98), θα ψηφίσει στο 1.594ο εκλογικό τμήμα (40ό Δημοτικό Σχολείο, Μομφεράτου και Φαληρέως 2-4, Γκύζη), στις 10 το πρωί.

Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης θα ψηφίσει στις 11 το πρωί της Κυριακής των εκλογών στο 4.068ο (27ο) εκλογικό τμήμα (2ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου, Φιλίππου Λίτσα 6, Χαλάνδρι).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ