ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Οχτώβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Δώστε δύναμη στη νομαρχία. Ψηφίστε ΝΑΣ!

Συνέντευξη στο "Ρ" του υποψήφιου νομάρχη Ανατολικής Αττικής Νίκου Στεφανίδη

"Οι πολίτες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής πρέπει να αξιοποιήσουν το όπλο της ψήφου, για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων. Να ψηφίσουν αύριο τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία!". Μ' αυτή τη φράση ο υποψήφιος νομάρχης Ανατολικής Αττικής της ΝΑΣ, Νίκος Στεφανίδης,δίνει το σύνθημα για την αυριανή εκλογική αναμέτρηση σε μια περιοχή που μετρά ακόμα τις πληγές της από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Και ο υποψήφιος της ΝΑΣ επικρίνει και καταγγέλλει όσους "δοκιμάστηκαν" αυτά τα τέσσερα χρόνια. "Ηταν πλούσιοι, επισημαίνει, μόνο σε πομπώδεις εκφράσεις. Υποταγμένοι όμως στις κυβερνητικές επιταγές και επιλογές, με αποτέλεσμα τα προβλήματα του νομού μας να είναι πολλά και να βρίσκονται σε όξυνση. Σχεδόν σε αδιέξοδο. Φτάνει λοιπόν", επισημαίνει ο Ν. Στεφανίδης στη συνέντευξή του στο "Ρ".

- Κλείνουν φέτος τέσσερα χρόνια από τη λειτουργία της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Πώς εκτιμάτε την πορεία του θεσμού;

- Στην Ανατολική Αττική η αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση λειτούργησε, δυστυχώς, στείρα. Αποκλειστικά και μόνο ως ένας γραφειοκρατικός και διοικητικός μηχανισμός, χωρίς να θυμίζει τίποτα από τις εξαγγελίες της ψήφισης του νόμου για αποκέντρωση, αρμοδιότητες και ανάπτυξη.

Κάποιες αρμοδιότητες βέβαια λειτούργησαν, όχι όμως για το συμφέρον και την εξυπηρέτηση συνολικά του πληθυσμού, αλλά για πολιτικά οφέλη. Αρμοδιότητες χαριστικές και σκανδαλώδεις, καλυμμένα ή ακόμα και προκλητικά.Ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για να λειτουργήσει σωστά, πρέπει να απαλλαγεί από το πλέγμα των φορέων της αντιλαϊκής πολιτικής και να λειτουργεί μόνο ως όργανο προώθησης των προβλημάτων του λαού. Απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ενίσχυση του ψηφοδελτίου της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", που είναι φορέας ελπίδας και συμβολής στη δημιουργία του λαϊκού μετώπου πάλης και αντεπίθεσης.

- Ποια τα προβλήματα του νομού σας και ποια η στάση της Νομαρχιακής Αρχής;

- Τα προβλήματα της νομαρχίας μας είναι πάμπολλα και ανομοιογενή. Γιατί η περιοχή μας δεν είναι καθ' ολοκληρία αγροτική ή βιομηχανική ή αστική. Εδώ, δίπλα στον αμπελουργικό πλούτο και τους ελαιώνες, που δυστυχώς αποψιλώνονται από τις πολυεθνικές και τα "μεγάλα έργα", υπάρχουν τα λιμάνια της Ραφήνας, του Λαυρίου και του Ωρωπού, που δυστυχώς γίνονται πεδίο αντιπαραθέσεων των μεγάλων συμφερόντων. Επιβαρύνεται το "τοπίο" με το αεροδρόμιο των Σπάτων και τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Στον κατάλογο των προβλημάτων έχουν τη σκιερή τους θέση οι αμυντικές βιομηχανίες ΠΥΡΚΑΛ - ΕΒΟ, τα λατομεία που λειτουργούν παράνομα τα περισσότερα, η μονάδα φυσικού αερίου στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο, που λειτουργεί με το χειρότερο και ακριβότερο καύσιμο της αγοράς και όπου προστίθενται άλλα έξι φουγάρα, με ελαχιστότατες θέσεις εργασίας και ακόμα πιο λίγες για τους κατοίκους του Λαυρίου, ο αγωγός βιολογικού καθαρισμού λυμάτων και η εκβολή τους στις θάλασσές μας, οι πυλώνες της ΔΕΗ στο Κρυονέρι, η χωματερή στον Αυλώνα και η ρύπανση του Ασωπού.

Επιδεινώνεται το συγκοινωνιακό πρόβλημα με την "περιφερειακή λεωφόρο του αεροδρομίου των Σπάτων", αφού δεν υπάρχει συνολικός σχεδιασμός για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προκειμένου να εξυπηρετούν την εσωτερική ζωή, μεταξύ των κατοίκων των δήμων μας. Το περιβαλλοντικό ζήτημα, επίσης, είναι οξύ με τις επανειλημμένες πυρκαγιές των δασών και τα θλιβερά τους επακόλουθα, που αφορούν άμεσα είτε στη διατάραξη της ισορροπίας του οικοσυστήματος, είτε στις πλημμύρες το χειμώνα, που πλήττουν και τις γύρω περιοχές πέραν του νομού μας.

Οι μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες πλήττονται από τα υπερκαταστήματα και ο αριθμός των ανέργων αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο.

Τα ουσιώδη προβλήματα υγείας και πρόνοιας, πέρα από τις γενικότερες ελλείψεις τους, έχουν εδώ τις ιδιαιτερότητές τους.

Τα προβλήματα παιδείας με τον κυβερνητικό "εκσυγχρονισμό" είναι σε όξυνση, με ταυτόχρονες ελλείψεις κτιριακές και διδασκαλικού προσωπικού.

Πρέπει ακόμα να αναφερθώ στο ζήτημα των υποβαθμισμένων αθλητικών και πολιτιστικών μας δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων.

Οσο για το ζήτημα των ναρκωτικών, που βρίσκονται σε επικίνδυνη έξαρση - είναι σχεδόν καθημερινά τα κρούσματα ακόμα και στα σχολειά - δεν υπάρχει καμιά μέριμνα. Ποιος λοιπόν θα νοιαστεί και θα αγωνιστεί για τη σωστή αντιμετώπιση και τη λύση όλων αυτών των σοβαρών και ποικιλόμορφων προβλημάτων; Οι "αιρετοί" φορείς και υποστηρικτές της κυβερνητικής πολιτικής και των μεγάλων συμφερόντων;

- Ποια η πρόταση της ΝΑΣ για μια αναπτυξιακή πορεία του νομού; Ποιο το μήνυμα για την αυριανή εκλογική αναμέτρηση;

- Η πρότασή μας για την αναπτυξιακή πορεία της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής είναι μία:

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση διεκδικητική. Αυτοδιοίκηση για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, ικανή να έρθει σε ρήξη και σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική και τα μεγάλα συμφέροντα γι' αυτόν το σκοπό.

Για να γίνει αυτό πρέπει οι πολίτες του νομού να δώσουν με την ψήφο τους δύναμη στο διεκδικητικό όργανο των συμφερόντων τους. Να στείλουν μ' αυτό τον τρόπο, μήνυμα στην άρχουσα τάξη ότι παίρνουν οι ίδιοι την Αυτοδιοίκηση στα χέρια τους.

Και τέλος, να δώσουν το μήνυμα και στους συντοπίτες τους ότι ΤΩΡΑ μπορούν να ελπίζουν και να προσδοκούν, πως "από τα ευχολόγια και τις υποσχέσεις" περνάνε στην πράξη, στην υλοποίηση της σωστής λύσης για τα προβλήματα του νομού μας προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και για την εξυπηρέτηση συνολικά του πληθυσμού! Χρειάζεται πίστη και ψυχή που μόνο στις αριστερές δυνάμεις υπάρχει και έχει δοκιμαστεί στη ζωή.

Χ. Ρ.

Οι σωτήρες...

Να και πάλι προ των εκλογών. Παρόντες οι "σωτήρες" του λαού, οι άνθρωποι που άλλο δεν έχουν στο νου τους παρά μόνο να προσφέρουν καλές υπηρεσίες στον κόσμο...

Ομως, έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Πολλοί άνθρωποι συνειδητοποίησαν πια ότι ήρθε ο καιρός να χωρίσουμε την ήρα από το στάρι. Η παρατεταμένη απάτη των μεγάλων πολιτικών παρατάξεων, όξυνε το κριτήριό μας. Ηδη μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως εκείνοι που είναι επιδέξιοι σεναριογράφοι για κάθε πολιτική σκοπιμότητα, δεν έχουν καμιά σχέση με τα συμφέροντα του λαού. Εχουν σχέση και επιδεξιότητα μόνο με τα δικά τους συμφέροντα. Και τώρα ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσουμε τα δικά μας σχέδια, τα δικά μας όνειρα. Τώρα θα σταθούμε αμετακίνητοι στο πόστο των δικών μας συμφερόντων. Θα διατρανώσουμε τη θέλησή μας για μια πολιτική που νοιάζεται για μας, που υπηρετεί αυτά που ονειρεύεται ο άνθρωπος του μόχθου και της τίμιας δημιουργίας. Οχι αυτά που σχεδιάζουν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών και κάθε σκοτεινού κογκλάβιου, που τεκταίνεται τη συμφορά των ανθρώπων του λαού. Τώρα είμαστε ώριμοι. Και ικανοί να δώσουμε τη μάχη για να υπηρετήσουμε τους στόχους μας, για να διαφυλάξουμε τις κατακτήσεις μας και να ανοίξουμε δρόμους για πιο αξιοπρεπή ζωή, για πιο ανθρώπινη διαβίωση.

Μάθαμε να τους αποκρυπτογραφούμε πλέον τους... σωτήρες! Πάντα μας λένε πως φροντίζουν για εμάς. Ποτέ, όμως, δεν είδαμε να φροντίζουν για τίποτε άλλο, παρά μόνο για τον εαυτό τους!

Καιρός να φροντίσουμε κι εμείς για τον εαυτό μας! Ωρα να νοιαστούμε για εμάς, όπως επιβάλλει το πραγματικό μας συμφέρον. Να διεκδικήσουμε δικαίωμα στη ζωή, στην εργασία, στην παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια, στην ειρήνη, στην ασφάλεια, στη δικαιοσύνη, στον πολιτισμό.

Για να γίνει αυτό, είναι ανάγκη να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Να στηλιτεύσουμε τους δημαγωγούς και να συμπαραταχτούμε με τους τίμιους αγωνιστές, για τα δικαιώματά μας. Οι κήρυκες των "μέτρων ανάπτυξης", που στης φτώχειας την ανάπτυξη μόνο οδηγούν, πρέπει να αποδοκιμαστούν με έμφαση και ένταση. Για να καταλάβουν, επιτέλους, πως η... θαθαλογία για ευημερία του λαού μέσα από τα αντιλαϊκά τους σχέδια, δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Τους είδαμε, τους αποκρυπτογραφήσαμε, πειστήκαμε πως μόνο για το συμφέρον του λαού δε νοιάζονται οι εντολοδόχοι των Βρυξελλών και της ντόπιας πλουτοκρατίας. Η ανάπτυξη που επαγγέλλονται είναι για τον εαυτό τους μόνο. Για όλο το σινάφι των εχόντων. Τι δουλιά έχουμε εμείς, οι άνθρωποι της βιοπάλης, με τα σενάριά τους; Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πεισματικά στο μετερίζι των συμφερόντων του λαού. Κάθε ψήφος που θα πάει στους συνεπείς αγωνιστές των λαϊκών αγώνων, στους ανθρώπους του μόχθου, θα είναι πιο μεγάλη τιμή στον ίδιο τον ψηφοφόρο. Γιατί θα είναι συνειδητή δήλωση πως γνωρίζει να μάχεται για το γενικό καλό, μέσα στο οποίο βρίσκεται και το δικό του συμφέρον. Κι όταν όλοι φτάσουν σ' αυτή τη συνειδητοποίηση, ο κόσμος θα γίνει αληθινά ανθρώπινος.

Γι' αυτό, κάθε στιγμή το χρέος μας.

Γιάννης Σ. ΚΩΤΣΑΔΑΜ

Βαριά πληγωμένη είναι ολόκληρη η Ανατολική Αττική από τις πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ