ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εφτασε η πρώτη λυπητερή

Δώρο στον Παπαγεωργόπουλο και την κυβέρνηση η αύξηση 18% των ανταποδοτικών τελών, που αποφάσισε χτες η απερχόμενη δημοτική αρχή

Αμέσως μετά τις εκλογές επιβάλλεται άγριο χαράτσι στους δημότες της Θεσσαλονίκης. Με απόφαση, που πήρε χτες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, επιβάλλεται αύξηση ανταποδοτικών τελών κατά 18%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ίδιου του δημάρχου Θεσσαλονίκης, προβλέπεται αύξηση 700 περίπου δρχ. το μήνα σε κάθε κατοικία μέχρι 100 τ.μ. που βρίσκεται σε λαϊκές συνοικίες. Δικαιολογώντας την υπέρογκη αυτή αύξηση σε βάρος των δημοτών της Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Δ. Δημητριάδης είπε ότι έτσι θα λυθεί το πρόβλημα της καθαριότητας της πόλης! Θα μπορέσει η διοίκηση να αγοράσει τα σύγχρονα απαραίτητα απορριμματοφόρα που χρειάζεται για να καθαρίσει η πόλη, πρόσθεσε. Αλλά και ο αντιδήμαρχος Αντ. Γυφτόπουλος έφτασε να υποστηρίξει ότι κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα οι δημότες ζητούσαν καθαρή πόλη κι ας πληρώσουν παραπάνω!

Μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Αγ. Σαχίνης κατήγγειλε τη διοίκηση του δήμου - που υποστηρίχτηκε από τη ΝΔ - και την κυβέρνηση ότι ακολουθούν την ίδια φορομπηχτική πολιτική και δήλωσε ότι η παράταξή του καταψηφίζει την πρόταση της διοίκησης.

"Μέσα σε δύο χρόνια έχουμε αύξηση ανταποδοτικών τελών 28% Σ' αυτή την Τοπική Αυτοδιοίκηση που μετατρέπεται σε φορομπηχτικό μηχανισμό πιστεύει το Δημοτικό Συμβούλιο; 1,5 τρισ. οφείλει η κεντρική εξουσία στην ΤΑ και ζητάνε από τους δημότες να πληρώσουν 18% αύξηση σε μια εποχή που η αύξηση για τους εργαζόμενους είναι 1+1%", υπογράμμισε ο Αγ. Σαχίνης. Επίσης σημείωσε ότι επικεφαλής παρατάξεων απουσίασαν από το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό να πάρουν θέση σ' ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Στην παρέμβασή του ο δημοτικός σύμβουλος Στ. Νέστωρ επισήμανε ότι την απόφαση για μεγάλη αύξηση των ανταποδοτικών πήρε η παρούσα δημοτική αρχή για "να ελαφρύνει τον νέο δήμαρχο Βασ. Παπαγεωργόπουλο, που αναλαμβάνει σε δύο μήνες". Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Α. Καλαμπόκης χαρακτήρισε την απόφαση για αύξηση των ανταποδοτικών τελών υπερβολική.

Στην έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου τιμήθηκαν με χρυσό μετάλλιο ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Θαν. Γιαννούσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Δ. Δημητριάδης και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι. Με χρυσό μετάλλιο τιμώνται όσοι έχουν διατελέσει δημοτικοί σύμβουλοι στο ΔΣ επί τρεις θητείες.

Επίκειται νομοσχέδιο για τους μετανάστες

Συνάντηση Κ. Σημίτη με Αλ. Παπαδόπουλο

"Αστεία πράγματα". Με τη φράση αυτή απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη. Λίγες ώρες πριν, ο συνάδελφός του, υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Στ. Μπένος, με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, τασσόταν ουσιαστικά υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου, χωρίς βέβαια να διευκρινίσει σε ποια κατεύθυνση.

Επισήμως, τρία θέματα απασχόλησαν χτες τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών, για τα οποία, όπως είπε ο τελευταίος με δηλώσεις του, θα ληφθούν άμεσα σχετικές πρωτοβουλίες. Το πρώτο αφορά στο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί το 2000 με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (κίνδυνος για απώλεια αρχείων), και το δεύτερο κάποιες εκκρεμότητες με τους οργανισμούς των υπουργείων. Συζητήθηκε όμως κι ένα τρίτο θέμα, που αναφέρθηκε σαν κερασάκι. Η προώθηση από το υπουργείο Εσωτερικών νομοσχεδίου για τους μετανάστες. Σχετική εξαγγελία είχε κάνει ο Αλ. Παπαδόπουλος, με συνέντευξή του σε απογευματινή εφημερίδα, λίγες μέρες μετά το μακελειό της οδού Νιόβης. Τότε είχε αποδώσει, ουσιαστικά, την εγκληματικότητα στη χώρα, στους οικονομικές μετανάστες. Η άποψη αυτή δίνει μια... γεύση του περιεχομένου του σχετικού νομοσχεδίου. Και επιβεβαιώνει την τακτική της κυβέρνησης να απαλλάσσεται από ευθύνες που προκύπτουν από την πολιτική της και, αντίθετα, να τις μεταφέρει στα... εύκολα θύματα.

Υποπτη πυρκαγιά στη Συλίμνα

"Υποψίες και ερωτηματικά" εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Πολιτών κατά της ίδρυσης φυλακών υψίστης ασφαλείας και για μια άλλη ανάπτυξη της Αρκαδίας, για την πυρκαγιά στη Συλίμνα της Αρκαδίας την περασμένη Τρίτη.

Η επιτροπή αφήνει να εννοηθεί πως δεν ήταν τυχαίος, ούτε ο χρόνος εκδήλωσης της πυρκαγιάς - "δύο μέρες μετά τις εκλογές" - ούτε ο χώρος, "ο οποίος εφάπτεται σχεδόν με αυτόν που έχει επιλέξει το υπουργείο Δικαιοσύνης για να εγκαταστήσει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας". Η επιτροπή σημειώνει πως στο χώρο αυτό υπάρχουν αρχαίοι δρόμοι, ερείπια εκκλησιών "και πιθανόν ο τάφος του Αρκάδα, που ίσως κάποιοι θέλουν να εξαφανίσουν".

"Είναι βέβαιο", εκτιμά η επιτροπή, "ότι η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, και του Μαίναλου γενικότερα, εξυπηρετεί συγκεκριμένα διαπλεκόμενα συμφέροντα όπως και στο παρελθόν έχουμε καταγγείλει και η πυρκαγιά αυτή επιβεβαιώνει".

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί την Πυροσβεστική, την Αστυνομική Διεύθυνση Αρκαδίας και τις δικαστικές αρχές "να ερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση και να βρουν τις αιτίες της πυρκαγιάς και τους υπεύθυνους". Καλεί επίσης το υπουργείο Γεωργίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του στο νομό "να κηρύξουν άμεσα αναδασωτέα την καμένη περιοχή και να μην επιτρέψουν την αλλαγή χρήσης της δασικής αυτής έκτασης".

Τέλος, καλεί τη νομαρχία, το Δήμο Τρίπολης και τις Κοινότητες Φαλάνθου "να μη σιωπήσουν αλλά να πάρουν πρωτοβουλίες για προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που κινδυνεύει και διαρκώς υποβαθμίζεται".

Ικανοποίηση για τα εμβόλια

Μόνο στο "τριπλό" εμβόλιο, κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς, που πρέπει να γίνεται στα παιδιά από την ηλικία των έξι ετών, βρίσκεται πίσω η χώρα μας έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Γενικά η Ελλάδα βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο εμβολιασμών, υποστήριξαν χτες σε συνέντευξη Τύπου καθηγητές παιδιατρικής και προληπτικής ιατρικής, οι οποίοι ανακοίνωσαν τη δημιουργία "εξαπλού" εμβολίου. Το "εξαπλό" θα είναι διαθέσιμο μετά το 1999 και θα παρέχει προστασία από έξι λοιμώδη νοσήματα: τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκίτη, την ηπατίτιδα Β, τον αιμόφιλο τύπου Β και την πολιομυελίτιδα.

Σύμφωνα με τους καθηγητές, στο εξωτερικό κυκλοφορούν ήδη - και αναμένονται σύντομα στη χώρα μας - τρία "τετραπλά" εμβόλια. Το πρώτο παρέχει συνδυασμένη προστασία από διφθερίτιδα, τέτανο, κοκίτη και πολιομυελίτιδα, το δεύτερο από διφθερίτιδα, τέτανο, κοκίτη και αιμόφιλο τύπου Β και το τρίτο κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου του κοκίτη και της ηπατίτιδας Β.

Ο διευθυντής δημόσιας υγιεινής του υπουργείου Υγείας, Δ. Παπουτσάκης, αναφέρθηκε στην επιτροπή που έχει συστήσει το υπουργείο και ασχολείται με το θέμα του εμβολιασμού του μετακινούμενου πληθυσμού. Οπως είπε, εδώ κι ένα χρόνο έχει σταλεί εγκύκλιος στις νομαρχίες για την προσέγγιση αυτών των ανθρώπων. Ομως ο αριθμός των εμβολιασμών που έχουν γίνει δεν είναι ικανοποιητικός, διότι πολλοί απ' αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουν άδεια παραμονής και η προσέγγισή τους είναι δύσκολη. Ο Δ. Παπουτσάκης σημείωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δώσει εντολή "να προχωρήσουν στους εμβολιασμούς με γοργούς ρυθμούς και θα βρεθούν οι τρόποι να καλυφθούν τα έξοδα".

Διακοπή νερού

Διακοπή της παροχής νερού αναμένεται να σημειωθεί από τις 8 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι της Κυριακής στο δίκτυο ύδρευσης της Βούλας και συγκεκριμένα στην περιοχή που περικλείεται από τους εξής δρόμους: Αγαμέμνονος - Ηροδότου - Πριάμου - Πατρόκλου - Θεσσαλίας - Μαραθώνος - Σαλαμίνας - Θεμιστοκλέους - Υμηττού - Ιωαννίνων - Σκρα - Υπολοχαγού Διάκου - Κορυτσάς - Τρεμπεσίνας - Ζακύνθου - Δημητσάνας - Αγαμέμνονος.

Οπως ανακοίνωσε χτες η ΕΥΔΑΠ, η διακοπή της παροχής νερού κρίθηκε απαραίτητη για την επισκευή βλάβης στον κεντρικό τροφοδοτικό αγωγό ύδρευσης επί των οδών Αγαμέμνονος και Απόλλωνος στο Πανόραμα της Βούλας.

ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ
Νεκρή μια εικοσάχρονη φοιτήτρια

Η 20χρονη φοιτήτρια Βασιλική Κατσάνου από τα Τρίκαλα, ήταν το θύμα ένοπλης ληστείας που διαπράχτηκε χτες το μεσημέρι στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης. Η άτυχη κοπέλα βρήκε το θάνατο λίγους μόνο μήνες μετά την είσοδό της στο πανεπιστήμιο.

Οι δύο ληστές εισέβαλαν στο υποκατάστημα στη 1 μετά το μεσημέρι και οπλισμένοι με περίστροφα άδειασαν τα ταμεία. Οταν όμως επιχείρησαν να βγουν από την τράπεζα, από τον σάκο που κρατούσαν άρχισαν να πέφτουν δεσμίδες με χρήματα. Τότε μεταξύ των ληστών επικράτησε σύγχυση, με αποτέλεσμα ο ένας να τρομοκρατηθεί και να πυροβολήσει στα τυφλά δύο φορές. Η μία σφαίρα βρήκε την άτυχη κοπέλα στο στήθος, τραυματίζοντάς τη θανάσιμα. Αμέσως μετά οι ληστές επιβιβάστηκαν σε μια μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού και διέφυγαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο υποκατάστημα που είναι αφύλακτο, τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν εισβάλει ληστές άλλες τρεις φορές και σχεδόν πάντα την ίδια ώρα. Ακόμα και το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, όπως διαπιστώθηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, όταν μεταφέρθηκε η βιντεοκασέτα για εξέταση, ήταν εκτός λειτουργίας...

Με μία ψήφο διαφορά ο Παττακός στο Χαλάνδρι

Το Πρωτοδικείο αργά χτες το απόγευμα ανακήρυξε τους δημάρχους Χαλανδρίου και Χολαργού, μετά τη νέα καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, που διενεργήθηκε από έναν δικαστή και έναν εκπρόσωπο από κάθε συνδυασμό. Δήμαρχος Χαλανδρίου επανεκλέγεται ο Κ. Παττακός με διαφορά μόνο μιας ψήφου από τον αντίπαλό του Ν. Καυκάλα. Στο Χολαργό εκλέγεται ο Χ. Σκούρτης με διαφορά 37 ψήφων από τον αντίπαλό του Δ. Νικολάου.

Ψήφος για αγώνα

Τους κατοίκους της Ζίτσας, που με την υπερψήφιση της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΔΑΣ) στις δημοτικές εκλογές, της έδωσαν τη δυνατότητα να παλέψει για τη λύση των τοπικών προβλημάτων, να διαχειριστεί την τύχη του νέου δήμου, με διαφάνεια, ήθος και εργατικότητα και να διεκδικήσει αυτά που ανήκουν στους κατοίκους της περιοχής από την κεντρική εξουσία, ευχαριστεί με ανακοίνωσή της η Κίνηση και ο δήμαρχος Νίκος Σιαπατόρης.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, "η νίκη του συνδυασμού είναι νίκη όλων των δημοτών της Ζίτσας, οι οποίοι, με την υπερψήφιση της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" και με τη συσπείρωση όλων για ενότητα και αγώνα στα καθημερινά τοπικά προβλήματα, απέδειξαν ότι βρίσκονται μακριά από μικροκομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ