Πέμπτη 15 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Συμπτύξεις... πάση θυσία

Παρά τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών, το υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει στις συμπτύξεις των τμημάτων και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ένα μέτρο που χαρακτηρίζεται αντιπαιδαγωγικό και που στόχο έχει τη λειτουργία των σχολείων με το μικρότερο δυνατό κόστος, ανεξάρτητα από τις συνέπειες στην εκπαιδευτική διαδικασία. "Είναι επιβεβλημένη η σύμπτυξη ολιγομελών τμημάτων τάξεων", τονίζει ο υφυπουργός Παιδείας στην εγκύκλιο, η οποία έχει αποσταλεί στους προϊσταμένους Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας και εμπεριέχει οδηγίες για την "αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση". Και μόνο, πάντως, το θέμα της εγκυκλίου επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι πίσω από τις... "παιδαγωγικές θεωρίες", που "υπαγορεύουν" τις συμπτύξεις, κρύβεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να λειτουργήσουν τα σχολεία με όσο δυνατόν λιγότερους εκπαιδευτικούς.

Χαρακτηριστικό της εγκυκλίου είναι ότι το αποκλειστικό κριτήριο για τις συμπτύξεις των τμημάτων αποτελεί ο αριθμός των μαθητών και δεν αφήνεται κανένα περιθώριο παρέκκλισης σε περιπτώσεις όπου, π.χ., παιδαγωγικές ανάγκες ή έλλειψη υποδομής δεν επιτρέπουν το συνωστισμό 30 και πλέον μαθητών ανά τμήμα. "Είναι επιβεβλημένη η σύμπτυξη ολιγομελών τμημάτων τάξεων. Η ανάπτυξη τμημάτων τάξεων σε σχολείο δεν είναι επιτρεπτή, εκτός εάν ο αριθμός των μαθητών δικαιολογεί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, την ανάπτυξη αυτή", τονίζεται.

Στην ίδια εγκύκλιο τίθεται με τρόπο επιτακτικό ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αναλάβουν το προβλεπόμενο υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας, πράγμα που ανοίγει το δρόμο σε ορισμένες περιπτώσεις για τη διάσπαση μιας οργανικής θέσης, καθώς, ενδεχόμενα, ένας εκπαιδευτικός να αναγκάζεται να υπηρετεί μία ή δύο ώρες σε άλλο σχολείο.

Για το ζήτημα των πιστώσεων για πρόσληψη αναπληρωτών, τονίζεται πως οι πιστώσεις μειώθηκαν στο σύνολό τους κατά τον αριθμό των νέων θέσεων εκπαιδευτικών που συστάθηκαν (2.950). "Πιστώσεις για πρόσληψη αναπληρωτών κατ' αρχήν δε θα διατεθούν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στις οποίες γίνονται διορισμοί, δεδομένου ότι με τους διορισμούς αυτούς εκτιμάται ότι καλύπτονται και τα οργανικά κενά και τα προβλεπόμενα λειτουργικά κενά. Πιστώσεις αναπληρωτών θα διατεθούν κατά κανόνα στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στις οποίες δε γίνονται διορισμοί", τονίζεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με χειρότερους όρους τα σχολεία το Σεπτέμβρη(2013-06-12 00:00:00.0)
Καμία σκέψη για συγχωνεύσεις τμημάτων!(2013-02-14 00:00:00.0)
«Εξοικονόμηση παιδείας» με το... καλημέρα(2002-09-05 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τις διώξεις(2000-01-26 00:00:00.0)
Παντελής η έλλειψη σχεδιασμού από το υπουργείο Παιδείας(1998-10-10 00:00:00.0)
Τάξεις με 30 μαθητές και... "ορθολογική κατανομή"(1998-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ