Πέμπτη 15 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προσπάθεια εξωραϊσμού της μισοειδίκευσης των ΠΣΕ
  • Σε ημερίδα με θέμα τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής μίλησε χτες ο υπουργός Παιδείας
  • Καταγγέλλουν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα οι ΠΚΣ

Ως πρωτοπορία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ), τη νέα "ευρωπαϊκή καινοτομία", που υπηρετεί το στόχο της διά βίου κατάρτισης και ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ - ΤΕΙ. Σε μια καλοστημένη φιέστα, που οργανώθηκε από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα: "ΠΣΕ: Ανοιχτή και διά βίου εκπαίδευση για τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας", ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε τη φιλοσοφία των ΠΣΕ, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε να δίνει λύσεις... και σε πολλά σημαντικά προβλήματα του ΤΕΙ.

Ο υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε να δίνει λύσεις στα προβλήματα που σε ρόλο "αβανταδόρου" του έθεσε ο πρόεδρος του ΤΕΙ, Σ. Χατζηπέτρου.Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι ξεκίνησε η σιδηροδρομική σύνδεση για τη μεταφορά των σπουδαστών και ότι θα προσληφθούν τεχνικοί στην τεχνική υπηρεσία του ΤΕΙ. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της σίτισης των σπουδαστών, ο υπουργός πρότεινε την αυτοτέλεια των ΑΕΙ, και για τα επαγγελματικά δικαιώματα είπε ότι ο ίδιος έχει υπογράψει τη σχετική οδηγία και αναμένεται να γίνει το ίδιο και από τους άλλους υπουργούς.

Ο υπουργός και ο επίσημος εισηγητής Κ. Πολίτης, διευθυντής του γραφείου υφυπουργού ΥΠΕΠΘ, παρουσίασαν τα ΠΣΕ ως την προσπάθεια της πολιτείας να προετοιμάσει τη νεολαία για να αντιμετωπίσει την πρόκληση του 21ου αιώνα. Είπαν πως σε 10 χρόνια το πτυχίο που θα παίρνουν οι απόφοιτοι ΑΕΙ - ΤΕΙ θα είναι τεχνολογικά ξεπερασμένο εξαιτίας της ταχύτητας των αλλαγών και πάνω σ' αυτό βάσισαν την αναγκαιότητα της διά βίου εκπαίδευσης, που αντιμετωπίζεται σημαντικά μέσα από τα ΠΣΕ, τα οποία θα κάνουν τους φοιτητές πιο ανταγωνιστικούς. Προσπάθησαν πάντως να πείσουν πως τα ΠΣΕ κάνουν καλό... στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, αφού το 15% των δαπανών τους προβλέπεται να πηγαίνουν σε έργα υποδομής.

Σε ερώτηση πώς θα λειτουργήσουν τα ΠΣΕ μετά το 1999, οπότε σταματά η χρηματοδότησή τους από το πακέτο Ντελόρ, ο υπουργός διευκρίνισε πως έως το 2007 θα έχουμε το πακέτο Σαντέρ, το οποίο μάλιστα προβλέπει περισσότερους πόρους για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων παιδείας. Συνολικά έχουν εγκριθεί 32 ΠΣΕ και λειτουργούν 24. Αναμένεται η έναρξη των υπόλοιπων 8 (5 εκ των οποίων στο ΑΠΘ, 2 στο Πάντειο και 1 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).

Απόντες οι σπουδαστές

Στη χτεσινή ημερίδα κλήθηκαν να συμμετάσχουν όλοι εκτός από τουςάμεσα ενδιαφερόμενους, τους σπουδαστές, οι οποίοι ενημερώθηκαν το πρωί της ίδιας μέρας από τα συνεργεία των ΜΜΕ και έναν συρφετό παραγόντων που έψαχνε να ανακαλύψει το καινούριο αμφιθέατρο της ΣΕΥΠ το οποίο εγκαινιάστηκε χτες με αφορμή την εκδήλωση.

Με σχετική ανακοίνωσή τους οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας ΤΕΙ Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν την προσπάθεια εξωραϊσμού των ΠΣΕ και παρουσίασής τους ως θετικής ρύθμισης για την εκπαιδευτική κοινότητα, σημειώνοντας πως ουσιαστικά εντάσσονται στα πλαίσια των επιλογών για παραγωγή εργατικού δυναμικού προσαρμοσμένου στις νέες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας:

"Ο νόμος 2525 για την παιδεία είναι τερατούργημα. Είναι οπισθοδρομικός και αντιεκπαιδευτικός. Μας επιβάλλει τα ΠΣΕ που αποτελούν τον προθάλαμο της ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ - ΤΕΙ. Προγράμματα που προσφέρουν κατάρτιση επί πληρωμή. Τώρα χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, αλλά αργότερα θα πρέπει να αναζητήσουν πόρους από άλλες πηγές, όπως βιομήχανοι, ιδιώτες κλπ. Τα ΠΣΕ συμβάλλουν στη δημιουργία πτυχίων πολλών ταχυτήτων, προσφέροντας μισοκαταρτισμένο, φτηνό εργατικό δυναμικό για τους βιομηχάνους, εύκολη λεία για το μεγάλο κεφάλαιο". Οι ΠΚΣ ΤΕΙ - Θ χαρακτηρίζουν ανεπιθύμητο τον υπουργό Παιδείας, την πολιτική της κυβέρνησης και τους κάθε λογής εκφραστές της, σημειώνοντας πως είναι υπεύθυνοι για την κατάντια των ΤΕΙ και συνολικότερα της παιδείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις προκάλεσε η ρύθμιση(2000-03-02 00:00:00.0)
"Δεν περνάνε τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής"(1998-12-03 00:00:00.0)
Θέλουν τις σχολές παραμάγαζα των επιχειρήσεων(1998-03-21 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής(1997-12-11 00:00:00.0)
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο(1997-08-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ