ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Οχτώβρη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Τελευταίο βήμα" του ΝΑΤΟ πριν την επέμβαση
  • Σίγουρη φαινόταν χτες η έγκριση της "εντολής δραστηριοποίησης" του ΝΑΤΟ για επέμβαση στο Κόσσοβο
  • Ο Χόλμπρουκ μετέβη στις Βρυξέλλες και αναμενόταν πίσω στο Βελιγράδι για συνομιλίες με το "πιστόλι στον κρόταφο" των Σέρβων
  • Διαβεβαιώσεις Μιλόσεβιτς στον ΓΓ του ΟΗΕ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, μετά την "ολοκλήρωση" του τελευταίου γύρου των συνομιλιών του με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μετέβη χτες στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερώσει τους πρεσβευτές του ΝΑΤΟ οι οποίοι συνεδρίαζαν ώστε να εγκρίνουν τελεσίδικα τη - διαφαινόμενη ως "βέβαιη" - χορήγηση "εντολής ενεργοποίησης" των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο. Από πλευράς του, ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος δήλωσε προς τον Κόφι Ανάν, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικώς μαζί του, ότι "πραγματοποίησε προσπάθεια" και κατά τη γνώμη του "συμμορφώθηκε πλήρως" με τις απαιτήσεις του ΟΗΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είχε συνάντηση με τον πρεσβευτή της Γιουγκοσλαβίας στα Ηνωμένα Εθνη, καθώς και τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της χώρας. Κάλεσε, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του, όλες τις πλευρές να εργαστούν ώστε να εξευρεθεί "οπωσδήποτε" μια "πολιτική λύση" στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

Ωστόσο, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ επρόκειτο να "ενημερώσει" το ΝΑΤΟ για τα αποτελέσματα των αλλεπάλληλων συναντήσεων και συνομιλιών που είχε με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, όσον αφορά μια "συμφωνία της τελευταίας στιγμής" για να αποφευχθεί η στρατιωτική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, σε ένα κλίμα που ευνοούσε τη στρατιωτική επέμβαση.

Δεν υπήρξε επίσημος σχολιασμός των συνομιλιών προς τον Τύπο, αφού το μόνο που περιορίστηκε να δηλώσει ο Αμερικανός διπλωματικός απεσταλμένος πριν αποχωρήσει ήταν ότι "η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη".

Γιουγκοσλαβικές πηγές πάντως έλεγαν πως "ακανθώδες" ζήτημα των συνομιλιών είναι η άρνηση της κυβέρνησης του Βελιγραδίου στην πρόταση για σύσταση ενός νέου αστυνομικού σώματος στο Κοσσυφοπέδιο, που θα στελεχώνεται και από το αλβανικό στοιχείο, το οποίο στη νότια γιουγκοσλαβική επαρχία πλειοψηφεί των Σέρβων. Το Βελιγράδι επιμένει πως το νέο αστυνομικό σώμα θα πρέπει να συντίθεται κατά το 50% από Σέρβους και κατά το άλλο 50% από Αλβανούς, τόνισαν οι ίδιες πηγές.

"Προειλημμένη" η απόφαση;

Αν όσα μεταφέρει ο Χόλμπρουκ στο Συμβούλιο πρεσβευτών του ΝΑΤΟ δεν "ικανοποιήσουν" και η εντολή δοθεί, ο πρώτος λόγος θα μεταβιβαστεί στον διοικητή των Συμμαχικών δυνάμεων, Ουέσλι Κλαρκ, προκειμένου να οργανώσει τα αεροσκάφη, το προσωπικό και το υλικό για τη στρατιωτική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, που καθίσταται ζήτημα "ημερών". "Η ώρα της απόφασης είναι τώρα", είπε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ υπό τον όρο της ανωνυμίας στο "Ασοσιέιτεντ Πρες".

Προεξοφλώντας ίσως τι επρόκειτο να συμβεί στις Βρυξέλλες, ο Τζο Λόκχαρτ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, είπε στην Ουάσιγκτον ότι "νομίζω πως ο Χόλμπρουκ σας είπε ότι δε σημειώνεται πρόοδος... το μήνυμα είναι ξεκάθαρο - ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς θα πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως προς την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ... Αν δεν το πράξει, το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τα επόμενα βήματα".

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κόεν υπερθεμάτισε, λέγοντας ότι "διαθέτουμε τη δική μας υπηρεσία πληροφοριών για να παρακολουθεί τι συμβαίνει εκεί, ποιοι κινούνται... έχουν γίνει κινήσεις, αλλά δε συμφωνούν απόλυτα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας".

Την αίσθηση "αμεσότητας" στην υλοποίηση των απειλών του ΝΑΤΟ ενίσχυσε το γεγονός ότι οι δυτικές πρεσβείες έσπευσαν η μία μετά την άλλη να αναστείλουν την παρουσία τους στο Βελιγράδι: μετά αυτήν των ΗΠΑ, η πρεσβεία της Ολλανδίας έκλεισε χτες, ενώ λίγο νωρίτερα το Φόρεϊν Οφις είχε ανακοινώσει στο Λονδίνο ότι έκλεισε και η δική του πρεσβεία στο Βελιγράδι, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας.

Διπλωμάτες και παρατηρητές εγκατέλειψαν επίσης χτες το Κόσσοβο κατευθυνόμενοι στην ΠΓΔΜ, για μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι ΗΠΑ διέταξαν ακόμη όλους τους Αμερικανούς αξιωματούχους να εγκαταλείψουν τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας. Η αμερικανική πρεσβεία στη Βοσνία, η οποία εξέδωσε την ανακοίνωση, συνέστησε επίσης αυστηρά στους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη σερβική οντότητα της Βοσνίας "τώρα". Ενώ η "Μπρίτις Αϊργουέις" διέκοψε τις πτήσεις της στο Βελιγράδι έως τις 18 του Οκτώβρη, με προοπτική η διακοπή να παραταθεί.

Η ρωσική διπλωματία

Στο μεταξύ και ενόψει της απόφασης η ρωσική διπλωματία ανακάλεσε τον στρατιωτικό της εκπρόσωπο από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ για διαβουλεύσεις σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ ο πρωθυπουργός Γεβγένι Πριμακόφ δήλωνε ότι επέμβαση του ΝΑΤΟ "θα έβλαπτε τις σχέσεις της Δυτικής Συμμαχίας με τη Ρωσία".

Ο αντιστράτηγος Βίκτορ Ζαβάρζιν, στρατιωτικός εκπρόσωπος της Ρωσίας στο αρχηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, επέστρεψε στη Μόσχα για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, ανέφερε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

Ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι ανακλήθηκε και ο Ρώσος πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ, Σεργκέι Κίσλιακ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση "ξαφνιάστηκε", όταν πληροφορήθηκε ότι το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ πρόκειται να αποφασίσει εάν θα πραγματοποιηθούν αεροπορικές επιθέσεις πριν ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ανακοινώσει τα αποτελέσματα των συνομιλιών του με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Μιλόσεβιτς στην Ομάδα Επαφής.

"Στην τελευταία σύνοδο της Ομάδας Επαφής, πριν από δύο μέρες στο Λονδίνο, η συμφωνία ήταν πως ο Χόλμπρουκ πρέπει να παρουσιάσει έκθεση για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του στην Ομάδα Επαφής, η οποία θα αποφασίσει τότε για τις μελλοντικές ενέργειες", δήλωσε ο Ιβάνοφ στο Ουζμπεκιστάν, όπου συνόδευσε τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν.

"Πιστεύουμε ότι (η στρατιωτική δράση) είναι μια πολύ επικίνδυνη απόφαση που μας οδηγεί στην κόκκινη γραμμή, πέρα από την οποία, κατά την άποψή μας, ενδέχεται να ακολουθήσουν ορισμένες πολύ σοβαρές συνέπειες", πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ

Το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ συνεδρίασε χτες με θέμα τις απειλές του ΝΑΤΟ για επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το ΚΚΡΟ "δεν είναι μόνο κατηγορηματικά ενάντια σε πολεμική ενέργεια του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας", αλλά και "θα κάνουμε το παν, ώστε η χώρα μας να υποστηρίξει τη Γιουγκοσλαβία με όλα τα προσιτά μέσα". Υπογράμμισε ότι, παρά την κρίση που δοκιμάζει η Ρωσία, το κράτος "έχει αρκετές δυνάμεις για να στηρίξει τη σύμμαχο" χώρα και πρόσθεσε ότι "βομβαρδισμός των Σέρβων θα σημάνει κήρυξη πολέμου κατά της Ρωσίας" και ότι "η καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας θα σημάνει την απαρχή της καταστροφής της Ρωσικής Ομοσπονδίας".

Επίσης, χτες βράδυ ο Ζιουγκάνοφ, ως εκπρόσωπος τριών αριστερών Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Κρατικής Δούμας, επισκέφτηκε την πρεσβεία της Γιουγκοσλαβίας στη Μόσχα. Κατά τη συνάντηση επισήμανε ότι σε περίπτωση πολεμικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ, το "Κοινοβούλιο θα ακυρώσει όλες τις συμφωνίες με το ΝΑΤΟ" και η Ρωσία θα αποδεσμευτεί από το καθεστώς εμπάργκο στις προμήθειες πολεμικού υλικού προς τη Γιουγκοσλαβία.

Να καταδικαστούν τα σχέδια αιματοκυλίσματος

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ

"Με βαθιά αγανάκτηση παρακολουθούμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα προκλητικά σχέδια για πιθανή εισβολή των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και του ΝΑΤΟ στο έδαφος της γειτονικής μας Γιουγκοσλαβίας. Οι "Ράμπο" της Νέας Τάξης Πραγμάτων και του ελεεινού πλανητάρχη είναι έτοιμοι να εισβάλουν στη Νέα Γιουγκοσλαβία, με κίνδυνο για ανάφλεξη όλης της ευαίσθητης περιοχής των Βαλκανίων.

Είναι φανερό ότι η νέα ιταμή εισβολή, που προγραμματίζεται στο Κοσσυφοπέδιο, έχει ως στόχο την παραπέρα διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ενώ ταυτόχρονα αποσκοπεί να μεταφέρει νοτιότερα την κρίση για να διευκολυνθεί το πέρασμα του σχεδίου των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, που δεν είναι άλλο από τη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου, όπως έχουν υπογράψει στη Συνθήκη της Μαδρίτης.

Η ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ καταγγέλλει στο λαό των νησιών μας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, που με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο και χωρίς καμιά συστολή ανακοίνωσε και επίσημα πλέον ότι η Ελλάδα σέρνεται στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ετσι, έθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη διάθεση του ΝΑΤΟ τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος για να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση επίθεσης κατά της γειτονικής μας Γιουγκοσλαβίας.

Είναι αυτονόητο μετά από αυτό πως δε θα χρησιμοποιηθούν μόνο οι ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις αλλά όλα τα αεροδρόμια και όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βόρειας και Δυτικής Ελλάδας. Επίσης η μυστηριώδης κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μαρτυρά ότι σίγουρα η χώρα μας για άλλη μια φορά θα εμπλακεί, για χάρη των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, με στρατό στην επέμβαση κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Η ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ καλεί το λαό των νησιών μας να εκφράσει με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη του στον αδελφό λαό της γειτονικής μας χώρας και να καταδικάσει τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές και τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση, που με περίσσια μειοδοσία οδηγεί τη χώρα μας δέσμια στο άρμα του ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ".

Ετοιμα για τη στιγμή της εντολής... τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ