ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 1998
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΑΒΟΣ
Εκτελέστηκε στο Σκοπευτήριο

Συμμαθητής και σύντροφος του Ν. Μπελογιάννη

Ο Διονύσιος Νταβός,από την Αμαλιάδα Ηλείας, μας απέστειλε βιογραφικό σημείωμα με την αγωνιστική δράση του αδελφού του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΒΟΥ,που υπήρξε συμμαθητής και σύντροφος του Μπελογιάννη και εκτελέστηκε στις 8-4-1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

***

Ο Γιάννης Νταβός του Νικολάου και της Μαγδαληνής, γεννήθηκε στο χωριό Ροβιάτα Ηλείας, κοντά στην Αμαλιάδα στις 23 του Φλεβάρη 1913. Στα μαθητικά του χρόνια γνώρισε τον Νίκο Μπελογιάννη, έγιναν φίλοι αχώριστοι και πέρασαν μαζί στις γραμμές της ΟΚΝΕ. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές πέρασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου μαζί με τον Μπελογιάννη τον Ραμπαβίλα και μερικούς άλλους ακόμα συμμαθητές του συγκρότησαν την πρώτη μαθητική απεργία την Αμαλιάδα με αιτήματα: Δωρεάν παιδεία, καθηγητές για όλα τα μαθήματα, ανθρώπινες αίθουσες διδασκαλίας κ. ά.

Η δράση τους όμως δεν περιορίστηκε στις μαθητικές κινητοποιήσεις, αλλά απλώθηκε στο συνδικαλισμό και τους συνεταιρισμούς. Ετσι στα συλλαλητήρια για τη σταφίδα στέκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα των αγροτών. Η πρωτοπόρα όμως δράση τους τάραξε τους αντιδραστικούς κύκλους της Αμαλιάδας και της αστυνομίας. Τώρα πλέον έχουν περάσει στις γραμμές του ΚΚΕ και έχουν γίνει μέλη του.

Ο Γιάννης Νταβός και ο Νίκος Μπελογιάννης λίγο πριν φτάσουν στο τέλος της φοιτητικής τους ζωής το 1936, με τη δικτατορία του Μεταξά, συλλαμβάνονται στην Αμαλιάδα, από τους ασφαλίτες Τριχάκη και Ντάλα. Αλυσοδεμένους τους περνάνε από το κέντρο της πόλης, με κατεύθυνση το σταθμό του τρένου, όπου θα ταξιδέψουν για τον Πύργο. Εκεί παραπέμπονται στον εισαγγελέα. Αυτός, με συστάσεις και συμβουλές "πατριωτικές", προσπαθεί να τους πείσει να αποκηρύξουν την ιδεολογία και το Κόμμα τους. Φυσικά δεν πετυχαίνει το σκοπό του και τους κλείνει στις φυλακές Μαργαρίτη στην Πάτρα.

Ο Νταβός υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο 12ο Σύνταγμα πεζικού της Πάτρας, όπου μαζί με τον Μπελογιάννη και άλλους συντρόφους, δημιούργησαν οργανώσεις στρατιωτών. Στις φυλακές Πατρών έμειναν περίπου δυο χρόνια, μετά τους χώρισαν. Ο Νταβός μεταφέρθηκε στις φυλακές Αβέρωφ, μετά Κεφαλονιά, Ακροναυπλία και σ' άλλα ξερονήσια. Το 1938 μεταφέρεται στη Νιο και μετά ένα χρόνο στην Ανάφη, όπου έμεινε μέχρι το 1944. Το Φλεβάρη του 1944 δραπετεύει μαζί με άλλους 50 εξόριστους από την Ανάφη μ' ένα καϊκι για Πελοπόννησο, με σκοπό να ενταχθούν στον ΕΛΑΣ. Ομως, λόγω της κακοκαιρίας και της νύχτας, άραξαν σ' ένα νησί για να μπορέσουν να προσανατολιστούν. Οι Ιταλοί που βρίσκονταν στο νησί (η Ιταλία εν τω μεταξύ είχε συνθηκολογήσει), τους έδωσαν το ελεύθερο να πάνε όπου ήθελαν. Αλλα το ίδιο δεν έκανε και η "ελληνική βασιλική χωροφυλακή", που τους συνέλαβε όλους και τους παρέδωσε στους Γερμανούς!!! Αυτοί με τη σειρά τους, τους μετέφεραν στις φυλακές Αβέρωφ και ύστερα στο Χαϊδάρι. Εκεί, τον Απρίλη του '44, ένα πρωινό φωνάζουν 50 ονόματα κρατουμένων για εκτέλεση, ανάμεσά τους και ο Νταβός. Συμβαίνει μάλιστα από λάθος και το εξής τραγικό: Στο άκουσμα του ονόματος του Νταβού, από σύγχυση βγήκε κάποιος άλλος κρατούμενος, οπότε ο Γιάννης βγαίνει και φωνάζει: "Σύντροφε όχι εσύ, εμένα φωνάξανε" και τον πήραν...

Ηταν Κυριακή των Βαϊων 8-4-1944, όταν στην Καισαριανή στο Σκοπευτήριο τους στήσανε στο απόσπασμα. Ο Γιάννης Νταβός, χωρίς να δεχτεί να του κλείσουνε τα μάτια, έπεφτε κάτω από τις σφαίρες των Γερμανών, ψάλλοντας τον Εθνικό Υμνο και φωνάζοντας "Ζήτω το ΚΚΕ".

Στην "Καλύβα του Στεφανή"

Εντελώς συμπτωματικά, συναντηθήκαμε στα ιαματικά Λουτρά Υπάτης, είκοσι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας από διάφορες περιοχές της χώρας μας. Ο συναγωνιστής Κώστας Δημητριάδης,που ήταν εκεί, μας χαιρέτησε από μέρους των Ελλήνων μεταναστών αντιστασιακών του Τορόντο Καναδά.

Υστερα από σύντομη ομιλία που έγινε για την αντιλαϊκή, ολέθρια για το λαό και τη χώρα πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, υπογραμμίστηκαν τα άμεσα αγωνιστικά μας καθήκοντα για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Ταχθήκαμε υπέρ των αγωνιστικών συνδυασμών που στήριξε το ΚΚΕ και στη συνέχεια θεωρήσαμε πατριωτικό μας χρέος να επισκεφθούμε στη Σπερχειάδα την εκεί ιστορική "Καλύβα του Στεφανή".

Ετσι στις 13-9-98, σταματήσαμε πρώτα στο έμπα της Σπερχειάδας, εκεί που βρίσκεται η προτομή του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη, με την επιγραφή σε μαρμάρινη εντοιχισμένη πλάκα, τον όρκο του ΕΛΑΣίτη.

Στη συνέχεια περάσαμε από το Νεκροταφείο, σε μια γωνιά του οποίου είναι ομαδικός τάφος αγωνιστών της ΕΑ και του ΔΣΕ, που δολοφονήθηκαν ύστερα από προδοσία, στα τέλη του 1949. Γονατίσαμε ευλαβικά στη μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των εκτελεσμένων πατριωτών: Νίκος Γεράνης, Γιάννης Ζερμπίνης, Δρόσος Κεφαλάς, Αθανάσιος Καλαμπόκας, Κων/νος Κόκλας, Κων/νος κραβαρίτης, Νίκος Κόκκινος, Μαρία Καραβασίλη, Γιάννης Μαγκλάρας, Ηλίας Τσέτσος, Παντελής Τουρλάκης, Δημήτριος και Κων/νος Χαρίσης.Στη μνήμη τους, προσφέρω στο ΚΚΕ 5.000 δρχ.

Τέλος, επισκεφτήκαμε έξω από τη Σπερχειάδα στα χωράφια, την ιστορική "Καλύβα του Στεφανή", από την οποία, ως γνωστόν, στις 13 του Μάη 1942, ο Αρης Βελουχιώτης,με μια μικρή ομάδα ανταρτών, ξεκίνησε από την "Καλύβα του Στεφανή", τον ένοπλο αγώνα κατά των Γερμανο - Ιταλο - Βουλγάρων κατακτητών και γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα. Ετσι δημιουργήθηκε και μεγαλούργησε ο θρυλικός ΕΛΑΣ.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Λαμπρινή

Εκδηλώσεις

"Μάχη της Ηλεκτρικής"

Εναρξη των τριήμερων γιορταστικών εκδηλώσεων, για την ιστορική επέτειο της "Μάχης της Ηλεκτρικής" και απότιση φόρου τιμής σ' όλους όσοι θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της ελευθερίας, που ο Δήμος ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ και οι αντιστασιακές οργανώσεις ΠΕΑΕΑ, ΠΣΑΕΕΑ διοργανώνουν, πραγματοποιείται σήμερα στις 5 μ.μ. με στεφάνωμα στις εντοιχισμένες πλάκες των πεσόντων. Αύριο Σάββατο 24/10 το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αρχίζει στις 9 π.μ. με λαϊκό ανώμαλο δρόμο και τερματισμό στο μνημείο. Στις 12 μ επιμνημόσυνη δέηση στο Νεκροταφείο της Ανάστασης. την Κυριακή 25/10, πορεία στις 9.30 π.μ. από το Δημαρχείο προς το μνημείο της "Ηλεκτρικής", χαιρετισμοί, ομιλίες, κατάθεση στεφανιών.

Πολιτικό μνημόσυνο

Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ και η συνεργαζόμενες με αυτή Ενώσεις ΠΕΑΤΕΑ, ΠΕΕΠΠ, ΠΕΑΦΕ, Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών,θα τελέσουν Πολιτικό Μνημόσυνο την Πέμπτη 19-11-98, στις 6 μμ,για τους αποβιώσαντες αγωνιστές που διατέλεσαν μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των παραπάνω Ενώσεων. Θα απονεμηθούν τιμητικά διπλώματα και μετάλλια.

Επειδή δεν είναι γνωστά τα ονόματα πολλών, καθώς και οι διευθύνσεις των κατοικιών των συγγενών τους, παρακαλούνται οι τελευταίοι να επικοινωνήσουν με τη διεύθυνση της ΠΕΑΕΑ στα τηλέφωνα: 8831.368 και 8821.698, για να τους αποσταλούν οι σχετικές προσκλήσεις.

Καπετάν "Ανάποδος"

Οι συγγενείς του αείμνηστου καπετάν "Ανάποδου", Θύμιου Καψή,οι συναγωνιστές του της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, καθώς και τα Παραρτήματα Χαλκίδας, Λίμνης, Ιστιαίας, Λ. Αιδηψού και Αλιβερίου, διοργανώνουν εκδήλωση προς τιμήν του, καθώς και όλων των συντρόφων του, που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Νοέμβρη 1998 και ώρα 11.30 π.μ. στο εκκλησάκι Αγιος Γεώργιος στο Προκόπι Ευβοίας. Τόπος όπου έπεσε, εκεί στο ύψωμα, ο καπετάν "Ανάποδος", από τις αμερικανικές σφαίρες στις 5 Νοέμβρη 1949.

Προσκαλούνται όλοι οι συναγωνιστές και συναγωνίστριες, να πάρουν μέρος σ' αυτήν την τιμητική εκδήλωση και να διαδηλώσουν μ' όλη τους τη δύναμη: "Εξω από τη χώρα μας δολοφόνοι των λαών, Αμερικάνοι".

- Για την εκδήλωση δρομολογούνται πούλμαν από τη Χαλκίδα, που θα ξεκινήσουν στις 10 π.μ. από την πλατεία Αγοράς.

Από τη μεγάλη εκδήλωση που έγινε στο Βύρωνα την Κυριακή 27-9-98, για να τιμηθεί η 54η επέτειος του Μπλόκου και η θυσία των αγωνιστών πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους ναζί κατακτητές. Τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχαν από κοινού η Δημοτική Αρχή της πόλης και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ. Το πρόγραμμα περιλάμβανε συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο, όπου μίλησαν ο δήμαρχος Νίκος Ρογκάκος και εκπρόσωπος του Παραρτήματος των αντιστασιακών.

Ακολούθησε πορεία προς το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης - από όπου και η φωτογραφία του Γ. Λιονάκη.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, συγγενείς και φίλοι των εκτελεσμένων, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, μαζικών φορέων, κομμάτων και κινημάτων ειρήνης.

Φτιαγμένη με το χέρι, μέσα από τη φυλακή, πρωτοχρονιάτικη κάρτα του Γ. Ντάβου για τους δικούς του

Γιάννης Ντάβος. Εκτελέστηκε από τους ναζί στις 8/4/1944, στο Σκοπευτήριο Καισαριανής

Από τη δημοσίευση, στην ΑΚΡΟΠΟΛΗ, της είδησης του τουφεκισμού των 50 κομμουνιστών στις 8/4/1944



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ