ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυναμώνει ο αγώνας για την παιδεία

Πληθαίνουν και δυναμώνουν οι αντιδράσεις γονιών και μαθητών σχολείων της Θεσσαλονίκης για τις συμπτύξεις των τμημάτων, τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και τα προβλήματα κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής.

Χτες ο υφυπουργός Παιδείας χαρακτήρισε εντελώς αδικαιολόγητες τις κινητοποιήσεις των γονιών και των μαθητών στα σχολεία του Ελευθέριου Κορδελιού και των Συκεών,που εκτός των άλλων διαμαρτύρονται και για κενά σε δασκάλους. Μάλιστα επιχείρησε να πείσει για την καλή πολιτική του ΥΠΕΠΘ δηλώνοντας πως έγκαιρα με 68 πιστώσεις στις 29 Σεπτέμβρη και ακόμη 69 στις 21 Οκτώβρη, κάλυψε όλες τις ανάγκες των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς για τον ίδιο και το ΥΠΕΠΘ, οι ίδιοι οι δάσκαλοι και τα συνδικαλιστικά τους όργανα καταγγέλλουν πως τα κενά μόνο στη Δυτική Θεσσαλονίκη είναι 240 και φυσικά οι πιστώσεις που δόθηκαν στις 21 Οκτώβρη, ανταποκρίνονται μόνο σε ένα μικρό αριθμό των πραγματικών αναγκών.

Απάντηση όμως, στην πολιτική του υπουργείου Παιδείας δίνουν και οι ίδιοι οι γονείς με την απόφασή τους να συνεχίσουν και να συντονίσουν τον αγώνα τους ώστε να μην περάσει η λογική των συμπτύξεων που γίνεται σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών τους με μόνο στόχο την περικοπή των δαπανών για διδακτικό προσωπικό.

Χτες στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν και σχολεία των Αμπελοκήπων.Συνεχίστηκαν οι καταλήψεις στο 2ο,3ο,και 6ο Δημοτικό Σχολείο των Συκεών,ενώ χτες στον αγώνα μπήκαν οι γονείς και οι μαθητές του 8ου και10ου Δημοτικού.

Η Δ. Πατσίδου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων που χθες τελούσε υπό κατάληψη, δήλωσε: "Δε θέλουμε τη σύμπτυξη και τη δημιουργία τμημάτων με 30 - 35 παιδιά. Ζητάμε να έρθουν οι δάσκαλοι που λείπουν σε διάφορα σχολεία των Αμπελοκήπων. Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και μετά την 28η Οκτώβρη, γιατί βλέπουμε ότι η παιδεία αντί να πάει μπροστά, διαλύεται. Είμαστε αποφασισμένοι να συντονίσουμε τον αγώνα μας με όλους τους άλλους Συλλόγους του δήμου μας και όλων των Δυτικών Συνοικιών".

Συμπαραστάτης στον αγώνα γονιών και μαθητών βρέθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της ΔΕΑΚ και επί χρόνια παλαιότερα δήμαρχος Αμπελοκήπων Κ. Σαπρανίδης,ο οποίος δήλωσε: "Η παιδεία δέχεται ολομέτωπη επίθεση. Στο χέρι των γονιών είναι, να μην υποστείλουν τη σημαία του αγώνα. Ερχονται πολύ χειρότερα μέτρα. Η παιδεία προορίζεται για τους πολλά έχοντες και κατέχοντες".

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι καταλήψεις των μαθητών στο 2ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμαριάς.Οι μαθητές καλούν σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 5 του Νοέμβρη.

Τέλος, απόφαση να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους πήραν και οι μαθητές του ΤΕΕ Σταυρούπολης που επίσης έχουν καταλάβει το σχολικό κτίριο απαιτώντας να σταματήσουν οι συμπτύξεις και να μεταφερθούν σε σύγχρονο κατάλληλο σχολικό συγκρότημα.

Εκβιασμοί και αυταρχισμός στις ιδιωτικές σχολές

Τις εκβιαστικές μεθόδους και τον αυταρχισμό που ασκεί η διεύθυνση του ΙΕΚ "ΑΚΜΗ" στους σπουδαστές του 3ου εξαμήνου ηχοληψίας και οι οποίοι υπό την απειλή της διεύθυνσης αναγκάζονται να παρακολουθούν τις παραδόσεις στοιβαγμένοι σε τμήματα 35 ατόμων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών. Το γεγονός προκάλεσε τις αντιδράσεις γονιών και σπουδαστών της σχολής, οι οποίοι τη Δευτέρα 26 του Οκτώβρη πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από ΙΕΚ "ΑΚΜΗ", στην Πατησίων.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, μετά το κλείσιμο της σχολής "Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών" με αντικείμενο σπουδών τον τομέα της ηχοληψίας, οι σπουδαστές της σχολής μεταφέρθηκαν κακήν κακώς στο δεύτερο έτος του πρωινού τμήματος ηχοληψίας του ΙΕΚ "ΑΚΜΗ", με σκοπό το κέρδος και την αύξηση της πελατείας του ΙΕΚ. Αυτή η μετακίνηση κόστισε στους σπουδαστές τη συσσώρευση 35 ατόμων σε ένα τμήμα, τα οποία η σχολή τα διαφημίζει στα ιλουστρασιόν της φυλλάδια ως "ολιγομελή", με τις παραδόσεις να γίνονται για τους μισούς σπουδαστές στο πόδι, τους υπόλοιπους στο πάτωμα, και τους καθηγητές να μετράνε καθημερινά 8ωρα παραδόσεων. Και σαν να μην έφτανε αυτό, φέτος η διεύθυνση, μείωσε στο μισό το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Το γεγονός προκάλεσε τις αντιδράσεις γονιών και σπουδαστών, που ενώ καλά καλά δεν είχε στεγνώσει το μελάνι από τις επιταγές των διδάκτρων που κατέθεσαν στη Γραμματεία της σχολής, ήρθαν αντιμέτωποι με έναν πρωτοφανή αυταρχισμό, αυθάδεια και απειλές εκ μέρους της διεύθυνσης του ΙΕΚ, όταν τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν. Οι απειλές αυτές μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, επεκτάθηκαν πέραν των προσωπικών αντεγκλήσεων σε απειλητικά τηλεφωνήματα της διεύθυνσης προς τους σπουδαστές, ότι αν δε δήλωναν "εκούσια" μεταγραφή σε μεσημεριανό ή απογευματινό τμήμα, η διοίκηση της σχολής δε θα τους παρείχε αναβολή στράτευσης.

Ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών, με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τις αυταρχικές και εκβιαστικές μεθόδους της διοίκησης του ΙΕΚ "ΑΚΜΗ" και δηλώνει ότι και φέτος θα βρίσκεται στο πλευρό των σπουδαστών συνεχίζοντας τους αγώνες ενάντια στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία των σχολαρχών. "Δεν είναι δυνατόν τα "ολιγομελή" τμήματα που μας έταξαν να αποτελούνται από 35 άτομα και να πληρώνουν οι σπουδαστές του 3ου εξαμήνου ηχοληψίας τις οποιεσδήποτε συμφεροντολογικές αποφάσεις της διοίκησης του ΙΕΚ", επισημαίνει ο σύλλογος καλώντας όλους τους σπουδαστές της σχολής, να πάρουν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας, τη Δευτέρα 26 του Οκτώβρη, έξω από το ΙΕΚ "ΑΚΜΗ" στην Πατησίων, διεκδικώντας 15μελή τμήματα στις σχολές, επαρκή αριθμό καθηγητών, πάγωμα των διδάκτρων, δωρεάν και ολοκληρωμένα σεμινάρια στους σπουδαστές από το "Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών" προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καινούριας σχολής.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητική διαδήλωση για το άσυλο

Συγκέντρωση, καθιστική διαμαρτυρία και πορεία προς το κτίριο όπου στεγάζεται η Πρυτανεία του ΑΠΘ, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας την ανάκληση της απόφασης για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Χημείου του ΑΠΘ και στη συνέχεια, λίγο μετά τις 12, ξεκίνησαν πορεία προς τη συμβολή των οδών Εθν. Αμύνης και Εγνατία όπου πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία για μισή ώρα. Αμέσως μετά με συνθήματα όπως "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη", "Κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό", κατευθύνθηκαν προς την Πρυτανεία του ΑΠΘ όπου ανάρτησαν το πανό τους και για άλλη μια φορά εξέφρασαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στην επιχείρηση καταστολής των φοιτητικών αγώνων που επιχειρείται μέσα από την απαράδεκτη απόφαση της Συγκλήτου.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρύτανη του ΑΠΘ, ο οποίος με αφορμή την εκ νέου διάλυση της συνεδρίασης της Συγκλήτου προχτές το βράδυ από φοιτητές, δήλωσε πως όπως φαίνεται για να συνεδριάσει το όργανο θα πρέπει να βρίσκεται και ένας αστυνομικός έξω από την πόρτα, ο Ηλίας Κονδύλης,μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής, ανέφερε: "Προσπαθούν να ποινικοποιήσουν οποιαδήποτε κινητοποίηση των φοιτητών. Μέρα με τη μέρα διαλύονται τα ψευτοδιλήμματα και τα προσχήματα περί εγκληματικότητας. Δείχνει τον πραγματικό χαρακτήρα της απόφασης για κατάργηση του ασύλου: Η καταστολή των φοιτητικών αγώνων που θα δυναμώσουν μπροστά στην αντιεκπαιδευτική λαίλαπα. Η απόφαση αυτή της Συγκλήτου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο μαύρη σελίδα που έχει γραφτεί από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Εχουμε ξεκάθαρο ότι το άσυλο δεν καταργήθηκε προκειμένου να προστατευτούν οι φοιτητές από τους εγκληματίες. Καταργήθηκε προκειμένου να προχωρήσει πιο εύκολα η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, ο αντιεκπαιδευτικός νόμος, τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής κλπ.".

Απλήρωτοι εργαζόμενοι της ΤΕΧΝΟΔΟΜΗΣ

Στην απελπιστική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι του εργοταξίου του Μεσοβουνίου της εταιρίας "ΑΒΕΤΕ ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ - Αφοί Μ. Τραυλού" - που κατασκευάζει το τμήμα της Εγνατίας οδού - αφού δεν τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη, αναφέρεται η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας και Μαρία Μπόσκου.

Οι δύο βουλευτές επισημαίνουν πως σε προηγούμενη Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ - όπου αναφερόταν ότι οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο δεν είχαν πληρωθεί από τον Ιούνιο ούτε το μισθό τους, ούτε τα επιδόματα και τις άδειες που δικαιούνται - το υπουργείο Εργασίας με απάντησή του στις 30/9/98, υποστήριζε ότι "υπάρχει οικονομική δυσπραγία και για το λόγο αυτό καθυστερείται η καταβολή των αποδοχών στους εργαζόμενους" και ότι αυτές θα καταβληθούν στους εργαζόμενους στις 25-9-98. "Αντί όμως να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, η εταιρία στις 21-9-98 έκλεισε το εργοτάξιο. Οι εξελίξεις αυτές ανάγκασαν τους εργαζόμενους να προχωρήσουν από τις 25-9-98 σε επίσχεση εργασίας, την οποία συνεχίζουν μέχρι σήμερα", υπογραμμίζουν οι δύο βουλευτές. Και ρωτούν τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου "τι μέτρα θα παρθούν για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους".

Οι αυταρχικές μέθοδοι είναι συνηθισμένες στις ιδιωτικές σχολές. Πέρυσι σχολάρχης απαίτησε τη σύλληψη εκπροσώπων του Συλλόγου που μοίραζαν ανακοινώσεις



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ