Παρασκευή 23 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
Στην "Καλύβα του Στεφανή"

Εντελώς συμπτωματικά, συναντηθήκαμε στα ιαματικά Λουτρά Υπάτης, είκοσι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας από διάφορες περιοχές της χώρας μας. Ο συναγωνιστής Κώστας Δημητριάδης,που ήταν εκεί, μας χαιρέτησε από μέρους των Ελλήνων μεταναστών αντιστασιακών του Τορόντο Καναδά.

Υστερα από σύντομη ομιλία που έγινε για την αντιλαϊκή, ολέθρια για το λαό και τη χώρα πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, υπογραμμίστηκαν τα άμεσα αγωνιστικά μας καθήκοντα για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Ταχθήκαμε υπέρ των αγωνιστικών συνδυασμών που στήριξε το ΚΚΕ και στη συνέχεια θεωρήσαμε πατριωτικό μας χρέος να επισκεφθούμε στη Σπερχειάδα την εκεί ιστορική "Καλύβα του Στεφανή".

Ετσι στις 13-9-98, σταματήσαμε πρώτα στο έμπα της Σπερχειάδας, εκεί που βρίσκεται η προτομή του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη, με την επιγραφή σε μαρμάρινη εντοιχισμένη πλάκα, τον όρκο του ΕΛΑΣίτη.

Στη συνέχεια περάσαμε από το Νεκροταφείο, σε μια γωνιά του οποίου είναι ομαδικός τάφος αγωνιστών της ΕΑ και του ΔΣΕ, που δολοφονήθηκαν ύστερα από προδοσία, στα τέλη του 1949. Γονατίσαμε ευλαβικά στη μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των εκτελεσμένων πατριωτών: Νίκος Γεράνης, Γιάννης Ζερμπίνης, Δρόσος Κεφαλάς, Αθανάσιος Καλαμπόκας, Κων/νος Κόκλας, Κων/νος κραβαρίτης, Νίκος Κόκκινος, Μαρία Καραβασίλη, Γιάννης Μαγκλάρας, Ηλίας Τσέτσος, Παντελής Τουρλάκης, Δημήτριος και Κων/νος Χαρίσης.Στη μνήμη τους, προσφέρω στο ΚΚΕ 5.000 δρχ.

Τέλος, επισκεφτήκαμε έξω από τη Σπερχειάδα στα χωράφια, την ιστορική "Καλύβα του Στεφανή", από την οποία, ως γνωστόν, στις 13 του Μάη 1942, ο Αρης Βελουχιώτης,με μια μικρή ομάδα ανταρτών, ξεκίνησε από την "Καλύβα του Στεφανή", τον ένοπλο αγώνα κατά των Γερμανο - Ιταλο - Βουλγάρων κατακτητών και γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα. Ετσι δημιουργήθηκε και μεγαλούργησε ο θρυλικός ΕΛΑΣ.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Λαμπρινή


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ