ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Οχτώβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΤΑΛΕΙΑ
Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής
  • Η συμφωνία για το Κόσσοβο "ξεμπλόκαρε" τις διαδικασίες
  • Υπογράφτηκε "κοινή διακήρυξη"

"Πολύ θετικά", σύμφωνα με τις λέξεις που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, αντιμετωπίζει η Αθήνα το ενδεχόμενο της συμμετοχής της στη δύναμη "παρατηρητών" που προετοιμάζεται να αποσταλεί στο Κόσσοβο, μετά τη Συμφωνία που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι.

Η δήλωση του πρωθυπουργού, η οποία σηματοδοτεί την άμεση εμπλοκή την Ελλάδας στους τυχοδιωκτισμούς της Δύσης στο Κόσσοβο, έγινε κατά τη συνέντευξή του, μετά το τέλος της Διαβαλκανικής Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια.

Στη σύνοδο αυτή αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά η αδυναμία των βαλκανικών χωρών να αντιμετωπίσουν τα του οίκου τους, δίχως να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα "παιχνίδια" των μεγάλων δυνάμεων. Χαρακτηριστικό αυτής της στάσης ήταν η αδυναμία των βαλκανικών χωρών να καταλήξουν σε θέση για το Κόσσοβο. Οι δυσκολίες εξαφανίστηκαν διά "μαγείας" όταν έφτασαν τα νέα για τη συμφωνία που "πέτυχε" ο Χόλμπρουκ στο Βελιγράδι.

Χωρίς αυτή τη συμφωνία, όπως λένε αρμόδιες διπλωματικές πηγές, μάλλον θα ήταν απίθανο για τους ηγέτες να καταλήξουν στις κοινά αποδεκτές διατυπώσεις για το Κόσσοβο, τις οποίες περιέχει το κοινό ανακοινωθέν της Αττάλειας. Οι διατυπώσεις αυτές είναι "στρογγυλεμένες", ενώ τη θέση για παραχώρηση ευρείας αυτονομίας, μέσα όμως στα όρια της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, υπέγραψε και ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας, που εκπροσώπησε τη χώρα του στην Αττάλεια. Σημειώνουμε πως μέχρι εκείνη τη στιγμή αρνιόταν κατηγορηματικά την παραμικρή αναφορά στο Κόσσοβο, χαρακτηρίζοντας το θέμα αυτό, καθαρά εσωτερική σερβική υπόθεση.

Τα Ελληνοτουρκικά

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αυτές πέρασαν σε δεύτερο πλάνο, καθώς από τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών δεν προέκυψε κάτι σημαντικό. Το μόνο ίσως νέο στοιχείο είναι πως, για πρώτη φορά σε τόσο υψηλό επίπεδο, η Αγκυρα έθεσε τη γνωστή της άποψη "περί ελληνικής υποστήριξης στην τρομοκρατία του PKK". Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, όπως είπε στη συνέντευξή του, απέρριψε κατηγορηματικά τις τουρκικές αιτιάσεις.

Κατά τα άλλα ο Μ. Γκιλμάζ επανέφερε την τουρκική πρόταση για εφ' όλης της ύλης διάλογο, ενώ ο Κ. Σημίτης ζήτησε από την Τουρκία να αποδεχτεί τη γενική Δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης.

Παρά την ατμόσφαιρα ακινησίας πάντως η ελληνοτουρκική συζήτηση στα πλαίσια του ΝΑΤΟ για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης συνεχίζεται και όπως είπε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, υπάρχουν σημεία συμφωνίας που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αν η Αγκυρα δεν απαιτούσε την υιοθέτηση μιας ολικής συμφωνίας για το σύνολο των μέτρων.

Η κοινή διακήρυξη

Η κοινή διακήρυξη που εξέδωσαν οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Αττάλεια, χαιρετίζει την πρόοδο που σημειώνουν οι πολυμερείς σχέσεις στην περιοχή, καθώς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και την πρόοδο της περιφερειακής συνεργασίας.

Η διακήρυξη δεν παραβλέπει ότι υπάρχουν διαφορές, αλλά χαιρετίζει επίσης ως ενθαρρυντικό γεγονός τη σύμπτωση όλων των χωρών σε κοινή ανακοίνωση για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

Η ανακοίνωση, που αποτελεί μέρος της κοινής διακήρυξης, επαναλαμβάνει τη στήριξη των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Κοσσυφοπέδιο, ζητά την άμεση διακοπή των βιοπραγιών και την έναρξη διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις. Η διακήρυξη ταυτόχρονα υπογραμμίζει την προσήλωση όλων στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας στην ταραγμένη επαρχία του Κοσσυφοπεδίου και αναφέρεται στην "πλήρη προστασία των δικαιωμάτων όλων των κατοίκων, πολιτών, εθνικών μειονοτήτων και εθνικών κοινοτήτων στη βάση της ισότητας".

Οι πρωθυπουργοί των χωρών που έλαβαν μέρος στη Συνδιάσκεψη, υπογράμμισαν την ιδιαίτερη σημασία της σύμπτωσης απόψεων γύρω από το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Ο Ελληνας πρωθυπουργός μιλώντας μετά τη συνάντηση, τόνισε ότι είναι ενδεικτικό της προόδου που σημειώνεται, αλλά και της σημασίας της συνάντησης, το γεγονός ότι τόσο "η Αλβανία όσο και η Γιουγκοσλαβία συνέπεσαν στην κοινή απόφαση, στην οποία συνέπεσαν και τα υπόλοιπα μέλη της Διάσκεψης".

Η κοινή διακήρυξη αναφέρεται επίσης στην κατάσταση στην Αλβανία και χαιρετίζει το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης "ως προϋπόθεση για περαιτέρω μέτρα αποκατάστασης της δημόσιας τάξης και της ανάπτυξης εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Αλβανία, στα πλαίσια των δημοκρατικών θεσμών".

Η διακήρυξη αναφέρεται επίσης στη Βοσνία και επαναλαμβάνει την υποστήριξη όλων των χωρών στην πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Ντέιτον, υπογραμμίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και υιοθετεί την άποψη που με έμφαση είχε εκφράσει η ελληνική πλευρά, ότι δηλαδή η ευρωπαϊκή ενοποίηση δε θα ολοκληρωθεί εάν δεν περιλάβει όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε επίσης την ιδιαίτερη παρουσία της Ελλάδας σε όλες τις χώρες της περιοχής και υπενθύμισε ότι 3.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ενεργοποιηθεί στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η κοινή διακήρυξη χαιρετίζει και την απόφαση της δημιουργίας μηχανισμού πολιτικών διαβουλεύσεων για θέματα πολιτικής και ασφάλειας, καθώς και την ανάπτυξη της συνεργασίας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασίας του περιβάλλοντος, πολιτικών ανταλλαγών, αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και άλλων απειλών στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής.

Η Διάσκεψη της Αττάλειας αποφάσισε τη δημιουργία ενός κέντρου για την ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των χωρών της περιοχής και οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί υπέγραψαν τα σχετικά έγγραφα.

Η συνάντηση αποφάσισε επίσης τη δημιουργία συμβουλευτικού φόρουμ μεταξύ των Κοινοβουλίων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ χαιρέτισε την προσπάθεια των πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών να ξεκινήσουν τη μελέτη για τη δημιουργία μιας διακήρυξης των κανόνων καλής γειτονίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι πρωθυπουργοί, Μομίρ Μπουλάτοβιτς της Γιουγκοσλαβίας, Μπράνκο Τσερκόφσκι της ΠΓΔΜ, Ιβάν Κοστόφ της Βουλγαρίας, Κώστας Σημίτης, Ράντου Βασίλ της Ρουμανίας και Μεσούτ Γιλμάζ της Τουρκίας, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ της Τουρκίας, Μπλάκος Χατζίνσκι της ΠΓΔΜ, Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς της Γιουγκοσλαβίας, ηΝαντέζα Μιχαήλοβα της Βουλγαρίας, ο Πασκάλ Μίλο της Αλβανίας, ο Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Αντρέι Πλέσου της Ρουμανίας. Ως παρατηρητές παρακολούθησαν τη συνάντηση ο Ιβο Σάναντερ της Κροατίας και ο Μπεσίν Σπαχίκ της Βοσνίας.

Κόκκινη κάρτα

Το νέο πρόγραμμα "σύγκλισης" της ελληνικής οικονομίας είναι γεγονός και μάλιστα με τη σφραγίδα του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δε γνωρίζουμε αν τυχαία επιλέχθηκε η προχτεσινή μέρα, η επόμενη του πρώτου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, για να ανακοινωθεί η επικύρωση του πιο σκληρού και αντιλαϊκού οικονομικού προγράμματος της τελευταίας, τουλάχιστον, εικοσαετίας. Θα μπορούσε, πάντως, να θεωρηθεί ότι ήταν η πρώτη έμπρακτη απόδειξη για το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το μήνυμα.

Η σκληρότερη λιτότητα, όσον αφορά τα ήδη εξαντλημένα εισοδήματα, η αύξηση της φορολογίας, η άνευ όρων σαρωτική ιδιωτικοποίηση, η κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, το ξεπάστρεμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ο οικονομικός στραγγαλισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι τα χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος "σύγκλισης" για την επόμενη τριετία. Αυτή, λοιπόν, είναι η απάντηση της κυβέρνησης στον ελληνικό λαό που μόλις πριν μια μέρα είχε καταδικάσει με την ψήφο του την κυβερνητική πολιτική.

Αυτή η προκλητική περιφρόνηση του λαϊκού μηνύματος θα ήταν από μόνη της αρκετή, για να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα για την ακόμη πιο αποφασιστική καταδίκη της κυβέρνησης και στο δεύτερο γύρο των εκλογών την Κυριακή που μας έρχεται.

Ομως, η συμπεριφορά της κυβέρνησης δείχνει ότι η καταδίκη της πολιτικής της, διά της ψήφου δεν είναι αρκετή για την αλλαγή της. Τονίζει τον αναντικατάστατο ρόλο των αγώνων, που πρέπει να πολλαπλασιαστούν, να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη μαζικότητα, να συντονιστούν, για να αποκτήσουν έτσι την απαραίτητη αποτελεσματικότητα. Και όταν αναφερόμαστε σε αποτέλεσμα, αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Είναι αλήθεια πως ο πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει ότι το όποιο αποτέλεσμα αυτών των εκλογών δε θα επηρέαζε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αφού, όπως διατυμπανίζει προέχει ο "εθνικός στόχος" για τη συμμετοχή στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Θα πρέπει, όμως, να σημειώσουμε ότι ο κ. Σημίτης αντλεί αυτή την περιφρόνηση απέναντι στη λαϊκή ετυμηγορία από τη συμφωνία της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού στις βασικές επιλογές της πολιτικής του, ειδικότερα στο στόχο της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.

Τι νόημα, επομένως, θα είχε αν η καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής συνοδεύεται από την υποστήριξη της γαλάζιας, ή της ροζ εκδοχής αυτής της πολιτικής;

Για τον εργαζόμενο, για τον πολίτη που αναγνωρίζει ότι η πηγή των δεινών και των προβλημάτων του είναι η κυβερνητική πολιτική, που θέλει να αξιοποιήσει την ψήφο του, για να στείλει το μήνυμα ότι θέλει την αλλαγή, την ανατροπή αυτής της πολιτικής υπάρχει και αυτή την Κυριακή η δυνατότητα να εκφράσει αυθεντικά, χωρίς παρερμηνείες τη θέλησή του. Ψηφίζοντας τους υποστηριζόμενους από το ΚΚΕ συνδυασμούς, όπου συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο, αποδοκιμάζοντας σε άλλη περίπτωση, με κάθε πρόσφορο τρόπο, όσους υποστηρίζουν τις ίδιες με την κυβέρνηση επιλογές.

Η πρώτη Κυριακή έδειξε πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την "κίτρινη κάρτα" της προειδοποίησης. Γι' αυτή την Κυριακή η κάρτα θα πρέπει να γίνει ΚΟΚΚΙΝΗ.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ "902"
Επιλογή εκπομπών

Παρακολουθείστε από την τηλεόραση του "902", σήμερα Τετάρτη 14 Οκτώβρη, τις εκπομπές:

"Οδηγός και Αυτοκίνητο" στις 19.00, σε επανάληψη. Θέματα: Ράλι MICRA TSHANEL, SMART νέα μοντέλα, 4ο ράλι TROPHEO, ΔΕΘ - ΡΑΛΙ και παρουσίαση ΣΙΡΙΟΣ.

"Από το Σήμερα στο Αύριο" στις 21.30. Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θέρμος συζητάει με τους υποψηφίους δημάρχους Περάματος Γ. Πατσιλινάκο, Νίκαιας Βέρα Νικολαϊδου και Κορυδαλλού Ν. Θέμελη, με θέμα: "2ος γύρος εκλογών".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ