ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Βέμπο της λευτεριάς

Στην Σοφία Βέμπο,την αξέχαστη ερμηνεύτρια που με τα τραγούδια της σημάδεψε όχι μόνο το Αλβανικό Επος, αλλά μια ολόκληρη εποχή, είναι αφιερωμένη η συναυλία που θα πραγματοποιήσουν η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η Χορωδία της ΕΡΤ, στις 25 Οκτωβρίου (8.30μμ), στο "Παλλάς". Τρεις μέρες πριν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα παρουσιαστούν πατριωτικά τραγούδια, που έχει ερμηνεύσει με μοναδικό τρόπο, αλλά και ερωτικά και λυρικά τραγούδια, τα οποία σφράγισε με τη φωνή της.

Το πρώτο μέρος της συναυλίας, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών για το "Σπίτι του Ηθοποιού", περιλαμβάνει τις θεματικές ενότητες "Αναφορά στην Βέμπο" ("Αντε στο καλό", "Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου", "Το τραγούδι της λευτεριάς") και "Παρλάτα" ("Στον πόλεμο βγαίνει ο Ιταλός", "Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του", "Παιδιά της Ελλάδας" κ. ά.). Κείμενα της εποχής του '40 θα διαβάσει η Σπεράντζα Βρανά.Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστούν αξέχαστες λαϊκές επιτυχίες της Σ. Βέμπο, όπως: "Μην φύγεις ξανά", "Σαν κι απόψε", "Λόντρα Παρίσι", "Η ταμπακέρα", "Ζεχρά", "Καινούργια ζωή" κ. ά.

Τραγουδούν οι: Μελίνα Μποτέλη, Ανδρέας Κουλουμπής και Θεοδοσία Στίγκα.Τη μουσική διεύθυνση της ορχήστρας θα έχει ο Αλκης Μπαλτάς,ενώ τη βραδιά θα παρουσιάσει η Αννα Φόνσου.

Ο πρωτοπόρος Φώτος Πολίτης

Το Κέντρο Ερευνας και Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος"Δεσμοί",στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για καταγραφή και μελέτη των σκηνικών προσεγγίσεων του αρχαίου ελληνικού δράματος από τη νεοελληνική σκηνή, αποφάσισε τη διοργάνωση ενός πρώτου κύκλου συμποσίων με αντικείμενο τη διερεύνηση της μεθόδου εργασίας τριών σκηνοθετών, του Φώτου Πολίτη,τουΔημήτρη Ροντήρη και του Καρόλου Κουν.Θα ακολουθήσουν ανάλογα συμπόσια και για άλλους σκηνοθέτες, που συνέβαλαν αποφασιστικά στην αναβίωση του αρχαίου ελληνικού δράματος τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Ο κύκλος συμποσίων ξεκινά τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, με το συμπόσιο για τη σκηνοθετική προσέγγιση του αρχαίου ελληνικού δράματος από τον Φώτο Πολίτη, που θα πραγματοποιηθεί στη Στοά Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5).

Στις εργασίες παίρνουν μέρος οι: Απόστολος Βέττας ("Ζητήματα όψης και οργάνωσης του σκηνικού χώρου στα έργα αρχαίου ελληνικού δράματος"), Κώστας Γεωργουσόπουλος ("Ο Φώτος Πολίτης και οι Δελφικές Εορτές"), Ελένη Γουλή ("Οι σκηνοθεσίες αρχαίου δράματος από τον Φώτο Πολίτη και η υποδοχή τους από την κριτική"), Ιων Ζώτος ("Η μουσική στις παραστάσεις του Φώτου Πολίτη"),Βάλτερ Πούχνερ ("Ο Φώτος Πολίτης και η αρχαία τραγωδία - η σκηνοθεσία του "Οιδίποδα Τύραννου" στην Εταιρεία Ελληνικού Θεάτρου το 1919"), Αλέξης Σολομός ("Ανάμνηση Φώτου Πολίτη"). Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Δευτέρας με στρογγυλό τραπέζι των σκηνοθετών Κανέλλου Αποστόλου, Μίνου Βολανάκη, Σπύρου Ευαγγελάτου, Γιώργου Μιχαηλίδη, Σταύρου Ντουφεξή, Νίκου Χαραλάμπους.Παράλληλα με τη διεξαγωγή του συμποσίου θα λειτουργεί έκθεση με οπτικο - σκηνογραφικό υλικό από τις παραστάσεις του Φώτου Πολίτη,μεταξύ των οποίων και μακέτες σκηνικών του Κλεόβουλου Κλώνη.

Στις 8.30 το βράδυ της ίδιας μέρας, θα πραγματοποιηθεί συναυλία, στο Μέγαρο Μελά (Αιόλου 93), κατά την οποία θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από έργα των Μάριου Βάρβογλη, Αντίοχου Ευαγγελάτου, Μανώλη Σκουλούδη καθώς και η μουσική της Κατίνας Παξινού,από την παράσταση "Οιδίπους Τύραννος"(1933). Μουσικές δηλαδή που γράφτηκαν για παραστάσεις που σκηνοθέτησε ο Φώτος Πολίτης. Η συναυλία είναι συμπαραγωγή του Κέντρου και του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΑ,το οποίο θα τη μεταδώσει και σε απευθείας σύνδεση. Την εκτέλεση των έργων έχει αναλάβει η Δημοτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών,την οποία διευθύνει ο Νίκος Χριστοδούλου,με σολίστ στα χορικά τον Τάκη Χριστογιαννόπουλο.

Οι πρεμιέρες συνεχίζονται

Βροχή από πρεμιέρες έχουμε και αυτή τη βδομάδα. Αύριο ανοίγει η αυλαία του θεάτρου "Λαμπέτη",με το κοινωνικό αριστούργημα του Αντρέγιεφ "Ανθή",που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά,μετάφραση Αντώνη Βογιάζου,σκηνικά Γιώργου Πάτσα,κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ και μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Πέμη Ζούνη, Αρτό Απαρτιάν, Αννα Γεραλή, Χρήστος Ευθυμίου, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Μαρί Κωνσταντάτου, Τιτίκα Νικηφοράκη, Ιάκωβος Ψαρράς.

Τρεις αδελφές, η Σάσα, η Ανθή και η Νίνα ανταγωνίζονται για την αγάπη ενός δυναμικού άντρα, του ταλαντούχου, πετυχημένου δικηγόρου Κοστομάροφ, συζύγου της Σάσας. Κύριοι πόλοι της σύγκρουσης, οι δύο πιο ισχυρές προσωπικότητες, ο Κοστομάροφ και η Ανθή. Εδώ, η σύγκρουση, πέρα από τον υπαρξιακό της χαρακτήρα, αποκτά και κοινωνικές διαστάσεις, καθώς η περήφανη, ανεξάρτητη στο χαρακτήρα Ανθή συνθλίβεται κάτω από το βάρος όχι μόνο του πάθους της και της εγωιστικής σκληρότητας του Κοστομάροφ, αλλά και της κοινωνικά υποδεέστερης θέσης της, ως μη "αποκαταστημένης" γυναίκας.

  • Αύριο, ξεκινούν οι παραστάσεις και στο θέατρο "Ιλίσια",όπου ανεβαίνει το έργο του Πολ Κλοντέλ "Ο κλήρος του μεσημεριού",σε μετάφραση Τζούλιας Τσακίρη,σκηνοθεσία Βαρβάρας Μαυρομάτη,σκηνικά - κοστούμια Λίλης Πεζανού,μουσική Κωνσταντίνου Βήτα.Παίζουν: Στάθης Κακαβάς, Ολια Λαζαρίδου, Αρης Λεμπεσόπουλος, Στέλιος Μάινας."Ο κλήρος του μεσημεριού" είναι ένας ύμνος του απόλυτου έρωτα που ίσταται υπεράνω κάθε άλλης ιδέας, λαμπρός και εκτυφλωτικός και τόσο κυριαρχικά απομονωμένος στην απόλυτη αυτάρκεια, ώστε μοιάζει με διάπυρο ήλιο. Είναι ένα δράμα πάθους, με αδιέξοδη κατάληξη, ενώ η στιγμή της πραγματικής τελείωσης ταυτίζεται με τη στιγμή του θανάτου.
  • Η πρωτότυπη αμαξοστοιχία - θέατρο "Το τρένο του Ρουφ" επαναλαμβάνει για δεύτερη συνεχή χρονιά την παράσταση "Λαχτάρα για κεράσια" της Αγκνιέσκα Οσιέσκα.Ο δεύτερος κύκλος των παραστάσεων αρχίζει με δύο επίσημες πρεμιέρες, την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου θα παρευρίσκεται ο Πολωνός σκηνοθέτης Ντανιέλ Ολμπρίχσκι.Η μετάφραση είναι της Ηρώς Μαυροειδή,η μουσική που συνοδεύει ζωντανά με πιάνο, σαξόφωνο και κιθάρα είναι του Μηνά Αλεξιάδη,τα σκηνικά της Λέας Κούση,τα κοστούμια της Ντόρας Λελούδα και οι χορογραφίες της Νατάσας Ζούκα.Η απόδοση των στίχων στα ελληνικά είναι της Αφροδίτης Μάνου.
  • Μια χορευτική πρόταση από το "Μικρό Χορευτικό Θέατρο" της Λίας Μελετοπούλου θα παρουσιαστεί για 10 μόνο παραστάσεις, στο "Εργοστάσιο",από τις 22 του Οκτώβρη. Τίτλος της παράστασης "Κλυταιμνήστρα, η ιστορία της γυναίκας που...".Η σκηνοθεσία και χορογραφία είναι της Λίας Μελετοπούλου,η μουσική επένδυση και εκτέλεση του Αλκη Καλούμενου,τα σκηνικά του Σταύρου Γανωτή και τα κοστούμια της Χριστίνας Παπούλια.Παίρνουν μέρος: Ελένη Γκασούκα, Πέρσα Σταματοπούλου, Κατερίνα Παυλάκη, Δημήτρης Αλεξανδρής.
"Διότι δεν συνεμορφώθην... "

Τραγούδια από τις Αρκαδίες, τις Μπαλάντες, τον Ομηρο, τη Γειτονιά των Αγγέλων, τα Λαϊκά, το Ασίκικο Πουλάκη και πολλούς ακόμη κύκλους τραγουδιών του Μ. Θεοδωράκη θα παρουσιάζει η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης",κάθε βράδυ (10.30μμ), στις "Γραμμές" (Κωνσταντινουπόλεως 111, τηλ. 3414.350). "Διότι δεν συνεμορφώθην... ", είναι ο τίτλος του προγράμματος, που θα παρουσιάζεται από σήμερα μέχρι και τις 29 του Οκτώβρη, με ερμηνευτές τους Σωτηρία Λεονάρδου, Αλέξια, Κώστα Θωμαϊδη και Παναγιώτη Καραδημήτρη.Μαζί τους, για πρώτη φορά, θα βρίσκεται ο Γιάννης Μπέζος,ενώ περιστασιακά τραγούδια του συνθέτη θα ερμηνεύουν γνωστοί ηθοποιοί, όπως ο Ηλίας Λογοθέτης, Νατάσα Μανίσαλη, Νένα Μεντή, Κατιάνα Μπαλανίκα, Τάσος Χαλκιάς και Δήμητρα Χατούπη. Τιμή εισόδου είναι 4.000 δραχμές.

"Ανθή" του Αντρέγιεφ στο Θέατρο "Λαμπέτη"

Στο Δήμο Δάφνης αύριο στις 7 μ.μ. θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Ι. Κοντέλη "Ζωγραφιές του παλιού καιρού" (Μνήμες - Διηγήματα) στην αίθουσα του Συλλόγου Μεσοτοπιτών "Αναγέννηση" (Εθνικής Αντίστασης 33, Δάφνη).

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Τεχνέπολις" που διοργανώνει το Κέντρο Λόγου και Τέχνης 104 (Θεμιστοκλέους 104) των εκδόσεων "Καστανιώτης", σήμερα (8.30μμ) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με θέμα: "Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος;".Την επιμέλεια των εκδηλώσεων έχει ο ψυχίατρος και ιστορικός Νίκος Σιδέρης.Μαζί του συζητούν οι: Νικηφόρος Αγγελόπουλος, Ιάκωβος Κλεώπας.

Γύρω από μια ανασκαφή

Εγκαινιάζεται στις 24 του Οκτώβρη (6.30μμ) στην αίθουσα τέχνης Ναυπλίου, έκθεση φωτογραφίας με θέμα: "Η ζωή γύρω από μια ανασκαφή".Παρουσιάζεται ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό που προέρχεται από τα αρχεία του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Πανεπιστημίου της Ουψάλας και του Βασιλικού Παλατιού της Σουηδίας. Το υλικό που εκτίθεται μας δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε τις δεκαετίες του 1920 και του 1930, μέσα από την ανασκαφική εργασία των Σουηδών αρχαιολόγων στην Αργολίδα. Οι 92 φωτογραφίες της έκθεσης, έχουν τραβηχτεί στις ανασκαφές στην Ασίνη, στα Δενδρά και στην Πρόσυμνα. Σημειώνουμε ότι η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του γιορτασμού των πενήντα χρόνων από την ίδρυση του Σουηδικού Ινστιτούτου. Θα διαρκέσει έως τις 14 του Νοέμβρη.

Συναυλία στη "Στοά Βιβλίου"

Νέοι ταλαντούχοι μουσικοί, που έχουν βραβευτεί σε διάφορους διαγωνισμούς, θα είναι οι συντελεστές της συναυλίας κλασικής μουσικής, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 6 μμ, στον Κεντρικό Διάδρομο της "Στοάς του Βιβλίου" (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου). Εργα των Δ. Καψωμένου, Παγκανίνι, Σοπέν, Ραχμάνινοφ, Χατσατουριάν κ.ά. θα ερμηνεύσουν οι μουσικοί: Βέρα Κορολιόβα (βιολί), Δημήτρη Ιλίν (ξυλόφωνο), Σεργκέι Νεβέροφ (φυσαρμόνικα), Ναταλία Κοστένκο (ντόμρα), Αλεξέι Μπεγλετσόφ (πιάνο). Θα διευθύνει η Ειρήνη Ρεπτσούν (από τη Μουσική Ακαδημία Κιέβου), ενώ η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Φιλεκπαιδευτική Εταιρία, η Πρεσβεία της Ουκρανίας και η Στοά του Βιβλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ