ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Οχτώβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στου τραγουδιού την αγκαλιά

Τραγούδια από τις Αρκαδίες, τις Μπαλάντες, τον Ομηρο, τη Γειτονιά των Αγγέλων, τα Λαϊκά, το Ασίκικο Πουλάκη και πολλούς ακόμη κύκλους τραγουδιών του Μ. Θεοδωράκη θα παρουσιάζει η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" από τις 19 Οκτώβρη, στις "Γραμμές" (Κωνσταντινουπόλεως 111, τηλ. 34.14.350)."Διότι δε συνεμορφώθην...", είναι ο τίτλος του προγράμματος, που θα παρουσιάζεται καθημερινά μέχρι τις 29 Οκτώβρη, και είναι βασισμένο σε μουσική και στίχους, που "δε συμμορφώθησαν με τη μόδα των καιρών", σε τραγούδια, που αφιερώνονται στους "ανυπότακτους όλων των εποχών".

Ερμηνευτές θα είναι οι Σωτηρία Λεονάρδου, Αλέξια, Κώστας Θωμαϊδης καιΠαναγιώτης Καραδημήτρης,ενώ μαζί τους, για πρώτη φορά, τραγούδια του συνθέτη θα ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί Γιάννης Μπέζος και Νένα Μεντή.Περιστασιακά, στις παραστάσεις θα συμμετέχουν γνωστοί ηθοποιοί και τραγουδιστές, που θα συμπράξουν τραγουδώντας μαζί τους. Το πρόγραμμα θα αρχίζει στις 10.30 μ.μ., ενώ η τιμή εισόδου είναι 4.000 δραχμές.

  • Τρεις ξεχωριστές φωνές του ελληνικού τραγουδιού, οι Αναστασία Μουτσάτσου, Λένα Αλκαίου και Μανώλης Χατζημανώλης και μια ηθοποιός γνωστή για την αγάπη της στο τραγούδι, η Πέμη Ζούνη συνθέτουν τη μουσική συντροφιά, που από τις 22 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στη σκηνή του "ΖΟΟΜ" (Κυδαθηναίων 39, Πλάκα, τηλ. 32.25.920). Πλαισιωμένοι από εφτά μουσικούς, οι τέσσερις καλλιτέχνες θα παρουσιάζουν κομμάτια από τις προσωπικές δισκογραφικές τους δουλιές, καθώς και λαϊκά, παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια, που θα φέρνουν επί σκηνής όλη την παρέα.
  • Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Μελίνα Κανά από τις 23 Οκτώβρη ανεβαίνουν στη μουσική σκηνή "13 Φεγγάρια" (Αγ. Μελετίου 61 και Πατησίων, τηλ. 86.55.100), παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με δικά τους τραγούδια, τραγούδια σύγχρονων δημιουργών, αλλά και άλλα αγαπημένα, κλασικά λαϊκά κομμάτια. Μαζί τους δύο αξιόλογοι νέοι τραγουδιστές, ο Μιχάλης Παπαζήσης και ο Παντελής Θεοχαρίδης.Τη μουσική επιμέλεια της παράστασης θα έχει ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου.
  • Ενα "Μουσικό ταξίδι στο χρόνο", με "καραβοκύρη" το ελληνικό τραγούδι, ζωντανεύει κάθε Τρίτη στην ιστορική μπουάτ "Απανεμιά" (Θόλου 4, Πλάκα, τηλ. 32.48.580). Εμφανίζονται οι: Θανάσης Νικόπουλος, Γιάννης Ζάρας, Ράνια Κώτουλα, Σταύρο Γιαγκούλη, Εύη Ντίκου.Στο πιάνο ο Χρ. Κουμούσης και στα παραδοσιακά έγχορδα ο Γ. Παπάζογλου.
  • Ηχοχρώματα της λαϊκής και κλασικής τουρκικής μουσικής θα πλημμυρίσουν τη μικρή μουσική σκηνή "Μαγιοπούλα" (Οδεμησίου 9, Καισαριανή, τηλ. 72.14.934) από αύριο μέχρι και τις 19 Οκτώβρη, όπου θα εμφανίζεται ο εξαίρετος Τούρκος καλλιτέχνης Ταλίπ Οζκάν (σάζι, τραγούδι). Εχοντας από μικρός διαλέξει το σάζι ως μέσο έκφρασης, ο Τ. Οζκάν ταξίδεψε στην Τουρκία, μαθαίνοντας και καταγράφοντας μελωδίες της μουσικής παράδοσης της πατρίδας του. Αυτή η έρευνα είχε σαν αποτέλεσμα έναν κατάλογο με 7.000 τραγούδια και χορούς, εμπλουτίζοντας μια συλλογή, που και σήμερα εκδίδεται από το Τουρκικό Ραδιόφωνο σε βιβλίο. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η προσφορά του στον τομέα της καταγραφής της μουσικής της φυλής Γιορούκ και των Αβσάρ.
Τιμητική εκδήλωση

Στον υμνωδό της Εθνικής Αντίστασης, στον μουσικό δημιουργό Αλέκο Ξένο,με το μεγάλο και πολύμορφο συνθετικό έργο, είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (21/10), στις 8.30μμ, στο Σπίτι της Κύπρου (Ηρακλείτου 10). Για το έργο του συνθέτη θα μιλήσουν οι Στέφανος Βασιλειάδης,συνθέτης - διευθυντής του ΚΣΥΜΕ, Νίκος Λούντζης,λογοτέχνης - ερευνητής, Χάρης Ξανθουδάκης,συνθέτης - καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου και Σταύρος Χουλιαράς,συνθέτης - μουσικολόγος. Εργα του συνθέτη θα ερμηνεύσει το συγκρότημα ξύλινων πνευστών "Ταλ Κούιντετ", αποτελούμενο από τους Νίκο Νικολόπουλο (φλάουτο), Χριστίνα Παντελίδου (όμποε), Σταμάτη Δελαπόρτα (κλαρινέτο), Κώστα Σίσκο (κόρνο) και Εντυ Καλογερόπουλο (φαγκότο). Η επιμέλεια της εκδήλωσης είναι της Μύρνας Αγρότου.

Ακρόαση για νέους

Νέοι μουσικοί, ηλικίας 16 - 25 χρόνων, μπορούν να συμμετάσχουν στην ακρόαση επιλογής για την Ορχήστρα Νέων "Γκούσταβ Μάλερ",που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοέμβρη, στην αίθουσα του Ωδείου Αθηνών (Βασ. Γεωργίου Β 17 - 19). Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν δικό τους πιανίστα, ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να κατατεθούν το αργότερο μέχρι τις 9 Νοέμβρη, στο ωδείο (πληροφορίες: Ελ. Σταμπολή, τηλ.: 72.44.251, φαξ: 72.11.530).

Δημιουργημένη από τον Κλαούντιο Αμπάντο το 1987, είναι η μοναδική ορχήστρα Νέων, που περιλαμβάνει μουσικούς απ' όλες τις χώρες της Ευρώπης. Σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους μαέστρους και σολίστ του κόσμου, έχει αναγνωριστεί ως ορχήστρα διεθνούς επιπέδου. Οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν συναυλίες εντός κι εκτός Ευρώπης, ενώ οι μουσικοί της δύο φορές το χρόνο συναντιούνται για δοκιμές σε μια από τις πόλεις - έδρες της ορχήστρας.

Με την τέχνη ξυπνάς...

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στα παρασκήνια (θεάτρων, αιθουσών ζωγραφικής, εκδοτικών οίκων κλπ.) είναι ότι η τέχνη απομονώνεται.

Φωτεινές εξαιρέσεις υπάρχουν πάντα, αλλά μειοψηφούν, καθώς η τέχνη εμποδίζεται να έρθει σωστά σε επαφή με τον κόσμο. Χωρίς αυτή γίνεσαι φτωχότερος πνευματικά.

***

Σήμερα, πλέον, ο πολίτης χάνει κι αυτό το μικρό βιοτικό επίπεδο που είχε κερδίσει με αγώνες. Μαζί με αυτό χάνει ακόμη περισσότερο το πνευματικό του επίπεδο.

Καταβροχθίζει (χωρίς να καταλαβαίνει) την υποκουλτούρα που του προσφέρουν, και η οποία στις μέρες μας φοράει ένδυμα λαμπρό, "κομψό" και επίσημο.

Η υποκουλτούρα παλιά εμφανιζόταν με το "φακιόλι" και κλαψούριζε ψευτοϊνδικούς αμανέδες. Τότε την καταλάβαινες.

Σήμερα είναι πιο δύσκολο να την καταλάβεις. Πρέπει να ψάχνεσαι, ν' αναζητάς, να ξεχωρίζεις το καλό.

***

Ο λαός μας έλεγε ότι με την τέχνη ξυπνάς. Κρατούντες και συμφέροντα φοβούνται τη λειτουργική τέχνη, γι' αυτό την εμποδίζουν, τη θέλουν "λιμοκοντόρισσα" και απόμακρη. Αυτό, εξάλλου, τους βολεύει.

Γιώργος ΜΗΝΑΣ

Συνθέτης - καθηγητής

Αλέκος Ξένος

Η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης"

Αν. Μουτσάτσου, Λ. Αλκαίου, Μαν. Χατζημανώλης, Π. Ζούνη

Ταξίδι με κιθάρες

Ενα γνωστό ζευγάρι της κιθαριστικής τέχνης στον τόπο μας, η Λίζα Ζώη και ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος πραγματοποιούν περιοδεία ενός μήνα στην Αμερική. Πρόκειται για τη δέκατη τέταρτη περιοδεία των δύο καλλιτεχνών στην Αμερική (η πρώτη ήταν το 1969), στη διάρκεια της οποίας θα δώσουν ρεσιτάλ με έργα για δύο κιθάρες, καθώς και σεμινάρια. Το συναυλιακό τους ταξίδι θα ξεκινήσει το Σάββατο, 17 Οκτώβρη από την πόλη Φοίνιξ της Αριζόνας. Θα ακολουθήσουν εμφανίσεις τους σε Ντένβερ (20, 21/10), Σικάγο (24/10), Ντιτρόιτ (28, 29, 30/10) και Ν. Υόρκη (1, 2, 4, 6, 7/11). Παράλληλα, θα πραγματοποιήσουν μάστερ κλας στα Πανεπιστήμια Αριζόνας (19/10), Κολοράδο (21/10), Μίσιγκαν (30/10), στο Στόνι Μπρου (2/11), στο Κολέγιο Μαλόι (4/11), καθώς και στην περίφημη Σχολή Τζούλιαρντ (6/11).

Στα ρεσιτάλ τους οι δύο καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν έργα των Σκαρλάτι, Γκρανάδος, Σολέρ, Κόσκιν, Μορέλ και Τενίδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρώτη εκτέλεση θα παρουσιάσουν το έργο "Σκερτσάντο", που έγραψε ο διάσημος Βραζιλιάνος συνθέτης Χόρχε Μορέλ, ειδικά για τους δύο κιθαριστές.

Κλασικά και τζαζ

Εργα προκλασικά, κλασικά και νεοκλασικά συνθέτουν το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η Καμεράτα,στην πρώτη της συναυλία για τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο, την Παρασκευή (16/10), στην αίθουσα "Δημ. Μητρόπουλος" του Μεγάρου Μουσικής. Σε διεύθυνση του Στίβεν Λίπσιτ και με σολίστ την πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου,θα ερμηνεύσει τα έργα: "Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 14 σε μι ύφεση μείζονα Κ449" του Μότσαρτ, το "Κοντσέρτο για ορχήστρα εγχόρδων" του Στραβίνσκι, το "Βραδεμβούργιο κοντσέρτο αρ. 3 σε σολ μείζονα BWW 1048" του Μπαχ και τη "Συμφωνία αρ. 29 σε λα μείζονα Κ201" του Μότσαρτ.

  • Η Νέα Ορλεάνη είναι εδώ ή καλύτερα στο "Χαφ Νοτ" τζαζ κλαμπ (Τριβωνιανού 17, Μετς), όπου από την Παρασκευή (μέχρι τις 22/10) θα εμφανίζεται ο πιανίστας και τραγουδιστής Αντι Φίλιπς.Αν και γεννημένος στο Μπρονξ της Ν. Υόρκης ο Αντι Φίλιπς είναι σπεσιαλίστας της χοτ μουσικής τζαζ, που γεννήθηκε στις αρχές του αιώνα στη Λουιζιάνα κι εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Μουσική για χορό, διασκέδαση, κέφι, με βάση το σουίνγκ κυριαρχεί στις συνθέσεις του καλλιτέχνη. Μουσική, ποτισμένη με το μοναδικό ρυθμικό χρώμα, που αναδύεται από αυτή την ξεχωριστή πόλη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ