Πέμπτη 15 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο πλευρό της Κύπρου το ΚΟΔΗΣΟ Γερμανίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Το Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΚΟΔΗΣΟ) της Γερμανίας θα ζητήσει και θα πιέσει το νέο καγκελάριο της χώρας, καθώς και το νέο υπουργό Εξωτερικών, όπως, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, η Ομόσπονδη Δημοκρατία της Γερμανίας ζητήσει και απαιτήσει τη χωρίς περιορισμούς εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, Χανς Μόντρο,σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του χθες το πρωί με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλ. Κληρίδη.

Ο Χανς Μόντρο, που επισκέπτεται τη Μεγαλόνησο ύστερα από πρόσκληση της ΚΕ του ΑΚΕΛ, είπε ότι με τον πρόεδρο Κληρίδη συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού και ότι ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε, είναι μέλος της διεθνούς κοινότητας και έχει όλα τα δικαιώματα που έχουν τα κυρίαρχα κράτη. Ο Χ. Μόντρο είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο Κληρίδη για τις πρόσφατες αλλαγές στη χώρα του και το γεγονός ότι το κόμμα του αντιπροσωπεύεται στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ανέφερε ότι το κόμμα του θα ζητήσει και θα πιέσει το νέο καγκελάριο, καθώς και το νέο υπουργό των Εξωτερικών, ώστε, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας να ζητήσει και να απαιτήσει τη χωρίς όρους εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Είπε επίσης ότι θα ασκήσει πιέσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σ' αυτή τη διαδικασία, συνέχισε, δεν επιτρέπεται να τίθενται εμπόδια και να ζητιέται πρώτα η λύση του Κυπριακού και μετά η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό, ανέφερε, δεν είναι αποδεκτό. Η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να λειτουργήσει βοηθητικά για τη λύση του Κυπριακού. Δεν πρέπει, τόνισε, να τίθενται ως προϋπόθεση η λύση του Κυπριακού πριν την ένταξη.

Ο Χανς Μόντρο, που ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, συναντήθηκε επίσης χτες με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρο Κυπριανού. Σε σχετικές δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Χ. Μόντρο ανέφερε ότι με τον πρόεδρο της Βουλής κατέληξαν στην κοινή αντίληψη πως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα πρέπει να βρουν το δρόμο της υλοποίησής τους σύντομα και άμεσα. Το Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, είπε ο Μόντρο, θα προσπαθήσει και σίγουρα θα φέρει το ζήτημα της Κύπρου στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας και αυτό ισχύει επίσης και για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Χανς Μόντρο κατά τη σύντομη παραμονή του στην Κύπρο είχε χωριστές συναντήσεις με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφια και τους αρχηγούς των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Καμιά υπαναχώρηση από την ομοσπονδία

Πριν αρχίσει νέος διάλογος για το Κυπριακό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι οι συνομιλίες θα γίνονται με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και ότι θα υπάρχει κοινό έδαφος στις βασικές πτυχές, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού.

Εάν, πρόσθεσε, δεν υπάρξει σωστή βάση για διάλογο, τότε να μην προχωρήσουμε και η έμφαση να δοθεί στην ενταξιακή πορεία, η οποία είναι η μόνη αχτίδα φωτός στον ορίζοντα.

Σε δηλώσεις του ο Σπ. Κυπριανού είπε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμιά υπαναχώρηση από τον ιστορικό συμβιβασμό που είναι η ομοσπονδία και μονιμοποίηση του εθνικού ξεκαθαρίσματος.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του αξιωματούχου του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ότι δε συμμερίζεται την άποψη πως οι προτάσεις Ντενκτάς για συνομοσπονδία οδηγούν σε διχοτόμηση, ο Σπ. Κυπριανού είπε ότι ο Ντ. Κόρντοβεζ είναι ακατάλληλο πρόσωπο για να χειριστεί το Κυπριακό εκ μέρους της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μήνυμα στον Μπ. Νετανιάχου

Προσωπικό μήνυμα του προέδρου Κληρίδη στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, επέδωσε χτες ο Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος μετέβη στο Ισραήλ, για να πάρει μέρος σε διεθνές συνέδριο για την περιφερειακή συνεργασία. Σε δηλώσεις του ο κ. Βασιλείου είπε ότι με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό θα συζητήσει θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα την Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ