ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οριστικοποιείται το σχέδιο εξόντωσης

της αγροτικής παραγωγής

Η προτεινόμενη απ' την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προβλέπει την απώλεια ενός τρισ. δραχμών για την ΕλλάδαΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Η σταδιακή "επανεθνικοποίηση" της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την αναδιανομή του πλούτου υπέρ της Γερμανίας και των συμμάχων της, συζητήθηκε χτες επίσημα και στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας του Λουξεμβούργου. Μετά τον υπουργό Οικονομίας, ο Στ. Τζουμάκας έκανε τις πρώτες επίσημες δηλώσεις της κυβέρνησης για τις προτάσεις της Κομισιόν περί αναθεώρησης του συστήματος εσόδων και εξόδων του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2000 - 2006 ("Ατζέντα 2000") σε βάρος της ΚΑΠ, από την οποία προβλέπονται απώλειες του ελληνικού αγροτικού τομέα πάνω από ένα τρισ. δραχμές.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει και ομολογεί ανοιχτά πλέον τη δυσχερή θέση στην οποία ευρίσκεται εξαιτίας των καταστροφικών προτάσεων της Κομισιόν. Μάλιστα, ο Στ. Τζουμάκας υπερθεματίζοντας, χωρίς κόστος, αφού την τελική υπογραφή θα βάλει ο πρωθυπουργός εντός του 1999,χαρακτήρισε "απαράδεκτες και επιβλαβείς" τις προτάσεις της Κομισιόν για "επανεθνικοποίηση" της ΚΑΠ. Και αυτό είναι το πρώτο σημαντικό συμπέρασμα, ότι η κυβέρνηση μετά την αρχική αποτυχημένη προσπάθεια παραπληροφόρησης μέσω μερίδας του φιλοκυβερνητικού Τύπου, εξαναγκάζεται να ομολογήσει ανοιχτά ότι όχι μόνο υπάρχει η πρόταση της Κομισιόν, αλλά ότι έχει και καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα. Από δω και πέρα, λοιπόν, είναι ζήτημα εξέλιξης των διαπραγματεύσεων. Οι οποίες, όπως φάνηκε στο ΕΚΟΦΙΝ της 12ης Οκτώβρη και στο χτεσινό Συμβούλιο, κάθε άλλο παρά εύκολες προμηνύονται. Αλλά το αρνητικό για τους Ελληνες αγρότες είναι και πάλι, όχι τόσο η κυβερνητική αδυναμία προάσπισης των δίκαιων αιτημάτων τους, αλλά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ξεκινά τις συζητήσεις ως μέλος του μετώπου των μικρών και ασθενών κρατών - μελών.Από τις 15 χώρες μόνο Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία αντιδρούν στις προτάσεις της Κομισιόν, με τη μερική συμπαράταξη της Γαλλίας, η οποία πάντα ξεκινά υπερασπιζόμενη τα "δίκαια", ώστε να μπορεί να τα ξεπουλήσει προς ίδιον όφελος. Ακόμη χειρότερα η "επανεθνικοποίηση" της ΚΑΠ αποτελεί μια, μόνο, πτυχή του μεγάλου πακέτου της "Ατζέντας 2000", γεγονός που αποδυναμώνει διαπραγματευτικά, ακόμη περισσότερο της μικρές χώρες.

Δηλώσεις Τζουμάκα

Η Κομισιόν προτείνει ριζική ανατροπή της ΚΑΠ και απευθείας ενίσχυση των παραγωγών (μέχρι 25%) από τον "εθνικό" και όχι τον κοινοτικό προϋπολογισμό.Στην κατηγορία αυτή των ενισχύσεων κατατάσσονται: 1) οι εισοδηματικές ενισχύσεις στα πλαίσια της αναθεώρησης της ΚΑΠ του 1992, 2) το σύστημα "εξισωτικών πληρωμών" όπως έχουμε στο καθεστώς για το βαμβάκι, 3) τα συνοδευτικά μέτρα (πρόωρη συνταξιοδότηση, αγροπεριβαλλοντικές δράσεις, δάσωση), 4) οι δαπάνες για τον καπνό, 5) οι δαπάνες για το ελαιόλαδο, 6) οι δαπάνες για το ρύζι, 7) οι δαπάνες για τη στήριξη μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων.Πρόκειται για το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μερίδιο δαπανών της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Ο Στ. Τζουμάκας αναγνώρισε ευθέως ότι "η επιβάρυνση του ελληνικού προϋπολογισμού από την εφαρμογή της πρότασης της Κομισιόν θα είναι περίπου 450 εκατ. ECU ετησίως".Δηλαδή 155 δισ. δραχμές για έξι χρόνια (2000 - 2006). Οσον αφορά την πρόταση της Κομισιόν για λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία, ο Στ. Τζουμάκας τόνισε ότι πρόκειται για "διαδικασία πολιτικά επικίνδυνη, ηθικά απαράδεκτη και νομικά μη αποδεκτή",ελπίζοντας μ' αυτό τον τρόπο ότι το τελικό ξεπούλημα δε θα γίνει αντιληπτό...

Με την προκήρυξη στο χέρι!

Με τα αποτελέσματα της κάλπης αναδείχτηκε η μεγάλη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση των εργαζομένων για την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Το ακόμα πιο ουσιαστικό είναι, όμως, ότι, με την εκλογική μάχη, εκφράστηκε μια ευρύτερη αγωνιστική συσπείρωση γύρω από προγράμματα και θέσεις που υπερασπίζονται τα λαϊκά συμφέροντα, εναντίον της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, εναντίον των θυσιών που επιβάλει στο λαό η πολιτική της ΟΝΕ και της "σύγκλισης". Ομως, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη αυτών των θετικών διεργασιών στη λαϊκή συνείδηση, όπως υπογραμμίζει η χτεσινή ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, γίνονται συστηματικές προσπάθειες να ανακοπούν αυτές οι θετικές διεργασίες στο λαό και να ενσωματωθούν στη λογική του αναπόφευκτου, δήθεν, μονόδρομου, στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΟΝΕ, γιατί γνωρίζουν πόσο επικίνδυνη για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και των πολυεθνικών που υπηρετούν, είναι αυτή η δυναμική που αναπτύσσεται στις λαϊκές δυνάμεις.

Εδώ ακριβώς, είναι και το μεγάλο στοίχημα των κομμουνιστών, των λαϊκών αγωνιστικών δυνάμεων. Πώς θα συμβάλλουν πιο αποφασιστικά, ώστε η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση για την αντιλαϊκή πολιτική και τις επιλογές της ΟΝΕ, να αποκτούν αντιμονοπωλιακά, αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά στησυνείδηση του λαού, ώστε να μην μπορούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ να κατευθύνουν τη δυσαρέσκεια του λαού σε δρόμους ακίνδυνους για το σύστημα, για να περνάνε ανώδυνα την καταστροφική πολιτική της ΟΝΕ και των προγραμμάτων σύγκλισης. Αυτό το στόχο υπηρετεί η ενορχηστρωμένη αντικομμουνιστική επίθεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης σε βάρος του ΚΚΕ, σε βάρος ενός μεγάλου μέρους του λαού, με συνευθύνη της ηγεσίας του Συνασπισμού, που γίνεται συνήγορος στην προπαγάνδα περί "ανίερων" ή "ετερόκλητων" συμμαχιών. Επιδιώκουν, έτσι, να αποπροσανατολίσουν το λαό και να "βγάλουν λάδι" την αντιλαϊκή πολιτική και να παρεμποδίσουν φτωχά λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα τα μέλη τους, να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα, να ξεφύγουν από τη χειραγώγηση και την ενσωμάτωση στη λογική των μονόδρομων και να εξασφαλίσουν έτσι την ανοχή τους.

Το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές, όμως, έχουν την πείρα και είναι έτοιμοι, όχι μόνο να αποκρούσουν την αντικομμουνιστική επίθεση και να αποκαλύψουν τους πραγματικούς στόχους της, αλλά, αξιοποιώντας και την πείρα και τις νέες δυνατότητες που αναδείχτηκαν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, να ξανοιχτούν αποφασιστικά για να ενημερώσουν το λαό. Με τη χτεσινή ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος στο χέρι και εξοπλισμένοι με τις θέσεις του, θα περάσουν από όλα τα μαγαζιά, τα εργοστάσια, τις πόλεις και τα χωριά, αποφασισμένοι να ενημερώσουν το λαό για το χαρακτήρα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΟΝΕ, για τα χειρότερα μέτρα που προωθούνται, για την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των διεργασιών μέσα στο λαό για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου πάλης.

Αυτή η ιδιόμορφη μάχη της ενημέρωσης, σήμερα, δίνει ακόμα μεγαλύτερη προοπτική στον αγώνα για τα συμφέροντα του λαού, για την αγωνιστική συσπείρωσή του. Θα δώσει "αέρα" στη συγκρότηση των κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών του λαού, στη δημιουργία του αντιμονοπωλιακού, αντιιμπεριαλιστικού δημοκρατικού μετώπου που θα διεκδικήσει την εξουσία και θα οδηγήσει στον άλλο δρόμο ανάπτυξης, για τη λύση των προβλημάτων του λαού. Να πάμε σ' όλους, να συζητήσουμε με την προκήρυξη του ΚΚΕ, είναι η απόφαση των κομμουνιστών...

Συναντήσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντάται, σήμερα Τετάρτη 21.10.98, στις 17.00 με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας.

Αύριο Πέμπτη 22.10 στις 17.00 μμ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Θεραπευτικής Κοινότητας "18 ΑΝΩ".

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ "902"
Μουσικές και ενημερωτικές εκπομπές

Παρακολουθείστε, σήμερα Τετάρτη 21.10.98, από την τηλεόραση του "902", τις ενδιαφέρουσες εκπομπές:

"ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ",ώρα 19.00. Θα παρουσιαστούν τα ράλι του φθινοπώρου, το ράλι ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, η πίστα των Μεγάρων, η Μερσεντές, τα OPEL VECTRA και ASTRA κ.ά.

"ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ",στις 20.00. Η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή συζητάει με εκπρόσωπο της γιουγκοσλαβικής πρεσβείας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και την πρόσφατη συμφωνία Μιλόσεβιτς - Χόλμπρουκ.

"ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ",στις 21.30. Ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος συζητάει με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών παρατάξεων της ΟΜΕ-ΟΤΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στον ΟΤΕ. Εξελίξεις που σχετίζονται με την επικείμενη είσοδο του τρίτου πακέτου μετοχών του Οργανισμού στα χρηματιστήρια της Ν. Υόρκης και της Αθήνας.

Στις 22.30 το βράδυ παρακολουθείστε τη Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" σε τραγούδια από τις "Αρκαδίες", τις "Μπαλάντες", "Ενας Ομηρος", "Η γειτονιά των αγγέλων", "τα Λαϊκά", το "Ασίκικο Πουλάκη" και πολλά άλλα. Συμμετέχουν η Αλέξια,ο Κώστας Θωμαϊδης,ο Παναγιώτης Καραδημήτρης και η Σωτηρία Λεονάρδου.Μαζί τους, για πρώτη φορά, οι ηθοποιοί Γιάννης Μπέζος και Νένα Μεντή.Η λαϊκή ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" παρουσιάζει ένα διαφορετικό πρόγραμμα υπό τον τίτλο "Διότι δε συνεμορφώθην...". Με μουσική και στίχους που... δε συμμορφώθηκαν με τη μόδα των καιρών. Τραγούδια αφιερωμένα στους ανυπότακτους όλων των εποχών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ