ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Μείωση αποδοχών 279.913 δραχμές το μήνα!

Στο Κέντρο Υγείας της Νέας Μάκρης ορισμένες ειδικότητες γιατρών θα χάσουν, όσον αφορά τις συνολικές τους αποδοχές, από 100 έως 300 χιλιάδες δραχμές το μήνα

Κι όμως, το νέο Ιατρικό Μισθολόγιο (ΙΜ) - σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει η κυβέρνηση - μειώνει μέχρι και 40% το μήνα τις συνολικές καθαρές αποδοχές.

Η μείωση των συνολικών αποδοχών με βάση το νέο ΙΜ σε ορισμένες ειδικότητες είχε τεθεί απ' την Ενωση των Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας -Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) εδώ και ένα χρόνο, όταν άρχισαν οι συζητήσεις επί του προσχεδίου για το ΙΜ. Η ΕΙΝΑΠ είχε προτείνει από τότε να προβλεφτεί επίδομα εξομάλυνσης σε όσους γιατρούς με το νέο ΙΜ έχουν λιγότερες αποδοχές από αυτές που είχαν στις 31.12.1997. Μάλιστα, στη διάρκεια των συζητήσεων στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων (ΔΕΟΥ) της Βουλής η πρόταση αυτή της ΕΙΝΑΠ - ύστερα από εισήγηση του βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα - υιοθετήθηκε από όλα τα κόμματα και απορρίφτηκε απ' τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη."Ολες οι συζητήσεις, είπε ο υφυπουργός, λένε ότι δε θα επέλθουν μειώσεις των αποδοχών, αρκεί βεβαίως οι εφημερίες να χορηγηθούν μ' έναν τρόπο που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες. Εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα το δούμε στο μέλλον" (Βλέπε πρακτικά της Βουλής της 3.3.1998).

Ακόμα και σήμερα - και μετά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις για τις μειώσεις των κονδυλίων για τις εφημερίες - η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη μείωση των συνολικών αποδοχών των γιατρών ως θεωρητικό ζήτημα και το αντιμετωπίζει με το "θα δούμε". Αποκαλυπτική ήταν η απάντηση του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα πριν λίγες μέρες (6.10.1998), όταν οι δημοσιογράφοι έθεσαν με έντονο τρόπο το θέμα. "Εχουμε, είπε ο Κ. Γείτονας, ρωτήσει τον ίδιο τον κύριο Χριστοδουλάκη, που εκφράζει το υπουργείο Οικονομικών. Η απάντηση είναι, την οποία και εγώ την υιοθετώ, ότι δεν μπορώ να συζητώ για υποθετικές περιπτώσεις. Ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις γιατρών που με το νέο μισθολόγιο και τις εφημερίες θα πάρουν συνολικά μικρότερες αποδοχές; Οταν θα γίνουν οι εκκαθαρίσεις θα το δούμε". Αλλά και όταν ρωτήθηκε επίμονα ο υπουργός αν απαντά ότι θα καλύψει αυτή την πιθανή διαφορά και αν θα προχωρήσει στην απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, έδωσε και πάλι την αόριστη απάντηση: "Θα δούμε".

Το πειστήριο

Ο οδοντογιατρός Γιώργος Πατσιογιάννης είναι Επιμελητής Β στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης.

Στις φωτοτυπίες που δημοσιεύουμε φαίνονται οι συνολικές αποδοχές του οδοντογιατρού το Νοέμβρη του 1997 και το Σεπτέμβρη του 1998. Το Νοέμβρη του 1997 ο Γ. Πατσιογιάννης έπαιρνε καθαρές τακτικές αποδοχές 318.457 δραχμές και 382.922 δραχμές απ' τις εφημερίες. Σύνολο δηλαδή 701.389 δραχμές.

Το Σεπτέμβρη του 1998 ο παραπάνω γιατρός πήρε μόνο 421.476 δραχμές απ' τις τακτικές του αποδοχές καθώς δεν έκανε καμία εφημερία - ούτε ενεργό ούτε ετοιμότητας με βάση τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης. Δηλαδή ο Γ. Πατσιογιάννης είχε μείωση των καθαρών αποδοχών του κατά 279.913 δραχμές ή 40%,σε σχέση με τα συνολικά χρήματα που έπαιρνε, ακριβώς, πριν ένα χρόνο.

Ο τρόπος αμοιβής του παραπάνω γιατρού είναι αποτέλεσμα της εξειδίκευσης των αλλεπάλληλων Υπουργικών Αποφάσεων για τις περικοπές των εφημεριών απ' τον πρόεδρο του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, Γ. Μουζουράκη.Ιδού πώς καθορίζει τα προγράμματα των εφημεριών ο πρόεδρος του Σισμανόγλειου για τα Κέντρα Υγείας Σπάτων και Νέας Μάκρης - ανήκουν στο Σισμανόγλειο - για το μήνα Οκτώβρη με έγγραφο που έστειλε την 1.10.1998. "Παρακαλείστε όπως καταθέσετε άμεσα νέα προγράμματα εφημεριών για τα Κέντρα Υγείας, όπου θα εφημερεύει καθημερινά ένας (1) γιατρός παθολόγος και ένας (1) γιατρός παιδίατρος. Για την κάλυψη των εφημεριών του Παιδιατρικού θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα και οι γενικοί ιατροί που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας. Στο πρόγραμμα των παθολόγων συμπεριλαμβάνονται και οι υπηρετούντες αγροτικοί γιατροί. Εφημερίες ετοιμότητας καλύπτουν μόνο το πρόγραμμα του Παθολογικού τις ημέρες που δεν εφημερεύει γενικός ιατρός για κάλυψη του Παιδιατρικού. Δεν υπάρχουν εφημερίες ενεργείς ή ετοιμότητας για τις λοιπές ειδικότητες". Το αποτέλεσμα αυτής της λογικής είχε αποτυπωθεί απ' τον Γ. Πατσιογιάννη σε έγγραφό του προς την ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ, όταν εκδόθηκαν οι πρώτες Υπουργικές Αποφάσεις για τις εφημερίες. "Σας ενημερώνω, ανέφερε, ότι οι γιατροί των Κέντρων Υγείας Ν. Μάκρης και Σπάτων, τα οποία ανήκουν στο Σισμανόγλειο, παίρνουν τις εξής εφημερίες: Παιδίατροι: 5 - 6 ενεργείς, Μικροβιολόγοι: 0 ενεργείς, 0 ετοιμότητας, Οδοντίατροι: 0 ενεργείς, 0 ετοιμότητας και Ακτινολόγοι: 0 ενεργείς, 0 ετοιμότητας. Ως εκ τούτου αντιλαμβάνεσθε ότι πέραν του προβλήματος της σωστής παροχής ιατρικής περίθαλψης των περιοχών στις οποίες ανήκουν τα Κέντρα Υγείας, προκύπτει πολύ σοβαρό πρόβλημα αποδοχών των γιατρών, οι οποίοι χάνουν από το εισόδημά τους της 31.12.97 από 100.000 δρχ. (παθολόγοι), μέχρι 300.000 δρχ. (μικροβιολόγοι, οδοντίατροι, ακτινολόγοι) το μήνα".

Εφημερίεςτριώνταχυτήτων

Μετά την έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων για τις εφημερίες η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία είχε καταγγείλει ότι σε αυτές τις αποφάσεις αποτυπώνεται η αδιαφορία της κυβέρνησης για την οδοντιατρική πρόληψη των παιδιών μέχρι 18 χρόνων.

Οι Υπουργικές Αποφάσεις δημιούργησαν εφημερίες τριών ταχυτήτων για τα Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου Αττικής.

  • Στα Κέντρα Υγείας Ν. Μάκρης και Σπάτων δεν υπάρχουν εφημερίες για καμιά ειδικότητα πέραν του παθολόγου και του παιδιάτρου.
  • Στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου υπάρχουν τρεις ενεργείς εφημερίες και δύο ετοιμότητας για τους οδοντογιατρούς, καθώς είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν τις φυλακές Αυλώνας. Ομως και με αυτή τη ρύθμιση δεν καλύπτεται όλες τις μέρες της βδομάδας το ΚΥ Καπανδριτίου.
  • Το Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας, που καλύπτει τα Κέντρα Υγείας Μαρκόπουλου, Κορωπίου και Λαυρίου, εφαρμόζει άλλο σύστημα εφημερίας στους οδοντιάτρους με "κέντρο" το Μαρκόπουλο.

"Μύλος", δηλαδή, που υπακούει στη λογική της ΟΝΕ και όχι στις ανάγκες του πληθυσμού.

Αντίλαλος ανθυγιεινών επιλογών

Σε μια κρίσιμη, για το δημόσιο σύστημα υγείας, περίοδο και με ανοιχτό το μέτωπο της ΕΙΝΑΠ (Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας και του Πειραιά) στην κυβερνητική πολιτική, συνεδριάζει απόψε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ με θέμα: "Εκτίμηση της κατάσταση - Κινητοποιήσεις".

Η συνεδρίαση αυτή έρχεται μετά τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών σε όλη την επικράτεια για ασφαλείς εφημερίες και μετά την αποδοχή της κυβέρνησης ότι συζητά πλέον για ασφαλή προγράμματα εφημεριών και όχι για κονδύλια. Κι ενώ η ΕΙΝΑΠ - τιμώντας τον ιστορικό της ρόλο στη θεσμοθέτηση του ΕΣΥ - καθιερώθηκε στη συνείδηση του πανελληνίου ως ο επιστημονικός και συνδικαλιστικός φορέας που δεν επιδιώκει μόνο απλά κλαδικά αιτήματα, αλλά ενδιαφέρεται για τη δημόσια υγεία ως κοινωνικό αγαθό, έρχονται κάποιοι και αυτοαναγορεύονται σε αμύντορες της λαϊκής υγείας και αυτοτοποθετούνται στα προκεχωρημένα φυλάκια της - δήθεν - απόκρουσης της ανθυγιεινής πολιτικής της κυβέρνησης.

Μιλάμε για εκείνους που μαζεύτηκαν χτες το βράδυ στο νοσοκομείο "Σωτηρία" και είπαν ότι αποτελούν συγκέντρωση των απεργιακών επιτροπών των νοσοκομείων- και χωρίς να αναφέρουν αριθμό - του Λεκανοπεδίου. Προχτές διά των φαξ μάς έλεγαν ότι αποτελούν Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ, καθώς είχαν συγκεντρώσει τις υπογραφές 1.100 και πλέον γιατρών του Λεκανοπεδίου. Μόνο που στη χτεσινή συγκέντρωση ήταν λιγότεροι από μια εκατοντάδα. Και "αποφάσισαν" να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας την ώρα που θα συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. Επίσης, "αποφάσισαν" να ζητήσουν απ' την ΕΙΝΑΠ να καλύπτει κάθε μορφή κινητοποίησης που θα αποφασίσουν οι γενικές συνελεύσεις των νοσοκομείων και αυτή να συγκαλέσει άμεσα "μαζική" Γενική Συνέλευση.

Ανάμεσα στα άλλα - εν μέσω υβριστικών και ανεπίτρεπτων για επιστήμονες χαρακτηρισμούς - ακούστηκε η πρόταση για κατάθεση πρότασης μομφής στον πρόεδρο και το γενικό γραμματέα της ΕΙΝΑΠ, καθώς και το αίτημα για επίσπευση των εκλογών για ανάδειξη του νέου ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. (ΣΣ Οι εκλογές πρέπει να γίνουν μέσα στο Δεκέμβρη του 1998).

Μ' άλλα λόγια όλοι αυτοί που έχουν αυτοαναγορευτεί σε Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή επιζητούν μια αυτοεπιβεβαίωση της παρουσίας τους στα δημόσια νοσοκομεία, ως εκφραστές των χαμηλόμισθων γιατρών των νοσοκομείων. Πλην όμως, όταν λένε ότι επιζητούν την ισχύ των προγραμμάτων για τις εφημερίες που κατατέθηκαν τον περασμένο Μάη, θέλουν να συγκαλύψουν την πλασματικότητα των εφημεριών, που επικαλείται το υπουργείο για τις ανθυγιεινές περικοπές.

Ολα τα προβλήματα της δημόσιας υγείας είναι πολύ μεγαλύτερα απ' την αυτοεπιβεβαίωση κάποιων που υψώνουν δήθεν φωνή και μετατρέπονται, εν τέλει, σε αντίλαλο των ισχυρισμών του υπουργείου.

Φωτοτυπίες των συνολικών μηνιαίων αποδοχών που οδοντιάτρου από το κέντ

Φωτοτυπίες των συνολικών μηνιαίων αποδοχών που οδοντιάτρου από το κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης το Νοέμβρη του 1997 και το Σεπτέμβρη του 1998.

Εκδήλωση για τη μέρα του Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα του Λευκού Μπαστουνιού και με βασικό στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού και της πολιτείας γύρω από τις καθημερινές δυσκολίες που συναντούν τα άτομα με προβλήματα όρασης στις μεγαλουπόλεις, πραγματοποιείται σήμερα εκδήλωση, στις 6.30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Την εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια του φετινού γιορτασμού της μέρας αυτής και περιλαμβάνει μια σειρά εκδηλώσεων σε σχολεία όλων των βαθμίδων, διοργανώνουν το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), το Κέντρο Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος "Ηλιος" - Σχολή Τυφλών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος, το Ελληνικό Κέντρο Κινητικότητας και Προσανατολισμού (ΚΕΚΙΠΡΟ) και η Μονάδα Εκπαίδευσης Ατόμων με Πρόσθετες Ανάγκες "Επικοινωνία".

Στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ

Την απόφαση για προκήρυξη τετράωρης στάσης εργασίας την Τετάρτη 4.11.1998 πήρε στη χτεσινή συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Η στάση εργασίας θα γίνει απ' τις 10 π.μ. μέχρι τις 2μ.μ. και την ίδια ώρα τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων του Λεκανοπεδίου θα κάνουν παράστασηστον υπουργό Υγείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την αύξηση των δαπανών για την υγεία, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σύμφωνα με τις προτάσεις της ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία δεν αντιτίθεται στη λειτουργία των ΤΕΠ αυτή καθ' εαυτή, αλλά θεωρεί με τις υπάρχουσες δυνατότητες δεν μπορεί να υπάρξει η καθημερινή εφημερία, όπως έχει τη φιλοδοξία να προχωρήσει ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας μετά τις 15.11.1998.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ