Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αντιδράσεις προκάλεσε η ρύθμιση

Οι εξελίξεις που ακολούθησαν την ψήφιση της περίφημης τροπολογίας για τα ΤΕΙ επιβεβαίωσαν ότι η ρύθμιση δε λύνει τα προβλήματα των ΤΕΙ, αλλά τα ανακυκλώνει. Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, βλέπει με ανησυχία τις αντιδράσεις στη ρύθμιση.

Από την πλευρά των ΤΕΙ, υπήρξε αναστολή των κινητοποιήσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Κρήτη. Τη Δευτέρα, αναμένεται να συνέλθει η Σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ, όπου θα συζητηθεί η στάση τους απέναντι στη ρύθμιση.

Εντονη ήταν η αντίδραση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που, με ανακοίνωσή του, στρέφεται κατά των υπουργών Παιδείας και ΠΕΧΩΔΕ και εξαγγέλλει νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σε οποιοδήποτε άλλο όργανο στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πάτρας θεωρεί την τροπολογία «αντισυνταγματική» και «εκφράζει τη δυσαρέσκεια και την έντονη ανησυχία της για τις ρυθμίσεις, που νομοθετήθηκαν χωρίς τη συμμετοχή στη σχετική συζήτηση των ΑΕΙ της χώρας και που θίγουν καίριες πλευρές της υπόστασης και της αποστολής τους, καθώς επίσης και της αναγνώρισης της επιστημονικής και επαγγελματικής οντότητας των αποφοίτων τους». Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και τις Συγκλήτους των άλλων Πανεπιστημίων, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή 10 Μάρτη αναμένεται να συζητηθεί και στη Σύνοδο Πρυτάνεων των ελληνικών ΑΕΙ.

Στη Θεσσαλονίκη

Την πλήρη αναστολή της λειτουργίας της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης για σήμερα Πέμπτη, αποφάσισαν η Πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής, εξαιτίας, όπως δηλώνουν, της επιχειρούμενης εξίσωσης ΑΕΙ - ΤΕΙ. Τα παραπάνω όργανα θεωρούν ότι πρέπει να έχουν λόγο σε μια πιθανή αναμόρφωση του τοπίου της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καλλιεργώντας όμως ένα κλίμα αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, που καθόλου δε βοηθάει μπροστά στην κρίση που έχει δημιουργηθεί.

Οπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές των ΠΚΣ , Πρυτανεία και Κοσμητεία, ακολουθώντας τη δική τους συντεχνιακή πολιτική, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν φοιτητές και σπουδαστές, δημιουργώντας ανεκδιήγητες πολώσεις μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που οδηγούν μόνο στον αποπροσανατολισμό και τον εγκλωβισμό φοιτητών - σπουδαστών στο ανορθόδοξο καθεστώς που ισχύει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σήμερα. Προσπαθούν να επιφέρουν τη διάσπαση στους κόλπους των φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος και, φυσικά, εξορκίζουν διά ροπάλου τη συγκρότηση της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, που αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική και πραγματική λύση.

Η Πρυτανεία του ΑΠΘ ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Συνόδου των Πρυτάνεων, όπου πρόκειται να συζητηθεί η «επιχειρούμενη αναδιάταξη των ρόλων ΑΕΙ και ΤΕΙ», καθώς επίσης πρότεινε η αρμόδια Επιτροπή της Συγκλήτου να προχωρήσει στην άμεση υποβολή προτάσεων «για την αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργείται στο χώρο της εκπαίδευσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ