Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΤΕΙ
Η τροπολογία ψηφίστηκε, το πρόβλημα παραμένει

Με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών και τη στήριξη του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ ψηφίστηκε προχτές αργά το βράδυ στη Βουλή η τροπολογία για την υπόθεση που προέκυψε με τα ΤΕΙ και την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με ρύθμιση, τα ΤΕΙ καθιερώνονται ως τεχνολογικός τομέας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παράλληλος με τον πανεπιστημιακό, με διακριτές φυσιογνωμίες και ορίζεται ότι η διάρκεια σπουδών στον πανεπιστημιακό τομέα δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 8 εξαμήνων και στον τεχνολογικό τομέα και όχι μικρότερη των 7 εξαμήνων και 8 εξαμήνων για τα τμήματα που αναφέρονται στο ΠΔ 227/95. Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία, τονίζοντας ότι δε λύνει το πρόβλημα, αφού χρειάζεται ένας συνολικότερος σχεδιασμός και άλλος δρόμος ανάπτυξης για τη χώρα και την παιδεία.

Τοποθετούμενος επί της τροπολογίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας αναφέρθηκε στο πρόβλημα των ΤΕΙ και γενικά της ανώτατης και της τεχνολογικής εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι αιτία είναι ο διαχωρισμός στη λεγόμενη πανεπιστημιακή και την τεχνολογική εκπαίδευση. Και υπογράμμισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση:

«Είκοσι χρόνια τώρα δε θελήσατε να δείτε αυτό το πρόβλημα. Και αν πράγματι θέλατε να το διερευνήσετε, τουλάχιστον θα έπρεπε να δείτε τι συμβαίνει σε πολλές σχολές του Πανεπιστημίου. Πάρτε την Ιατρική Σχολή. Είναι δυνατόν να διαχωρίζεται σύμφωνα με αυτά που λέτε εσείς ένα ΑΕΙ από ένα υποτιθέμενο ΤΕΙ; Είναι δυνατόν να έχετε γιατρούς που να μην έχουν και τα δύο αυτά στοιχεία; Δε θα βρείτε.

Για να το κάνετε αυτό, έπρεπε να έχετε άλλον προσανατολισμό στην παιδεία. Επρεπε να έχετε προσανατολισμό για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση και να φροντίσετε για την υποδομή, να φροντίσετε για το προσωπικό, για τα προγράμματα σπουδών, όπως και για το χρόνο σπουδών, ώστε ουσιαστικά να είναι μία ενιαία και ανώτατη εκπαίδευση». Στη συνέχεια σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν έχει αντίρρηση να ρυθμιστεί νομοθετικά το ζήτημα των επτά και των οκτώ εξαμήνων, ωστόσο τόνισε ότι «η νομική διελκυστίνδα δεν πρόκειται να λυθεί με τέτοιου είδους ρυθμίσεις. Και για να έχει αξία η οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση, θα πρέπει να μπει η χώρα, να μπει η εκπαίδευση στη χώρα μας σε αυτόν τον ουσιαστικό δρόμο, της ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά με αυτούς τους όρους και τις προϋποθέσεις. Γιατί δεν είναι ζήτημα πώς θα τη βαπτίσει κάποιος ή πώς μπορεί να πει "αποδίδω την ανώτατη εκπαίδευση"».

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ συμφώνησαν με την τροπολογία, με το αιτιολογικό ότι λύνει ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την παρέμβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά είπαν ότι το πρόβλημα χρειάζεται συνολική λύση.

Η ΝΔ, η οποία δεν ψήφισε τη ρύθμιση, προέβη διά του εκπροσώπου της σε μία γενικόλογη «πολιτική δήλωση» ότι εάν μετά τις εκλογές θα είναι κυβέρνηση, στα πλαίσια του «εθνικού διαλόγου» θα ξεκινήσει διαδικασίες άμεσης αξιολόγησης των ΤΕΙ, με στόχο την αναβάθμιση και την ένταξή τους στην ανώτατη εκπαιδευτική βαθμίδα.

Κατά τον υπουργό Παιδείας Γερ. Αρσένη, η τροπολογία αποτέλεσε προϊόν στενής συνεργασίας με τους εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας και τους προέδρους των ΤΕΙ, καθώς και άλλων φορέων των ΤΕΙ και των πανεπιστημίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ