ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο πλευρό της Κύπρου το ΚΟΔΗΣΟ Γερμανίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Το Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΚΟΔΗΣΟ) της Γερμανίας θα ζητήσει και θα πιέσει το νέο καγκελάριο της χώρας, καθώς και το νέο υπουργό Εξωτερικών, όπως, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, η Ομόσπονδη Δημοκρατία της Γερμανίας ζητήσει και απαιτήσει τη χωρίς περιορισμούς εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, Χανς Μόντρο,σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του χθες το πρωί με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλ. Κληρίδη.

Ο Χανς Μόντρο, που επισκέπτεται τη Μεγαλόνησο ύστερα από πρόσκληση της ΚΕ του ΑΚΕΛ, είπε ότι με τον πρόεδρο Κληρίδη συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού και ότι ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε, είναι μέλος της διεθνούς κοινότητας και έχει όλα τα δικαιώματα που έχουν τα κυρίαρχα κράτη. Ο Χ. Μόντρο είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο Κληρίδη για τις πρόσφατες αλλαγές στη χώρα του και το γεγονός ότι το κόμμα του αντιπροσωπεύεται στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ανέφερε ότι το κόμμα του θα ζητήσει και θα πιέσει το νέο καγκελάριο, καθώς και το νέο υπουργό των Εξωτερικών, ώστε, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας να ζητήσει και να απαιτήσει τη χωρίς όρους εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Είπε επίσης ότι θα ασκήσει πιέσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σ' αυτή τη διαδικασία, συνέχισε, δεν επιτρέπεται να τίθενται εμπόδια και να ζητιέται πρώτα η λύση του Κυπριακού και μετά η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό, ανέφερε, δεν είναι αποδεκτό. Η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να λειτουργήσει βοηθητικά για τη λύση του Κυπριακού. Δεν πρέπει, τόνισε, να τίθενται ως προϋπόθεση η λύση του Κυπριακού πριν την ένταξη.

Ο Χανς Μόντρο, που ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, συναντήθηκε επίσης χτες με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρο Κυπριανού. Σε σχετικές δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Χ. Μόντρο ανέφερε ότι με τον πρόεδρο της Βουλής κατέληξαν στην κοινή αντίληψη πως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα πρέπει να βρουν το δρόμο της υλοποίησής τους σύντομα και άμεσα. Το Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, είπε ο Μόντρο, θα προσπαθήσει και σίγουρα θα φέρει το ζήτημα της Κύπρου στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας και αυτό ισχύει επίσης και για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Χανς Μόντρο κατά τη σύντομη παραμονή του στην Κύπρο είχε χωριστές συναντήσεις με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφια και τους αρχηγούς των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Καμιά υπαναχώρηση από την ομοσπονδία

Πριν αρχίσει νέος διάλογος για το Κυπριακό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι οι συνομιλίες θα γίνονται με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και ότι θα υπάρχει κοινό έδαφος στις βασικές πτυχές, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού.

Εάν, πρόσθεσε, δεν υπάρξει σωστή βάση για διάλογο, τότε να μην προχωρήσουμε και η έμφαση να δοθεί στην ενταξιακή πορεία, η οποία είναι η μόνη αχτίδα φωτός στον ορίζοντα.

Σε δηλώσεις του ο Σπ. Κυπριανού είπε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμιά υπαναχώρηση από τον ιστορικό συμβιβασμό που είναι η ομοσπονδία και μονιμοποίηση του εθνικού ξεκαθαρίσματος.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του αξιωματούχου του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ότι δε συμμερίζεται την άποψη πως οι προτάσεις Ντενκτάς για συνομοσπονδία οδηγούν σε διχοτόμηση, ο Σπ. Κυπριανού είπε ότι ο Ντ. Κόρντοβεζ είναι ακατάλληλο πρόσωπο για να χειριστεί το Κυπριακό εκ μέρους της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μήνυμα στον Μπ. Νετανιάχου

Προσωπικό μήνυμα του προέδρου Κληρίδη στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, επέδωσε χτες ο Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος μετέβη στο Ισραήλ, για να πάρει μέρος σε διεθνές συνέδριο για την περιφερειακή συνεργασία. Σε δηλώσεις του ο κ. Βασιλείου είπε ότι με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό θα συζητήσει θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα την Κύπρο.

Ανησυχίες και "ανίερες" συμμαχίες

Το γνωστό τροπάρι για "ανίερες συμμαχίες του ΚΚΕ με τη ΝΔ" ξαναζεσταίνουν τα επιτελεία της Κουμουνδούρου, κάτι που με τον πιο επίσημο τρόπο πρόβαλε, ξεδιάντροπα, προχτές, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος και εκλεκτά του ηγετικά στελέχη. Ετσι δεν κάνουν τίποτα άλλο, παρά να σέρνονται και μ' αυτό τον τρόπο στην ουρά των ΠΑΣΟΚο-Τσουκάτων που, καιρό τώρα, με αιχμή την εκσυγχρονιστική "Αυριανή" τους, προβάλλουν ανάλογα μυθεύματα για "μυστικές και υπόγειες συμμαχίες ΚΚΕ - ΝΔ". Και οι δύο, στο όνομα της κεντροαριστερής τους συνεργασίας και της υποστήριξης των υποψηφίων τους που αποδοκιμάστηκαν στον α' γύρο, προσπαθούν να αναβιώσουν τα αντιδεξιά σύνδρομα και με το "σκιάχτρο της Δεξιάς" να εκβιάσουν την ψήφο των οπαδών τους που τους εγκαταλείπουν μαζικά. Οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού, αδυνατώντας να πείσουν και τους οπαδούς τους ακόμα, να στηρίξουν τους υποψηφίους τους, καθώς έχει αποκαλυφθεί, σε μεγάλο βαθμό, ότι υπηρετούν αντιλαϊκές πολιτικές και τις επιλογές της ΟΝΕ, επιχειρούν να εκβιάσουν την ψήφο τους επαναφέροντας στη μνήμη τις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές. Κι αυτό έγινε περισσότερο φανερό, προχτές, στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ, όπου αρκετοί έθεσαν το ζήτημα αυτό.

Τόσο πολύ στριμωγμένες, φαίνεται, είναι οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ που, αν και γνωρίζουν πως οι εργαζόμενοι - ακόμα και οι οπαδοί τους - δεν "τσιμπάνε" πια, επιμένουν να ανασύρουν αραχνιασμένα συνθήματα του τύπου "Δεξιά - ΠΑΣΟΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις", νομίζοντας πως μπορεί να εκβιάσουν τους οπαδούς τους και να τους ψηφίσουν. Αλλά αυτή η λογική της "κεντροαριστερής συνεργασίας" υπέστη δεινή ήττα, ήδη από τον πρώτο γύρο. Και γνωρίζουν ότι ο λαός με την ψήφο του θα "ανταμείψει" τους εκλεκτούς υποψηφίους της κεντροαριστεράς ανάλογα και την ερχόμενη Κυριακή, γιατί είναι βαστάζοι της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΟΝΕ, που τόσα βάσανα έχει προκαλέσει και προμηνύονται ακόμα χειρότερα.

Είναι αυτή η ανησυχία, λοιπόν, που έκανε την ηγεσία του ΣΥΝ, προχτές, να χάσει την ψυχραιμία της και να επιτίθεται με αθλιότητες κατά του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ και οι αγωνιστικοί συνδυασμοί που στηρίζει αντιμάχονται την αντιλαϊκή πολιτική που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και οι "κεντροαριστεροί" τους υποψήφιοι. Αποκαλύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ προβάλλουν τα παραπάνω "σχήματα" επιδιώκοντας να κοροϊδέψουν τον ελληνικό λαό πως, τάχα, δεν έχουν κοινή στρατηγική με τη ΝΔ, ότι τάχα είναι καλύτερος ο σοσιαλδημοκρατικός φιλελευθερισμός από το νεοδημοκρατικό φιλελευθερισμό. Πάνε να πείσουν ότι υπάρχει και καλός φιλελευθερισμός! Αλλά και ο σοσιαλδημοκρατικός και ο νεοδημοκρατικός φιλελευθερισμός υπηρετούν μόνον την πλουτοκρατία. Προσπαθούν, λοιπόν, με ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές να χωρίσουν τις κοινωνικές δυνάμεις, να διχάσουν τον ελληνικό λαό, την εργατική τάξη και τα μεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, ώστε να αποτρέψουν το μέτωπο της αγωνιστικής συνεργασίας τους και τις πολιτικές προεκτάσεις αυτού του Μετώπου. Είναι αυτό, ακριβώς, που προωθεί με τις αγωνιστικές συσπειρώσεις και μέσα από τους δημοτικούς και νομαρχιακούς συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις. Γι' αυτό και την Κυριακή ο λαός θα υπερψηφίσει μαζικά και αποφασιστικά αυτά τα ψηφοδέλτια, ώστε να εκλέξει περισσότερους αιρετούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα αγωνίζονται αταλάντευτα για τα λαϊκά συμφέροντα.

Συζήτηση για το β' γύρο των εκλογών στη ΝΕΤ

Σήμερα στις 10.00 μ.μ.

"Η αντίστροφη μέτρηση για το δεύτερο γύρο" είναι το θέμα της εκπομπής "Διά ταύτα" που προβάλλεται από τη ΝΕΤ σήμερα Πέμπτη στις 10.00 μμ.Εκπρόσωποι κομμάτων, προσκεκλημένοι του δημοσιογράφου Μπ. Παπαναγιώτου,καλούνται να απαντήσουν ανάμεσα σε άλλες στις ερωτήσεις: ποια στάση θα κρατήσουν στο β γύρο και τι θα κρίνει το αποτέλεσμα στις νομαρχίες και τους δήμους.

Στο στούντιο θα εκπροσωπήσουν τα κόμματά τους τα εξής στελέχη: Από το ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας,μέλος του ΠΓ, από το ΠΑΣΟΚ ο Στέφανος Τζουμάκας,μέλος του ΕΓ και υπουργός Γεωργίας, από τη ΝΔ ο Αρης Σπηλιωτόπουλος,εκπρόσωπος Τύπου, από το ΣΥΝ ο Πέτρος Κουναλάκης,μέλος της ΠΓ και βουλευτής και από το ΔΗΚΚΙ ο Γιάννης Δημαράς,βουλευτής.

Συγχαρητήρια από το ΑΚΕΛ

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα για τα αποτελέσματα, που πέτυχαν οι υποψήφιοι, τπυς οποίους στήριξε το ΚΚΕ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές την περασμένη Κυριακή, απέστειλε προχτές, προς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας.Στο τηλεγράφημα αναφέρεται συγκεκριμένα:

"Αγαπητή συντρόφισσα Αλέκα,

Από μέρους της ΚΕ του ΑΚΕΛ και μένα προσωπικά δεχτείτε τα θερμά μας συγχαρητήρια για τα πολύ καλά αποτελέσματα που έχετε πετύχει στις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Τα αποτελέσματα αυτά αντικατοπτρίζουν τη συνεπή και σκληρή δουλιά που γίνεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης των κεκτημένων των εργαζομένων. Είναι, επίσης, αποτέλεσμα του πρωτοποριακού του ρόλου και της συμμετοχής του στους αγώνες των εργαζομένων για διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.

Εύχομαι μεγαλύτερες επιτυχίες στο Β γύρο που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή".

Σήμερα από την τηλεόραση του "902"

Παρακολουθείστε από την τηλεόραση του "902", σήμερα Πέμπτη 15 Οκτώβρη, τις εκπομπές:

"Ματιές στον κόσμο" στις 14.15, σε επανάληψη. Η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή συζητάει με τον δημοσιογράφο Θανάση Παπαρήγα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και

"Από το Σήμερα στο Αύριο" στις 21.30.Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ευσταθίου συζητάει με τον Στάθη Βιτουλαδίτη, πρόεδρο της Ενωσης Πυροσβεστών Αττικής, με θέμα: "Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Πυροσβεστική και οι προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ