Πέμπτη 15 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντίλαλος ανθυγιεινών επιλογών

Σε μια κρίσιμη, για το δημόσιο σύστημα υγείας, περίοδο και με ανοιχτό το μέτωπο της ΕΙΝΑΠ (Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας και του Πειραιά) στην κυβερνητική πολιτική, συνεδριάζει απόψε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ με θέμα: "Εκτίμηση της κατάσταση - Κινητοποιήσεις".

Η συνεδρίαση αυτή έρχεται μετά τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών σε όλη την επικράτεια για ασφαλείς εφημερίες και μετά την αποδοχή της κυβέρνησης ότι συζητά πλέον για ασφαλή προγράμματα εφημεριών και όχι για κονδύλια. Κι ενώ η ΕΙΝΑΠ - τιμώντας τον ιστορικό της ρόλο στη θεσμοθέτηση του ΕΣΥ - καθιερώθηκε στη συνείδηση του πανελληνίου ως ο επιστημονικός και συνδικαλιστικός φορέας που δεν επιδιώκει μόνο απλά κλαδικά αιτήματα, αλλά ενδιαφέρεται για τη δημόσια υγεία ως κοινωνικό αγαθό, έρχονται κάποιοι και αυτοαναγορεύονται σε αμύντορες της λαϊκής υγείας και αυτοτοποθετούνται στα προκεχωρημένα φυλάκια της - δήθεν - απόκρουσης της ανθυγιεινής πολιτικής της κυβέρνησης.

Μιλάμε για εκείνους που μαζεύτηκαν χτες το βράδυ στο νοσοκομείο "Σωτηρία" και είπαν ότι αποτελούν συγκέντρωση των απεργιακών επιτροπών των νοσοκομείων- και χωρίς να αναφέρουν αριθμό - του Λεκανοπεδίου. Προχτές διά των φαξ μάς έλεγαν ότι αποτελούν Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ, καθώς είχαν συγκεντρώσει τις υπογραφές 1.100 και πλέον γιατρών του Λεκανοπεδίου. Μόνο που στη χτεσινή συγκέντρωση ήταν λιγότεροι από μια εκατοντάδα. Και "αποφάσισαν" να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας την ώρα που θα συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. Επίσης, "αποφάσισαν" να ζητήσουν απ' την ΕΙΝΑΠ να καλύπτει κάθε μορφή κινητοποίησης που θα αποφασίσουν οι γενικές συνελεύσεις των νοσοκομείων και αυτή να συγκαλέσει άμεσα "μαζική" Γενική Συνέλευση.

Ανάμεσα στα άλλα - εν μέσω υβριστικών και ανεπίτρεπτων για επιστήμονες χαρακτηρισμούς - ακούστηκε η πρόταση για κατάθεση πρότασης μομφής στον πρόεδρο και το γενικό γραμματέα της ΕΙΝΑΠ, καθώς και το αίτημα για επίσπευση των εκλογών για ανάδειξη του νέου ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. (ΣΣ Οι εκλογές πρέπει να γίνουν μέσα στο Δεκέμβρη του 1998).

Μ' άλλα λόγια όλοι αυτοί που έχουν αυτοαναγορευτεί σε Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή επιζητούν μια αυτοεπιβεβαίωση της παρουσίας τους στα δημόσια νοσοκομεία, ως εκφραστές των χαμηλόμισθων γιατρών των νοσοκομείων. Πλην όμως, όταν λένε ότι επιζητούν την ισχύ των προγραμμάτων για τις εφημερίες που κατατέθηκαν τον περασμένο Μάη, θέλουν να συγκαλύψουν την πλασματικότητα των εφημεριών, που επικαλείται το υπουργείο για τις ανθυγιεινές περικοπές.

Ολα τα προβλήματα της δημόσιας υγείας είναι πολύ μεγαλύτερα απ' την αυτοεπιβεβαίωση κάποιων που υψώνουν δήθεν φωνή και μετατρέπονται, εν τέλει, σε αντίλαλο των ισχυρισμών του υπουργείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ