Πέμπτη 15 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρώγοντες, συζητούν για τους νηστικούς ανέργους...

- Χαίρε, Λεϊβνίτιε!

Αυτή η αναφώνηση μού ήρθε αυθόρμητα στο νου, όταν διάβασα στον αθηναϊκό Τύπο δυο ενδιαφέρουσες ειδήσεις. Ποιες ήταν οι ειδήσεις, θα εξηγήσω αργότερα. Πρώτα θα αναφερθώ στον Γερμανό σοφό Λάιμπνιτς, τον αποκαλούμενο ελληνιστί Λεϊβνίτιο. Υπήρξε ο φιλόσοφος της αισιοδοξίας. Εκήρυξε, ότι ο παρών, σε κάθε εποχή, κόσμος είναι ο άριστος των δυνατών κόσμων.

Το δόγμα του φαίνεται ότι το έχουν αποδεχθεί και ενστερνιστεί οι σημερινοί κυρίαρχοι του συστήματος: Κυβερνώντες, έχοντες και κατέχοντες. Πιστεύουν, ή κάνουν ότι πιστεύουν, ότι και ο σημερινός κόσμος είναι ο άριστος των δυνατών! Και θα ήταν πρόθυμοι, να απευθύνουν μαζί μου τον χαιρετισμό προς τον Λεϊβνίτιο. Αυτό δείχνουν οι ειδήσεις, που ανέφερα. Ποιες είναι, τέλος πάντων, αυτές οι ειδήσεις; Τις αναφέρω εν συντομία.

Η πρώτη είδηση: Εκλήθησαν εδώ, στον τόπο μας, αρμόδιοι παράγοντες, ασχολούμενοι με τα εργατικά προβλήματα, σε γεύμα εργασίας. Και δεδομένου ότι τα κληθέντα πρόσωπα είναι ηγετικά στελέχη, δηλαδή πρόσωπα περιωπής, το γεύμα θα ήταν ανάλογο: Πλούσιο, με εκλεκτά εδέσματα.

Η δεύτερη είδηση: Το ίδιο συνέβη και σε παγκόσμια κλίμακα. Συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον, επίσης σε γεύμα εργασίας, οι εκπρόσωποι των εφτά πλουσιοτέρων χωρών, για να εξετάσουν τα φλέγοντα προβλήματα του πλανήτη. Για τα εδέσματα και τα ποτά αυτού του γεύματος, αναφέρθηκαν λεπτομέρειες: Ο,τι το πιο εκλεκτό, το πιο σπάνιο και το πιο ορεκτικό, προερχόμενο από όλη την υδρόγειο, παρετέθη στο τραπέζι των εφτά πάμπλουτων συνδαιτυμόνων. Ως προς τα ποτά, εκυριάρχησε η σαμπάνια, η οποία έρευσε άφθονη.

Συζήτησαν, λοιπόν, και οι εφτά, όπως και οι εδώ παρακαθήσαντες σε γεύμα εργασίας, για τα μεγάλα προβλήματα της εποχής. Και, κυρίως, για το πρόβλημα της ανεργίας, που είναι το σπουδαιότερο.

- Το σπουδαιότερο, το πιο κρίσιμο και το πιο οδυνηρό, θα είπε ο προεδρεύων του γεύματος της Ουάσιγκτον.

- Ω, ναι, κύριε πρόεδρε!, θα συμφώνησαν οι άλλοι έξι.

- Υποφέρουν οι καημένοι οι άνεργοι, θα πρόσθεσε ο πιο συναισθηματικός από τους συγκεντρωμένους. Υποφέρουν και είναι τόσοι πολλοί! Κάτι πρέπει να κάνουμε γι' αυτούς... Εν τω μεταξύ, κύριε πρόεδρε, δοκιμάστε αυτόν το σολομό. Είναι υπέροχος!

- Ω, πράγματι!.. Το νοστιμότερο θαλασσινό! Τι λέγαμε;

- Για τους ανέργους. Πεινούν, κύριε πρόεδρε, μπορείτε να το φανταστείτε;

- Προσπαθώ... Μου περνάτε την πιατέλα μ' αυτό το ιαπωνικό μαγείρεμα; Ευχαριστώ... Ω, είναι θαυμάσιο! Υπέροχο!.. Τι λέγαμε;

- Για τους πεινασμένους ανέργους, κύριε πρόεδρε.

- Εκεί είμαστε ακόμα; Νόμιζα ότι προχωρήσαμε τη συζήτηση σε άλλα θέματα. Ας είναι... Κάτι θα σκεφθούμε και γι' αυτούς... Εν τω μεταξύ, ας υψώσουμε τα ποτήρια εις υγείαν μας.

- Εις υγείαν...

Εκείνη τη στιγμή θα ήταν τόσο πρόθυμοι, να συμφωνήσουν με τον Λεϊβνίτιο ότι και ο σημερινός κόσμος είναι γι' αυτούς ο άριστος των δυνατών κόσμων!..

Ασημάκης ΓΙΑΛΑΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ