Πέμπτη 15 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ετοιμάζονται να "ξεσαλώσουν" οι καπνέμποροι

Με την έναρξη της εμπορικής περιόδου, δημιουργούν σκόπιμα δυσμενές ψυχολογικό κλίμα, για να εκβιάσουν τους καπνοπαραγωγούς και να "αρπάξουν" τζάμπα τα καπνά

Σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές κι από τις περσινές ετοιμάζονται να "αρπάξουν" τα καπνά της φετινής σοδειάς οι καπνέμποροι, ενόψει της νέας εμπορικής περιόδου που ξεκινάει από σήμερα.

Από ό,τι φαίνεται οι καπνέμποροι έχουν βάλει σκοπό να αγοράσουν σε τιμές από 50 μέχρι 200 δραχμές χαμηλότερες ανά κιλό, ανάλογα με την ποικιλία καπνού, από τις αντίστοιχες περσινές. Και η πρακτική αυτή σημαίνει περαιτέρω δραματική μείωση των εμπορικών τιμών και συρρίκνωση του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών, αφού και πέρσι οι τιμές στα καπνά μειώθηκαν κατά πολύ σε σχέση με πρόπερσι. Για παράδειγμα σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Καπνού, η μέση τιμή στον "Μπασμά" για την παραγωγή του 1996 ήταν 1.033 δραχμές το κιλό και για την παραγωγή του 1997 η μέση τιμή έπεσε στις 885 δραχμές το κιλό.

Στην κατεύθυνση αυτή οι καπνέμποροι επιχειρούν σε πρώτη φάση να δημιουργήσουν κλίμα ψυχολογικού εκβιασμού σε βάρος των καπνοπαραγωγών διαδίδοντας ότι έχουν πέσει οι διεθνείς τιμές,πράγμα που όμως δεν ισχύει αφού οι διεθνείς τιμές στα καπνά ακολουθούν ανοδική πορεία. Παράλληλα επικαλούνται την κρίση στη Ρωσία και στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα σε "Βιρτζίνια". Τα παραπάνω σημαίνουν ότι τα "σπασμένα" θα πληρώσουν πιο ακριβά οι καπνοπαραγωγοί που παράγουν "Βιρτζίνια" και "Τσεμπέλια" και ακολουθούν οι υπόλοιπες ποικιλίες. Οπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, οι καπνέμποροι σκοπεύουν να δώσουν μέση τιμή για τα "Βιρτζίνια" 200 - 250 δραχμές το κιλό (πέρυσι η μέση τιμή ήταν 324 δραχμές και πρόπερσι 351).

Τη μείωση των εμπορικών τιμών οι καπνέμποροι θα την πετύχουν και φέτος ακολουθώντας τη γνωστή τακτική της καταστρατήγησης των συμβολαίων καλλιέργειας και της αλλοίωσης των ποιοτικών συνθέσεων των καπνών.Ετσι ενώ τα συμβόλαια για παράδειγμα στα "Βιρτζίνια", αναγράφουν τιμές 450 δρχ. για την κατηγορία Α, 250 για τη Β και 50 για τη Γ, οι καπνέμποροι θα μειώσουν ασύδοτα και εκβιαστικά τα πραγματικά ποσοστά που αντιστοιχούν στις κατηγορίες Α και Β που έχουν κάπως καλύτερη τιμή και το αποτέλεσμα θα είναι να πέσει δραστικά η μέση τιμή παραγωγού. Το "κόλπο", που οι καπνέμποροι μπορούν ανενόχλητοι να χρησιμοποιούν, αναμένεται κατά τη διάρκεια της νέας εμπορικής περιόδου, να πάρει "τεράστιες" διαστάσεις και η κλεψιά για τον καθορισμό των ποιοτικών συνθέσεων θα "πάει σύννεφο". Το αποτέλεσμα θα είναι "οδυνηρό" για τους καπνοπαραγωγούς και για παράδειγμα εκεί που ένας παραγωγός "Βιρτζίνια", περιμένει με βάση την ποιότητα των καπνών του, 350 δραχμές μέση τιμή, θα πάρει τελικά 200 δραχμές στο χέρι και οι καπνέμποροι θα του λένε ότι πρέπει να είναι και ευχαριστημένος!

Το δυστύχημα για τους καπνοπαραγωγούς είναι, ότι δεν υπάρχει καμία προστασία στο θέμα αυτό και με την επικείμενη διάλυση του Οργανισμού Καπνού, μετά από απόφαση της κυβέρνησης, οι καπνέμποροι θα "ξεσαλώσουν". Το παραπάνω δημιουργεί ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα αφού από την ερχόμενη σοδειά ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για τα καπνά, προβλέπει να δίνεται η επιδότηση με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα κρίνουν οι καπνέμποροι! Δηλαδή ο εκβιασμός θα γίνει διπλός και οι καπνοπαραγωγοί θα βγαίνουν διπλά ζημιωμένοι. Από την άλλη η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας δε σκοπεύουν να πάρουν κανένα μέτρο στήριξης των καπνοπαραγωγών και στο όνομα της ελεύθερης αγοράς επιτρέπουν στους καπνέμπορους να "οργιάζουν" σε βάρος των καπνοπαραγωγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ