Πέμπτη 15 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Βαρύ πλήγμα στην Ενωση Συνεταιρισμών

Με πρόσχημα τον έλεγχο στην εκκόκκιση του βαμβακιού, ο Οργανισμός Βάμβακος έκλεισε τα συνεταιριστικά εκκοκκιστήρια, ευνοώντας τους ιδιώτες εκκοκκιστές

Με πρόσχημα τη διενέργεια "έκτακτου ισοζυγίου", ο Οργανισμός Βάμβακος σταμάτησε τη λειτουργία των εκκοκκιστηρίων της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας,μ' αποτέλεσμα, επί δέκα και πλέον μέρες, να μην μπορούν να παραλάβουν βαμβάκι.

Εξω από τα κλειστά εκκοκκιστήρια έχουν συγκεντρωθεί πολλές πλατφόρμες με βαμβάκι, ενώ αρκετές ποσότητες του προϊόντος έχουν "αποθηκευτεί" στα χωράφια και οι παραγωγοί φοβούνται ότι με τη μεταβολή των καιρικών συνθηκών θα προκληθούν ζημιές στο βαμβάκι.

Το "έκτακτο ισοζύγιο" αφορά - όπως ισχυρίζεται ο Οργανισμός Βάμβακος - στον έλεγχο κατά τη διαδικασία εκκόκκισης του βαμβακιού, ώστε ν' αποφευχθούν "παρατυπίες" και "κλεψίματα". Για να ξαναλειτουργήσουν τα συνεταιριστικά εκκοκκιστήρια θα πρέπει να εκκοκκιστεί η ποσότητα που έχει συγκεντρωθεί και να περατωθεί ο σχετικός έλεγχος.

Επειδή, όμως, η Ενωση έχει παραλάβει ήδη μεγάλες ποσότητες βαμβακιού - πάνω από 19.000 τόνους - η διαδικασία εκκόκκισης και ελέγχου θα είναι πολύ χρονοβόρα και, μάλιστα, σε μια περίοδο που η διαδικασία συγκέντρωσης του προϊόντος βρίσκεται στο "φουλ" (Πέρσι το "έκτακτο ισοζύγιο" διενεργήθηκε στις 16 Οκτώβρη, ενώ φέτος άρχισε πολύ νωρίτερα).

Στο διάστημα, βεβαίως, που τα συνεταιριστικά εκκοκκιστήρια θα είναι κλειστά για να γίνει ο έλεγχος, οι ιδιώτες εκκοκκιστές θα παραλαμβάνουν βαμβάκι, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς σε βάρος της Ενωσης. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι, αμέσως μετά το κλείσιμο των συνεταιριστικών εκκοκκιστηρίων, οι ιδιώτες μείωσαν την προκαταβολή που δίνουν στους παραγωγούς κατά 10 δραχμές το κιλό, από 250 σε 240 δραχμές.

Είναι φανερό ότι η απόφαση του Οργανισμού Βάμβακος λειτουργεί, αντικειμενικά, υπέρ των συμφερόντων των ιδιωτών εκκοκκιστών, ενώ στελέχη της Ενωσης Συνεταιρισμών εκφράζουν ανοιχτά υπόνοιες ότι μπορεί να πάρθηκε επίτηδες για να ευνοηθούν συγκεκριμένοι ιδιώτες, που έχουν εκκοκκιστήρια στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, αποσκοπεί να πλήξει οικονομικά την Ενωση, η οποία στηρίζεται πάρα πολύ στη συγκέντρωση του βαμβακιού, αφού επιχειρεί να στρέψει αναγκαστικά τους παραγωγούς - οι οποίοι δείχνουν σαφή προτίμηση και εμπιστοσύνη στην Ενωση - προς τους ιδιώτες, όπου ήδη γίνονται "αντικείμενο" εκβιασμού, να παραδώσουν όσο όσο το προϊόν τους για να μην υποστεί ζημιές από τη μεταβολή των καιρικών συνθηκών.

Ακόμα και ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας - σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον νομάρχη Λάρισας και εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Συνεταιρισμών - παραδέχτηκε ότι μπορεί πίσω από την απόφαση του Οργανισμού Βάμβακος να κρύβονται επιχειρηματικά συμφέροντα,χωρίς, όμως, να παραδεχτεί και τις δικές του ευθύνες ως αρμόδιου υπουργού της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος για "κλεψιές" θα έπρεπε να στραφεί, κυρίως, προς τους εκκοκκιστές οι οποίοι παρουσιάζουν αυξημένο ποσοστό απόδοσης στην εκκόκκιση του βαμβακιού (μέχρι και δυο μονάδες παραπάνω), καρπούμενοι έτσι το "μπόνους" της επιπλέον επιδότησης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτοί που πλήττονται είναι η Ενωση Συνεταιρισμών, απ' την οποία στερούνται ποσότητες βαμβακιού - κι ενώ η τιμή του εκκοκκισμένου συνεχώς πέφτει στη διεθνή αγορά - και οι βαμβακοπαραγωγοί, που εκβιάζονται από τους ιδιώτες να πουλήσουν σε χαμηλότερες τιμές.

Η απόφαση του Οργανισμού Βάμβακος έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της διοίκησης της Ενωσης Συνεταιρισμών - εκπρόσωποί της διαμαρτυρήθηκαν στον νομάρχη Λάρισας, ενώ δε βρήκαν τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας για να διαμαρτυρηθούν - αλλά και των παραγωγών, που περιμένουν μέρες να παραδώσουν το προϊόν τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόψιμο στο ξανακόψιμο(2003-03-29 00:00:00.0)
Συκοφάντης συνεταιρισμών(2003-01-22 00:00:00.0)
Ατελείωτη κυβερνητική αυθαιρεσία(2002-04-07 00:00:00.0)
«Ρεσιτάλ» κοροϊδίας των βαμβακοπαραγωγών(2001-12-06 00:00:00.0)
Εχουν δίκιο οι βαμβακοπαραγωγοί(2001-12-05 00:00:00.0)
Καταστρέφουν τους βαμβακοπαραγωγούς(1996-07-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ