ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Οχτώβρη 1998
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ποιοι ψηφίζουν

Ψηφίζουν σήμερα - από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ. - όλοι οι δημότες εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δήμου ή κοινότητας, ανάμεσά τους και 1.468 πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που κατοικούν στην Ελλάδα.

Οι κάλπες των δημοτικών εκλογών θα αναδείξουν 900 δημάρχους και 16.634 δημοτικούς συμβούλους. Επίσης, θα εκλεγούν 22.446 τοπικοί σύμβουλοι, σε σύνολο 5.268 Τοπικών Συμβουλίων (2.122 3μελή, 2.971 5μελή και 175 7μελή). Εκλέγονται, ακόμη 133 πρόεδροι κοινοτήτων, 844 κοινοτικοί σύμβουλοι και 89 κοινοτικοί πάρεδροι. Οι κάλπες των νομαρχιακών εκλογών θα αναδείξουν 3 προέδρους διευρυμένων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, 47 νομάρχες Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, 7 νομάρχες Νομαρχιακών Διαμερισμάτων και 1.450 νομαρχιακούς συμβούλους.

Οι εκλογείς οι οποίοι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, δεν είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν. Το ίδιο ισχύει και για όσους εκλογείς, την 11η Οκτώβρη (ημέρα διεξαγωγής των εκλογών), διαμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο υποχρεούνται να ψηφίσουν.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει την ημέρα των εκλογών να παρουσιαστούν στην αστυνομική αρχή του τόπου διαμονής τους και να εφοδιαστούν με τη σχετική βεβαίωση. Τη βεβαίωση αυτή, μαζί με όμοια της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ή της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής, στην οποία θα φαίνεται η χιλιομετρική απόσταση του τόπου διαμονής από τον τόπο ψηφοφορίας, οφείλουν οι παραπάνω εκλογείς να την καταθέσουν μετά τις εκλογές στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών.

Οι εκλογείς που διαμένουν σε τόπο που απέχει πάνω από 200 χιλιόμετρα από τον τόπο ψηφοφορίας δεν υποχρεούνται να προσκομίσουν καμία βεβαίωση.

Προσοχή στους σταυρούς

Ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει μέχρι δύο σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, εκτός από τους δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά,όπου μπορεί να βάλει μέχρι και τρεις σταυρούς. Μέχρι τρεις σταυρούς μπορεί να βάλει για τους υποψήφιους συμβούλους δημοτικών διαμερισμάτων των Δήμων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά και δύο σταυρούς για το Δήμο Πάτρας. Για δε τους υποψήφιους τοπικούς συμβούλους όλων των τοπικών συμβουλίων (3μελή, 5μελή, 7μελή) στις πρώην κοινότητες που συνενώθηκαν σε Δήμο, ο ψηφοφόρος μπορεί ένα βάλει ένα σταυρό προτίμησης.Ενα σταυρό μπορεί να βάλει σε υποψήφιο κοινοτικό σύμβουλο για τις κοινότητες και ένα για τον υποψήφιο πάρεδρο.

Σ' ό,τι αφορά την εκλογή του νομαρχιακού συμβουλίου,ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει:

  • Μέχρι δύο σταυρούς προτίμησης στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Αργολίδας, Αρκαδίας, Αρτας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δυτικής Αττικής, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κορινθίας, Λακωνίας, Λασηθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Πέλλας, Πιερίας, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Σάμου, Τρικάλων, Φωκίδας, Φλώρινας, Χαλκιδικής, Χανίων, Χίου.
  • Μέχρι τρεις σταυρούς στις ΝΑ Ηλείας, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Σερρών και Φθιώτιδας.
  • Μέχρι τέσσερις σταυρούς στις ΝΑ Αιτωλοακαρνανίας, Ανατολικής Αττικής, Αχαϊας, Δωδεκανήσου, Ευβοίας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Κυκλάδων, Λάρισας, Αθηνών - Πειραιώς, Εβρου - Ροδόπης, Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης.

Να σημειώσουμε πως για τον υποψήφιο πρόεδρο ενιαίας ΝΑ και τον υποψήφιο νομάρχη δε χρειάζεται σταυρός προτίμησης. Οι σταυροί σημειώνονται - με μολύβι μαύρης ή γαλάζιας απόχρωσης - δίπλα στο ονοματεπώνυμο κάθε υποψηφίου. Σταυρός προτίμησης που σημειώνεται με διαφορετικό τρόπο δε λαμβάνεται υπόψη. Ψηφοδέλτιο που δε φέρει σταυρό προτίμησης ή περιέχει περισσότερους σταυρούς προτίμησης θεωρείται έγκυρο, δε λαμβάνεται όμως υπόψη κανένας σταυρός. Στους δήμους με πληθυσμό πάνω από 150.000 κατοίκους, όπου θα εκλεγούν συμβούλια δημοτικών διαμερισμάτων, τα ψηφοδέλτια θα είναι χωριστά για καθένα διαμέρισμα. Αν εκλογέας χρησιμοποιήσει ψηφοδέλτιο άλλου δημοτικού διαμερίσματος, αυτό δε λαμβάνεται υπόψη για την εκλογή συμβούλων του δημοτικού διαμερίσματος, είναι όμως έγκυρο για τον συνδυασμό του υποψηφίου δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων.

Ο δεύτερος γύρος και τα άκυρα...

Αν, κατά την πρώτη ψηφοφορία, κανένας συνδυασμός δε συγκεντρώσει το 50%+1, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, 18 Οκτώβρη, ανάμεσα στους υποψηφίους (δημάρχοι, πρόεδροι ενιαίων ΝΑ ή νομάρχες) των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Οι δημοτικοί, τοπικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι εκλέγονται με βάση τους σταυρούς προτίμησης από την πρώτη ψηφοφορία της 11ης Οκτώβρη. Δηλαδή, οι ψηφοφόροι στη δεύτερη ψηφοφορία δε σημειώνουν σταυρό προτίμησης.

Ακυρα ψηφοδέλτια για δήμους και κοινότητες θεωρούνται όσα δεν έχουν εκτυπωθεί σε μαύρη απόχρωση και δεν έχουν το απαιτούμενο σχήμα και διαστάσεις. Επίσης θεωρούνται άκυρα στις ακόλουθες περιπτώσεις: Αν έχουν γίνει εγγραφές και διαγραφές στο ψηφοδέλτιο. Αν έχουν σημειωθεί σε οποιαδήποτε πλευρά του, λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία, που παραβιάζουν το απόρρητο της ψηφοφορίας. Αν βρεθούν στον ίδιο φάκελο περισσότερα από ένα έγκυρα ή άκυρα ψηφοδέλτια. Ψηφοδέλτιο συνδυασμού με περισσότερους σταυρούς προτίμησης από όσους επιτρέπεται, είναι έγκυρο, χωρίς ωστόσο να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Αν εκλογέας χρησιμοποιήσει ψηφοδέλτιο άλλου δημοτικού διαμερίσματος απ' αυτό όπου ανήκει, το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο για το συνδυασμό του υποψήφιου δημάρχου και δημοτικών συμβούλων, δε λαμβάνεται όμως υπόψη για την εκλογή συμβούλων του δημοτικού διαμερίσματος. Το ίδιο ισχύει και για τα ψηφοδέλτια των τοπικών συμβουλίων.

Σε ό,τι αφορά το ψηφοδέλτιο των δήμων που προέρχονται από συνένωση και έχουν τοπικά συμβούλια, είναι κοινό με το ψηφοδέλτιο του υποψήφιου δημάρχου και κοινοτικών συμβούλων. Κάθε ένας συνδυασμός εκτυπώνει ιδιαίτερο ψηφοδέλτιο για κάθε ένα δημοτικό διαμέρισμα, στο οποίο αναγράφονται: το έμβλημα και το όνομα του συνδυασμού, το όνομα του υποψήφιου δημάρχου, τα ονόματα των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, η ονομασία του Τοπικού Συμβουλίου και τα ονόματα των υποψήφιων μελών του Τοπικού Συμβουλίου.

Πώς θα μεταδοθούν τα αποτελέσματα

Η μετάδοση των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα όλης της Αττικής (σύνολο 6.130) - εκτός από το Δήμο Αθήνας - θα γίνεται μέσω τηλεγραφημάτων του ΟΤΕ. Αυτά θα παραλαμβάνονται από ειδικά συνεργεία της Νομαρχίας Αθήνας και στη συνέχεια θα μεταδίδονται τηλεφωνικά στο υπουργείο Εσωτερικών. Η διάρκεια μετάδοσης των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά κέντρα στο υπουργείο, δε θα ξεπερνά τα 9,5 λεπτά συνολικά. Η μετάδοση των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα του Δήμου Αθήνας, θα γίνεται με υπάλληλους του Δήμου. Αυτοί θα ενημερώνουν υπάλληλους της Νομαρχίας και οι τελευταίοι με τη σειρά τους, τηλεφωνικά, θα μεταδίδουν τα αποτελέσματα στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο χρόνος μετάδοσης στη συγκεκριμένη περίπτωση υπολογίζεται γύρω στα 8 λεπτά.Να σημειώσουμε πως για πρώτη φορά η συγκέντρωση της σταυροδοσίας των υποψήφιων νομαρχιακών συμβούλων θα γίνει από τη Νομαρχία Αθήνας, ειδικό συνεργείο της οποίας θα παραλαμβάνει τα τηλεγραφήματα με τους σταυρούς προτίμησης - η δε καταμέτρηση θα γίνεται από 37 άτομα. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν περίπου μιάμιση ώρα μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ενώ περίπου στις 12 το βράδυ θα υπάρχει εικόνα για το ένα τρίτο των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων όλης της χώρας. Η μετάδοση των σταυρών προτίμησης για τους υποψήφιους της Νομαρχίας Αττικής θα γίνει περίπου στις 12.30 π.μ., και θα προβάλλονται σε γιγαντοοθόνη στον 1ο όροφο του κτιρίου της Νομαρχίας Αθηνών.

Στο κτίριο της Νομαρχίας Αθηνών έχουν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι με 60 ηλεκτρονικούς υπολογιστές στη διάθεση 460 υπαλλήλων, που θα βρίσκονται εκεί από την ώρα που θα ανοίξουν οι κάλπες μέχρι το τέλος της μετάδοσης των αποτελεσμάτων.

Για τη διακίνηση τηλεγραφημάτων των εκλογικών αποτελεσμάτων, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τα Νομαρχιακά Διαμερίσματα θα έχουν την ευθύνη παραλαβής και μεταβίβασης των τηλεγραφημάτων. Για το σκοπό αυτό, σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΤΕ της έδρας του κάθε νομού, έχουν συνταχθεί πίνακες με αντιστοιχία κάθε εκλογικού τμήματος σε συγκεκριμένη τηλεπικοινωνιακή μονάδα (τηλεφωνική γραμμή) όπου θα μεταδίδονται τα αποτελέσματα και θα κοινοποιούνται στο γραφείο του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας και από εκεί με φαξ θα στέλνονται στο αρμόδιο γραφείοτου υπουργείου Εσωτερικών.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις (δυσπρόσιτες και μακρινές περιοχές, δυσμενείς καιρικές συνθήκες) το τηλεγράφημα θα μεταδοθεί τηλεφωνικά, από τηλέφωνο της κοινότητας ή του εκλογικού κέντρου, ο αριθμός του οποίου θα είναι γνωστός στον ΟΤΕ για σχετική εξακρίβωση.

Μην ξεχάσετε!

Οπωσδήποτε μην ξεχάσετε το εκλογικό σας βιβλιάριο! Χωρίς αυτό δεν μπορείτε να ψηφίσετε. Ακόμα, οι ψηφοφόροι, πρέπει να έχουν μαζί τους και τηναστυνομική τους ταυτότητα.Αν δεν έχουν ταυτότητα θα πρέπει να προσκομίσουν κάθε άλλο χρήσιμο ή αποδεικτικό της ταυτότητας, έγγραφο στοιχείο (διαβατήριο, άδεια οδήγησης, βιβλιάριο Υγείας ΙΚΑ, επαγγελματική ταυτότητα) ή οποιοδήποτε άλλο επίσημο έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητά τους, το οποίο θα "περάσει" από τον έλεγχο και την κρίση της εφορευτικής επιτροπής για να γίνει δεκτό.

Κατά την είσοδό τους στο εκλογικό τμήμα οι ψηφοφόροι παραλαμβάνουν δύο φακέλους, έναν λευκού χρώματος για τις δημοτικές εκλογές και έναν γαλάζιας απόχρωσης για τις νομαρχιακές. Να σημειώσουμε πως όσοι έχουν χάσει το εκλογικό τους βιβλιάριο και δεν έχουν καταθέσει αίτηση για την έκδοση καινούριου, μπορούν να ψηφίσουν την επόμενη Κυριακή, αρκεί μέχρι την Παρασκευή 16 Οκτώβρη να καταθέσουν σχετική αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες. Και σήμερα, Κυριακή, όσοι δεν έχουν σελίδες στο εκλογικό τους βιβλιάριο μπορούν να προσθέσουν στα αρμόδια Πρωτοδικεία.

Στην περίπτωση που στο εκλογικό τμήμα δε βρίσκουν το όνομα του εκλογέα στους εκλογικούς καταλόγους, πρέπει ο εκλογέας να σπεύσει στο Πρωτοδικείο και να πάρει βεβαίωση ότι είναι εγγεγραμμένος στους πρωτότυπους εκλογικούς καταλόγους.

Αν έχουν καταχωρηθεί λάθος τα στοιχεία του εκλογέα στον πρωτότυπο εκλογικό κατάλογο του Πρωτοδικείου, άρα και στον κατάλογο του εκλογικού τμήματος και στο εκλογικό του βιβλιάριο, τότε είναι υποχρεωμένος για να ψηφίσει να φέρει από τον Δήμαρχο ή τον πρόεδρο Κοινότητας, ή την αρμόδια αστυνομική αρχή, βεβαίωση ταυτοπροσωπίας.

Ενστάσεις

Κάθε εκλογέας ή υποψήφιος ή αντιπρόσωπος των συνδυασμών έχει δικαίωμα να υποβάλλει στην Εφορευτική Επιτροπή ενστάσεις για παραβάσεις του νόμου, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, μέσα ή έξω από το εκλογικό τμήμα. Για τις ενστάσεις που θα υποβληθούν, καθώς και για κάθε άλλο ζήτημα που θα προκύψει, αποφασίζει η Εφορευτική Επιτροπή αιτιολογημένα, είτε αμέσως είτε μετά το τέλος της ψηφοφορίας. Ειδικά σε ό,τι αφορά την εγκυρότητα των ψηφοδελτίων, ένσταση μπορεί να κάνει κάθε μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής, αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής, υποψήφιος ή αντιπρόσωπος συνδυασμών. Στην τελευταία περίπτωση η Εφορευτική Επιτροπή αποφασίζει, αφού ακούσει τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής. Οι αποφάσεις που θα λάβει καταχωρίζονται στα πρακτικά της Εφορευτικής Επιτροπής. Να σημειώσουμε πως η υποβολή οποιασδήποτε ένστασης δε διακόπτει την ψηφοφορία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ