ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Τρωάδες", πλασμένες με κίνηση

Μια διαφορετική από τις μέχρι σήμερα προσεγγίσεις των "Τρωάδων" προτείνει η μεγάλη Ελληνίδα χορογράφος Ζουζού Νικολούδη.Μαζί με τα "Χορικά",τη διεθνώς αναγνωρισμένη ομάδα της, "πλάθουν" μέσα από την κίνηση, τη μουσική και το λόγο, ολόκληρο το σώμα μιας αρχαίας τραγωδίας. Οι "Τρωάδες", σε πρωτότυπη μουσική του Στέφανου Βασιλειάδη,καθώς και δύο ακόμη χορογραφίες, που φέρουν την υπογραφή της Ζ. Νικολούδη, θα παρουσιαστούν στις 6, 7 και 8 Νοεμβρίου, στην αίθουσα "Δημ. Μητρόπουλου". Οι παραστάσεις εγκαινιάζουν την έναρξη της σειράς "Χορός στο Μέγαρο Μουσικής", η οποία διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά και είναι αφιερωμένη στο σύγχρονο χορό. Η σκηνοθετική και χορογραφική επιμέλεια των "Τρωάδων" ανήκουν στη Ζ. Νικολούδη, στον Κ. Δαμάτη και τη Γ. Φιλιπποπούλου, βασικό μέλημα των οποίων ήταν, να επιτευχθεί μια αταλάντευτη ισορροπία ανάμεσα σε επεισόδια και στάσιμα. Στόχος, να υπάρχει ένας κοινός ιστός, που να τα ενώνει μεταξύ τους και να μεταδίδει το κεντρικό μήνυμα της τραγωδίας στο θεατή. Ενα μήνυμα πανανθρώπινο και διαχρονικό, καθώς οι "Τρωάδες", όπως επισημαίνει η Ζ. Νικολούδη "είναι ένα αντιπολεμικό έργο που περιγράφει τόσο ζωντανά τη φρίκη του πολέμου, το ξερίζωμα και το πένθος, τη θηριωδία των κατακτητών, θέματα δυστυχώς πολύ επίκαιρα σήμερα".

Στο δεύτερο μέρος της παράστασης θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τις "Βάκχες" του Ευριπίδη, σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά και μουσική Γιώργου Κουρουπού και τους "Ορνιθες",τη θρυλική παράσταση του Θεάτρου Τέχνης(1959), σε μετάφραση του Βασίλη Ρώτα και μουσική Μάνου Χατζιδάκι.

Χορεύουν: Βάσω Αγγελίδου, Κατερίνα Αλεξανδρή, Βανέσσα Ανδρικοπούλου, Σάντρα Βούλγαρη, Πέτρος Γάλλιας, Μάγδα Γεροσίδερη, Γεράσιμος Κίκλης, Βασιλική Λούβαρη, Μιχάλης Μαραγκός, Παναγιώτης Πετράκης, Γιάννης Σουλέας, Δημήτρης Σωτηρίου, Φάνης Τάκος, Βικτωρία Τασσοπούλου, Ελένη Τζάρου, Μαρίζα Τσίγκα, Στεργιανή Τσιντζιλιώνη.Συμμετέχει η μικρή Φοίβη Κουράκη.

Μόνιμη θεατρική στέγη

Σε ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά κτίρια της περιοχής των Εξαρχείων (Σπυρίδωνος Τρικούπη και Κουντουριώτου) θα στεγαστεί μόνιμα πλέον το "Νέο Ελληνικό Θέατρο".Στο καινούριο Πολιτιστικό Κέντρο των Εξαρχείων, εκτός από το "Νέο Ελληνικό Θέατρο", θα στεγαστεί επίσης η Πειραματική Σκηνή, Δραματική Σχολή καθώς και η Παιδική Σκηνή.

Η φετινή θεατρική χρονιά θα είναι πανηγυρική καθώς στο ρεπερτόριο περιλαμβάνονται τέσσερα έργα και ένα παιδικό. Εναρκτήριο έργο θα είναι το "Κομμάτια και θρύψαλα" του Γιώργου Σκούρτη.Θα ακολουθήσει το άπαιχτο στην Ελλάδα έργο του Τέννεσυ Ουιλιαμς "Η κραυγή" και στη συνέχεια θα ανέβει το καινούριο έργο του Βασίλη Νεμέα "Το κτήμα με τις μηλιές".Η θεατρική χρονιά θα κλείσει με τη συμμετοχή μαθητών και ηθοποιών στην παράσταση του βραβευμένου έργου "Εγώ δεν ξέρω να χορεύω" του Γρηγόρη Παπαδογιάννη.Τα Σαββατοκύριακα θα παίζεται, στην Παιδική Σκηνή, το έργο του Γιώργου Αρμένη "Ο Τζιτζίρης".

Μαθήματα της Αρχαιολογικής Εταιρείας

Η 10η περίοδος μαθημάτων της "Σχολής Διδασκαλίας της Ιστορίας της Τέχνης" της Αρχαιολογικής Εταιρείας αρχίζει στις 4 Νοέμβρη. Τα μαθήματα χωρίζονται σε δύο κύκλους. Στον κύκλο της Νεότερης Ελληνικής Αρχιτεκτονικής,σε 10 μαθήματα, θα διδάξουν ο καθηγητής του ΕΜΠ Ν. Χολέβας, οι αναπληρωτές καθηγητές Αγοροπούλου - Μπιρμπίλη και Μ. Μπίρης και ο επίκουρος καθηγητής Γ. Προκοπίου.

Στο δεύτερο κύκλο με θέμα "Γραμμική Β και Μυκηναϊκός κόσμος" θα διδάξει, σε 8 μαθήματα, ο αρχαιολόγος - ερευνητής του Κέντρου Ερευνας της Αρχαιότητας της Ακαδημίας Αθηνών Χρ. Μπουλώτης.

Τα μαθήματα θα είναι δίωρα και θα γίνονται κάθε Τετάρτη 5.30 μ.μ. - 6.30 μ.μ. και 7 μ.μ. - 8 μ.μ. Οι εγγραφές γίνονται στο λογιστήριο της Αρχαιολογικής Εταιρείας (8.30 π.μ. - 1 μ.μ.).

Μουσικές συναντήσεις

Δυο συναυλίες της διάσημης Ρωσικής Ορχήστρας "Αντρέεφ" θα πραγματοποιηθούν, τη Δευτέρα και την Τρίτη (8.30μμ), στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο (Τιμοκρέοντος 6α - Αγ. Σώστης). Οι συναυλίες συνδιοργανώνονται από τον Πολιτισμικό Οργανισμό Δήμου Αθηναίων και την Πρεσβεία της Ρωσίας, με αφορμή την επέτειο των 170 χρόνων Ελληνο - Ρωσικών Διπλωματικών Σχέσεων. Είσοδος ελεύθερη.

  • Ενας από τους πιο σημαντικούς Ελληνες πιανίστες της τζαζ, ο Γιώργος Κοντραφούρης, θα εμφανιστεί με το τρίο του, την Τρίτη (11μμ), στο "Χι - Χατ" (Κρουσόβου 1, Χίλτον). Στον ίδιο χώρο την Τετάρτη, το μπλουζ κουαρτέτο "Τζορτζ εντ δε Ντιουκς", με τον Γιώργο Χατζόπουλο στη φωνή και στην ηλεκτρική κιθάρα, θα προσφέρει ένα "ταξίδι" στη σκηνή του Σικάγο.

Η αβάν πρεμιέρ της ταινίας "Αl Corazon" ("Στην καρδιά") θα δοθεί τη Δευτέρα 26/10 στις 9 μ.μ. στην αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31). Η προβολή διοργανώνεται από την πρεσβεία της Αργεντινής Δημοκρατίας σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Πρόκειται για το τελευταίο έργο του Μάριο Σάμπατο (γιου του μυθιστοριογράφου Ερνέστο Σάμπατο, που συμμετέχει στο φιλμ), ένα είδος συνθετικής ιστορίας του ταγκό φτιαγμένη με σκηνές και τραγούδια από παλιές αργεντίνικες ταινίες και λήψεις από σύγχρονες ορχήστρες.

O Γιώργος Κοντραφούρης με το τρίο του, την Τρίτη στo "Χι-Χατ"

"Ορφέας και Ευρυδίκη" στο "Ελυζέ"

Παιδιά, πάμε θέατρο;

Αρχίζουν, αύριο, στην Παιδική Σκηνή της "Αλκυονίδας" οι παραστάσεις του "Μοντέρνου Θεάτρου",με το έργο του Ντάνιελ Ντεφόε "Ροβινσών Κρούσος" σε ελεύθερη διασκευή - σκηνοθεσία Γιώργου Μεσσάλα,σκηνικά Βασίλη Τσιντσικώφ και κοστούμια Μαρίας Ιγγλέση.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Γιώργος Μεσσάλας με τον Σωτήρη Βάγια,εναλλάξ, τον Ροβινσώνα, Περικλής Μοσχολιδάκης, Ιφιγένεια Στάικου, Γιώργος Προμπονάς."Το έργο, γεμάτο χρώματα, γεμάτο θάλασσα και ελπίδες, είναι πιστεύουμε - λέει ο Γιώργος Μεσσάλας - για τα παιδιά ένα φως μέσα στους δύσκολους και γεμάτους προβλήματα καιρούς".

  • Πρεμιέρα αύριο και στο θέατρο "Ελυζέ",όπου η "Παιδαγωγική Σκηνή" παρουσιάζει το έργο "Ορφέας και Ευρυδίκη" της Μαρίας Κυριάκη.Στόχος της "Παιδαγωγικής Σκηνής" είναι να συνεχίσει την προσπάθειά της για τη γνωριμία των νεαρών θεατών της με τον ελληνικό μύθο. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Τζένης Φωτίου,μουσική Τάσου Καρακατσάνη,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ανεμογιάννη και χορογραφία Πέτρου Γάλλια.Παίζουν: Βάσια Λακουμέντα, Κώστας Ντάγκας, Τζένη Φωτίου, Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος, Θανάσης Μαργαρίτης, Σοφία Γαννιώτη, Μαρία Γούλα.
Το βιβλίο στην Κοζάνη

Ο απολογισμός τριών χρόνων δραστηριότητας του Ινστιτούτου Βιβλίου και Ανάγνωσης (ΙΝΒΑ) της Κοζάνης περιέχεται στο τρίτο τεύχος του περιοδικού "Τα τετράδια του ΙΝΒΑ".

Σε αυτό το διάστημα το Ινστιτούτο οργάνωσε και στήριξε εκδηλώσεις για την προώθηση του βιβλίου, όπως συναντήσεις συγγραφέων και εκδοτών, επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, παρουσιάσεις βιβλίων, αφιερώματα σε συγγραφείς, εκθέσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Ανάμεσά τους η "Πανελλήνια Συνάντηση Συγγραφέων" τον Ιούνη του '96, η "Συνάντηση Συγγραφέων Δυτικής Μακεδονίας" τον Ιούνη του '98, το συνέδριο για το "Νεοελληνικό Διαφωτισμό" το Νοέμβρη του '96, η επιστημονική ημερίδα με θέμα "Τα 200 χρόνια από την εκτύπωση της "Χάρτας" του Ρήγα" τον Οκτώβρη του '97 καθώς και ημερίδα για τη ζωή και το έργο του Ρήγα Βελεστινλή.

Ιδιαίτερη, εξάλλου, είναι η φροντίδα του Ινστιτούτου για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης,καθώς δημιουργήθηκε χώρος για περιοδικές εκθέσεις, αίθουσα για φιλολογικές εκδηλώσεις, αίθουσα για τοποθέτηση αρχειακού υλικού κ.ά. Επίσης αγοράστηκε μεγάλος αριθμός βιβλίων και περιοδικών και εμπλουτίζονται διαρκώς οι σειρές των συγγραφέων που βραβεύτηκαν με Νόμπελ, των Ελλήνων συγγραφέων που πήραν κρατικά βραβεία και η βιβλιοθήκη των Δυτικομακεδόνων συγγραφέων. Σημαντικός είναι και ο αριθμός των δωρεών, όπως η σειρά της νεοελληνικής λογοτεχνίας του Ιδρύματος Ουράνη, μεγάλος αριθμός εκδόσεων του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, η παλιά γαλλική εγκυκλοπαίδεια "La Grande Encyclopedie" κ.ά.

Ακροάσεις για χορωδούς

Πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους να πλαισιώσουν τις χορωδίες του απευθύνει το Εθνικό Ωδείο. Σήμερα, στις 9.30 π.μ., στο Εθνικό Ωδείο (Μάγερ 18) θα γίνουν ακροάσεις για παιδιά ηλικίας 8 - 17 χρόνων, που θέλουν να συμμετάσχουν στην Παιδική Παραδοσιακή Χορωδία,ενώ στις 10 το πρωί για όσους ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη της Παραδοσιακής Χορωδίας Ενηλίκων (17 - 35 ετών). Οι δύο χορωδίες λειτουργούν με τη διδασκαλία του Σπύρου Παυλάκη. Στο Εργαστήρι Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής διδάσκουν, εκτός από τον Σπ. Παυλάκη, οι Γ. Ζευγώλης, Ν. Γράψας, Π. Περυσινάκης, Χ. Γιαζιτζιάν, Π. Δημητρακόπουλος, Γ. Συμεωνίδης, Β. Καρίπης, Σ. Ανδριανού και Σπ. Γκούμας.

Σήμερα, επίσης, στις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιούνται ακροάσεις για παιδιά (8 - 17 χρόνων), που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην Παιδική Χορωδία Εθνικού Ωδείου.Διδάσκει η Αννα - Μαρία Καρκανιά. Στο φετινό πρόγραμμά της η Παιδική Χορωδία θα μελετήσει έργα όλων των μουσικών εποχών, τα οποία και θα παρουσιάσει σε ευρύ κοινό. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 5233.175, 5248.304.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ