ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Οχτώβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζωντανό παράδειγμα αγωνιστή - κομμουνιστή

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του σ. Πολυχρόνη Βάη

Εκατοντάδες νέοι αγωνιστές, συναγωνιστές του στην Εθνική Αντίσταση και το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, οι κομμουνιστές των Γιαννίνων και αντιπροσωπείες απ' όλες τις Κομματικές Οργανώσεις των νομών της Ηπείρου μαζί με το λαό της Ζίτσας και των γύρω χωριών της περιοχής συνόδεψαν, χτες το απόγευμα, στην τελευταία του κατοικία, στη γενέτειρά του, τον παλαίμαχο κομμουνιστή Πολυχρόνη Βάη (Αχιλλέα Πετρίτη), που πέθανε προχτές σε ηλικία 88 χρόνων και κηδεύτηκε στη Ζίτσα.

Τον παλαίμαχο αγωνιστή τίμησαν με την παρουσία τους αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπύρο Στριφτάρη μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Γεράσιμο Αραβανή μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και τον Κώστα Αλυσσανδράκη μέλος της ΚΕ, αντιπροσωπείες της ΕΠ ΒΔ Ελλάδας και της ΝΕ Γιαννίνων, του ΚΣ της ΚΝΕ και Κομματικών Οργανώσεων της περιοχής, αντιπροσωπεία των αντιστασιακών και των πολιτικών προσφύγων κ.ά.

Συλλυπητήρια για το θάνατο του Πολυχρόνη Βάη (Αχιλλέα Πετρίτη) έστειλαν στη συντρόφισσα της ζωής και του αγώνα Ελευθερία (Λίτσα) και στην οικογένειά του η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης.

Το νεκρό αποχαιρέτησαν ο πρόεδρος της Ζίτσας Γιούνης Δημήτριος,από το ΝΣ της ΚΝΕ ο Γιάννης Καραμάνος,από τη ΝΕ Γιαννίνων ο Σωτήρης Παπαδημητρίου και εκ μέρους των Αντιστασιακών και των Πολιτικών Προσφύγων οΔημήτρης Ζώης.Απευθύνοντας τον ύστατο αποχαιρετισμό της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σπύρος Στριφτάρης αναφέρθηκε στην πλούσια αγωνιστική κομμουνιστική δράση του συντρόφου Αχιλλέα Πετρίτη, όπως ήταν γνωστός ως αγωνιστής, υπογραμμίζοντας πως αυτή αποτελεί ένα ακριβό κομμάτι της μεγάλης κληρονομιάς για τους κομμουνιστές. Σημείωσε, ιδιαίτερα, τα χαρακτηριστικά του αταλάντευτου κομμουνιστή αγωνιστή, του ευαίσθητου λαϊκού ανθρώπου που ζυμώθηκε στα βάσανα και τους αγώνες του λαού, του αδέκαστου κομμουνιστή με τη βαθιά σκέψη και τον παιδαγωγικό και διαπαιδαγωγητικό λόγο.

Καταλήγοντας, ο Σπ. Στριφτάρης υπογράμμισε: "Ο Αχιλλέας Πετρίτης, όπως και ολόκληρη η γενιά του, γαλούχησε τις νεότερες γενιές με το πνεύμα της αυτοθυσίας, της αταλάντευτης πίστης και αφοσίωσης στα ιδανικά της εργατικής τάξης και του Κόμματός της, του ΚΚΕ, τη βαθιά πίστη του πως ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον της ανθρωπότητας. Θα είσαι στη σκέψη και τη δράση μας για πάντα. Θα συνεχίσουμε το δρόμο που χάραξες αταλάντευτα ως την τελική νίκη".

Η ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της, η ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:

"Η ΚΕ του ΚΚΕ με οδύνη ανακοινώνει στους κομμουνιστές και κομμουνίστριες, στους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, στους μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), στον εργαζόμενο λαό, το θάνατο του παλαίμαχου κομμουνιστή, ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ, Πολυχρόνη Βάη (Αχιλλέα Πετρίτη).

Ο σ. Πολυχρόνης Βάης γεννήθηκε στο χωριό Ζίτσα του Νομού Ιωαννίνων το Σεπτέμβρη του 1910. Το 1931 τελείωσε το Πεντατάξιο Διδασκαλείο Ιωαννίνων και δούλεψε δάσκαλος μέχρι τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, όπου ως έφεδρος αξιωματικός διακρίθηκε για την προσφορά του. Στη συνέχεια, με την κατάρρευση του Μετώπου το Μάη του 1941, έγινε μέλος του ΚΚΕ και ενάχθηκε από τους πρώτους στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση. Από μέλος μιας ολιγάριθμης ομάδας του ΕΛΑΣ το 1942, περνώντας όλα τα σκαλοπάτια, το 1944 αναδείχτηκε διοικητής τάγματος. Το Σεπτέμβρη του 1946 ο Πολυχρόνης Βάης βρέθηκε και πάλι επικεφαλής μιας δεκαπενταμελούς ομάδας, για να αναδειχτεί, σε συνέχεια, διοικητής της Επίλεκτης 159 Ταξιαρχίας του ΔΣΕ με το βαθμό του συνταγματάρχη.

Μετά την ήττα του ΔΣΕ πέρασε στην πολιτική προσφυγιά, όπου εργάστηκε σε διάφορες κομματικές δουλιές, όπως: Υποδιευθυντής και αργότερα διευθυντής της Κεντρικής Κομματικής Σχολής "Νίκος Μπελογιάννης", στο Τμήμα Διαφώτισης, στο περιοδικό "Προβλήματα της Ειρήνης και του Σοσιαλισμού". Μετά τον επαναπατρισμό του, δούλεψε στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και, από το Μάρτη του 1983, υπεύθυνος στην ΚΟΜΕΠ. Μέλος της ΚΕ εκλέχτηκε στο 8ο Συνέδριο(Μάης 1961), στο 9ο (Δεκέμβρης 1973), στο 10ο (Μάης 1978), καθώς και στο 11ο Συνέδριο (Δεκέμβρης 1982). Αποφασιστικός υπήρξε ο ρόλος του σ. Πολυχρόνη Βάη στην 12η Ολομέλεια της ΚΕ, το 1968, στο χτύπημα του αναθεωρητισμού και στην υπεράσπιση των μαρξιστικολενινιστικών χαρακτηριστικών του ΚΚΕ.

Ο σ. Πολυχρόνης Βάης ανήκει στη γενιά της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού, που, με το ηρωικό παράδειγμα, επί δεκαετίες, γαλούχησε πολλές νεότερες γενιές με το πνεύμα της αυτοθυσίας και αταλάντευτης αφοσίωσης στα ιδανικά της εργατικής τάξης και του Κόμματός της, του ΚΚΕ.

Για την επαναστατική του δράση, καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο από ιταλικό στρατοδικείο, σε φυλάκιση 15 χρόνων από 5μελές Εφετείο το 1946, σε θάνατο από δικαστήριο Συνέδρων Ιωαννίνων το 1948.

Ο σ. Πολυχρόνης Βάης έφυγε πλήρης ημερών, αφήνοντας ζωντανό το παράδειγμα του αγωνιστή - κομμουνιστή, που μέχρι το τέλος της ζωής του διατήρησε ακλόνητη την πεποίθηση πως κανένας αγώνας του Κόμματος και του λαού δεν πήγε χαμένος και πως ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον της ανθρωπότητας και θα νικήσει, παρά τα πισωγυρίσματα των τελευταίων χρόνων.

Η μνήμη του θα μείνει ζωντανή στους κομμουνιστές και κομμουνίστριες, στους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ και όλους όσοι τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του στην πάλη για το σοσιαλισμό.

Η ΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην πιστή συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα Ελευθερία (Λίτσα) και στην οικογένειά του".

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιφυλάχτηκε το Εθνικό Συμβούλιο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Το Εθνικό Συμβούλιο, που συνήλθε χτες το πρωί για να συζητήσει το ενδεχόμενο προσφυγής της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, επιφυλάχτηκε να πάρει αποφάσεις την ερχόμενη Τρίτη, όταν το Σώμα θα συνέλθει εκ νέου για να συνεχίσει τις εργασίες του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης,μετά την τρίωρη συνεδρίαση, ανέφερε πως ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης,ενημέρωσε το Σώμα για τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ οι Βάσος Λυσσαρίδης,Σπύρος Κυπριανού και Γιώργος Βασιλείου ενημέρωσαν για τη συνάντηση που είχε ο καθένας τους χωριστά με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε πάντως ότι υπάρχουν ακόμη χρονικά περιθώρια για προσφυγή της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση, τονίζοντας ότι την ερχόμενη Τρίτη πιθανόν και να μη ληφθεί τελική απόφαση γύρω από το θέμα. Εξάλλου ανέφερε ότι ενδεχομένως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαυκός Κληρίδης να συναντηθεί μέχρι την Τρίτη με την Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ. Γ. του ΟΗΕ, Αν Χέρκους,σηματοδοτώντας την έναρξη της διαδικασίας του "πήγαινε - έλα".

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι πρώτος στόχος του ΟΗΕ είναι η αποτροπή της έλευσης των ρωσικών πυραύλων S - 300, ο Χρ. Στυλιανίδης είπε ότι το σχόλιο της κυβέρνησης είναι ήδη δεδομένο.

Εναντίον όλων ο Ντενκτάς

Μιλώντας στο συνέδριο των αμερικανοτουρκικών οργανώσεων, στην Ουάσιγκτον, ο Ντενκτάς εξαπέλυσε επίθεση εναντίον όλων, επειδή δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος του.

Κατηγόρησε την κυπριακή κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Συμβούλιο Ασφαλείας για την πολιτική που ακολουθούν στην αξίωσή του για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Επαναλαμβάνοντας τις αδιάλλακτες θέσεις του, ξεκαθάρισε ότι για να υπάρξουν διαπραγματεύσεις, θα πρέπει πρώτα η κυβέρνηση της Κύπρου να αναγνωρίσει ότι δεν είναι κυβέρνηση των Τουρκοκυπρίων.

Ο Ραούφ Ντενκτάς αναμενόταν να συναντηθεί χτες στην Ουάσιγκτον με τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ.

Φτώχυνε η γενιά μας

Ο σύντροφος Στρατής Τσαμπής μας έστειλε το παρακάτω σημείωμα:

"Στον αείμνηστο σύντροφο, δάσκαλο και φίλο ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΒΑΗ (Πετρίτη).

Ο θάνατός σου μας γέμισε θλίψη. Εφυγες και φτώχυνε η Γενιά μας και το Κόμμα μας.

Σε γνώρισα ως δάσκαλό μου στη Σχολή "Ν. Μπελογιάννης" και δεθήκαμε με μια ακατάλυτη φιλία σαν κι αυτή που δημιουργείται μεταξύ των συντρόφων. Κι από τότε βαδίσαμε μαζί στους αγώνες του Κόμματος μέχρι σήμερα. Ησουν το υπόδειγμα πίστης στα ιδανικά του Κόμματος και της κοσμοθεωρίας μας, αυστηρός στις κομματικές αρχές, αδιάλλαχτος στις παραβιάσεις, πονετικός απέναντι στους συντρόφους, υπόδειγμα της επαναστατικής ηθικής, πραγματικός κομμουνιστής ως το τέλος της ζωής σου. Η μνήμη σου μαζί με το παράδειγμά σου, θα γαλουχεί τις γενιές του Κόμματος.

Εύχομαι στην αφοσιωμένη σου συντρόφισσα στη ζωή και στον αγώνα που αφήνεις, δύναμη και κουράγιο να ξεπεράσει τη μεγάλη δοκιμασία του χωρισμού. Αντί για στεφάνι στο μνήμα σου, καταθέτω συμβολικά στο Κόμμα που δόθηκες ολοκληρωτικά, 10.000 δρχ.".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ